Шампиони под контрол

Румяна НейковаЕдна титла и 42-о място в класирането по медали - това беше равносметката от олимпийските игри в Пекин. Как българският спорт да излезе от кризата, която го върна 56 години назад във времето, когато записваше първите си участия на олимпиада? Тежка задача, защото големите успехи от 80-те години са били реализирани при съвършено други условия, които вече няма как да се върнат.


Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) лансира серия от идеи, които целят да създадат малко повече ред при изразходването на средства за елитните спортисти. В последните три години държавата отделяше средно по 10 милиона лева за олимпийска подготовка, като квоти за Пекин спечелиха малко повече от 70 души. От тях едва петима се върнаха с медали. Не всички от участвалите в Пекин са получавали средства от програмата, а пък други като щангистите похарчиха над 3 милиона лева само за последната година, за да се окажат накрая хванати с допинг.


Контрол - това е ключовата дума в новата държавна политика в управлението на елитния спорт, която би трябвало да заработи скоро.
Край на либералния модел


в българския спорт. Видя се, че той не работи. Трябва да се отиде към повече контрол и дисциплина, заяви Лечева наскоро.


В последното десетилетие се утвърди практиката средствата за олимпийска подготовка да се отпускат чрез федерациите директно на треньорите на отделните състезатели. Те сами преценяват как да водят своята подготовка, къде и как да тренират. "На това се слага край", заяви директорът на дирекция "Спорт за високи резултати" Иван Евстатиев.


Като начало агенцията ще вкара свои треньори във федерациите, които по предварителни изчисления ще бъдат около 50 души. Засега те са кръстени "съюзни треньори" и според прогнозите ще трябва да са авторитетни личности, които са минали през олимпийска подготовка на състезатели. Те


ще имат абсолютната власт да определят качеството


на тренировъчните планове и да контролират дали се изпълняват. "Ако някой не се съобразява с изискванията им или се отклони, просто се спират парите по програмата "Олимпийска подготовка", поясни Лечева.


Предвижда се подобни съюзни треньори да получат между 10 и 14 федерации, които имат традиционно силно представяне на олимпиада. Във всяка от тях ще бъдат разположени по четирима души, които ще отговарят за мъже, жени, юноши и девойки. Заплатите ще се поемат от ДАМС, въпреки че щатовете ще са формално на гърба на федерациите. Те ще са отговорни директно пред държавната агенция и няма да са зависими от традиционните битки за власт по федерации.


Лечева не уточнява


колко ще струва това нововъведение


Тя обаче иска тези хора да са най-авторитетните и качествени в спорта, което ще изисква и бюджет. Според Евстатиев целта ще е съюзните треньори да не получават по-малко от 1000 лв. на месец, за да са ангажирани с каузата, да пътуват по страната и да следят всички клубове и състезатели. Заедно с осигуровките това вероятно ще струва не по-малко от 75 000 лв. на месец, ако се изпълни квотата от 50 души. "Досега работехме с етапен контрол, който не даде резултат. Сега той става ежемесечен", поясни Евстатиев.


"Тази идея на ДАМС още не е факт, но аз очаквам да бъде одобрена. Това би било много добре, защото те безспорно ще са добри специалисти, които познават в детайли работата си. Не смятам, че ще има конфликт между треньорите на спортистите и тези нови специалисти", посочи президентът на федерацията по художествена гимнастика Мария Гигова.


Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добри Карамаринов също прие с оптимизъм проекта. "Няма нищо лошо в тази идея на ДАМС. Даже напротив - тя е добра и съвпада с нашите виждания. Ние вече решихме от 1 януари 2009 г. да върнем централизираната подготовка. Това е класическата формула в леката атлетика. Единственото различие е, че предвиждахме да има съюзен треньор за всяка от основните дисциплини. При това положение можем да разчитаме на хората, наложени от ДАМС да контролират дейността на треньорите", каза Карамаринов.


Отделно шапката на всички съюзни треньори ще бъде експертен съвет към ДАМС от специалисти, които дълги години са работили научно и практически по въпросите на олимпийската подготовка.


Първите стъпки към реализирането на планираната политика


включват модернизирането на допинг лабораторията откъм база и техника и нейното лицензиране пред Международния олимпийски комитет. Около 5.5 милиона лева ще струва този проект, в който 3.5 милиона са отделени за техника. Останалите два милиона ще бъдат похарчени за ремонт на сградата в комплекса "Диана", който вече започна. В съседство с "Диана" ще се изгражда изцяло нов център за научно-приложна дейност в медицинската област. Наскоро оттам бяха съкратени последните двама служители, а сега ще трябва да се назначат нови хора. Идеята предвижда да има поне 6-7 здравни експерти, които да следят по два близки по характер олимпийски спорта и най-вече да контролират плановете на лекарите на олимпийците за стимулиране и възстановяване. Това е един от вариантите за спиране на безразборно използване на препарати, които водят до положителни проби, поясняват от ДАМС.


Следващата стъпка включва по-мащабни ремонти на част от националните бази за подготовка на олимпийци, като например спортните съоръжения в Белмекен и оборудването на стадиона в Сливен с атлетически уреди, за да стане център за лека атлетика. "Когато това се случи, нашите атлети повече няма да харчат държавни пари в чужбина за подготовка", поясни Евстатиев. Последният етап включва оптимизация и нова структура на спортните училища. В момента такива в България са 21, но много малка част от тях създават елитни състезатели. "Статистиката от последните две години показва, че на юноши и девойки сериозен резерв има само в гребането. В повечето спортове добрите спортисти са по един-двама, а някъде въобще липсват", коментира Евстатиев.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на starec
  *****
  Разстроено

  Ето нещо много, много опозиционно,
  Струва ми се, че е престъпление въпросните милиони (така и ме разбрах 20 или 50 са) да се изсипят на "вятъра". Та спортни училища, та национални бази, та специална лаборатория, та 50 души съюзни треньори и пр. и пр. И за какво - за да имаме след 4 години 1 или 10 олимпийски шампиони. "Ура", "да живее", сълзи по лицето на фона на трикольора. От което полза ще имат само лумпени и квази-патриоти - за да реват "булгар-булгар" и "българи - юнаци" пред телевизора, ракията и салатата.

  Хилядо-хилядо-кратно по-голяма полза ще има да се въвлекат всичките ни деца в някакви по-системни спортни занимания, да се поизмъкнат поне за малко от компютърните клубове и дискотеките и т.н. Знае се колко от тях са затлъстелите, късогледите, обездвижените, пушещите и пиещите от невръстна възраст. Това са нашите деца, нашето настояще и бъдеще. Нашите пенсии, ако щете.
  Във всички цивилизовани страни грижата за елитния спорт си е основно грижа на самия спортист. И - колкото по-западнала е дадена държава, толкова се стреми да си вдига "имиджа" с броя медали на "глава" от населението. Така беше по комунистическо, ама нали уж не сме вече?Разбира се изключвам големите държави, за които медалите са престиж, но пък си и имат пари, за да си ги осигурят. И - ако за САЩ или за Китай не е проблем да си "осигурят" около 100 и нещо медала, хайде да преценим дали 1,000 пъти по-бедна България трябва да вложи (примерно) 50 млн. лв. за (примерно) 5 медала след 4 г. Или - приблизително - 10 млн. за медал ???

  Та - някой трябва да укроти ДАМС и му посочи правия път - че приобщаването към спорта на 100,000 български деца днес и утре е по-важно от (евентуалното) спечелване на някакъв медал, някога, някъде, от някого.
  Дали има и други мислещи като мен?

 2. 2 Профил на Вятърът на промените
  *****
  Неутрално

  Приказки, лакърдии, много шум и безмислено подмазвачество. Къде бяхте преди Пекин да направите нещо по-смислено бе гении? Най-добре е да се разтури тая агенцийка и се направи Министерство на спорта /чий интерес бе задоволен с премахването му/с по-умни ръководители и при едно по-скромно и честно правителство може би ще има по-голяма полза за спортуването в нацията ни, а и медалите ще дойдат по-честен и естествен път с достойнство.

 3. 3 Профил на Sportist
  *****
  Неутрално

  Да, Старец (№1), прав си, разбира се. Много по-смислено е ползата от изразходваните за спорт държавни (т.е. наши) пари да се измерва със спада на затлъстяването сред децата, а не с олимпийскиските медали.

 4. 4 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Мислещите със здрав разум са достатъчно, но те нямат думата. Целите на уж реформите и контрола са болезнено прозрачни - да се продължи гепенето на пари и да се задържат на ръководни места група отдавна продухани откъм идеи археоптерикси. Тези цели ще бъдат постигнати, защото спортната администрация последните години е постигнала пълно съвършенство в умението си да не прави нищо и да не поема никаква отговорност. Изходът е прост и видим като всичко хубаво, което може да се случи в тази държава, но не се случва: дават се всички пари за спорт на кметовете и на олимпийския комитет / на федерациите им е все тая през чия сметка ще им капнат безотчетните пари/. Държавната агенция се разпуска и на мястото и се изгражда разкошен публичен дом, средствата от който отиват за спортуване в училищата. Така поне парите ще са при хората от които има смисъл.

 5. 5 Профил на дядка
  *****
  Неутрално

  Старецът№1 е абсолютно прав!
  "Елитен" спорт си позволяват или много богати държави или комунистическо увредени мозъци действащи чрез "на гол тумбак-пищови".
  Какво България ще покаже на света ако похарчи 50-100 милиона за да спечели някой и друг медал? Единствено-дълбоката провинциална парвенющина на селския комплексар,който ходи с насрани гащи от клозета на двора,но държи да пристигне на чалга-концерта с "Кайен" .
  Абслютно съм против бюджегти пари да се харчат за такъв спорт.
  Талантливите спортисти винаги ще бъдат забелязани от частни спонсори и дарители,но държавни пари-НЕ!
  Държавните пари-които значи нашите,на данъкоплатците , пари трябва да се дават единствено за условия за масов спорт за децата

 6. 6 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Я закривайте тези измислени чиновнически комисии,които съвсем ненужно трошат държавните пари
  С парите, с които се хрантутят десетки чиновници-"деятели" могат да се направят десетки и стотици игрища в училищата и из кварталите

 7. 7 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  Напълно се присъединявам към "дядката" по-долу. Просто ми е взел думите от устата.

 8. 8 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  смисълът на спорта е здравето на нацията а не медалите. напълно съм съгласен със стареца

 9. 9 Профил на do starec
  *****
  Неутрално

  Ти си толкова едностранчив, субективен и антибългарски настроен, че ако отидеш да се гръмнеш ще направиш услуга на страната си.
  Сякаш спорта ни не е сасипан по всеки възможен начин?! Или може би не затвориха врати повечето спортни училища? А може би България е отделила най-много средства за подготовка на спортистите си?
  Интересно ако те боли дирника за това ,че България е дала 20 млн за спорта си, защо не те боли за парите които дават САЩ, Великобритания, Франция, Австралия, Русия.... и така нататак?
  Не те боли защото си си подложил дънцето та който даде 5 лева да те мине.
  Интелектуалната проституция е далеч по-позорна от плътската. Добре го запомни това.
  Ако имаш поне частичка останало човешко достойнство може би има някакав шанс за теб... но се съмнявам.

 10. 10 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Забелязвате ли топлата връзка милиционер-спортист-мутра. Обединява ги цоцането от държ хранилка. И редовно се преливат от едни в други.
  2002. Олимпиадата в Солт Лейк Сити. 20 и 50 км ски бягане. Представлява ни Славчо Батинков. На първата дисциплина се движи на 80 място от 82 участници. Подканят го от треньорския щаб да побърза. Побързва, но получава криза и не завършва. На втората дисциплина повтаря постижението си. Забързва се, но не може да вземе един завой, пада в дере и го вадят с кран!!!
  В Пекин имаше няколко такива случая, но ги смутолевиха и покриха. Да финишираш на 15 сек в басеина, след победителя в серията е нещо, като влязал да се окъпе.
  Никакви пари на никакви спортисти не трябва да се дават. Нито стотинка. Да се закрият всички спортни училища, а във НСА да е само платено обучение.
  Пари от тотото - само за детско-юношески и за масов спорт. Аман от дембели с анцузи на хранилка. Никакво министерство - да се закрие на секундата.
  АМАН ОТ СЛАВЧО БАТИНКОВЦИ!

 11. 11 Профил на starec
  *****
  Неутрално

  До # 9 (пиши си ник, поне),
  Май че трябва да поясня още един път. Това, което искам е парите ни (вкл. и моите, и твоите) да отиват основно за спортуване на 100 000 наши деца и внуци. Та да растат здрави, да имат деца, да печелят за себе си, за държавата ни, вкл. и за пенсиите ни, като стане време. Кое е антибългарското в това ми скромно искане - би ли обяснил?

  И никак, ама никак не ме е грижа дали и колко пари са дали за елитен спорт други държави. "Имали бол пари - дали" (цитат - помниш ли от кого е)- то си е работа на тяхните си народи.

  А като ти чета поста, си мисля, че и малко пари за образование няма да е лошо да се дадат - в 9 изречения си направил поне 2 правописни грешки, без да говорим за стиловите, вкл. и за просташкия език. Пред хора и то в голям и уважаван вестник пишеш, комп. си се научил да използваш - не си в селската кръчма - стегни се малко. Можеш, аз пък не се съмнявам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK