Правителствено сити между бляновете и реалността

Както се и очакваше, конкурсът за проектиране на новия правителствен център в София привлече едни от най-известните световни и български архитекти. Причината е, че от 30 години не е имало такъв голям градоустройствен проект, макар че реализацията му не е сигурна.


Участниците


Министерството на регионалното развитие разпрати персонални покани до Заха Хадид, сър Норман Фостър, Масимилиано Фуксас, Доминик Перо, Сантяго Калатрава, Ренцо Пиано, Жан Нувел и Херцог и де Мюон - все известни имена сред архитектите. Първите четирима наистина подадоха документи за участие в конкурса. Интерес проявява и американската СОМ ("Скидмор, Оуингс и Мерил") - номер едно в проектирането на небостъргачи в света, чието последно творение е хотелът "Бурж Дубай". Компанията дори превела сумата за гаранция за участие, но по неизвестни причини по-късно не подава документите си. В наддаването се включва и известната у нас с проектирането на молове и на бизнес комплекса "Алфа парк" британска компания "Чапман Тейлър".За да се преборят със световните величия и да имат шанс с високите изисквания за оборот (над 3 млн. лв.), заложени в конкурсните условия, българските архитекти бяха принудени да се обединяват. Така се стигна до мегасъюз от близо 20 проектантски фирми, които не е ясно как ще се споразумеят за обща идея. Председателят на камарата на архитектите Петко Йовчев се включи заедно с още седем негови колеги. Арх. Георги Коларов пък участва в съдружие с прочутия Алберт Шпеер, чийто баща е бил личен архитект на Адолф Хитлер. Единствените, които си позволиха лукса да играят солово, бяха държавният Национален център за териториално и селищно устройство и компанията на арх. Стефан Добрев.
Изборът


Комисия от 7-членно жури от регионалното министерство преся офертите на 19 кандидата, като ги сведе до 6 (виж карето), които ще продължат и на втория етап от конкурса. Тогава ще се представят по същество идеите за устройството на вторичния градски център, в какъвто е замислено да се превърне бъдещото правителствено сити. Поради конфликт на интереси още на първото заседание на комисията отвод си е направил експертът Деян Златешки, който се оказва и член на съвета на директорите на участваща в конкурса фирма, казаха от строителното министерство.


За участниците остават неясни критериите, по които журито е направило подбора на шестте компании, продължаващи напред. При международни конкурси от такъв ранг още на първата фаза задължително се представят ескизни проекти, посочи един от огорчените - арх. Стефан Добрев. Такова изискване нямаше, а основният критерий за оценка в първата фаза бяха CV-тата на кандидатите, добави той. Според него това е много спорно, защото една част от класираните нямат никакъв градоустройствен опит. Отхвърленият архитект припомни, че е печелил международни награди във Франция и Близкия изток именно в тази област.


Компаниите, които продължават участие, ще трябва да представят концепции за ситито до февруари. Те ще бъдат оценявани от "супержури", доминирано от чужденци. Все още не е ясно кой влиза в него, но почти сигурно е, че в състава ще бъде главният архитект на София Петър Диков. С автора на най-високо оценения проект ще бъде сключен договор за изпълнение. Цената ще бъде уточнена чрез преговори с победителя. Останалите пет фирми ще получат по 100 хил. лв.


Неясната реализация


Реализацията на модерния център, който според очакванията трябва да бъде нещо по-добро от парижкия "Дефанс" по думите на арх. Митю Виделов от регионалното министерство, би трябвало да приключи до десетина години. Българското правителствено сити ще е разположено на бившия военен терен в местността Къро върху площ от 264 дка на бул. "Цариградско шосе" - 6-ти километър. Според направените проучвания застроената площ ще е около 500 хил. кв.м, като от тях за държавната администрация ще са около 120 хил. кв.м.


Засега обаче не е ясно как ще стане финансирането на обекта, идеята за който даде лично премиерът Сергей Станишев година и половина преди кризата. Според обявлението в поръчката ще се разчита на публично-частно партньорство. Това може да стане чрез строителна концесия или обществена поръчка с компенсаторен механизъм, каквото и да означава това. Но досега от ведомството на министър Гагаузов не са посочили дали има заявен инвеститорски интерес. Правителството бърза да одобри проекта, защото спечелилият кандидат ще има авторските права върху бъдещото сити. А догодина предстоят избори и нищо не се знае.


Факт е обаче, че такива идеи трудно се реализират на практика. Още по времето на социализма е имало идеи за изграждането на правителствен център. Едното място е било върху двореца на пл. "Батенберг", а другото, където в момента се намира американското посолство в "Лозенец", разказаха архитекти. И двата проекта обаче не се осъществяват заради огромните инвестиции и липсата на организация.


"Фостър + Партньори"


Лорд Норман Фостър е добре познат у нас. Носителят на най-престижната международна архитектурна награда "Прицкер" лично откри изложбата си в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София през декември миналата година. Името му нашумя покрай проекта за застрояване на Карадере - един от малкото незасегнати плажове по Черноморието. Според проекта на Фостър, който работи по него в сътрудничество с арх. Георги Станишев, брат на премиера, се предвижда да бъдат построени 5 екоселища с около хиляда къщи. Проектът предизвика гнева на екоактивисти, защото земите влизат в системата на "Натура 2000". Британските таблоиди го наричат Люлеещият се лорд заради конструктивните проблеми с неговия Millenium Bridge в Лондон. Иначе сър Фостър е автор на множество авангардни проекти, по-известните от които са куполът на Райхстага в Берлин, обновеният стадион "Уембли", новият терминал на летището в Пекин.


"Фуксас асочати С.Р.Л."


"Повече етика, по-малко естетика" е мотото на световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас. По думите му етика означава и политика. Офисите му са в Рим и Париж и може би това е причината да казва в интервюта, че най-добре работи в самолета. Проектът му за конгресния център в римския квартал "Еур" прилича на облак. Най-известните му осъществени проекти са PalaFuksas в Торино, Twin Towers във Виена, Peace Center в Яфа, както и футуристичната сграда под формата на мехур на фабриката на Grappa Nardini (една от най-известните марки италианска ракия).


"Заха Хадид лимитед"


Заха Хадид е най-известната жена архитект в съвременния свят. Родена е в Багдад в семейство на дипломат. Работи в Лондон. Има славата на бунтар и новатор както в архитектурата, така и в дизайна и градоустройството. Става прочута с Музея на съвременното изкуство в Синсинати, САЩ. Има реализирани над 100 проекта, сред които се открояват сградата на BMW в Лайпциг и музеят "Ордрупгаард" в Дания. В архитектурното й бюро "Заха Хадид архитекти" , базирано в Лондон, работят и българи.


"Доминик Перо архитект"


Според архитекти, работили с Доминик Перо, той е повече от модерен, а работите му са олицетворение на позитивния футуризъм, предизвикващи динамика и възхита повече от научнопопулярен филм. Известен е с дизайна си на четирите симетрични кули в L-форма около Националната библиотека на Франция. С проекта за Френската национална библиотека в Париж печели наградата "Мийс ван дер Рое" през 1997 г. Автор е на Европейския съд в Люксембург, кулите "Перо" във Виена и др.


Обединение Г-3


Българското обединение събира бюрата на трима известни столични архитекти - "Интерпроект МАА", "Амфион" и "Тилев архитекти". Безпорният лидер е арх. Георги Стоилов. Той е президент на Международната академия по архитектура и има добри контакти с държавните институции при всички правителства от новата ни история. Автор е на сградата на "Ръководство на въздушното движение" на летище София. Борислав Богданов беше съветник от "Гергьовден" в предишния Столичен общински съвет. Компанията му "Амфион" е специализирана предимно в жилищни и офисни сгради. Жеко Тилев е специалист по банкови и административни офиси. По негов проект е построена сградата на Първа източна международна банка на бул. "Тодор Александров" и офисът на "М-Тел" в София.


Консорциум "Адаис проект"


В консорциума влизат 18 български търговски дружества с опит в проектирането и строителството с управители Георги Бакалов, Владимир Русев и Димитър Димитров. Всяко от дружествата е собственик на 5.5% в обединението с изключение на "Солве ИТ", кято има 6.5%, показва справка в регистъра ДАКСИ.


"ПИНО-55" ЕООД с управител арх. Петър Червеняшки"Перистил" ООД с управител арх. Розина Червенкова

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK