Западните компании съкращават хора, източните - заплати

Културните различия определят как фирмите реагират на кризата

Западните компании съкращават хора, източните - заплати

© ShutterstockНезависимо дали са банкери или работници в заводи хората на Запад се изправиха пред мрачната перспектива да загубят работните си места заради финансовата криза. За разлика от тях колегите им на Изток ще усетят болезнения й ефект най-вероятно чрез намаляването на заплатите им. Специалистите по човешки ресурси смятат, че културните различия обясняват защо компаниите в Азия полагат усилия да запазят работните места в трудните времена, пише Ройтерс.


Световната финансова криза поставя под въпрос англосаксонският начин на правене на бизнес, смятат специалистите по човешки ресурси и предричат преминаването към патерналистичната трудова култура на Изтока.


В конфуцианското мислене бремето трябва да се споделя. Там има чувство на колективна отговорност, докато на Запад се разчита повече на индивидуалното оцеляване, казва Майкъл Бенолиел, професор по организационно поведение в Университета по мениджмънт в Сингапур.
В много източноазиатски компании съществува задължението "да се грижиш за членовете на семейството и да споделяш трудностите с тях" дори ако това води до загуби, каза Стивън Панг, представител на фирма за набиране на персонал. Тази нагласа ще предотврати увеличаване на безработицата и ще помогне за запазването на платежоспособността на азиатската икономика в условията на намаляващ износ. Патерналистичното отношение на източноазиатците може да улесни бързото възстановяването на фирмите от икономическия срив, тъй като няма да им се наложи да наемат отново хора или да обучават нови служители.


В голяма брокерска къща в Хонконг служителите доброволно се съгласиха заплатите им да бъдат намалени с до 25%, за да предотвратят уволненията. Техен колега от Европа, пожелал да остане анонимен, заяви, че се е съгласил на по-малката заплата, за да не изглежда жалък в очите на останалите брокери азиатци. Японският производител на компютърни чипове "Елпида" намали възнаграждението на изпълнителния си директор наполовина. Американските компании от "Дженерал мотърс" до "Голдман Сакс" обаче планират съкращението на хиляди работници, но в азиатските офиси на международните компании намаляването на работни места няма да е толкова жестоко.


Специалистите отбелязват, че разликата между трудовата култура на Изтока и Запада се корени и в законодателството. В повечето западни страни то е на страната на работниците. Това пречи на фирмите да намаляват заплатите, защото служителите им завеждат съдебни дела. В Източна Азия трудовото законодателство дава повече права на работодателите.


Експертите са на мнение, че в бъдеще разликата между западната и източната трудова култура ще става все по-малка. За това ще помогнат международните компании и конкуренцията, които ще принудят фирмите да използват най-добрите практики на съперниците си от чужбина.


Новини от гилдиите


"Менпауър" взима български студенти на стаж


Шестима студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще изкарат своя задължителен стаж в офисите на консултантската компания за човешки ресурси "Менпауър" в България до края на годината. Младежите ще участват във всеки аспект от работата ни и се надяваме, че това ще им помогне да придобият практически умения в сектора на човешкия капитал, заяви управляващият директор на фирмата Надя Василева. Стажантите са четвъртокурсници от специалност "Социални дейности". По време на практиката си те ще се запознаят с техниките на интервюиране и изготвяне на профил на кандидат и с останалите услуги на компанията.


"Джобтайгър" ще помага на безработните в малките градове


Виртуалната трудова борса "Джобтайгър" започна проект за безплатно подпомагане на търсещите работа и професионално развитие в цялата страна. За целта компанията отвори офиси в по-малките градове в страната, в които местните кадри ще се обучават по специализирана международна програма за кариерни консултанти. Идеята на проекта е да предостави адекватна консултантска и информационна подкрепа на възможно най-много българи извън големите градове. Подкрепа ще получават и кандидат-студенти и ученици в горните класове, които имат нужда от подкрепа при избора на специалност и кариера.


Изложението "Световно образование" ще бъде на 15 и 16 ноември


Деветото международно изложение "Световно образование" ще се състои на 15 и 16 ноември в хотел "Хилтън" в София. На форума младежите, които вече са избрали да кандидатстват в някой от университетите сред участващите в изложението, ще могат да подадат документите си без регистрационни такси. Кандидатите за британски университети ще могат да се възползват от директния прием в едни от най-търсените учебни заведения на Острова.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на az
  *****
  Гневно

  А какво би се случило, ако западна компания, базирана в страна с източна култура, реши да се държи индивидуалистично, както се държат такива компании в родината си, като се възползва от източното законодателство, което дава много права на работодателя и малко на работника?

  Пример: повечето компании в БГ, които са решили, че ще се държат крайно индивидуалистично (=капиталистически по западен образец), и работниците, които са оставени практически без никаква защита.

 2. 2 Профил на pak az
  *****
  Любопитно

  или дали могат да се съкращават едновременно и хора, и заплати?

 3. 3 Профил на awtor
  awtor
  Рейтинг: 426 Неутрално

  могат, могат... всичко могат. даже да те накарат да напуснеш могат. то законодателство има, но кой го спазва?

 4. 4 Профил на DA GOVORISH TAKA OBSHTO ZA ZAPADA E SUPER NEUMESTNO !!!
  *****
  Неутрално

  На запад , хаха, къде е това на запад? В Германия например няма никакъв страх от рецесия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK