Дизайнерската дрога на века

 

© илюстрация Shutterstock

 Метамфетамините (meth) явно ще станат наркотиците на новия век. Използването им по света расте с голяма скорост, а последните данни сочат, че ги употребяват над 26 млн. души. Разпространяват се предимно в САЩ, но постепенно удобно се настаняват и в Европа. Популярността им расте, защото могат да се приготвят и в домашни условия или в хотелската стая. Според американската Администрация по контрола за прилагане на законите за наркотиците (Drug Enforcement Administration) броят на хората, които предпочитат метамфетамини в целия свят, вече превишава броя на тези, които преди са употребявали кокаин и хероин.


Действието


"Всъщност метамфетамините произхождат от класа на амфетамините. Самото им название произлиза от съкращението на метиламфетамин", обясни Момчил Василев, ръководителят на Националния фокусен център за наркотици и наркомании. И двата вида вещества са от групата на синтетичните (дизайнерски) наркотици и на стимулантите на централната нервна система. В масовия случай водят до превъзбуда, създават усещане за енергичност, самоувереност, прилив на сила, маскират умората, създават, макар и привидно, усещане за благополучие. Според Василев метамфетаминът не е непременно по-силно въздействащо вещество от амфетамина, но има твърдения, че създава дори по-силна психическа зависимост от него. При всички случаи обаче и едните, и другите могат да причинят психическа зависимост. Проблемът е, че на базата на различната химическа структура и състав новите синтетични вещества не са част от контролираните съгласно Конвенцията на ООН от 1961 г. амфетамини. Не случайно един от метамфетамините (бензилпиперазин) се е появил в Швейцария и САЩ в края на 90-те и началото на това десетилетие като "неконтролирана алтернатива" на MDMA (екстази). Затова още през май тази година експертите към Националния съвет по наркотичните вещества са предложили психоактивното вещество хлорфенилпиперазин да бъде поставено под контрол в националното законодателство и разпространението му да се криминализира.
Първият опит


"Обикновено употребата започва в тийнейджърска възраст, като целта е да се привлече вниманието. Други фактори са подражанието, натискът на групата, демонстрацията на псевдосамостоятелност", обясни д-р Александър Канчелов от едноименната клиника за лечение на зависимости. Според него е виновно и нивото на стреса в съвременния живот. Високите изисквания, с които младите хора невинаги могат да се справят, водят до сериозно напрежение и потиснатост и те използват дрогата като лекарство и за постигане на удоволствие, убеден е лекарят. Най-податливи обаче са децата, които са по-импулсивни, по-агресивни, по-тревожни и нямат ресурс да се справят със стреса. За тях е много по-лесно да се "издигнат" с помощта на хапчетата, за да се почувстват значими и свободни.


Местата за развлечение


Метамфетамините са от групата на "дискотечните" наркотици, което само по себе си говори, че основната им употреба е в местата за развлечение, което е валидно и за амфетамините, веществата от типа екстази и марихуаната. Употребяват се от хора, които искат да се "вдигнат", да получат с това мимолетна сила и самочувствие. По думите на Василев все още е рано да се говори за бум на новата дрога. Той обясни, че проучвания от последните години сред общото население и сред учениците сочат увеличение на броя на употребяващите амфетамини и екстази в голяма част от европейските страни. Отбелязва се и засилено търсене на лечение. Освен това според данни, изнесени от Европейския център за наблюдение на наркотиците (EMCDDA), световното производство и залавяния на амфетамини все още са концентрирани главно в Европа.


По последни информации нарастващи проблеми с употребата на метамфетамини в световен мащаб се забелязват в Африка, Азия, Австралия, САЩ и Нова Зеландия (там по експертни оценки от 2001 г. до края на 2006 г. са произведени между 1.5 и 2 милиона таблетки). В страните от ЕС засега значителна употреба е регистрирана само в Чехия, където тя е свързана с продължителна традиция. В България инцидентно са засечени пиперазини и още по-рядко триптамини. Става дума за малко над 30 случая на заловени таблетки с лого Mitsubishi, Heart, Lacoste, Rolls Royce, Crocodile, Fish, Euro, S) и за единични случаи на залавяне на триптамин.


Митовете


Има доста разпространени митове за метамфетамините като този, че само при един опит човек става зависим и лечение няма, но това не е вярно и пречи на хората да потърсят помощ, обясни Рада Наследникова, психолог, управител на Центъра за рехабилитация на хора със зависимости проект "Пеперуда" - София. Другият е за "добрите" и "лошите" наркотици. Производителите и пласьорите по принцип бързо се ориентират в особеностите на пазара. Те вече са наясно, че повечето хора знаят за негативните последици от опиатите. Затова се залага на мита за безвредния наркотик - за кокаина или екстази - клубната дрога. Безвредни наркотици обаче няма, категорична е Наследникова. Пораженията от метамфетамините са най-тежки.


Рисковете


Много често хора, които употребяват наркотици, внимават да не взимат метамфетамини, защото знаят, че са особено опасни. Само че пласьорите често лъжат и заменят коката с "мет". Освен това тъй като метамфетаминът обикновено е на кристали, той се смесва с друго вещество, но примесите могат да доведат до силна депресия. Различните видове синтетична дрога си приличат и често някои тийнейджъри дори не знаят какво използват, обясни Несторова. Тя даде пример с един от участниците в програмата, който е бил убеден, че взима жълт кокаин, а такова нещо няма. Метамфетамините доставят огромно удоволствие и хората сами ги търсят, смята психологът. Употребата им се улеснява и от факта, че могат да се инжектират, да се пушат, да се смъркат или да се взимат на хапчета. Освен това повишават удоволствието от секса. Затова една от опасностите е от заразяване със СПИН и други полово предавани болести.


Измислени са в Китай за военни цели
Повечето амфетамини и метамфетамини са синтезирани за първи път в Китай с идеята да се използват за военни цели. Китайците са искали да създадат вещество, което да увеличи силите на войниците и да притъпи чувството им за самосъхранение. След това през XIX в. започва производството им и в Германия. Един грам метамфетамин се продава у нас средно за 50-60 лв., но дозата може да се купи и за 15 лв. В Европа върви от 12 до 70 евро. Печалбата за наркопласьорите е над 3000%.
Вик за помощ


Най-често зависимите се обръщат към специалист доста късно. Метамфетамините са вещества с най-злокачествен ефект от твърдите наркотици, те унищожават сивото вещество, но според мен все още не са се настанили трайно на пазара и хората, които ги употребяват, засега са малко. У нас зависимостта се възприема като самопредизвикано заболяване и здравната каса не поема лечението. В повечето страни, където има адекватна превенция и рехабилитация, за всяко 1 евро от държавата се спестяват от 7 до 10 евро. Добрата новина в случая е, че Междуведомствена работна група вече е подготвила Национална стратегия за борба с наркотиците за периода 2009 - 2013 г., съобщи Момчил Василев. Вероятно до края на годината документът ще бъде приет от правителството.


Дял на търсещите лечение

2002 г. 2006 г.
Латвия
11.3 % 27.9 %
Словакия 15.1 % 32.6 %
Чехия 55.0 % 61.7 %
Унгария 6.3 % 9.6 %
България 0.2 % 2.7 %

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rrrr
  *****
  Неутрално

  Банализми, обърканост и морализаторство. За дрогата не трябва да пишат хора, които "хабер" си нямат от тия работи. И как сте описали ефектите? Като природно глух музикален критик. Постефектите също. Казионна медия. Поредния текст за запълване на квадратчето.

 2. 2 Профил на Гизмо
  *****
  Неутрално

  Харесва ми обяснението за унищожаването на сивото вещество. Всъщност става въпрос за допаминовите рецептори, които са едни мааалки петънца в аксоните на неврона.

  Иначе е готино - на това казвам ефективна борба срещу употребата на наркотици. Ако съм средно-интелигентен човек и прочета че от амфетамини се разрушава сивото вещество в мозъка доста ще се замисля.

  Обаче от друга страна в България предимно тъпите хора преуспяват, така че амфетамините имат огромно бъдеще в нашата страна. А и освен това производителността на труда ще скочи рязко, а броят затлъстели рязко ще спадне ахаха.

 3. 3 Профил на тцтц
  *****
  Неутрално

  според статията нямало жълт кокаин,но по телевизията гледах,че жълтеещия кокаин бил кока с над 90% чистота това го бяха казали косовски трафиканти на кокаин и хероин

 4. 4 Профил на китайска дрога!
  *****
  Неутрално

  Измислени са в Китай за военни цели
  Повечето амфетамини и метамфетамини са синтезирани за първи път в Китай с идеята да се използват за военни цели. Китайците са искали да създадат вещество, което да увеличи силите на войниците и да притъпи чувството им за самосъхранение.

 5. 5 Профил на Пабло Ескобар
  *****
  Неутрално

  Жълт е ама у булгария понеже пристига само яката мешавица такъв не са и виждали...

 6. 6 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 490 Неутрално

  "Китайците са искали да създадат вещество, което да увеличи силите на войниците и да притъпи чувството им за самосъхранение."

  Ами успели са...

  Damnant quod non intellegunt.
 7. 7 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Всъщност, синтезирани са от румънец за пръв път.

 8. 8 Профил на *
  *****
  Неутрално

  Уж сериозен вестник, а да се излага с такива статии... Имайте малко по-високи критерии за компететнонстта на списващите.

 9. 9 Профил на guzko
  *****
  Весело
 10. 10 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Подкрепям Но 2, Национална стратегия за развитие ни трябва. По весели, по щастливи, по-готин секс е по-тъпи и кво може я кмет да стана я премиер.. ако изтъпея може пък народа да ме избере.

 11. 11 Профил на Е
  *****
  Неутрално

  Имаше предаване за метаанфетамините, в което описваха какъв огромен проблем са точно тези вещества. Нямат спиране!!! 96 % от отказалите наркотика се връщат пак към употреба. Няма друга такава зависимост. А най-страшното е, че може да се приготвя с едно ходене до аптеката!!! Всеки знае, че могат да се контролират дилърите, но не можеш да контролираш всеки човек, който е зависим и се нуждае от доза и може да си я направи сам.

 12. 12 Профил на Стопер
  *****
  Неутрално

  Абе вие как ги демонизирахте тези амфетамини, пфу Изкарахте ги като някакъв нов демон. Ако знаете едно време Софарма как ги бълваше през комунизма и колко хора ги пиеха и как ги даваха на децата-спортисти сигурно ще се оцъклите Е ама то тогава наркотици нямаше, демек информация нямаше де - едно е да вземаш и злоупотребяваш с лекарства, друго е когато те станат наркотици и прочетеш как унищожават сивото вещество Некак си с лекарствата е по-безобидно, нищо че са същите амфетамини, че и доста по-чисти от лайната дето ги продават дилърите

 13. 13 Профил на sofiot
  *****
  Неутрално

  Ехоо, коментиращитеее - статията е за метамфетамините, не за амфетамините, сещате ли се. А ако не знаете каква е разликата - ми четете бе хора. Основната разлика е при употреба колко лесно можеш да се докараш до психиатрията с палава психозкаэ

 14. 14 Профил на Гизмо
  *****
  Неутрално

  Няма разлика - от метамфетамините заспивам малко по-трудно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK