Пестенето на енергия - хит на Сграда на годината 2008

Сграда на годината за 2008 г. спечели ваканционен комплекс "Свети Тома" в близост до местността Аркутино. Инвеститор е "ГБС - Инвест", проектант - "ГБС - Инженеринг", изпълнител "Главболгарстрой"Въпреки мрачните прогнози за края на ваканционните имоти, именно техен представител стана сграда на 2008 г. Наградата на журито в 7-ото издание на конкурса получи селището Свети Тома, разположено в непосредствена близост до местността Аркутино на Черно море, в единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси.
Инвеститор, проектант и изпълнител са все фирми от холдинга "Главболгарстрой", който за втори път в историята на конкурса печели голямата награда. Предишната беше за реконструкцията на националния стадион "Васил Левски". Иначе холдингът на Симеон Пешов е сред неизменните победители в някои от многобройните категории.


Отговорът на екопротестите


Спечелилото голямата награда селище беше обект на протести от природозащитниците заради мястото, върху което беше построено. Мнението на 19-членното жури на конкурса е, че строителните решения отчитат екологичните изисквания, а изградената инфраструктура със собствени водопровод, канализация с дълбоко заустване на една морска миля в Черно море и локална пречиствателна станция за отпадни води гарантират запазването на природната среда. Освен това образът на традиционната созополска архитектура, в която е изпълнено селището, се вписва хармонично в околната среда.
За да не се наруши хармонията с природата, придвижването в селището става само чрез електромобили. Изпълнителният директор на ГБС Калин Пешов определя комплекса като райско кътче.
Кооперация "Жаклин"


Изборът на публиката пък се спря на жилищна сграда в София на бул. "България". Инвеститор и изпълнител е "Софбилд енд ко", а проектант -
студио" ЕООД. Оспорвана и харесвана, така най-кратко може да се опише тази сграда по думите на Венета Кръстева, член на журито и издател на в. "Строителство Градът".


Факт е, че постройката не оставя никого равнодушен. Едни я намират за грозна и отблъскваща, но според други тя е авангардна, с една "приятелски настроена архитектура", близка до динамичното градско всекидневие, смята журито. Всъщност жилищните сгради на "Софбилд" редовно печелят в тази категория, като досега имат общо три награди. По думите на собственика на "Софбилд" Аркадий Чорбаджийски жилищата се купуват основно от българи със свободни професии.


Пестенето на енергия е печелившо


В останалите категории организаторите на конкурса насърчиха енергийно ефективните решения в строителството и архитектурата. Такива са офис сградата на известната енергийна компания "Риск инженеринг" на Богомил Манчев и частната болница "Свети Иван Рилски" в Стара Загора, чийто инвеститор Иван Колев също се определи като представител на енергийния бранш. Енергоспестяващи се оказаха и победителите в двете категории хотели - софийският "Метрополитън" на Вълканов и Малинов и "Пирин" в Сандански на Стефан Шарлопов.


На покрива на офис сградата на "Риск инженеринг", който според Манчев е най-големият енергоспестяващ в Европа, се произвежда ел. енергия, която ще му позволи да изплати сградата за 5 години вместо за 12. В XXI век офис сграда, хотел или ваканционен комплекс без т.нар. система DMS не може да има, смятат инвеститорите. Това чудо на технологиите позволява на "сградата да спи", т.е. всичко в нея да работи на икономичен режим, когато вътре няма хора. Така се пестят не само енергия, но и консумативи и труд.


Връщане към римляните
"Върнахме се към тракийско и римско време, защото още преди 2000 години са го измислили. Това е идентичността на България". Така Шарлопов описа стила на ваканционния хотел "Пирин" в Сандански. Успехът в конкурса не го дължа на купуването на гласовете на журито, а на това, че съм кум и на проектанта, и на изпълнителя и се сработихме отлично, прояви чувството си за хумор Шарлопов. Те твърдели, че хрумванията му няма как да се реализират, но той ги убедил и така се родил този СПА комплекс. Другият отличен хотел, "Метрополитън", е построен на доста спорно място в София. Инвеститорът Михаил Вълканов призна, че строителството му се е забавило с цели седем месеца, защото е трябвало да местят централен топлопровод за "Младост", който минавал точно под хотела.


Голямото кефене
Така нарече работата си по проектирането на автоцентър "Овърдрайв" в софийското село Горни Лозен арх. Раймондо Флакомио. Освен че има оригинален външен вид - сградата наподобява камион, тя също е в категорията "енергоспестяващи". За първи път сред победителите не е частен инвеститор, а община. Това е Самоков със спортната си зала, в която инвестира 13.5 млн. лв. При производствените постройки победител стана склад за лекарства на "Софарма", в който всички процеси са автоматизирани. При сградите със специално предназначение журито демократично отличи и тримата участници.


Щастливи и нещастни
Както във всеки конкурс има щастливи и нещастни, отбеляза Венета Кръстева. По думите й целта на проявата е да провокира дебата за градската среда. Конкурсът е един своеобразен референдум всеки да си каже защо му харесва или не дадена сграда. Адекватност, професионално балансиране и хармония, това са били основните критерии, от които се е водил арх. Иво Пантелеев, представител на Камарата на архитектите в журито. Според него създателите на сградите победители във всички категории казват нещо на обществото. Тази година председател на 19-членното жури беше арх. Митьо Виделов от министерството на регионалното развитие.


Конкурсът "Сграда на годината" се провежда от 2002 г. от в. "Строителство Градът" под патронажа на строителното министерство. За седем години в него са участвали над 400 сгради, като 75 от тях са получили награди в различните категории. От 2005 г. конкурсът става популярен и сред обществеността с инициативата "Награда на публиката", при която всеки може да гласува за своята сграда фаворит в интернет.


Победителите


Градски хотели


"Метрополитън хотел София"


Инвеститор: "Вълканов и Миланов ко" ООД


Проектант: "ЕТ Мод-Арх" - арх. Калин Иванов


Ваканционен хотел


Парк-хотел "Пирин" - Сандански


Инвеститор: "Роял 99" ООД


Проектант: "Ваника 2" ООД


Обществени сгради с бизнес предназначение


Офис сграда на енергийни компании в София


Инвеститор: "Риск инженеринг" АД


Проектант: арх. Диана Тодорова


Търговски сгради


Автоцентър "Овърдрайв" в село Горни Лозен, край София


Инвеститор: "Ренесанс" АД


Проектант: "Панидея" ЕООД - арх. Раймондо Флакомио


Атракционни и спортни обекти


Многофункционална спортно-атрактивна зала Самоков


Инвеститор: Община Самоков


Проектант: "Симпроект 5" ЕООД, "Архитектурно бюро Манова" ЕООД


Производствени сгради


Склад за готови лекарствени средства в София


Инвеститор: "Софарма" АД


Проектант: "Проконсулт" ООД


Сгради със специално предназначение


Наградата получават всичките 3 обекта, участвали в конкурса:


- Ремонта на Националната опера и балет в София


- Нова болница "Св. Иван Рилски" в Стара Загора


- Защитено жилище "Заедно" в село Гурмазово

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leko
  *****
  Неутрално

  комплекса Св Тома е напълно "корумпирано" незаконен и за него направиха репортаж как мръсните води се отичат чрез тръба на 200 метра в морето.това е един комунистически мастодонт който загрози този девствен залив на южните Дюни.
  Тази красация е направо пародия.
  Метрополитън???

 2. 2 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  На мен жилищната сграда ми харесва, само ме притесняват тези тесни прозорци и близостта й до оживения булевард...

 3. 3 Профил на До #1
  *****
  Неутрално

  Както каза д-р Тренчев останали са на Априлския пленум. Някой да си спомня в тезите на пленума да е обсъждана пречиствателна станция?

 4. 4 Профил на Ekolog
  *****
  Неутрално

  "Наградата на журито в 7-ото издание на конкурса получи селището Свети Тома, разположено в непосредствена близост до местността Аркутино на Черно море, в единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси". Е кактусите ги няма. Спете спокоино мутри.

 5. 5 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 634 Весело

  Казва се BMS - building management system а не DMS - джурналятя ме кефат - чули недочули драскат

 6. 6 Профил на Sveti Toma
  *****
  Неутрално

  Екологично заустваме лайната на клиентите в морето, има няма на няколкостотин метра от мястото където сутрин плуват. Предлагаме сутрешен разбор на вечерята - директно на плажа.

  Простаци!

 7. 7 Профил на :)
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  Награденото е доста кичозно като архитектура - оставям на страни проблема със законността и екологическата оправданост на постройката. Жал за конкурса, би било добре да стимулира наистина нещо добро в съвременната БГ архитектура. В реалността стана изразител на "браншовиците" и мутри. Това на снимката е отврат.

 9. 9 Профил на Главоболстрой
  *****
  Неутрално

  Реклама на възмутително алчни, боклучави и вероятно незаконни изпълнения.

  Голямо "достижение", няма що. Претъпкали с бетон едно хълмче което е било подходящо за друго, за парк, с редки растителни видове, за да имитират с резултат нула вила на частен остров с хубав частен плаж

  ...

  Пестенето на енергия - хит на Сграда на годината 2008
  от Лили Границка, [email protected]

 10. 10 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Този commercial и коментарите извикаха спомен от преди няколко години, от нов модерничък частен хотел точно отгоре на скалите отдясно преди да влезеш в стария Созопол /може би се казваше Нептун/.

  Самият хотел беше нов и нелош с изключение на това, че разкошната гледка която се откриваше от балкона на стаята ми, на най-горния етаж, се замъгляваше от комин водещ наоколо и в стаята, всяка ранна и късна късна вечер, дим и миризми от ресторанта намиращ се в мазето. Частично последно би могло да се калкулира като бонус но аз си тръгнах по-рано...
  Все пак споменът бе предизмикън във връзка с друго - на север се ширеше гледката на целия залив между къмпинг Градина и Созопол. Най-долу и най-близо в спокойното море от балкона се виждаше отходна тръба кято редовно мътеше водата...

 11. 11 Профил на Неизтраял читател
  *****
  Разстроено

  Гуглето намери нещо друго за ДМС,бе, платени драскачи!

 12. 12 Профил на Извинявам се
  *****
  Неутрално

  на Стан 72 и му благодаря!

 13. 13 Профил на Creator
  *****
  Неутрално

  Няма такава излагация.За никого не е тайна ,че наградите се копуват с пари ,ама тоя път всичко беше извънредно безочливо.Как може да изкарат тоя тривиален хотел екосграда.Не стига че е извън сякакви еко норми и "засира" последното останало диво място на черноморието ,че и то на хълма му ,а и го изкараха екологично Били направили много инфраструктура - страхотон постижение е това - който е ходил на мястото веднага разбира защо са били "принудени да я направят - в парка няма електропрводи и канализация - не трябва и да има!Архитектурата е толкова изтъркана и тривиална и няма нищо общо със Созопол!Абе пълен ужас.Другата пародия беше "Метрополитън" който беше изкаран като софийскиата "Айфелова кула" -просто паднах от смях.Понеже ходя на живо на награждаването тая година зрителите бяха намалели наполовина.Желанието за участие беше адски слабо защото конкурса се превърна в "антинаграда".Предричм му още ваксимум година да се състой в този си вид.

 14. 14 Профил на УГКЙ;КПИ;ЛОУХ;ИЛО
  *****
  Неутрално

  ';КЛЙХКГЙХФГХЙКЛОИКУ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK