Юрген Рот за Ахмед Доган и обръчите от фирми

Откъс от книгата на Юрген Рот "Новите български демони"

Юрген Рот за Ахмед Доган и обръчите от фирми

© Анелия НиколоваОт няколко дни на пазара е дългоочакваната книга на германския разследващ журналист Юрген Рот "Новите български демони", която разбуни духовете още преди появата си. В нея изследователят на мафията в Европа представя няколко от емблематичните фигури на политическия и икономическия живот у нас, наред с обвързаностите между висшите етажи на властта и престъпния свят. В четири поредни броя "Дневник" публикува откъси от книгата, предоставени от издателство "Слънце", под чиято марка излиза книгата.


Иво Каменов от ТИМ има личен опит с един от особено скандалните политици - Ахмед Доган, председател на Движението за права и свободи (ДПС), по-известно като партията на турците. "Не говоря с него. От дълго време не съм говорил с него, виждал съм го два пъти. По злощастни за нас причини веднъж имахме икономически спор. Защото онези, които се показваха навън от името на своята партия, играха много некоректно.


Заех се с проблема и в споменатия случай проверих дали тяхната партия има икономически интереси. И установих, че е събрал една банда, която вече не може да контролира. Всъщност не знам какво печели от това. По мое мнение въпросът е от психологическо естество.
Всички му се умилкват и му правят големи комплименти, казват му колко е велик. Ако му плащат за това, което прави, няма нужда изобщо да се занимава с политика. Историята с турската партия е много проста. Допуснати бяха много компромиси в името на етническия мир. Ако беше възникнал конфликт, България щеше да изчезне от картата на света. Това го разбираха всички политици".


През изминалите 18 години ДПС, с малки изключения, винаги е играло решаваща роля в политическия живот на страната, макар и от позицията на трети и най-малък коалиционен партньор. От редовете на ДПС идват министрите с най-оспорвана репутация (околна среда, земеделие, бедствия и аварии). Това, разбира се, не е толкова чудно, ако си припомним изказването на Ахмед Доган, че купуването на гласове е "част от европейската практика".


Всъщност купуването на гласове в регионите, в които господства Ахмед Доган, не е нищо ново. Още през 2005 г. медиите съобщиха, че депутатът Фахри заявил във Варна: "Ние купуваме гласовете на 2500 роми в Дългопол, 1800 в Долен чифлик, повече от 500 в Каменар и Игнатиево и 100 000 в съседна Турция".


Един от малкото европейски политици, които реагираха на тези нечувани изявления беше баварският министър по европейските въпроси Маркус Зьодер: "Така нареченото купуване на гласове и на постове, за да се стигне до парите от ЕС, е истински скандал, удар за Европа". Ето защо той настоя за блокиране на финансовите средства за България и обоснова това искане с актуалното законодателство в ЕС, според което санкции се налагат при наличието дори и само на подозрение за злоупотреби. Но искането му не бе чуто. А Ахмед Доган продължи


да се хвали, че е купил "гласовете на миньорите на Ковачки за по пет евро"


През 2005 г. държавен фонд "Земеделие" попадна в ръцете му и беше достатъчно да направи своя партньор Димитър Тадаръков изпълнителен директор.


Ахмед Доган веднъж сам се окачестви като "недосегаем" и досегашните събития доказват, че е прав. Пред студенти и в присъствието на журналисти той каза: "Трябва да се пазите. Мислете за утре, не за днес. Аз съм добър пример.


Идвам от едно малко село, а сега съм богат човек. Аз съм политик. Аз съм бизнесмен". А на въпроса, как вижда бъдещето си, той отговори: "София не ми е достатъчна. Нуждая се от Брюксел, искам да правя политика за 500 милиона души".


Доста амбициозно! Ахмед Доган не страда от мания за величие без основание. В действителност той може да разполага с петте милиарда евро от структурните фондове и кохезионния фонд на ЕС чрез доверениците си в управляваните от ДПС министерства на земеделието, околната среда и бедствията и авариите. И ако съдим по досегашния му опит, със сигурност няма да има проблем да използва тези фондове преди всичко в своя собствена и на своята партия полза.


Все пак днес 14 заместник-министри са от ДПС. Негови приятели заемат постове в държавни агенции и холдинги, в Държавния резерв, в изпълнителната агенция "Пътища", в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в Националната електрическа компания и в "Булгартабак". При едно посещение на кмет от Черноморския регион Доган доста откровено и прямо обясни какво е разбирането му за демократична политика: "Ако кметът не е бизнесмен и не знае как да превърне удобните случаи в търговска стока, нека да дойде при мен и аз ще му покажа как се прави това. Защото екологията е твърде важна, за да я оставим на еколозите. Екологията е много ефикасен инструмент за правене на пари".


И българските природозащитници бързо разбраха какво означава да се остави екологията на икономистите. Те наричат Ахмед Доган


"кръстника" на българската дървена мафия


който е отговорен за многобройни горски пожари в страната, а също и за многото пожарникари, загинали в борбата със стихията. Той, или по-скоро неговите приятели и покровители, притежават по данни на природозащитниците над 300 хотела, които са построени полулегално или в близост до защитени местности. В интернет може да се прочетат изказвания на еколози: "Неговият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров не предприема нищо срещу мафията, която съсипва защитени местности.


Тя дори променя статута им, за да може да ги прехвърли на инвеститори, проявяващи интерес". И не става въпрос само за защитени територии в планините, а и за такива по Черноморието. Камен Костадинов, депутат в парламента по волята на Доган, беше един от главните противници на Закона за Черноморското крайбрежие.


Един от най-добрите познавачи на задкулисните игри на Ахмед Доган е бившият посланик и политически анализатор Клаус Шрамайер. Ето как преценява председателя на ДПС той: "С неговата политическа ловкост, с неговата гъвкавост, за да не кажем с неговия опортюнизъм, Доган успя не само да направи "обществено приемливо" турското малцинство, на което етническите българи гледат със смесени чувства, но и от промяната насам да играе решаваща роля при определяне съдбините на България.


Някои го смятат за единствения истински политик в България. Във всеки случай досега той има голям успех, винаги от него зависи накъде ще се наклонят везните и получава съответните облаги от това. Враговете му наричат партията му "Движение за пари и свободи".


Българските ми читатели може би в този момент биха възкликнали "Дотук нищо ново". Защото извличането на икономически облаги от политическа дейност явно вече се възприема като съвсем нормално явление.


Как определени партии събират пари, ми разказа един висш офицер от полицията: "Истината е тази: има две партии - БСП и ДПС, - които разполагат със собствен т. нар. обръч от фирми (всъщност това е израз на самия Доган). Тези фирми работят предимно в сивия сектор и са под закрилата на двете партии. В момента цялата контрабанда се контролира от БСП.


Имам предвид горива, спиртни напитки, цигари. Те държат сивата икономика. ДПС от своя страна контролира Министерството на земеделието и чрез него дърводобива, износа на дървен материал в чужбина. В повечето случаи той е нелегален и плащането не става по банков път, а в брой по автобусни шофьори, които прекарват парите през границата. Разследвали сме вече такива случаи. С помощта на консултантски фирми се създават проекти, като


25 % от стойността на всеки проект е предвидена за подкуп


за да бъде той одобрен".


Но кой всъщност е Доган и от какво живее? В едно телевизионно предаване през 2005 г. го попитаха: "Обещахте да ни разкажете как се финансира вашата партия. Никой не говори за това". Доган наприказва чудновати неща: "Вижте. В целия свят, от Америка до Япония, всяка партия си има обръч от фирми. Ако мислите, че моите способности по някакъв начин отстъпват на тези на един банкер, тогава нямате реална представа за способностите на един политик.


През последните 15 години почти половината от всички бизнесмени над средното ниво са такива благодарение на моето съдействие или поне на моята благосклонна усмивка". Тук той направи пауза, преди да поясни изказването си: "Ако искате ще ви го кажа по друг начин. Винаги е имало фирми, които подкрепят една или друга партия. Просто е. Дори много просто: има строителни проекти - кой ще получи поръчката; има подизпълнители - кой ще ги консултира и така нататък".


А на въпроса на смаяния водещ, защо прави тези признания, Доган отговори: "Защото имам смелостта за това". И тези изявления никак не му навредиха. Напротив. Те донесоха на неговата партия добри резултати на изборите и три министерски кресла.


Официално днес Доган е само депутат и не заема министерски пост. Рядко обаче може да бъде забелязан в пленарната зала. "Сред обществото се носят слухове за приказния лукс в двореца на Доган, който се намира в Бояна, един от най-скъпите квартали на София. През април 2007 г. той обяви, че планира големи инвестиции в Девин не за да провежда водолечение, а защото спа туризмът има голямо бъдеще.


А в данъчните му декларации от години не може да се намери нищо друго освен един апартамент. И официалните данни в търговския регистър също не говорят за евентуално участие на Доган в каквито и да било фирми", твърди вестник "Виртшафтсблат".


Ахмед Демир Доган е роден на 29 март 1954 г. в село Пчеларово, близо до Добрич. През 1981 г. завършва философия в Софийския университет, след което се занимава с научна работа в различни институти. Заради участието си в съпротивата срещу преследването на турците ("възродителния процес") след 1986 г. неколкократно е осъждан. Съпротивата на турците срещу започналата през 1984 г. кампания за асимилирането им и последвалото по-късно масово изселване на българомохамеданите в Турция, са едни от причините за свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.


Тази кампания сериозно навреди на външнополитическата репутация на страната и икономически отслаби България. В края на 1989 г. Доган е амнистиран и на 4 януари 1990 г. основава във Варна ДПС - като приемна организация на създаденото още през 1985 г. в нелегалност Турско националноосвободително движение. Населението и партиите гледат с голямо недоверие на новата формация, защото съществуват опасения, че тя ще постави искания за автономия и - предвид географската близост на българомохамеданските селища с Турция - ще застраши целостта на държавата.


При това след влизането в сила на Конституцията от 12 юли 1991 г. ДПС е партия, която по силата на член 11 (4) е напълно противоконституционна. Тогава с решение от 21 април 1992 г.


Конституционният съд на политическо основание отрече етническото естество на партията,


а с това и нейната противоконституционност. От основаването на ДПС насам Доган без прекъсване е председател, депутат и шеф на парламентарната група на партията, както и директор на партийния вестник "Права и свободи". Той има неограничена власт в своята партия, в която е наложил абсолютна дисциплина.


Вътрешнопартийна демокрация като че ли за Доган е чужда дума. Той не обосновава решенията си, дори и когато сваля министри - както през март 2005 г., когато във връзка с кризата в "Булгартабак" детронира "своите" двама министри: Мехмед Дикме и Недждет Моллов. Той управлява най-вече - и подобно на Симеон Сакскобургготски - с мълчание.


Според бившия посланик Шрамайер репутацията на Доган съвсем не е неопетнена: "Така например широко разпространено е предположението, че по време на престоя си в затвора в края на 80-те години той е приел да сътрудничи на Държавна сигурност или е бил принуден да го стори. Междувременно Доган умело използва възможностите да се дистанцира от червеното си минало.


Той е опортюнист, който хладнокръвно се възползва от предоставящите му се шансове, без оглед на чувства или идеологии". След като Доган подкрепи правителството на Филип Димитров (ноември 1991 г. - декември 1992 г.), той го остави да падне, защото по мнението му водело неизгодна за неговите избиратели аграрна политика. След това задържа на власт подкрепяното от БСП правителство на Беров от 1992 до 1994 г., а после - до неговия злополучен край през 1997 г. - правителство на БСП. Само при управлението на СДС начело с Иван Костов той нямаше думата.


В правителството на Сакскобургготски (2001-2005) Доган отново е царедворецът, които пази от срив разпадащата се парламентарна група на царя и при това добре си опече работата. Предвид бедността на целия народ и особено на неговите собствени избиратели Доган прояви учудваща липса на социален усет: голям шум и негодувание предизвика изключително скъпата му и бляскава сватба в Пловдив в средата на 90-те години.


Всъщност въпреки обръчите от фирми на Доган финансирането на ДПС е доста неясно и се свързва със съмнителни ислямски организации. САЩ обвиняват Движението за права и свободи, че се държи на власт със заплахи и корупция. А политологът Огнян Минчев пише, че "ДПС възприема своята власт по монополистичен, непрозрачен начин и с това създава впечатлението за най-корумпираната партия в страната".


И най-вероятно е прав, но това едва ли някога ще се докаже. В този смисъл може би е важно веднъж завинаги да бъдат изяснени определени понятия, които често се употребяват в дискусиите за и около България, но досега не са били разбирани по най-правилния начин.

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Европейска помощ за България - мониторинг за ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!
  *****
  Любопитно

  Ако Европейците искат наистина да си решат проблема с България, просто трябва да създадат организация за ЧЕСТНИ ИЗБОРИ. А българският избирател, когато види, че гласът му няма да отиде в полза на "обръчите", ще гласува съвсем отговорно.

 2. 2 Профил на Агент Сава...
  *****
  Неутрално

  ...и чеп за зеле не става!
  Кукловоди му дърпат ловко конците,
  докато шваби и избиратели лапат мухите...

 3. 3 Профил на Рейнски
  *****
  Неутрално

  Миньорите на Ковачки гласували за Доган.
  Самият Ковачки е известен като спонсор и приближен на Доган.
  Днес по БНТ представител на партия Лидер декларира, че искат да бъдат третата полтичиска сила в новия парламент.
  Евентуално за да заместят ДПС

 4. 4 Профил на Рейнски
  *****
  Неутрално

  Миньорите на Ковачки гласували за Доган.
  Самият Ковачки е известен като спонсор и приближен на Доган.
  Днес по БНТ представител на партия Лидер декларира, че искат да бъдат третата полтичиска сила в новия парламент.
  Евентуално за да заместят ДПС

 5. 5 Профил на до #1
  *****
  Любопитно

  ..когато види, че гласът му няма да отиде в полза на "обръчите", ще гласува съвсем отговорно....

  Излиза, че изборите са фалшифицирани - добре.
  "Да ти направят" организация - хубаво.

  Но защо досега българинът гласува "съвсем безотговорно"?
  И като е такъв защо някой отвън да му е длъжен?

 6. 6 Профил на Съмишленик
  *****
  Неутрално

  Блестящ анализ! Винаги съм считал, че германските експерти са най-добре запознати с обстановката в България и лично аз предлагам като алтернатива германски специалисти да се привлечат в управлението на страната - във всички области и след съответните законови промени.

 7. 7 Профил на Юрген Рот
  *****
  Неутрално

  Много точен анализ. Дано повече хора го прочетат

 8. 8 Профил на Чудомирко
  *****
  Разстроено

  Звучи много страшно! Пази Боже!

 9. 9 Профил на Alexander
  *****
  Гневно

  Ето, както обикновено става у нас, един човек като Рот трябва да дойде, за да ни каже всичко, което всички чнаехме, подозирахме. Никой не смееше да го каже досега, или го предъвкваха с недомлъвки и мънкане.
  Дали от страх, дали от политическа слепота, понякога съзнателно търсена, факт е, че нещо не ни достига да назоваваме нещата с истинските им имена и да им противодействаме.
  И какво сега? - Този вечно примляскващ докато говори пред камерите хамелеон Доган май работи всички, та дори и бедния си, неук и още влачещ се в шалвари електорат, като го помпа с антибългаризъм, всява му страхове, за да го манипулира и да гласува за него, а българският такъв плаши, че ако му се посегне на него ( на Доган) и на партията му, то е видите ли... дискриминация и незачитане на европейски и изконни ценности и нов възродителен процес... Дори се чуват изцепки от сорта на: "Съдете българите за дискриминация при всеки удобен случай!"
  Доган първо трябва да бъде осъден от собствените си избиратели, пък да видим тогава къде ще отиде ДПС като партия...
  Но явно и електоратът на ДПС е сбор несравними говеда, не по-различни говеда от нас - българите...
  И те и ние заслужаваме живота, който живеем.
  Определят го онези хитреци и шмекери, за които сами гласуваме като глупаци!
  Хак да ни е! На всички!
  Но не може все пак да не му се свали шапка - добре си е оплело кошничката селянчето от Пчеларово, метаморфозирало от хитър селяк, през уж дисидент до сътрудник на ДС, а сега вече широко разперил криле бизнесмен, банкер едва ли не, както сам се е определил и.. Сокол "определящ съдбините на България".
  Идилия!
  Иди, че не тържествувай, казваше Бай Ганьо...

 10. 10 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Отблъскваща картина на политическия живот в България, доминирен, все пак, от ДС и комунистите. Кой прави политическа сделка "обръчи срещу власт" с доган и "имоти срещу власт" с т.н. цар.
  Докато тази партия има толкова много избиратели (платени или верни), България ще се дави в тази тиня.

 11. 11 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Само да напомня - да не отидете да гласувате следващия път! Както още Бай Ганьо е казал "Всички са маскари!", затова само приказки по форумите и никакво гласуване.
  После ще се чудите що Доан има мнозинство в следващия парламент, и цялата държава му маа м...ти. Не германците ами Господ не може да ни помогне, ако сами не си помогнем преди това.

 12. 12 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  От статията не стана ясно какво общо има Иво Каменов с Доган. ТИМ-аджии май не са от обръчите, поне според мен.

 13. 13 Профил на Юрий
  Юрий
  Рейтинг: 225 Неутрално

  към коментар № 6 ("аз предлагам като алтернатива германски специалисти да се привлечат в управлението на страната"

  За сведение: Българската държава познава няколко опита за привличане на "германски специалисти" в управлението на страната. Най-вече от фамилиите Батенберг и Сакс-Кобурготски.
  Резултатите са спорни, но повечето хора ги смятат за неуспешни.

  Та, хайде, ако може да не привличаме повече "германски специалисти", а да седнем и сами да си оправим държавата!

 14. 14 Профил на Аlexander
  *****
  Неутрално

  Номер 12, прочети текста отново в началото. Има цитат на Каменов в кавички. Каменов казва: " Не говоря с него" и продължава...
  Последните кавички на текста маркират края на цитата.
  Елементарно, Уотсън...

 15. 15 Профил на Заслугите на верното куче
  *****
  Неутрално

  Доган си е доган, друг не може да стане. РодЕн печен далавераджия на едно високо "има-нема топче" ниво, Доган блестящо пасва идейно на определени сфери от бандюги в БСП и ДС, в едно и ЗА едно определено време. Оттам нататаък пред Доган почват да се отварят безпрепятствено всички врати. Последните случки подсказват, че и вратата към Рая е вече наблизо. И също няма да му се опре. Само че, в стил Доган и инструктори - едно говори и пише, друго мисли, трето върши - надписът "Рай" ще е всъщност любезна маскировка над надписа "Пъкъл". Не че доган вече не медитира блажено в тренажорната преди Ада.
  Каквото повикало! Такъв е оня Закон, дето никой дружески прокурор не може да заобиколи.
  "Това ли съм заклужил..." - зов за милост. Но и едно нагла закана с въртене на пръст, едно, крайно отчаяно макар, но все пак напомняне за тъмно и опасно ЗАДРУЖНО лапкане. Който трябва, да се сети.
  Следва безогледно ТОПЕНЕ на другарчета?
  Зависи от самите другарчета. Засега още се разсъждава по въпроса, а Доган ближе рани в топъл анцуг в своите пищни покои.

 16. 16 Профил на ot edin obiknowen turchin
  *****
  Неутрално

  Проблемът не е от в4ера а се корени в далеката 1984.Българите а и ние турците плащаме грешките на Комунисти4еска България.
  Извършвайки този акт"смяна на имената " - БКП вкара автогол на България .Като запо4нем да изброяваме негативите няма да ни стигнат редовете
  като се запо4не от - загубата на арабските пазари, авторитета и престижа на страната и се стигне до днешни времена
  Ако никога не беше извъшен възродителният процес
  -днес ДПС нямаше да съществува
  Поради при4ината 4е никой (или много малко на брой) турци нямаше да гласуват за тази партия.
  Турски партии и полит.структури има навсякъде но не са силни
  В Македония(не са в парламента)В Румъния Косово, Франция , и много други.
  не са силни защото на тамошните Турци не им стига лидерите на тези партии да са Турци а искат много пове4е
  На нас Българските Турци също не ни стига ДПС да е само "протурска" но друга алтернатива си нямаме
  В Коя партия има Български Тур4ин депутат - В никоя. а и когато псевдопатриотите плямпат по форуми не против ДПС а против турците има още много години да се радваме на тази формация ДПС.
  Всъщност при4ината поради която много Българи и Турци - са предразсъдъци
  Много Българи ги е страх 4е турците отново ще ги поробят
  А Много Турци ги е страх 4е пак ще дойде БТР ът и ще им смени имената
  Въпросът по скоро не е между етносите
  и Трябва не само трябва но и е ЗАДА4а на ЗАДА4ИТЕ на политиците да се оформи едно доверие на Турците спрямо Българските партии и Българите ........

 17. 17 Профил на Темелко Ненков
  *****
  Неутрално

  Всички знаем и сме съгласни с написаното, но колко от нас са отишли да гласуват? За тях това е идеално, по-евтино купуват гласовете, повече тежат, щото активността е ниска и т.н. Ние сме тези дето го правим велик политик, не е някой друг. Това е ! Да не говорим колко са продали гласа си, пък после всички вкупом се възмущаваме. Ние сме тези дето са за бой, щото от нас зависи и от никой друг!

 18. 18 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  има ли връзка между капитал, дневник и олимп ?

 19. 19 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Много истини има в тази статия.Дано ни стане ясно най после,как да гласуваме на следващите избори.Време е да изгоним крадливите,лъжливите,нагли и безпардонни партийки и поддържащите ги обръчи от фирми.Мисли народе и действай!!!

 20. 20 Профил на Добре де
  *****
  Неутрално

  Ние ги знаем тези неща, той Доган и сам се хвали с прословутите си "обръчи от фирми", май главният прокурор, МВР и ДАНС нищо не са направили по въпроса. Човек умря в дома му. Доган даде интервю, от което вони на вина и небивала мръсотия. Случаят бил затворен, Доган невинен. Първанов, Станишев и Бойко го защитиха. С голям хъс при това. Поръчкови убийства, нито едно разкрито. А всички ние стоим и гледаме. "Не сме народ, а мърша"

 21. 21 Профил на Правете си сметката!
  *****
  Неутрално

  За кого ще гласувате, ако искате да изхвърлим ДПС извън управлението на страната:
  "Само при управлението на СДС начело с Иван Костов той нямаше думата."

 22. 22 Профил на дедко до обикновения турчин
  *****
  Неутрално

  прав си брат ми,мноо си прав,ама като не ни увира главата и на нас българите християни и на вас българите мюслюмани-хак ни е дереджето!

 23. 23 Профил на Pchelichko
  *****
  Неутрално

  @ 16

  Напълно съм съгласен с теб!

 24. 24 Профил на nikolai - do N°16
  *****
  Неутрално

  Ами Иван Костов се опита да създаде крило към ДСБ, ръководено от недоволни от Доган бг турци и какво стана? Ти кажи ...

 25. 25 Профил на ГОЦЕ
  *****
  Неутрално

  Как може да се пише така!
  Нарушава се етническия модел.
  Ще му пратя ДАНС.

 26. 26 Профил на otgowor...
  *****
  Неутрално

  Иван Костов се опита да създаде крило - но това крило преди вси4ко беше (както си го казал самият ти) за хора недоволни от Доган .въпреки 4е това крило трябваше да се създаде именно за Българските турци .
  А Тива 4е е против Доган не зна4и 4е той ще работи за България и българските Турци
  това 4е е против Доган по скоро зна4и(при някои изк.)4е интересите им се приплитат, единия иска да надделе над другия
  Та какво искам да кажа
  В българските партии да не се привли4ат анти - Догановци или врагове на дпс
  а просто млади образовани , интелигентни турци

 27. 27 Профил на пепо
  *****
  Неутрално

  Затова известен политик щял съди мерцедеса на разследващата журналистика в Германия.Юрген Рот като че ли е живял у нас.Следващата му книга се казва"Мафията в Германия",която излиза напролет.

 28. 28 Профил на ot obiknoweniyat turchin
  *****
  Неутрално

  та какво искам да кажа - в България ве4е има много млади , образовани и интелигентни Турци . и тези хора не са в ДПС . а и като гледам политиката на ДПС е да не се привли4ат мислещи а послушковци (с изк.- братята Казак , но и те са прах в о4ите на гласоподавателите)
  Мисълта ми е 4е ДПС се лъжат - 4е като се увели4ават Българските турци се увели4ава и делът на техния електорат
  - то4но обратното
  понеже както ве4е споменах тези бг турци (млади , образовани ) знаят 4е имената им не се сменят не поради ДПС а поради това 4е България е демократи4на в това отношение
  да ви разкажа малко за изборите та Всеки път по време на избори се появява накой агитатор (който през 80 тте е бил Бкп активист)идва и ти говори 4е отново ще ни сменят имената и алабала
  така 4е какво искам да кажа
  като един млад тур4ин се обръщам към младите интелигентни и образовани Българи да не допускат изказвания на псевдопатриотите против"турците"
  и след някоя друга година ще дискутираме по тзи въпроси - от истори4еска гледна то4ка

 29. 29 Профил на КУНЧЕВ
  *****
  Неутрално

  БИВШИТЕ ЧИНГЕТА И Т. Н . КОМУНИСТИ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО ! Я ДА ОСТАВЯТ МВР И ПРОКУРАТУРАТА ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА , ПЪК ДА ГО ВИДИМЕ ТОЯ ПРЕСТЪПНИК И ТЕРЕОРИСТ ДАЛИ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА ?

 30. 30 Профил на wapros
  *****
  Любопитно

  Добре някой може ли да каже за кого да гласуваме, като вси4ки са маскари, не вярвам нито на Костов, нито на Михайлова, нито Борисов ми е голямо успокоение, искам да гласувам, не искам България такава, искам си моята хубава и спокойна България, ама нямам алтернатива, ако някой бъде така добър нека да каже какво да правим, ина4е е хубаво да се обедим вси4ки етноси, смятам, 4е проблемите са ни огромни и злове6и и об6ти независимо какви сме, ако не се противопоставим, ло6о за вси4ки...

 31. 31 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Мой приятел англичанин, през 1990 стоя тук два месеца и преди тръгване ми каза:
  "Аз съм абсолютно убеден, вашата страна се управлява от КГБ"
  Тогава /1990г./ аз се засегнах...
  Днес, 18 г. след това/!!!/ все повече се убеждавам че е бил прав...

 32. 32 Профил на Проблем и за Турция
  *****
  Неутрално

  Доган е проблем, и то голям за самата Турция. Вижда се от публикацията, че в Европа са наясно с мафиотската му същност. Тъй, че турските управници, залагайки на него, се поставят в неудобно положение. Какво означава турската държава да организира 100 000 свои граждани да гласуват за Доган? Означава, че се ползва с безрезервана й подкрепа. Вярно, чрез Доган Турция завоюва непоклатими позиции в една държава член на ЕС - България. Чрез Доган и партията му тя манипулира политиката, икономиката, администрацията, социалните и етническите отношения в тази държава. При това, манипулира ги така, че вече сме сочени за най-корумпираните, некадърни и бедни в Евросъюза. Но и Турция търпи негативи. ДПС и Доган са огледалото в което се вижда бъдещото поведение на самата Турция в Европейския съюз.

 33. 33 Профил на PetroF,
  *****
  Неутрално

  сега не се ли управлява от КГБ? Мисля, че все още е така. Към лицето Ахмед Демир Доган, имаме голяма молба тука няколко човека от Щатите. Ако обичате, оттеглете се някъде мирно и тихо с милионите си (или, де да знаем, може би милиарди?), махнете се от българската политическа и икономическа сцена, спрете да изсмуквате като паразит кръвчицата и на българи и на турци и просто ОСТАВЕТЕ ТОЗИ ИЗСТРАДАЛ НАРОД НА МИРА! Чел сте Ботев предполагам: "смучат го наши и чужди гости..."

 34. 34 Профил на charley
  *****
  Неутрално

  Г-н Петров от #31 и 33, не можете да си представите колко сте прав. КГБ беше в основата и на "Възродителния процес"! А с висшата БКП номенклатура (М. Балев & Co.) само се оправдаваме...

 35. 35 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Do wapros: Nyama za kogo da glasuvash. Ima mnogo zli i malko po-smisleni hora, no mnogo zlite sa gotovi na vsichko, za da prodyljat da smuchat tazi dyrjava. Te sa psihichno bolni hora, totalno zagubili usestane za realnost i gotovi na fizicheski i psihicheski tormoz nad vsichki, koito im prechat da deribejstvat. Za tyah choveshkiat jivot ne znachi nisto. I nyama koy da gi spre. Ako si mislite, che tezi hora sa po-malko strashni ot diktatora na Zimbabve - ne ste syvsem pravi.
  Ta tova e. Hayde sega pomislete pak kak ste se otyrvem ot tyah. Spored men bez kryv nyama da stane. Zvuchi strashno, no... taka e. Samo deto oste po-strashnoto e, che bylgarite vinagi sa se svivali, za da ne zagubayt cennia si jivotec... I v momenta polojenieto e systoto.

 36. 36 Профил на БЕЗ ДПС на власт
  *****
  Неутрално

  за България е жизнено важно ДПС да не е на власт!!!!! ето как!!!
  Тези, които са червени като мразите Доган и ДПС защо не поставите пред своите Ултиматум : Обещайте че ще управлявате Без Доган, правете коалиция с АТАКА и Герб! то и сега можеше да се направи коалиция БСП и НДСВ без ДПС.
  А пък тези които не са червени за да има коалиция без БСП и ДПС - остават Герб, ДСБ и СДС. ами тогава гласувайте за СДС или ДСБ та да влязат в парламента и те, та ГЕРБ да не прави коалиция с БСП!
  Просто е!!!!

 37. 37 Профил на до 30
  *****
  Неутрално

  Много просто, гласуваш за Костов. Има своите недостатъци, но е безспорно най-добрия политик с който разполагаме в момента. За съжаление шансовете повече българи да гласуват за него са малки.

 38. 38 Профил на глупав wapros
  *****
  Неутрално

  "Всички са маскари!" казал бай Ганьо с надежда другите ДА НЕ ГЛАСУВАТ А ПЪК той естествено си ГЛАСУВА! та така с малко гласове неговата партия да спечели!
  Но ако не си провокатор и манипулатор гласувай - имаш избор!
  не е нужно да си много в политиката за да видиш че това правителство води България към пропаст! доро и другите да са маскари те явно са по-малко маскари!
  Избери по-малкото зло- по-малките маскари!

 39. 39 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Ей хора, държавата е надстройка на обществото, разберете това. Но на болно общество , като нашето,му се внушава че е обратното. Дойде ли добрият цар, всичко се оправя. Той дойде.По скоро хитро го доведоха началниците му в подходящият момент.Говоря за дъртият шарлатанин Симеон./Досие "Карточник"/ И положението у нас, не само че не се оправи , но и се влоши още. Въпреки това болното ни общество не провижда какво става. Когато преболедува обществото, тогава ще се оправи и държавата, разберете това.Прост пример, не може да се строи завод за преработка на отпадъци , който произвежда пак отпадъц;по проект влизат 410000т годишно, а излизат около 200 хил тона годишно за депониране + 60хиляди "нестандартен " компост , пак за депониране, и 135 хиляди тона "модифицирано гориво" съдържащо органика и пластмаси, което е пак отпадък и което ще бъде изгаряно за да ни трови с диоксини.Обществото мълчи...

 40. 40 Профил на Ивайло
  *****
  Неутрално

  Стига с рекламата на Костов. Неговата крадлива сган доказа, че са некадърни и корумпирани точно толкова, колкото и настоящата коалиция. Бил най-добрият ни политик? И защо? Той е един манипулатор, който използваше кризите в България, за да изплува на повърхността и да краде на воля...

 41. 41 Профил на Вартоломей
  *****
  Неутрално

  Чудесна книга и чудесен откъс от нея.
  Браво на автора. Поздравления.
  Има обаче и някои фактически грешки:
  Доган не е Доган, а Меди Доганов и никой не му е сменял насилствено името. Това той е сторил доброволно и за заблуда на т. нар. турски етнос и за да изпълни политическата поръчка на Луканов, който го измъква с тази цел от затвора. Следва да се припомни, че Меди Доганов е чиста проба ЦИГАНИН, по-точно турчеещ се за политически цели и лична облага циганин. Няма нищо турско в него.

 42. 42 Профил на агент 007
  *****
  Неутрално

  отпишете го доганката,откакто е в сарая си вече друг дърпа конците ,а тои е само за параван

 43. 43 Профил на от Серго
  *****
  Неутрално

  Отношение - подкрепящо за гласността. Разстроено за истините. Гневно за продажността към хората, към страната. Няма друга такава продажност на Балканите и в цивилозована Европа. Но нали във ВКП /БКП/ всичко знаят и никой с никаква информация не търгува. Нещата са, както Михаил Вешим ги писа - Дон Андрея ди Лучано и т.н..

 44. 44 Профил на Do # 16
  *****
  Неутрално

  Почти отлично! (българин от Щумен)

 45. 45 Профил на Емил до Ивайло
  *****
  Неутрално

  "Неговата крадлива сган доказа, че са некадърни и корумпирани точно толкова, колкото и настоящата коалиция." Жестоко грешиш човече. Въобще ти шегуваш ли се? Как може да поставиш такъв знак за равенство с чиста съвест ?! Какво ли съм седнал и аз да се обяснявам. Чиста проба глупост плюс голяма, непремерена доза злоба и комплексарщина в БГ е основната причина за успеха на Симеон, Доган, Първонов, Бойко и всички други крадци, убийци и национални предатели.

 46. 46 Профил на ГЛАСУВАЙТЕ!
  *****
  Неутрално

  Мисля, че и на българи и на турци ни писна от комуноидите бесепаро-кадесари и от Доган и КАДЕСАРСКАТА МУ свитата. И двете страни страдат. Но спасение няма, ако всички българи не излязат да гласуват, всички, независимо за кого, но да гласуват. Така, както прави турското население. Иначе, за какво се оплакват българите, какво са им виновни българските турци. Те са прекрасни хора, казвам го като човек, които отлично ги познава. Простаците българи и някои турци, които всяват омраза, са просто слепи нещастници. ГЛАСУВАЙТЕ!

 47. 47 Профил на Off
  *****
  Неутрално

  Знаете ли колко бройки от книгата бяха доставени в една от най-големите софийски
  книжарници - в. Мол-София?
  Точно така - 2(две)! С това нито Гоце, нито насрания Гей имат нещо овщо... Случайност, бе Уили, случайност. А иначе
  вестникарските будки са заринати от биографиите на мутрбосовете. Не Ре Бе!!!

 48. 48 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако гласуването от чужбина отпадне ДПС няма да може да мине бариерата за влизане в НС.

  The biggest risk in life is not taking one.
 49. 49 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Kолективно изпитваната антипатия" и "вирулентна неприязън" "от "Репетирането на историята за Батак" "500-годишно турско-мюсюлманско робство" "Ислямът като вражески образ""Tираничната Османска империя и ислямския фундаментализъм" и тн.,натрупват от най-ранна детска възраст у нас отрицателни емоции свързани с турският етнос. Подобно явление се наблюдава и при гърци и сърби. Хората отказват да приемат реалната ситуация, и я погребват в съзнанието си. От този момент нататък, общественият живот е оцветен от ядро на неосъзнат страх. Страхът оформя поведението и изборите на човека, без той да осъзнава това.
  P.S. Вече самото споменаване на ДПС, Ахмед Доган,Турция и... води до неосъзнат страх и отрицателни емоции.

 50. 50 Профил на Varna do 16
  *****
  Неутрално

  Така е, не проблеми между етносите, а недоверието на едните към другите и обратното е прът в колелото. Това недоверие е плод както на блаканските ни предразсъдъци и невежество, така и на наследството което ни остави БКП и октопода ДС, дерибействащ във всички структури и нива. Операцията по изрязване на ДС тумора не се състоя и той порасна и стана злокачествен.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 52. 52 Профил на Realist
  *****
  Неутрално

  Ивайло, Ивайло, сравни най- корумпирания от СДС Бакърджиев, Бакърената Фабрика с Румен Петков или Ахмед Доган. Кажи честно можеш ли да направиш сравнение?

  Плюс това СДС махнаха Бакъджиев без да се налага натиск. А Доган управлява ли още след убийството на Емин и след разкритията за "Дървената мафия"?

  А какво ще кажеш за кадровика Румен Петков? Продължава ли той да кадрува спокойно в БСП?

 53. 53 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  ДЕСЕН 48 Ако гласуването от чужбина отпадне и българите в Испаия, САЩ, Канада, които сме много повече от ДПС електората, няма да гласуваме.

 54. 54 Профил на tctconev
  tctconev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  до №47
  И защо трябва да чакаш на книжарницата !
  Поръчах я в хеликон и дойде още в петък .

 55. 55 Профил на Realist
  *****
  Неутрално

  Аз си спомням исказването на Костов когато загуби изборите през 2000 година. Той започна с:

  "Имах една мечта...."

  Да, знам каква мечта имаше тогава Костов. Българския народ да не е чак толкова ПРОСТ.

 56. 56 Профил на Иво до Ивайло
  *****
  Неутрално

  Добре де Ивайло, Костов краде 4 г., а БСП и ДПС през останалите 14 + още 45 г...

  Как стават тези работи? Ако политиката е изкуство на възможното, то Костов е най-малко лошият политик, но ние го мразим най-много...Някой по-долу каза че обществото ни е болно, да то е тежко душевно болно...Между лошо и по-лошо , то избира по-лошото...

 57. 57 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Авторът на книгата е сбъркал- Доган не става агент на ДС след 1985-6 година,А МНОГО ПРЕДИ ТОВА!
  Още през 70-те години, сам съвсем съзнателно предлага услугите си на доносник и започва да "донася" и да клепа свои близки и приятели-предимно турци,тъй като от ДС са го "специализирали" именно в доноси за български турци.При срещите си с началството от ДС твърди че изцяло е съпричастен към марксистко-ленинската философия,което пък му осигурява приемането в СУ -спец.Философия не и без "зелената светлина" от ДС.
  Всички и много други подробности/вкл.пространната му Автобиография/ от архива на Доган в ДС са публикувани в последните два броя на в-к "Гласове" /които още не са качени в сайта на вестника/
  Потробностите са важни не от махленско любопитство,а характеризират с въпросния си представител най-циничната,зловеща, античовешка,силно комплексирана част от българите - доносниците-предатели на най-близките си хора в името на жалки пари и кариера.
  Преди следващото издание на книгата,авторът непременно трябва да се запознае с архива на ДС

 58. 58 Профил на ori
  *****
  Неутрално
 59. 59 Профил на Realist do Ori
  *****
  Неутрално

  Обама ще спечели и без вашия глас...

 60. 60 Профил на метеор
  *****
  Неутрално

  „Само при управлението на СДС начело с Иван Костов той нямаше думата.„ – Само заради това заслужава пак да се гласува за него. както се видя вече категорично с онзи деншните си изцепки пожарникарската каска б.б. не е никаква алтернатива, защото най вероятно ще се коалира с доган, а и въобще със всеки, който би го подкрепил да бъде премиер

 61. 61 Профил на ку-ку на ента степен
  *****
  Неутрално

  "София не ми е достатъчна. Нуждая се от Брюксел. Искам да правя политика за 500 милиона души."
  Защото толкова много пари и другарчета барабар въртя(Х) в ръцете си, че ми стигат не за една, а за две и половина Европи. Из цялото ЕС съм посял свои очи и уши. Европа ми е в кърпа вързана.
  Нуждая се обаче от Брюксел.
  Но, уви, неочаквано влакът ми дерайлира и така, аз се разминах с Брюксел. Значи какво ми остава? Летяща чиния. Търси се!

 62. 62 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ама това е ясно от много време. Бойко е поредният, който ще вкара Амет Доан във властта. Него такъв гьонсуратлък го гони, че няма да му мигне окото когато съобщи, че в името на етническия мир ще прави кабинет с Доан. Лошото е, че всички тези които в момента друсат кючеци и попълват фишове на "Еврофутбол" ще гласуват със замах точно за него. И това ще е краят.

 63. 63 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  Автора не е наясно, какво става в БГ . За съжаление!
  Щом се информира от ТИМ, ясно!
  Ми нали и тях червеното знаме ради ги. Точно като Доган!
  Докато някой си миисли, че Доган(или който и да е от пионките "политици" и "бизнесмени", има собствено мнение, по–добре да не пише! ЗА ДА НЕ СЕ ИЗЛАГА!

  Собственото мнение, при тях идва с куршум!
  В България още си има ЕДНОПАРТИЙНА СИСТЕНА(ДС–БКП)

 64. 64 Профил на Орхан Памук
  *****
  Неутрално

  Има ли някой в този форум, на който не му се повдига от трибуквието ДПС? И от червените му съратници? И въожбще от тази помийна яма около нас?

 65. 65 Профил на maria schuetzler do 16
  *****
  Неутрално

  suglasna sum do goljama stepen s nestata napisani ot teb. Smjatam, 4e ako cjalata istina za vuzroditelnija proces se kage, nestata i za turcite v BG njama da sa rosovi. I ako za minaloto e trudno da se razberem, to az ne razbiram zasto t.nar. turci (sled kato zagivjah v Germanija s bash turci, ustanovih, 4e nashite njamat nisto obsto s tjah) v BG produlgavat da glasuvat za DPS i da stavat vse po -bedni. Kogato jazovira zalja turskite sela v razgradsko kakvo napravi Emel Etem, za da pomogne na horata tam? I kato upravljavat zemedlieto da ne bi turcite v rodopite da sa stanali moderni evropeiski zemedelci?! Da glasuvash za njakogo s jasnoto suznanie, 4e toi samo ste te krade mai si e 4isto bulgarska 4erta?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 67. 67 Профил на Realist
  *****
  Неутрално

  България има некомпрометирани политици- Филип Димитров, Едвин Сугарев например.

  Но задайте си въпроса: Ще изберем ли ние тези хора? Дори и най- некомпрометирания да застане пред българкия народ, българския народ ще го избере ли?

 68. 68 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  Спокойно хора! Българи! Няма да се дадем на тази сбирщина. Но за целта е ВАЖНО какво ще направим на идващите, исторически според мен, избори!!! Аз прогнозирам ВИСОКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ! Това ни е шанса, тук и сега! Не ви агитирам за кого да гласувате (съмнявам се че някой сериозно обмисля дали да не подкрепи НДСВ например), но високата избирателна активност ще смаже империята на Доган. А това зависи от НАС

 69. 69 Профил на серГейчо
  *****
  Неутрално

  Цялата контрабанда се контролира от БСП.

 70. 70 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  До Demokrat 68!

  Няма как да има висока избирателна активност, след като на българския НАРОД не му е предоставен избор! За когото и да гласува ВСЕ ЩЕ Е ЗА ДС–БКП!
  И прри ниска и при висока избирателна активност ще управлява ДС–БКП!

  Но при ниска, просто твърдите електорати отиват да гласуват. ДПС и БСП !Това е !
  При висока , ще спечелят АТАКА или Гербаджийското "обединено дясно"
  Ама ДС-БКП грешен ход НЯМА!
  А на НАРОДА верен ход НЕ СА ПРЕДВИДИЛИ!

 71. 71 Профил на наблюдател-ЧЕТЯЩ
  *****
  Неутрално

  Ю.Рот не е добре осведомен за основни моменти от живота на Доган като това кога е вербуван Доган от ДС. Прочетете последния брой на в-к,, Гласове,, - там всичко е в оригинал на документите от архива на ДС!

 72. 72 Профил на до 60
  *****
  Неутрално

  Точно така. На всички УБЯГВА " Само при управлението на СДС начело с Иван Костов той(Доган) нямаше думата.„"
  И това беше 1997-2001.
  Затова си заслужава да гласуваме за Костов, Стоянов, МИхайлова.
  И ще бъдем УВАЖАВАНИ наистина от ЦИВИЛИЗОВАНИЯ свят.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 74. 74 Профил на do 72
  *****
  Гневно

  Да и точно тогава Костов изкорми България, унижи я, изнасили я, продаде я за стотинки за да остане на власт.
  Същия Иван Костов не позволи на руснаците да помогнат на сърбите, и това му е най голямото престъпление -предателството, спрямо своя род и съседи.
  Това е най голямото престъпление още от римско време, от Христос!
  Костов никога няма да дойде на власт!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 76. 76 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Айде пак "братята сърби". Вие хора чели ли сте и един ред история на България? Тия боклуци западно от Цариброд се сещат че сме им братя само като ги напъне някой. През останалото време сме досадни "буграши" за тях, презират ни (също както и другите ни "братя" от тайгата) и при всяка възможност ни прецакват.
  А тогава Костов предотврати опита на руснаците да ескалират конфликта с безхаберието си и един от първите им опити да се правят отново на свръхсила. И наистина Доан беше в немилост, както и Илийката Павлов и други строители на съвременна България. А аз си спомням, че ходех на дискотека без да ме е страх, че някой ще се стреля там, че ще изнасилят приятелката ми, или някой пиян и надрусан с джип ще ни размаже на пешеходна пътека. Ама Славейката Трифонджи, агент Бор и Недялко Йорданов казаха че Костов е лош и народонаселението така си и мисли до днес...

 77. 77 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  Само аз не допуснах Меди Доганов до властта.Всички други правителства-жълти,червени,пембени идваха с обещания срещу него,излъгваха хората и се съюзяваха точно с него.Помнете го бе умни граждани.

 78. 78 Профил на za6to da pomagame na sarbite?
  *****
  Неутрално

  кога те са ни помогнали? винафи са ни имали за църбули!!! кои ни нападна веднага след съединението??? с кого сме бодили най-много вовни в последните 100 години? кои сърбизира македонците и им проми мозъците? ..... и сега ние да ги съжаляваме..... кои съжалява нас?????

 79. 79 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  До №74 Изкормена ти е горната част на телосложението. Такива малоумници и национални предатели като тебе ни навряха в блатото.Преди да пишеш простотии прочети статията, а не само коментарите.

 80. 80 Профил на Костовист
  *****
  Неутрално

  Единствения политик който не цепи басма на турчина Доган е Иван Йорданов Костов .
  Приватизацията -такава каквато е икономиката.БГА Балкан-стари руски самолети Ту 154 които имат забрана да летят в Европа. Автогарите- със стари автобуси Чавдар,дето никой италианец няма да ги вземе и за скрап...от 1989-до 1997 година българската икономика беше тотално задушена,негодна..........и ако кандидаствахме за Обединена Европа със заводи строени партизанско-родниски връзки /например колко струва един танкер с нефт да отиде до Плама плевен?/-никога нямаше да влезнем в Европа.Никога от Европа нямаше да дадат евро-помощи за раздрънканата социалистическо-комунистиеска българска икономика преди управлението на Костов. Иван Костов направи най-доброро за България-с възможната приватизация-отвори перспективите за България. ДНЕС МОЖЕМ ДА ВЗЕМАМЕ МИЛИАРДИ ОТ ЕВРОПА-НО ЗАРАДИ СВИНЕТЕ-БЪЛГАРСКИ които си избират монархо-мутренско-комунистически елит-сме циганите на Европа.Хак да ви е !!!

 81. 81 Профил на Оракул
  *****
  Неутрално

  Ако ДПС и Доган не бъдат извадени от властовите структури и не бъдат отстранени от контрола върху финансовите потоци, България нищо добро не я чака в обозримо бъдеще...

 82. 82 Профил на Galrna
  *****
  Неутрално

  Стига бе хора. Няма такова понятие български турци. Има БЪЛГАРИ мюсюлмани и БЪЛГАРИ християни. Стига с тези нововъдения. Това е работа на Доган - български турци. И партията му е такава Българска за турция. То е ясно. Ама е крайно време всички, които са родени и избрали да живят в България, да се нарекат Българи. Те чужденци, дошли да живеят в България за по евтино си личат и за тях може, но онези, които хиляда поколения са живели в България и ще продължават да живеят в България, за тях е крайно време да се нарекат Българи. И това няма нищо общо с вероизповеданието им. България е свободна държава и всеки може да изповядва различна религия.
  Не искам държавата ми да се разпродава на парче. Не искам да продължава това беззаконие. Незнам как но е крайно време, ние българите да направим нещо в това отношение. /Оказа се, че и Европа не мож ни помогна./ Краено време е сами да си помгнем и да потърсим сметка на всички, които ни вкараха в това блато.

 83. 83 Профил на Жорката
  *****
  Любопитно

  Скоро и тези елементи ще приключат житеиският си път по светофарите на София ..........

 84. 84 Профил на елена
  *****
  Неутрално

  "Само при управлението на СДС начело с Иван Костов той нямаше думата"
  това ми е коментара.

 85. 85 Профил на айсайдер до 67
  *****
  Неутрално

  И още един от тази поредица-Сугарев,Ф.Димитро и т.н. е Йоло Денев.Идеалист-безсребреник.
  Кире Либерало ни напусна,уви.....

 86. 86 Профил на az
  *****
  Неутрално

  цитат:"Все пак днес 14 заместник-министри са от ДПС" , а нали знаем кой назначава зам. министрите, Батьо Серго, завалията

 87. 87 Профил на ярак обама
  *****
  Любопитно

  ако някой печен юрист може да докаже престъпленията на доган-да ги докаже.ако не може никой да ги докаже значи няма престъпление.така е в правовите държави.

 88. 88 Профил на svetla
  *****
  Неутрално

  само при Костов Доганчо не можа да си разиграва коня. Затова е тази злоба срещу Костов, но за мен той е най- достойния политик!!!

 89. 89 Профил на Ал Бънди до ярак - №87
  *****
  Гневно

  Ти луд ли си да наричаш България правова държава!!!

 90. 90 Профил на хъм
  *****
  Неутрално

  няма такова животно като българомохамедани - по скоро са българи-мюсюлмани

 91. 91 Профил на Silvi
  *****
  Неутрално

  от Оракул: "Ако ДПС и Доган не бъдат извадени от властовите структури и не бъдат отстранени от контрола върху финансовите потоци, България нищо добро не я чака в обозримо бъдеще..." И аз мисля точно по същия начин... ТОВА Е НАЧИНА...

 92. 92 Профил на ИВАН
  *****
  Гневно

  ХОРА,РАЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ АМЕТ ДОГАН НЕ Е ТУРЧИН,ТОЙ СИ Е ЧИСТ ЦИГАНИН И ТОВА Е ДОКАЗАНО.КАТО ГО НАРИЧАТЕ ТУРЧИН ВИЕ МУ ПРАВИТЕ НЕВОЛНО КОМПЛИМЕНТ.

 93. 93 Профил на Sultana
  *****
  Неутрално

  какви са тези глупости българомохамедани и т н Ние сме си турци и тва е то Живем по тези земи от 5-6 века и ще продължим да живем тва е

 94. 94 Профил на copy,,,:))))..ЗА "добрите "ченгета от БКП-ДС...:))))
  *****
  Весело

  2008-11-04 00:34:38 от BIG AL,,,:))))))))))))))

  Ами другарите от ДПС-ръководството? И без тях ли ?? И ще се лишим от ОБРЪЧЧИТЕ ?? А кой ще прави тогава „заменки” на гори и кон за кокошка ??Кой ще се грижи за „етническия” мир и ..турските фирми ,’строители” на ..безкрайни магистрали ?? КОЙ ще ОПРАЗВА, периодично Държавния резерв, ако ги няма ?? Да го оставим да мухляса ли - резерва ? Ами ръководствата- ВСЕ от ‘добрите „... на БКП,ВМРО и толкова още партий..И без Партий ли , да останем ?? Ами тогава „лошите „ ченгета „- ще върнат диктатурата и цените на всичко ще вдигнат ..) Лошите , де ..Добрите поне дрънкат , че всичко е О,КЕЙ..) Ами кой ще се грижи за контрабандата, наркотиците, порно и гей- индустрията ?? САМО на министър Миков ли да ги оставим ??Ами той всичко ще ..съсипе..)) А на съветските другари – КОЙ ще помага и .продава България ? И този БРАНШ ли да съсипем ?..И изобщо, ако останем САМО ОТ НОРМАЛНИТЕ , ВСИЧКО да зависи в България, докъде ще я докараме ?/ ДО никъде..До ЕДНА СКУЧНА , цивилизована държава , членка на ЕС...Ебати живота...Нема да се живее...Не може Поли без ‘добрите „ от ДС – да се живее..Няма да има и „ИСТОРИЯТА” за ..славното комуно минало , кой да ни ..напише..А и КАКВО ще ги ПРАВИМ , спестените МИЛИАРДИ от БЮДЖЕТА, които сега „добрите „ от ДС – изпапват ВСЯКА година ??..Много пари са Поли...Ще требе да ги даряваме на околните бедни народи ..Изобщо , съвсем ще ни се „обърка „ живота , Поли..Без червени , руско – турски мафиоти – сме за никъде..)))

 95. 95 Профил на "Добрите -ченгета от ДС- без тях НЕ можем...COPY..:)))
  *****
  Весело

  2008-11-04 00:33:40 от BIG AL,,,:))))))))))))))

  Права си Поли...Няма да стане..Защото ако СТАНЕ, мамата си трака..!!!.!!!.Ще останем без Президент-бил от добрите..А без Гоце – за къде сме ??И без МИЛИАРДЕРИ ще останем-а без милиарди – за къде сме ? Горките пенсионери..как ли ще живеят БЕЗ окрадените от ТЯХ- милиарди ??..:) И без ГОЛФ игрища – на герговци и андрей Райчевци ..Е, еее това живот ли е ??А къде ще спортуват пенсионерите на Масларова-по морето – без ГОЛФ ??/..Абсурд..:) /..И без КУЛТУРА , културни и АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ценности – ще останем..!!Всичките са в ДС- ченгета и за ОБЩО „ползуване и ...Абе отиде ни и „тракийското минало” , и венците на царете , и Черепа .:))..А КОЙ ще ни строи вечно строените магистрали ??.И кой ще се грижи за комара , хазарта в държавата ?? Не, не може без бинго залите на Лечеви и ..други –от ДОБРИТЕ де..) Ами софийското парно ?? БЕЗ Топлото и неговите ДС- доноси ?? Не става..Не може.да се стои на студено..) Ами без другарите от ДАНС ?? Всеки ден ни разнообразяват живота, хората..Като крими сериал , ама като загаснат лампите и ..актьорите ги пускат – да си ходят , ..по кръчмите или в чужбина....Така де ..старо- ДС –ченге-свой събрат в пандиз не вкарва ..И такава скука ще настане..Като в Швейцария..А Гоце каза-че Смолян вече бил ,като Алпите..Брей мама му стара-аз не знаех, че и ТАМ добрите от БКП- ДС- управлявали...) Ами НОВА телевизия ??? Ще фалира , ако коритаровци не ни посрещат с Добро утро..И не ни говорят всеки ден за ..Демокрацията..

 96. 96 Профил на за Костов
  *****
  Неутрално

  Защо да го запомним за гласуваме за теб ли?
  Голям проблем имаш !Дефиницията за проблем е разминаване на желание с възможности.

 97. 97 Профил на Хъш
  *****
  Неутрално

  Бат Бойко и Костов е печелившата комбинация за България. Като ДПС излезе в опозиция чак тогава свестните турци отлъчени от ДПС ще могат да влязат отново в политика но вече в общонационални партии.

 98. 98 Профил на Глупчев
  *****
  Неутрално

  Абе какво има да се коментира? Смрадта на Доган стигна до Германия- най-големия данъкоплатец в ЕС. Ако искате- търсете под вола теле, но след като от там идва предопреждението, значи трябва да се почне точно от Доган, не от някой друг. И стига с този Костов. Той не е във власта от 7-8 години защото сам си го направи. Костов е история и престанете с него, защото не министрите на Костов дадоха магистрала Тракия нито разпределяха вропейските фонодове нито раздаваха зоните от Натура 2000. Те направиха други грешки и изхвърчаха завинаги от изпълнителната власт. Сега трябва да изхвърлим тези, които ни направиха за смях пред цяла Западна и Централна Европа и направиха думите България и корупция синоними. А за това Костов не е виновен- нито за Батко, нито за пикащите във фонтани, нито за невиждащите кризата, нито за социалните "реформи".
  Дайте първо да изхвърлим този, който се има за несменяем и който ни направи за смях с неадекватните си изказвания.

 99. 99 Профил на Ако може без тях тоя път
  *****
  Любопитно

  ОК, какъв според вас е начина ДПС да има малък процент в следващия парламент или дори да не влезе? Според мен - да няма предсрочни избори, за да има време и възможност други партии да апелирът към "твърдия" електорат на ДПС. И освен това да има повече малки партии за да има алтернатива кой да влезе в управляващата коалиция. Според вас?

 100. 100 Профил на Болярин
  *****
  Неутрално

  До 93 - щом живеете от 5-6 века тука какви турци сте бе? Живееш ли в България - значи си българин, живееш ли в Занзибар - значи си занзибарец. Друг е въпросът за религията - това е съвсем отделна тема. Може да си българин-християнин, българин-мохамеданин, българин-будист или каквато друга религия си избереш, ама си БЪЛГАРИН, защото живееш в БЪЛГАРИЯ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK