Студентските клубове - все по-виртуални

Атанас (вляво) и Иван (вдясно) смятат, че на колегите им често липсват инициативност и воля да превърнат една идея, независимо каква, в нещо полезно<br />

© Анелия Николова

Атанас (вляво) и Иван (вдясно) смятат, че на колегите им често липсват инициативност и воля да превърнат една идея, независимо каква, в нещо полезноТе са млади, образовани, модерни, те са бъдещето на България. Могат да се изредят още много клишета, но къде са всъщност студентите? Какво ги свързва?


Наско, Тодор и Евелина най-вероятно не се познават, но имат обща отличителна черта - участието в студентски клубове. Ангажирани са с идеите им и работят за тях. От разказите им става ясно, че тези организации вече се случват по-скоро виртуално.


"Възникна като обединение около идеята всеки да допринесе с това, с което може да бъде полезен, без да е задължително да се напъва много", обяснява Наско, четвърти курс "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", един от създателите на студентски клуб, който няма име, а е свързан със сайта legaltheory-forums.org.
Наско разказва, че сайтът възниква през 2001 г., за да се качват разработки по обща теория на правото. През 2006 г. към страницата започва да се разработва форум, който постепенно става място за обсъждане на "обществени проблеми" и за


измисляне на всякакви идеи


Основната дейност на клуба си остава в интернет, "но все пак се заформи група от хора, с които се срещаме". Нямаме фиксирани дати или периодичност, просто сме хората, които най-често обменяме идеи и информация. Реално общуваме около 20-25 души, но никога не сме се събирали в такъв състав, обикновено сме около 10. Има хора, които дори не се познават помежду си...
Има едно момиче от Пловдивския университет, което участва в интернет, но не е идвала на сбирки. Има и хора от Пловдив, Стара Загора които дават съвети, без да ги познаваме реално, но те чувстват себе си като част от клуба."


Иван, който също следва право, не се сеща как точно е научил за форума, "но всичко от кухнята" можело да се намери там и информацията се носела от "уста на уста". "А и нали знаем всички колко любезни и отзивчиви са в канцеларията и всеки вече, който иска да разбере нещо за обучението си, се обръща към сайтовете."


Студентските клубни общества са доста прагматични, малко са и някак си са скрити и от самите университети.


Цари апатия сред студентите, а ако се намерят активни хора, дори при тях


нещата се случват бавно


Това е мнението на Тодор, който учи политология трета година в СУ и е председател на "Студентски клуб на политолога." Гордо разказва, че учредителите са "хора, които не искат да са просто поредните завършили" тази специалност, а искат да оставят нещо в университета. Като участник във факултативния и студентския съвет се е опитал да привлече колеги със собствено мнение, но "което може да прозвучи странно - оказа се, че са малко".
Тодор иска чрез клуба да се развие самата специалност, защото в нея се наблягало основно на теорията, а не на практиката."Учим за Платон и Аристотел, което е добре, но тези неща не са много полезни в реалния живот. Затова в нашия клуб се учим как се работи в екип и се опитваме да развиваме лидерски качества."
Според Наско "има тотална липса на воля да стане каквато и да е идея, независимо дали тя е полезна. Липсва гръбнак сред студентите... Единственият стимул на някои е, че ще имат изява."


И двата клуба имат устав и въпреки незаинтересуваността не искат да се отказват и смятат да продължават. Въпреки че и Наско, и Тодор смятат, че


не получават подкрепа от университетите си


"Не сме търсили специално подкрепа, защото при някои преподаватели срещаме точно обратното. Казват ни, че не трябва да се ползват съмнителни източници, някои си търсят и авторските права. На запад са ми разказвали как, като свърши лекцията, преподавателят казва къде тя може да бъде намерена в интернет", разказва Иван. Според него като "имаш претенцията, че си най-доброто висше учебно заведение в страната", би трябвало такива инициативи да се подкрепят.


На въпроса как се провеждат сбирките Наско и Иван леко се усмихват и отговарят, че са по-скоро "бира и лаф моабет". В началото на декември "Студентският клуб на политолога" организира дискусията "България в рамките на световната икономическа криза", в която се включват около 80 участници. "Това беше първата ни голяма проява като клуб, което направихме без никакви средства. Само от джоба си дадохме за минерална вода", разказва Тодор.


В клуба "Нова дипломация", в който участват студенти от няколко специалности в Нов български университет, срещите са поне веднъж седмично. Евелина Стайкова уточнява, че поне веднъж месечно целият клуб се събира, за да обсъди предстоящите инициативи и да разпредели отговорностите по тях. Организират се публични лекции и кръгли маси и дори международни конференции. Този семестър ще има публична лекция "Лисабонският договор - реалност и предизвикателства пред ЕС", кръгла маса на тема "Нови измерения във външната политика на Русия след войната срещу Грузия от август 2008 г.". Според Стайкова успехът на клуба се дължи на "приятелския тон и екипния дух на срещите". "Тези и много други събития биха били невъзможни без интелектуалната и моралната помощ на нашите преподаватели и без финансовата подкрепа и партньорство от страна на Студентския съвет на НБУ."


Какво мислят активните в клубната дейност за декемврийските протести на студентите? Иван не би подкрепил такива демонстрации, защото според него са пародия и пропагандни лозунги. Защото част от тези, които скандират срещу студентски град, отиват и се напиват в първата чалгаджийница. За да се случи нещо положително, преди това трябва да станат поне пет инцидента, ядосва се той.
А какво мисли за протестите, насрочени за сряда - 14 януари, пред парламента? Тях ги подкрепя и би участвал. Защото "гражданското общество е елитът, а не чалгата, мутрите и скъпите коли".


Как е в Оксфорд


(откъс от разказ на стипендиантка през 2006 г. за живота в Оксфорд, взет от блог)
"...наистина студентският живот в Оксфорд тече с пълна сила, той е една фиеста, в която се потапяш. Друг начин да се натрупа опит, който след това е полезен за попълване на CV-то, са клубовете и обществата на Оксфордския университет. Те са десетки и дори стотици на брой и в тях всеки може да намери това, което го интересува, да изяви способностите си, да развие интерес или хоби, да отстоява дадена кауза, да направи нещо от полза за другите. Има доброволчески групи, общества, занимаващи се с политически каузи, религиозни групи, групи за спорт, изкуство, театър.
Някои общества се обединяват около академичните си интереси, като Обществото на лингвистите например. Други са елитни клубове като известния The Oxford Union, със солиден членски внос и солидна материална база; те организират интересни срещи с известни личности (Майкъл Джексън), дебати по значими теми (за смисъла от съществуването на монархията), пищни балове и екскурзии до съседни държави. Има и общества, занимаващи се с проблеми на студентския живот, като The Oxford Student, които неотдавна публикуваха резултати от свое проучване, според което претоварването в университета кара студентите да посягат към наркотиците. Други студентски групи опитват да улеснят живота на колегите си чрез организиране на продажба по интернет на употребявани студентски стоки и учебници. Те развиват тази дейност напълно безплатно и доброволно."


Тайна ложа на студентите с мозък
(от www.tainaloza.hit.bg)>


Цели :


Борба с простотията, некадърността и антиакадемичността в любимата ни Alma Mater
Повдигане престижа на университетското образование в Пловдив и страната


Причини за създаването:


Вие сте студент ( без значение в кой ВУЗ) и ако сте такъв, то сигурно ежедневно се сблъсквате с отчайващата скудоумност на колеги и преподаватели. Първите - в по-голямата си част са все още с ученически манталитет; с много ниска обща култура, а и култура въобще нямат; най-често причината, за да следват, е желанието за весел и безгрижен живот в по-голям град или живот на родителска издръжка, или и двете заедно, или желание за намиране на интересен сексуален партньор (често това е придружено и с гореизброените причини) и т.н. Относно вторите (преподавателите) - те често са хора с много ограничен мироглед; некадърни; комплексирани; далеч от академизма. За да дадем своя глас против това и за да се опитаме (нищо че със сигурност няма да успеем) да го променим, създадохме нашата ложа. А е тайна, защото никой от горепосочените няма да търпи мислещи хора около себе си. Знаем, че каузата ни е обречена, но за разлика от тях имаме съвест и човешко достойнство и затова ще направим опит!!!

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK