Особености на руското черно сафариВ Русия наричат подобно занимание за ВИП персони черно сафари. Президентът на България Георги Първанов така и не успя да опровергае съобщенията, че през ноември е убил защитен вид див архарски овен при посещението си в Узбекистан. Не може да става дума за грешка, защото архарът е под закрила от далечната 1934 г. По местното законодателство това е престъпление, което се наказва с глоба до 50 минимални заплати, лишаване от определени права за 5 години или 2 години поправителен труд. Георги Първанов все още е президент. Премиерът Виктор Черномирдин навремето застреля защитена мечка и си остана на поста въпреки международния скандал. Руският президентски съветник Сергей Ястржембски съвместява служебните пътувания със сафари, генералите Грачов и Квашнин си отдъхваха от чеченската война, като избиваха в Кавказ от хеликоптери защитени животни. От гледна точка на руското битие изглежда напълно нормално на чужд политик да се предложи безпроблемно участие в подобна стрелба - "нали и те са зверове като нас"?


Последното подобно своеволие на властимащите в Русия обаче завърши не просто скандално, но и със смърт на висши чиновници. На 9 януари в Алтайския край се разбива хеликоптер на "Газпром авиа" и загиват 7 от пътниците му. Всичко сигурно щеше да мине като авиационен инцидент, ако сред телата не бяха Александър Косопкин - парламентарен секретар на президента Дмитрий Медведев, председателят на републиканския комитет за опазване на природата Виктор Каймин и президентският съветник за вътрешната политика Сергей Ливишин. Когато се разбра, че ВИП групата е била на лов, пак всичко изглеждаше като поредното безобразие. Но щом се появиха снимки с разхвърляни по планинския склон трупове на защитения вид архарски овен, медиите изгубиха търпение. Въпреки многото факти, сочещи за бракониерски лов на планински овен, до днес е възбудено само едно дело - за нарушаване правилата за въздушно движение. Впрочем една от версиите на журналистите е, че в преследване на плячката хеликоптерът се е снишил опасно и витлата му са се ударили в скалите. Друга от хипотезите е, че в резервоарите му е имало некачествено гориво, заредено на една от няколкото бази, използвани от бракониерите.


Размазаният хеликоптер беше открит след два дни издирване на 11 януари, като в операцията по издирването при минус 20 градуса по Целзий се включиха дори и самолети амфибии на министерството на извънредните ситуации.
На 13 януари местният сайт "Алтай прес" разпространи снимки от мястото на трагедията. На тях руското представителство на Световния фонд за защита на дивата природа (WWF) разпозна останките от поне един убит планински овен (архар).


Игор Честни, който е ръководител на руското представителство на WWF, призова прокуратурата и МВР да образуват дело за бракониерство, извършено от лицата, намиращи се в хеликоптера. В. "Новая газета" посочва, че подобен лов не е задължително да се извършва от борда - просто ловците чакат на земята, а машината с рев подгонва животните към тях. (Това може да е и обяснението за оцеляването на алтайския вицепремиер Анатолий Банних и втория пилот - не е изключено те да са чакали в засада на земята.) Трето доказателство за бракониерство е, че издадените разрешителни са били за животно, което обитава район на 300 км от мястото на инцидента.


Според съобщенията групата наистина е отивала на лов. Шефът на комисията по разследване на катастрофата Георгий Ячменьов смята, че до момента на падането хеликоптерът е бил във въздуха почти четири часа. За това време той би могъл да измине около хиляда километра, но най-вероятно е кръжил в района и ловците са стреляли от въздуха. Ако бъде образувано дело за незаконен лов, отговорност може да бъде потърсена от оцелелия в катастрофата вицепремиер на правителството на Алтай Анатолий Банних.


Друга особеност на "черното сафари" в Алтай е, че това е пограничен район. Там има особен режим на достъп, а притежаването на оръжие не е разрешено на всеки. Иначе казано, да се ловува тук е привилегия за особено недосегаеми чиновници, а законът - той е за "електората".


Не е "царски лов", а страст по погазване на закона


Ловът по царски е съществувал винаги в Русия и десетилетията комунизъм само добавиха "номенклатурен" нюанс към традицията. В постсъветска Русия елитните ловни хайки продължават да бъдат неотменна част от лайфстайла на висши чиновници и олигарси. Но има и нов елемент - през XXI в. ловът на властимащите е изпълнен с екшън, екстремност и зрелищност, дължащи се повече на модерните пушки или използваните ултрамодерни снежни шейни, хеликоптери или джипове.


С нечовешка настървеност новобогаташи и парвенюта преследват с моторни шейни току-що събудена от зимния си сън мечка, за да я убият почти от упор. Подпийнали държавни чиновници увисват с военен хеликоптер над стадо елени, за да могат с колегите си от армията да си организират... показен разстрел, отбелязва в. "Новая газета". Не ловът, не изразът на превъзходството на човека над животното, а погазването на законите и правилата носи животинска наслада на ВИП персоните, коментира московското издание.


Системни случаи на бракониерство или на опити за отстрелване на защитените архари се регистрират в Алтайския край поне от 2000 г. Черната статистика показва, че 40% от възрастните самци биват убивани от бракониери. "Ловците" обикновено използват хеликоптери или коне за по-голяма мобилност при преследването на планинските овни или за пренасянето на ловните трофеи.


Властите на Алтайския край не смеят да пречат на бракониерите, а в района има и структура за обработка на ловните трофеи от иначе защитения вид. Всеизвестен факт е кои ловни стопанства се ползват за бази, откъде се наемат хеликоптери, каква е тарифата на експертите от черния пазар за обработка и оценка на улова.


"Чиновниците бракониери прекрасно разбират, че подлежат на съдебно преследване за действията си. Но за тях законът не важи, той е за електората", коментира пред "Новая газета" известният еколог Алексей Вайсман. Журналистите дори разполагат със заповед за награждаването на прокурори и висши местни чиновници за убитите от тях редки екземпляри.


Но най-тъжното е, че всеки сигнал, подаден до местните власти или прокуратурата за незаконен лов, потъва в папките без последствия.


Руски сайт дори е изготвил черен списък на трофейните убийци, който съдържа имената на руски и украински политици и "общественици" като Владимир Путин, Борис Елцин, Владимир Жириновски, Никита Михалков и други. В класацията е намерил място и президентът Георги Първанов за убития през ноември 2008 г. по време на неговото посещение в Узбекистан архар. За тях са събрани и поместени изключителни данни къде и как бракониерстват, убиват защитени животински видове, ловуването им в резервати или извън ловния сезон.


В специално обръщение се призовава тези хора, "които не живеят според съвестта и закона", да напуснат властта, защото строят "ловно-владетелски строй с присъщите му канализационна култура, душевно самоубийство и животински традиции".


Архар (или Аргали) е планински овен в планинските райони на Централна Азия. Той е включен в Червената книга още от времената на СССР, а след разпадането му защитата се пренася и във всички бивши съветски републики. Според действащото законодателство е забранено дори притежаването на кожа или на рога от архар.


Изкушението да се ловува и притежава трофей от такова животно е много голямо, включително и защото части от него се използват в алтернативната медицина. Основна мишена са стигащите до 200 кг мъжки заради големите си спираловидни рога с извити нагоре и встрани върхове, като общата им дължина може да достигне почти два метра. Адреналинът на бракониерите се покачва и от трудно достъпните места, където живее този най-едър вид от род овце. Животното обитава предпланински и планински райони на надморска височина, стигаща до 6000 м. Допълнителна тръпка добавя преследването му - архарът сезонно мигрира на големи разстояния, движи се с голяма скорост и предпочита високопланински степи и долини, насечени от скали.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Да врат в катрана на ада тия ш*бани копелета с вертолета

 2. 2 Профил на санитар
  *****
  Неутрално

  УРА! Гоце най-после в още един списък, освен онзи на кожно-венерическия.

 3. 3 Профил на katia_ml
  katia_ml
  Рейтинг: Неутрално

  Повечето комунисти са тъпи,но хитри.Като бай Тошо.Той Гоце може и да не е разбрал по какво гъми.

 4. 4 Профил на julib5
  julib5
  Рейтинг: Разстроено

  Жалко че гоце подрани

 5. 5 Профил на CAPITALIST
  *****
  Неутрално

  това не е човек ,това е комунист,едно време на това ни учеха ,явно са били прави

 6. 6 Профил на Ivan
  *****
  Неутрално

  Ne chovek, a govedo
  prosuska agentut jurnalist.
  Tiho brakonerstvashtiat kaza,
  ne, komunist!

 7. 7 Профил на Влади
  *****
  Неутрално

  До колкото аз лично знам, поне от живота ми в русия, руското сафари е лов на мечки... по принцип, не винаги се връщат от такъв лов...

  за съжеление няма преки улики или доказателества за нито един случай на браконьерство... същото може да се каже и за журналистите направили снимката... че те са убили животоното и са написали тази статия... компромат, от доста низко ниво...

  Лично аз смятатм, че ловът трябва да бъде забранен. Изцяло. дори и на лисици и вълци.

  Факт е обаче, че някои власта ги превръща в зверове... по точно безнаказаното...

 8. 8 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 456 Весело

  Много добре! Имаше подобна случка в края на 80-те години в Русенско, май между Бяла и Русе.

  Пред боговете и фактите мълчат.
 9. 9 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Комплексари - Убийци
  Рано или късно получават възмездие

 10. 10 Профил на gogo_pe3550
  gogo_pe3550
  Рейтинг: Неутрално

  Влади, твоя живот в русия явно преминава главно в пиене на много водка. За това ти трябват по-сериозни улики.
  Долу всички компромати!!
  (прочети написаното в линка "руски сайт" - на чист руски език е, надявам се да го разбираш)

 11. 11 Профил на Стамбо
  *****
  Весело

  Рядко удоволствие- толкова изроди на пукнат наведнъж-и то предполага се в мъки- значи имало Господ! Вярно, ако Сиришничкият триперли безклозетник и началника му от Кремъл бяха на хеликоптера, кефът щеше да е върховен, но и това стига! Браво на хеликоптера! СССРская машина- лучшая в мире!

 12. 12 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Интересно, къде ли са се заврели днес симпатизантите на социалния авджия Гоце др.Иванов, Штудгард, ЛюбМойСоц?


 13. 13 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Интересно, къде ли са се заврели днес симпатизантите на социалния авджия Гоце др.Иванов, Штудгард, ЛюбМойСоц?


 14. 14 Профил на Миста бесепрьезидьент
  *****
  Разстроено

  За един архарски овен - толкова блеене...
  Тпруу, ба! Оч!
  Се едно нема за вас гайки за завиване...

 15. 15 Профил на CAPITALIST
  *****
  Неутрално

  абе,влади престани да плещитиш глупости,по форумите ,ти избиваш рибата ,ако е компромат защо някой от ловците не каже че не ходил на лов ,ами си мълчат ,или като нашия се оправдават че следвал програмата на домакина,просто следвал протокола,ако това стане в европейска държава /не само географски/,веднага най малкото е оставка ,глоба и морален белег за цял живот

 16. 16 Профил на Историк
  *****
  Неутрално

  В нашите резервати срещу добри пари може да се убие всичко. Мутрите на практика и на теория закон не ги лови.Ама Михайлов знае,че ако напише нещо за това, може да го пуснат да бяга пред гончетата....Демокрация..

 17. 17 Профил на мунчо
  *****
  Неутрално

  Изправителен труд за дон. Гоце!

  "В Русия наричат подобно занимание за ВИП персони черно сафари. Президентът на България Георги Първанов така и не успя да опровергае съобщенията, че през ноември е убил защитен вид див архарски овен при посещението си в Узбекистан. Не може да става дума за грешка, защото архарът е под закрила от далечната 1934 г. По местното законодателство това е престъпление, което се наказва с глоба до 50 минимални заплати, лишаване от определени права за 5 години или 2 години поправителен труд."

 18. 18 Профил на Ганчо
  *****
  Неутрално

  Комплексираният по рождения българин избива чивията само по един начин:
  ДА ПОКАЖЕ НА ДРУГИТЕ, ЧЕ ЗА НЕГО ПРАВИЛАТА НЕ ВАЖАТ!
  Като почнеш от Гоце, та до последния Ганю Балкански!

 19. 19 Профил на Духът на един честен архар
  *****
  Неутрално

  Истината е, че това не беше лов, а дуел! Аз не можах да го бодна с рогите, защото ми беше малко далечко, но опитах, вЕрвайте ми! И после... знаете какво стана...
  А дуелът беше предизвикан от нежеланието на вашия президент да признае, че ние руските архари, обитаващи и Казахстан, сме освободили вашите кози от всичките видове робства, на които са били подложени и двукраките овце, обитаващи вашата страна "като една човешка длан".
  И пак ще освобождаваме! Де когото падне!

 20. 20 Профил на Lili Kostova
  *****
  Любопитно

  Дали има още някой, който си мисли, че в България и Русия управляващите са нормални човешки същества?

 21. 21 Профил на Разграничавам се от недосегаемите чиновници
  *****
  Неутрално

  Ловните трофеи от застрашени видове са форма на демнстрация за пронадлежност към клуба на особено недосегаеми чиновници. За съжаление товаа е толкова разпространено и у нас. Патриотизъм е разграничаването от недосегаемите чиновници, а не опитите за цензура на артисти, например.

 22. 22 Профил на Out!
  *****
  Неутрално

  Недосегаемите чиновници нямат място в обществото ни!

  Медиите трябва да притискат политиците да заявят ясно позицията си.

 23. 23 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело


  Гоце,

  Няма ли пак да ходиш на лов скоро? Ще чакаме радостни вести

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 24. 24 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Ех, защо ли не бяха поканили на този хеликоптер и Ловец номер 1 на България!

 25. 25 Профил на осман
  *****
  Неутрално

  Абе туй Гуце да не е чожук на бай Пенчо Кубадински?

 26. 26 Профил на хххх
  *****
  Неутрално

  То и Гоце ако си счупи глезена по време на някой бракониерски лов,не знам как ще обясняват на хората какво се е случило.

 27. 27 Профил на Влади до Анонимен
  *****
  Неутрално

  За твое съжаленние не пия... не съм нито по водката, нито по ракията... И ти изглежда не само си анонимен, но и доста тъп, ако смяташ, че руски журналисти не са в състояние да пишат компромати. Аз съм чел статии, че путин е стралял на лов по чеченци и грузинци... или пък, че руски военни са затваряли цели семейства в домовете им, и са ги взривявали с танкове...

  Но трябва да си абсолютно тъп да вярваш на такива средства на информация.

  Преди всичко, слаборазвитият ти интелект, по точно това, което ти би могъл да наричаш интелект ти позволява да обвиняваш хора, без да имаш нужните за това доказателства... Това си е толкова комунистически подход, че просто си личи, кой тука е комунист, а кой е светен човек, без да ги дели хората на червени, сини, зелени, розови и бенбени!

  В русия се ходи на лов за мечки и на лов за вълци... много рядко на лов за птици или лисици...

 28. 28 Профил на SP
  *****
  Неутрално

  Бях в хотела, преспивахме на път за Гърция, когато сутринта в 6 и 30 ми се обадиха да си преместя колата, защото президентът идва.

  ТОЙ БЕШЕ ТАМ, НА ТОЗИ ЛОВ, А ПОСЛЕ ТВЪРДЯХА, ЧЕ ВЪОБЩЕ НЕ Е БИЛ В ГРАДА, А АЗ И ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО ГО ВИДЯХМЕ

  ОТВРАТЕНИ СМЕ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK