Какво пречи да правим ток от слънцето

През последните месеци се появиха доста заявки за изграждане на фотоволтаични паркове и централи в различни градове на страната

© Дневник

През последните месеци се появиха доста заявки за изграждане на фотоволтаични паркове и централи в различни градове на странатаСпоред проектодиректива на Европейския съюз за токa от алтернативни енергоизточници, до 2013 г. около 11 процента от енергията у нас трябва да бъдат с екопроизход. През 2020 г. този процент трябва да бъде 16 на сто. В момента едва 9.1 процента от ел. енергията у нас е от възобновяеми източници, като от ВЕЦ идва 9 процента. В останалите 0.1 на сто влизат производството от всички ветрогенератори, фотоволтаици и биомаса.


Два или три тъмносини панела и нещо подобно на бойлер. От доста време тази гледка може да се види на голяма част от къщите в Северна Гърция. Броят на монтираните малки фотоволтаични системи там се увеличава с всяка изминала година. У нас обаче фотоволтаиците все още са екзотика. Въпреки че интерес към системите, които преобразуват директната слънчева светлина в електроенергия, не липсва.


"Този фотоволтаичен ефект е известен над 100 години и повече от успешно се използва в спътниците, космическите кораби. Реално в Космоса именно фотоволтаични клетки захранват различните уреди в орбита. От около 20 години ефектът намира приложение и на Земята за производство на електричество. В повечето европейски страни подобни системи са хит вече повече от десетилетие. У нас не е така заради икономически и правни пречки", обяснява управителят на "Булспейс" ЕООД Петър Атанасов. Това е една от малкото български фирми, които се занимават с проектиране и монтаж на фотоволтаични системи.
В България липсват преференции, било то законодателни или финансови, които да стимулират внедряването на алтернативни технологии, твърди Атанасов. Думите му потвърждава и Росимир Матеев, управител на "СТС Солар". Компанията е част от холдинга "СТС инвест холдинг" АД и е основана преди почти две години с идеята за осигуряване на чиста и екологична енергия от възобновяеми енергийни източници.


Недостигът на течните горива


се очаква да настъпи още през 2020-2025 г. Той ще бъде съпътстван с космически цени на всички видове горива, а оттам и на електроенергията. За да се избегне този черен сценарий, трябва да преустроим енергийното си потребление и да се преориентираме към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)", заявява Матеев.


"България драстично изостава от световните и европейски изисквания за процент произведена ел. енергия от възобновяеми източници", смята председателят на Асоциацията на производители на екологична енергия (АПЕЕ) Велизар Киряков. Той се позова на проектодирективата на ЕС за тока от алтернативни енергоизточници. До 2013 г. около 11% от енергията у нас трябва да бъдат с екопроизход, а през 2020 г. - 16%. Това предполага всички индустриални производители на енергия да купуват и въглеродни емисии, което пък ще вдигне цената на ел. енергията у нас, тъй като в продажната цена на тока ще бъдат калкулирани и цените за парниковите газове, които се очаква да стигнат 50-60 евро за тон. В момента едва 9.1 процента от ел. енергията у нас е от възобновяеми източници, като от ВЕЦ идва 9 процента. В останалия 0.1 на сто влиза токът от всички ветрогенератори, фотоволтаици и биомаса. Дори и след реализацията на вече обявените проекти България няма да може да покрие изискванията на проектодирективата, заявява Кирязов. По думите му, като се изключат все още нереализираните проекти за ВЕЦ "Цанков камък" и каскадата "Горна Арда", места за реализиране на големи проекти за ВЕЦ у нас няма.


Това означава, че за преодоляване на енергийния дефицит


ни остават само слънцето и вятърът. "И докато при разполагането на ветрови генератори задължително се съобразява и пътят на прелетните птици и нерядко има протести на екозащитници, при слънцето не е точно така", смята Петър Атанасов.


"България е в зона, която е богата на слънчева радиация. Количеството на средногодишната слънчева енергия е в диапазона от 1350 до 1600 kWh/m2 (киловат часа на кв.м). Най-слаба е радиацията в Софийския регион, а най-силна - в района на Силистра", обяснява Росимир Матеев.


Изискване за брой слънчеви дни в годината, за да се изгради фотоволтаична система, няма. Всичко е въпрос на икономическа обосновка, дали инвеститорът го устройва възвращаемостта, която се предлага от даденото място, казва Атанасов.


Основното преимущество на фотоволтаиците е, че не заплашват околната среда. Те на практика са вечни и са безплатни като разход за енергийния източник. Освен това инсталациите могат да бъдат монтирани на всякакъв вид покриви, върху големи промишлени инсталации, на големи полета, в дворове на къщи, където няма ел. захранване.


За да се изгради една малка централа


у нас, трябва да се мине през целия инвестиционен процес, все едно строите сграда, разяснява Матеев. Според него най-добрият вариант за България е да стимулира изграждането на малки фотоволтаични централи до 5 kW/h. Така всяко домакинство да може да си инсталира такава и да произвежда ток за собствени нужди или да предлага съответната изкупна цена на електроразпределителните (ЕРП) дружества. Тя е 0.78 лв. на kW/h и е определена с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в края на 2006 г. Реално обаче "семейна" централа от този тип струва около 5-6 хил. евро. Така срокът за откупуване на подобна инвестиция достига 8-10 години.


"Сега държавата по никакъв начин не стимулира инвеститорите, решили да си монтират фотоволтаик, твърди Петър Атанасов. Според него в лицето на ДКВЕР се създават законови предпоставки ЕРП-та да изплащат по-високи цени за електроенергията, която е произведена от фотоволтаици. Парите за изкупуване обаче идват от другите потребители и консуматори на ЕРП дружествата. Т.е. по-високата изкупна цена от 0.78 лв. идва от джоба на обикновените консуматори на ток, а не от държавата.


Друг проблем е, че не се знае за нас, обяснява още управителят на "Булспейс". "На мен лично са ми предлагали да направят хотел, но не и фотоволтаичен парк. Законовата уредба не е съвсем изчистена, категоричен е Петър Атанасов. По думите му по света се прилагат два начина, за да се стимулира използването на фотоволтаични системи. Първият е с високи изкупни цени на електричеството. Вторият - чрез разработката на грантови схеми от държавата, при които се покриват част от инвестицията, след като тя бъде реализирана. И двете схеми се прилагат много успешно в Испания, Италия и Гърция. Подобни варианти се обсъждат в Кипър, Индия, Румъния... У нас има Закон за възобновяемите и алтернативни енергийни източници и биогорива, както и


опция за отпускането на безвъзмездни помощи


които Министерство на земеделието и продоволствието отпуска по мерки 311 и 312 за изграждане на фотоволтаични централи в 178 общини, включени в програмата за развитие на селските райони. Максималният грант е до 200 хил. евро и представлява до 70 на сто от стойността на целия проект. Инвестицията в една фотоволтаична централа се движи между 4200 и 4700 евро на kW, казват от "СТС Солар". Средногодишно според ДКВЕР oт един kW инсталирана мощност се произвеждат по 1340 kW/h електроенергия за фиксираните панели, а за тези на стойки числата се увеличават с още 30-40% повече произведена енергия, разяснява Петър Атанасов.


В много страни за инвеститорите е въпрос на престиж да имат подобни фотоволтаични системи на покривите на хотелите или домовете си. Вероятност ситуацията и у нас да се промени в тази насока са поне дузина заявки от последните месеци за изграждане на фотоволтаични паркове и централи в Тервел, Добрич, Габрово, Исперих, Петрич, Смолян и пр.


Устройството


Една фотоволтаична система се състои от най-много три основни компонента. Първият е стойката, на която се извършва монтажът. Вторият елемент са панелите и последният е т.нар. инвентор. Той преобразува произведената енергия по такъв начин, че да е подходяща за ел. преносната мрежа. Ако панелът се монтира на покрив, стойката може да се елиминира. При панелите кристалните технологии са тези, при които се използва силиций за фотоволтаичните клетки.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сметкаджия
  *****
  Неутрално

  Голям срок на откупуване - 8-10г. Смислено е едно домакинство да направи капиталовложението, ако срокът е 3-4г.

 2. 2 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Има смисъл и сега, но субсидите трябва да се дават направо на домакинството или по сметката за изплащане на кредита и лихвите. Не да се продава тока на ЕРП и после да си го купуваш когато ти трябва.
  Да сложат акциз и с него да субсидират директно домакинствата вместо да наливат парите в големите инвеститори.
  В тази държава всичко е замислено с цел далавера и източване на парите на хората вместо към развитие на производството и подпомагане на хората.
  Шибаните ЕРПта имат изгода да няма алтернативни източници. Те им създават само разходи и им свиват пазара. Това се отнася и за енергийната мафия.

 3. 3 Профил на повтаряне
  *****
  Неутрално

  Вече писах веднъж, че тртябва да се отпуска от общината преференциален заем на желаещите да си сложат слънчеви панели, ТЕ да продават тока на Енергото ( или да полу4ават процент)... така бе6е в Италия преди 2-3 години, за да ПООЩРЯТ хората да ползуват слънцеизточник на енергия( а общините вероятно получават парите от ЕС).
  А какво става тук:: ??? Имам поне 2-3 познати инженери, които искат да правят слънчеви централи, питат в банките, посочени, че отпускат средства от ЕС, а ОТ БАНКИТЕ им отговарят, че НЕ ЗНАЯТ и НЯМА такива средства при тях!!???
  Е КАК тогава да действуват хората????

 4. 4 Профил на гаргамел
  *****
  Неутрално

  До 3 - не е вярно че няма преференциални заеми за тези, които искат да си сложат. Родителите на мой приятел си сложиха миналата година и 30 процента от заема, бяха поети от общината. Посъветвай твоя приятел да провери по-добре.

 5. 5 Профил на Вие у ред ли сте при 300лв заплата
  *****
  Неутрално

  Инвестицията в една фотоволтаична централа се движи между 4200 и 4700 евро на kW

 6. 6 Профил на Lancelot
  *****
  Неутрално

  До 3:
  Работата на банките не е да ти намерят проекта и програмата, не са консултанти - сам го правиш (или консултантска фирма) и отиваш с всичките документи, одобрения и КОНКРЕТНА ЦЕЛ вече, само да изработят кредита.

 7. 7 Профил на Hemy VARNALIS
  *****
  Неутрално

  НЕОБХОДИМ Е ТОТАЛЕН ПОДХОД - СРЕЩУ ОПИТЪТ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА НЕГОДНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ДА ЗАРОБЯТ ЦЯЛА МАТИ БОЛГАРИЯ. МЕЖДУВПРОЧЕМ СТОРИЛИ СА ГО - НО НАСИТА НЯМАТ!

 8. 8 Профил на goodman
  goodman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама страшно почнаха всички да разбират и да коментират неща от които хабер си нямат. Не ставайте смешни поне. Статията е добре и обективно написана.

  zapoznat
 9. 9 Профил на Вятко
  *****
  Неутрално

  Собствениците на "Капитал" напират като пръч на млада козичка, да си пробутат продукцията на бъдещия завод. 80 стотинки за киловатчас? Значи като мине през ЕРП-тата и му сложиш ДДС, при нас-потребителите ще дойде на 2-3 лева. И освен това разберете. В света има само 2-3 производителя на силициеви клетки, чиято продукция е продадена за 3-4 години напред. Ситуацията е същата като Боинг и Еърбъс, или Интел и АМД. Тенденцията е още да поскъпват, защото няма суровина и капацитет. Всички останали "производители" произвеждат само панела (т.е. алуминиеви рамки) и трансформаторче. Гледайте си работата! Както научихме от борсовия срив, светът е пълен с малоумници. Това, че някой прави нещо безсмислено, не значи, че и ние трябва да го копираме.

 10. 10 Профил на Държавата не е мандра
  *****
  Неутрално

  Не може всеки келеш, който не е в състояние да си продаде боклуците, да ходи да проси от държавата. Какво е общото между българските фермери с по 2 прасета и собствениците на фотоволтаици? Отговор: че са еднакво неефективни, затова реват държавата да им оправи бизнеса със субсидийка!

 11. 11 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Ало, редакторите! Време е да почнете да пишете хубавия си вестник в превод на бъларски. Една справка в англо-българския речник разкрива дълбоката истина, че радиация озн. лъчение (излъчване), екшън озн. действие и т.п.

 12. 12 Профил на две неща
  *****
  Неутрално

  1) Препоръчително е когато даден термин трябва да се преведе е да се използват вече утвърдени термини. Транслитерацията е последно средство, най-често ползвано заради незнание или мързел.
  Photovoltaic може да бъде 'слънчева клетка', 'фотоклетка', 'фото панел', 'слънчев панел'.
  Photovoltaic не бива да бъде 'фотоволтаик'.

  2)Няма лошо да се прави скрита реклама на определени фирми от бранша, каузата безспорно си заслужава. Малко обективност в повече не би била излишна, например какви са технологиите ползвани в наше време (силициеви панели), защо те са скъпи и съответно не са масови, и колко много научни разработки се правят в наше време за откриване на по-евтини технологии за оползотворяване на слънчевата енергия.

 13. 13 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "Два или три тъмносини панела и нещо подобно на бойлер" мацееее - на светлинни години си от технологиите! кой те пусна поръчкови статии да пишеш! това дето в Гърция на сън си го видяла си е слънчев колектор за затопляне на вода, а не фотоволтаик за производство на ток ... И вземи прочети другите инвестиции за ток за колко се изплащат и направи един анали, една графика сложи ... http://www.oilcrisis.com/netEnergy/EnergyPayback4PV_NREL.pdf

  Животът е прекрасен!
 14. 15 Профил на raodrunner
  *****
  Любопитно

  12 е прав в мнението си напълно. Но защо никой не говори другите алтернативни източници. В близките 10 години ще настпи енергийна революция и всеки ще си произвежда електричеството в къщи. Но тази новина не е много удобна за доста хора!!!

 15. 16 Профил на usa investitor
  *****
  Неутрално

  Куцо и сакато строеше сега е ред на добиването на ток- видиала жабата 4е подковават вола и тиа дигнала крак.

 16. 17 Профил на elenida
  *****
  Неутрално

  сагласна съм с номер 13.тук в Гърция тези системи ги нари4ат илиакус,ние ги исползваме за топла вода през цялата година,и знаетели колко е голяма икономията която правите от ел.бойлери.но в никакав слу4аи не са системи за ел.енергия,за тази цел на много от нашите острови използват вятарната система и повярваитеми доста е сполу4лива до сега,практикувамея пове4е от 20години.

 17. 18 Профил на Корейски
  *****
  Неутрално

  За слънчевите колектори за топлене на вода съм съгласен: ползата от тях е голяма. Следват термопомпите вода-вода. Но най-голям ефект енергиен имат топлоизолациите...или отпушването на софийските кръстовища!

 18. 19 Профил на eko
  *****
  Неутрално

  "Основното преимущество на фотоволтаиците е, че не заплашват околната среда."
  Да ама ако се слагат на подходящи места - например върху сгради промишлени предприятия пустини и тн
  За жалост у нас намериенията на инвеститорите са да ги слагат върху земеделски земи
  Това не само застрашава природата ами ще ни доведе и до глад като полетата които сега ни изхранват се задръстят с фотоволтаечни паркове

 19. 20 Профил на Subsonic
  *****
  Неутрално

  За жалост журналистката не прави разлика между слънчевите колектори, известни още като бойлери, и фотоволтаичните панели. И че за да ползваш енергията им за битови нужди трябва инвертор.
  Също така може би не знае че качествените панели са скъпи, и то толкова скъпи че ако се ползват за домашни нужди енергията, добита през целия им предвиден живот от 25 години, не може да покрие направената инвестиция. За това се изкупува на преференциални цени няколко пъти над пазарните от разпределителните дружества, но дори и тогава си остава неприветлива инвестиция за компаниите с излишни пари. Периодът на възвръщане на инвестицията е между 19 и 20 години при използване на нисколихвен кредит за по-голямата част от инвестицията.
  Нискта им ефективност намалява допълнително от фактори като запрашеност, неоптимално разположение спрямо слънцето, стареене на клетките, повишаване на вътрешното съпротивление на модулите при висока околна температура и тн. и тн.
  Не е ли по-добре тези инвестиции в глобален мащаб да се отделят за изучаване и овладяване на процеса на термоедрен синтез, от който може да се получи много по-евтина и достъпна енергия. Факт е че нормални превозни средства (не говорим за ултралеки и обтекаеми триколки за 1 човек, движещи се с 2км/ч) не могат да се задвижват от слънчеви батерии.

 20. 21 Профил на kostaiv
  kostaiv
  Рейтинг: Гневно
 21. 22 Профил на CALLAHAN18Earnestine
  *****
  Неутрално

  Some time ago, I needed to buy a building for my business but I didn't have enough money and could not buy something. Thank God my comrade adviced to try to get the <a href="http://lowest-rate-loans.com/topics/credit-loans">credit loans</a> at reliable creditors. Thus, I did so and used to be satisfied with my college loan.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK