Голф до дупкаДържавата търси начини за насърчаване на бизнеса да прави голф игрища, включително като предоставя атрактивни терени срещу обещание за изграждане на комплексите. Това стана ясно в четвъртък от изказване на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. В началото на седмицата неговото ведомство публикува на страницата си в интернет "Основни насоки за насърчаване развитието на голф туризма". Според документа целта е страната да се превърне в голф дестинация. За това трябва да бъдат изградени още 25 игрища през следващите 10 години. "Насоките" се появиха година след като министър Гагаузов не успя да прокара идеята си за мегадържавната компания "Голф развитие" и месец преди да отпадне и последната възможност за придобиване на апетитни държавни терени на безценица.
С последните поправки в законите за горите и за възстановяване и ползване на земеделските земи от 1 март окончателно се спират замените на държавни земи и гори. В края на 2007 г. пък беше отнета възможността в Закона за инвестициите голф проектите да получават имоти по облекчена процедура. Сега на практика се търси как със законодателни промени да се върнат някои привилегии за инвеститори в такъв тип проекти. Възможно е голф проектите отново да се върнат в Закона за инвестициите, каза министър Гагаузов. Другите поправки ще са свързани със законите за екооценките, които се предвижда да се дават по ускорена процедура. Кои нормативни актове ще се променят ще стане известно след публичното обсъждане на документа. Предвидена е още една среща на работната група и едва тогава стратегията ще се внесе за одобрение от правителството, като реално се очаква да заработи в края на лятото и началото на есента, каза министър Гагаузов.


Държавата няма да даде нито един лев


а всички терени евентуално ще бъдат определени и ще се отдават изключително и само на състезателен принцип, каза Асен Гагаузов. Това по думите му означавало, че ще има търг или конкурс за имотите. В "Насоките" е предвидено обаче общините и държавата да правят смесени дружества. Според министъра "участието на държавата в смесено дружество е съучастие, а не даване без пари на някои нещо". Той се притеснява, че дори и при тези условия може да няма инвеститори заради световната финансова криза.
Не търгове и конкурси, а да подаряват земята, ако искат да привлекат инвеститори. Така Красимир Гергов, един от големите голф инвеститори, коментира стратегията на министерството . Предприемачите определят цена от 10 евро/кв.м за голф терен като непосилна за тях инвестиция, е посочено в стратегията. Дори държавата и общините да дадат без пари терени на предприемачи, няма гаранция, че те ще реализират намеренията си. Това показва практиката с 10-те голф проекта, които получиха първи клас инвеститор през 2006 и 2007 г. Общо обещаните инвестиции възлизаха на близо 1.4 млрд. лв. и трябваше да бъдат реализирани до края на 2010 г. От десетте проекта единственият реализиран е "Голф клуб Ибър" край София. Работи се и по някои от другите, като в момента се строи единствено този край Правец, на бащата на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Въпреки че сертификатът им дава право на бързо административно обслужване, двата голф проекта на "Балканстрой" се бавят заради тромави процедури, каза единият от собствениците на дружеството - Николай Калоянов. Той има две работещи голф игрища край Балчик и в Разлог. Още преди три години той е поискал да направи замяна на гори за около 2000 декара, но преписките му се бавят в министерството на земеделието. Сега с влизането в сила на поправките в закона това става невъзможно. Според него нямало подкрепа в медиите на сериозните инвеститори. Калоянов няма проблеми с осигуряването на финансирането на проектите.


Повечето голф проекти са замразени


Това признаха инвеститори. И допълниха, че голяма част от проектите се продава, но няма купувачи. Определено има забавяне на изпълнението на голф проектите, коментира Пенчо Ненов, зам. изпълнителен директор на Агенцията за инвестиции. "Това е една трудно възвращаема инвестиция. Освен това световната финансова криза удари продажбите на къщи и апартаменти край голф игрището", посочи като причини за забавянето на инвестициите Пенчев. Той допълни, че са изискали обратна информация от инвеститорите докъде са стигнали с реализирането на проектите и очаква до месец да има отговор.


Екоорганизациите против държавната помощ за голфа


Неправителствената коалиция "За да остане природа в България" се обяви против идеята за правителствена подкрепа за голфа. Според екоактивистите предложението летните и зимните курорти да станат целогодишни чрез строителство на голф игрища не е нищо друго освен опит за продължаване на тяхното презастрояване, при това с държавна благословия. По техни изчисления изграждането на голф игрища, които да отговарят на капацитета на съществуващите хотели и апартаменти в Банско, Пампорово, Несебър и Каварна, би отнело територии с големината на една област и би изисквало изграждането не на 30, а на над 500 голф игрища.Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие


Не отговарям на въпроси


Колко голф игрища и в кои общини ще бъдат изградени?


- Това са общините, в които има планински и морски курорти, както и дестинации около големите градове - София, Варна и Пловдив. Посочили сме най-атрактивните, а дали общините имат желание да дадат такива терени и въобще ще се съобразят ли с нашето предложение, си е техен проблем. Ние не задължаваме никого.


Финансирало ли е министерството досега голф игрища? Преди време, при откриването на игрището на "Блек сий рама" обещахте да ги подпомогнете в изграждането на пътя до игрището.


- Самолет ще им купим.


Министерството отпускало ли е пари досега за голф проекти?


- Не отговарям на въпроси.


Видях в регистъра на Агенцията за обществените поръчки поръчка на вашето министерство за изграждането на довеждащ колектор на голф игрището на бащата на Валентин Златев край Правец за 300 хил. лв.?


- Довиждане... (след секунди) Миналата година инвестирахме в изграждането на колектор на Правец, на улици и други неща, което правим на много места. Това е.


В поръчката пишеше конкретно "Голф клуб Правец".


- Да, на някои места имаме улица за промишлена зона, на трети имаме улица към летището и т.н.


На друг голф комплекс помагали ли сте?


- Никакъв голф не сме подпомагали. Подпомагаме общините за тяхна инфраструктура. Искането е дошло от страна на общината.


Красимир Гергов, инвеститор в три голф игрища, рекламен собственик и медиен консултант:


Държавата трябва да подарява земите


Как ще коментирате стратегията на правителството за развитие на голф туризма?


- Не трябва да има търгове и конкурси за придобиване на земите, а да се подаряват на инвеститорите в голфа. И не само това, държавата трябва да им осигурява и кредит за изграждането на игрищата, защото това е инвестиция, която бавно се връща. Така правят в Турция и Испания. Срещу това обаче държавата и общините трябва да искат и гаранции от инвеститора, че той ще изпълни поетите ангажименти. Сега има случаи, в които общините добросъвестно дават терени, а насреща не получават нищо или получават няколко дупки със засадена за крави трева.


Хубаво, решили са да има търгове и конкурси. Това е все пак някакъв изход. Ще заложат на пазарен принцип, за да няма съмнения, но се съмнявам, че в условията на тази финансова криза ще се яви някой инвеститор.


Вие кандидатствали ли сте за получаване на сертификат за първи клас инвеститор, за да ползвате облекчения?


- Това е доста популистко предложение, което у нас не работи. Нито съм кандидатствал, нито имам намерение да кандидатствам.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fuck
  *****
  Неутрално

  Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие

  Не отговарям на въпроси

  Ще трабва да те накараме

 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1502 Гневно

  целта е страната да се превърне в голф дестинация???!!!

  Пази Боже сляпо да прогледа! Толкова мъка да има.
  Такива безобразия ( Държавата трябва да подарява земите??? ържавата трябва да им осигурява и кредит за изграждането на игрищата???)

  Абе ясно - Държавата като хранилка на оределени мутри! То бива бива - ама то и комплекси се избиват.

  Разберете - в руския кенеф никой освен мутри и руснаци няма да иска да играе голф!
  Да не говорим колко ресурси (като ВОДА например, която в БГ е кът) се изискват за да се поддържа едно такова съоръжение на ниво...

  Абе балкански хайдуклук + комплекси довеждат до абсурди!

  А народа гледа как го стрижат и оправят (ограбват)

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на Скандинавец
  *****
  Неутрално

  Досега не вярвах, че луд умора няма.

 4. 4 Профил на Petofi Sandor
  *****
  Гневно

  Тя цялата Мара втасала та сега и голфче да поиграят бандитите, които идват в Бг за да се скрият от някого или от нещо.

 5. 5 Профил на Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Тези са за закони като в Китаи и то с обратна сила.Толкова наглост.Немога да повярвам.Но като гледам каква кампания се е заформила покраи Атила по скоро ще забранят нета отколкото да влязат в затворите.

 6. 6 Профил на тухла четворка
  *****
  Весело

  Чужденците ще играят голф а ние ще им държим топките...

 7. 7 Профил на Flady
  *****
  Неутрално

  Бааси малоумника крадлив, вместо да насочат пари за изграждане на прочутите 2 магистрали, щял да подарява земеделски игорски земи, вместо същите да ги ползва за земеделски и квито други мероприятия, стимулиращи общината, а не разни дебеловрати превзели общините!

 8. 8 Профил на Аристотел
  *****
  Неутрално

  Докато гурото на червените ДС олигарси, експертът в манипулирането на електората - Андрей Райчев е виден голфър - такава наглост ще става законово разписана. Това примерно с този "завършен преходник".

  Въпросът е докога ще ги търпим и кога на някой ще му избие чивията и ще мине с АК47 през Бояна, Драгалевци, Симеоново и т.н.

 9. 9 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Между Балчик и Каварна целото пространство е заето от голф игрища, сгради, вили.......Сега ще строят от Каварна до румънската граница??? Полза-неизвестна? Леките, немъчени пари се влагат с река ръка в проекти, очевидно?

 10. 10 Профил на крадлив гагауз
  *****
  Неутрално

  Гагаузина освен да помага на батковци и златевци друга полза от него няма. Комунистическа наглост. То е ясно с ченгетата и мутрите са се хванали.

 11. 11 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 636 Гневно

  Аз като данъкоплатец мисля, че на Гергов без пари могат да се подаряват само шамари. За предпочитане зад врата!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 12. 12 Профил на Rumen I
  *****
  Неутрално

  Еми дано страната се превърне в голф дестинация...
  Всяка дестинация добра... освен дестинацията на трафик на наркотици и хора.

  Ако от голфа направиме туризъм, Браво!

  Ако не на правиме голф дестинация.... нормално, то ние нещо в тази България да сме направили като народ.... или всеки по единично, че даже и демонстрация неможахме да направиме ама то с шепа хора нестава

 13. 13 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бе, Лили как ти го роди мозъка това заглавие - гледам млада си.
  Да Ви споделя на ушенце - Във Варна на кръстовището на Патриарха и Сливница има пицария ,,Тримата мускетари" освен пица ,,Гладния Шеф" и други вкусотии по стените има емайлирани табелки от Всенародното Соцврене - Например :

  ВСЕКИ ДОПУСНАТ БРАК Е БЕДА ЗА ЦЕЛИЯ КОЛЕКТИВ! и други от този род - Пази горите от пожар! - Много любопитна идея на собственика ,е разбира се - ЕДИН ЗА ВСИЧКИ, ВСИЧКИ ЗА ЕДИН!

 14. 14 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  ИЗГОНЕТЕ КОМИНТЕРНОВСКИТЕ НАШЕСТВЕНИЦИ.

  "Голфът - всенародно дело, дело на всеки данъкоплатец"

 15. 15 Профил на голфър
  *****
  Неутрално

  Гергов, жив да не е останеш крадлив червен пиян боклук такъв!

 16. 16 Профил на АЛЦХАЙМЕР
  *****
  Неутрално

  На финала за всички вместо ГОЛФ ще има за целя български народ един ГОЛ .........

 17. 17 Профил на whatever
  *****
  Неутрално

  Има едни пари дето трябва да се изперат...

 18. 18 Профил на Го - го
  *****
  Гневно

  На фона на ширещата се немотия в страната, никнещите като гъби голф игрища са си чиста проба арогантност. Освен добро място за препирене на пари, икономически ефект от тяхното създаване и съществуване до момента никой не е констатирал.
  Същевременно те са място за избиване на неизлечими провинциялни комплекси.

 19. 19 Профил на данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  От коя фракция при комунистите е този извратеняк Гагаузов,та не спира малоумствата си.
  При тотална световна криза,да наливаш пари в голф-строителство/и то държавни,на данъкоплатците / Е НЕ САМО ПЕРВЕРЗИЯ И БЕЗОЧЛИВА ИКОНОМИЧЕСКА НЕГРАМОТНОСТ, НО Е ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ДЪРЖАВНОСТТА.
  Другарю Станишев,Г-н Министър-председател,нямате ли сили да вразумите и възпрете опасния луд на когото сте поверили милиарди на дакънокплатците? Гоце,чрез ДС- доносниците и мутрите ли продължава да ви подлива вода за да ви опропасти преди изборите?

 20. 20 Профил на НЕЗНАЙКО
  *****
  Неутрално

  Едното игрище на Златев , другото на Гергов , третото на Райчев-социолога и издател на "Сега" , що пък да не им помогне държавата с пенсийките на хората .
  Прави ми впечатление и цената - над 100 000 000 лв за 15 къщички 2 тенис корта и 100 декара поляни . Или аз съм много прост или голяма част от парите ще отиде за пеперуди , дето да пърхат по поляните /само на тях не им знам цената /

 21. 21 Профил на социалист
  *****
  Неутрално

  Защото сме социалисти!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 26 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Кмета на Несебър по време на пресконференция:

  "Не съм бюро справки"

  сряда, 28.01.2009, 16:05 ч.
  Н. Димитров: "Не съм бюро справки"

  По този начин започна пресконференцията с журналисти несебърският кмет Николай Димитров. Репликата бе казана по повод предварително постъпил въпрос за това какви имоти за преотстъпени с право на строеж за социално слаби граждани. Припомняме, че миналата седмица на пресконференция областният координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев каза, че през 1995 год. е бил картотекиран като социално слаб и като такъв през 2003-та му е било проетстъпено право на строеж.

  http://www.burgasnews.com/content/view/14075/112/

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 28. 28 Профил на 22
  *****
  Неутрално

  Зад завесата:

  Тайгър Уудс като нещатен и таен съветник на Станишев го е насочил към голфа, имайки предвид опита на САЩ от Голямата депресия, когато президентът Рузвелт е инициирал масово строителство на игрища с цел излизане от кризата. На същото мнение са и Андрей Райчев, и Красимир Гергов, които са горещи привърженици на челния американски опит. А Гагаузов сигурно е гледал и филма "Бъгър Ванс" с Уил Смит, откъдето голфът му е станал фиксидея.

 29. 29 Профил на mned
  *****
  Неутрално

  Не разбирам това неистово желание да сме някаква "дестинация", без значение точно каква, но задължително да сме извън реалното производство ...

 30. 30 Профил на Голфновева Българска
  *****
  Неутрално

  Голф, галфони, гафове, Ганю, гоЛФцета, Голфхмет Голфан, Голфгей Голфишев, Голфимеон ГолфсккобурГГолфски.

  Тъ бий кънтинюуд ...

 31. 31 Профил на Auu
  *****
  Неутрално

  Аз пак да питам, няма ли най-накрая да пречукат някой министър просто ей така, за кефа, та останалите да се освестят малко?

 32. 32 Профил на BG
  *****
  Весело

  незнаех 4е SEX TOURISM destination се вразва с ГОЛФ destination

 33. 33 Профил на vazmuten
  *****
  Неутрално

  НЕКА ПОВТОРИМ ГРЕшКИТЕ НА ИСПАНИЯ И ДА ВИДИМ ДО КАДЕ щЕ Я ДОКАРАТ УПРАВНИЦИТЕ.пОСЛЕ щЕ ЗАМЕНЯМЕ ИГРИщАТА ЗА ГОРИ.

 34. 34 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално
 35. 35 Профил на Горския
  *****
  Неутрално

  за номер 22
  Господине, това, че сте член на Изпълнителното бюро на БСП в Бургас, че сте юрист и, че получавате заплата си от държавата, не Ви ли задължава да имате поне елементарна култура и възпитание? До сега все си мислех, че социалистите могат да правят разлика между дупки и деца. Явно е,че съм грешал - това е прекалено сложно за социално ориентираните ви мозъци. Или Ви боли, че полит-другаря ви Гагузов, колкото и да се стара и да нарушава законите, не успя да ви даде да си направите голф игрище в Царево? И даже не Ви е споменал в смешните си насоки за развитие на голф туризма.

 36. 36 Профил на Горския
  *****
  Неутрално

  до 22
  и си поправи ника, поне научи как се изписва правилно името на британският конституционалист

 37. 37 Профил на призив
  *****
  Неутрално

  Във всяко семейство по един комплект стикове за голф!

 38. 38 Профил на Mr. USA
  *****
  Неутрално

  Това е голяма глупост на българското правителство. Да играят голф в една държава идват само най-богатите. Добре, може да са терористите от Ал-Каида, правосъдие няма в България, могат да си играят на воля. Терористите в света не са малко и са добре парично осигурени. Но дотам ли стигнахме??? Да вкарваме чужди престъпници към нашите?

 39. 39 Профил на ЕТ
  *****
  Неутрално

  Добра инвестиция.Екологична.
  Местности се затревявати залесяват.Оросяват се с непитейна
  вода.
  Колкото по богата и цивилизована една страна толкоз повече голф игрища има.
  В България има само едно или две.Белег за простотия и беднотия.

 40. 40 Профил на ПАР
  *****
  Неутрално

  Голф игрищата са паркове.Строят се като паркове,зеленината се
  поддържа.Страната се разкрасява и забогатява.

 41. 41 Профил на Червен бизнесмен
  *****
  Неутрално

  "Не търгове и конкурси, а да подаряват земята, ако искат да привлекат инвеститори" (като Кр. Гергов).

  Но всички медии (вкл. и bTV) ще скочат дружно, ако се подари земя на чужд инвеститор, за да построи някое предприятие.

 42. 42 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Краси Гергов - "Трябва да се подарява земята"

  Колко хиляди декара ти подариха със заменките, гад социалистическа?

  Аз ще гласувам за тези, които им сложат кожите на стената!

  На Герговците, Батков, Златев, Ганчев и цялата "национално отговорна" бизнес пасмина!

 43. 43 Профил на Хан Соло
  *****
  Неутрално

  АБЕ, ТЕЗИ НАПЪЛНО СА ИЗПЕРКАЛИ! Светът се тресе от финансова криза, която тепърва ще достигне в пика си 2009-2010, ще има глад до откат, те идиотите голф ще спонсорират!
  Това вече дори не е наглост, това е малоумие!

 44. 44 Профил на taz
  *****
  Неутрално

  Най-добре променете заглавието на "Гол до дупка"....

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 46. 46 Профил на BLUBUL
  *****
  Неутрално

  Да до дупка, а за турската тоалетна - спомняте ли си!?
  Предлагам следната реплика към творбата на Черни и нов лозунг на правителктвото ни:
  "Дупка до "дупка", майньо ле"
  А рекламният постер да бъде турска тоалетна на зелена морава.

 47. 47 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 374 Неутрално
 48. 48 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Хан Соло
  Не са изперкали! Много голями професионалист са. Това е нов начин за крадене.
  1. Държавата дава терен за голф игрище на фирма от приятелския кръг за жълти стотинки.
  2. Фирмата само оформя терена и посява трева.
  3. За 2-3 години пуска в работа като харчи държавни (наши) пари за реклама изпълнена от друга фирма от приятелския кръг.
  4. Може и да дойде някой бизнесмен от US или Япония (виждаш ли колко абсурдно звучи!!!)
  5. Обявяват фалит продават терена отново фирма от приятелския кръг.
  6. За новата фирма сега земята вече не е държавна а нейна собствена.
  За справка "София ленд"
  Е...Виждаш ли, че не са изперкали.
  Нека силата бъде теб!

  Лумпен пролетарий
 49. 49 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз съм против субсидии за голф игрища, точно както съм против субсидии за оплождане на жени.

  Не знам обаче защо си мислите, че в държавно субсидираните голф игрища има нещо лошо, а в държавно субсидираното зачеване няма.

  Просто и двете представляват лобистки интереси, които са достатъчно влиятелни, че да накарат държавните органи да им отпуснат субсидии. И двете ще донесат полезни ефекти - инвестиции, а оттам данъци (откъде мислите, че идват парите за пенсии и здравеопазване), както и работни места.

  Ако сте се загрижили за обществения интерес, трябва като мене да прегърнете laissez-faire капитализма или по-скоро системата на свободните пазари и търговия. Но това е малко вероятно да стане, предвид факта, че повече от 95% от населението са социалисти, т.е. възприемат за самоочевидно положението, че държавата може легитимно да взема от едни и да преразпределя богатство на други в името на "социална справедливост".

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 50. 50 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А иначе съм за голф игрище на местото на Кремиковци!
  Ама като се замисля май най-добре Кремиковци да се даде на Холивуд да снима фантастики. Бил съм там и интериора на DOOM_3 е нищо в сравнение с подземните етажи на комбината.

  Лумпен пролетарий
 51. 51 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 479 Неутрално

  до 49
  няма субсидиране на зачеване. Това е лечение (здравна услуга) и е дължима в рамките на здравните осигуровки които плащаме всички (извън тези в сивата икономика). Само дето предствителите на управляващите предпочитат да плащат тройно по скъпи лекарства на едни известни ни фирми и не остават пари за задължителните лечения.
  Що се отнася до системата която сте прегърнали имам две забележки:
  1. Това което сте прегърнали реално се нарича политическа олигархия основана на повсеместна корупция
  2. Това което декларирате, че сте прегърнали му видяхме полезният ефект - неколко трилиона евро излети в частният бизнес, сриваща се икономика и безработица

  gorskia
 52. 52 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тъжно е да ви чете човек писанията (освен тези на 39 и 40). Не защото не може да има различни мнения по този и по всеки друг въпрос, а заради начина покойто формулирате мислите си и злобата и безсилието, назадничавостта. И научете се - дали се пише заедно, а не знам - отделно. Това го знае всяко хлапе.

 53. 53 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До albert v. dicey
  Какво ми е на името! ;о)
  Така ме нарекоха на едно комсомолско събрание когато се опитах да критикувам... Е вярно не съм пролетарий. Повецхе с мислене си изкарвам хляба.
  А иначе съм съгласен с теб.
  Европейски съюз
  Съветски съюз
  Само онзи англичанин с чорапогащник, зелени дрехи и перо в шапката липсва.

  Лумпен пролетарий
 54. 54 Профил на гагауз
  *****
  Гневно

  Гагаузов е крадлив безсрамник. Самолет щял да им купи и после със сигурност да се вози в него....

 55. 55 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Е, такова нагло, безочливо и дебелокожо същество, събрало в себе си всички, ама всички, "положителни" качества на българските политици от 44-та та до днес, като Гагауза, едва ли сме имали. Егати щастието тоя празноглавец да ни е министър на благоустройството!Вместо да благоустроява българските градове и села, където улиците плачат за ремонти, ВК мрежите се състоят от надупчени тръби на 50-60 години, 80% от хората се отопляват както преди векове на дърва, защото никой не мисли за енергийна ефективност и екология, магистрали просто нямаме, а пътищата ни от самолет приличат на американско сватбено одеяло/кръпка до кръпка/, той от две години едно си знае, едно си бае - ГОЛФ! На гол тумбак...Докога ще ги търпим???

 56. 56 Профил на z
  *****
  Неутрално

  Гагауз баце, аз съм верен фен на голфа, ама все ходя по разни напълно частни игрища. Даже в задния двор съм си направил мини голф игрище, там с пясък, райграс и както си трябва. Ама сега държавата да инвестира в такива проекти малко ми се вижда странно,а . Айде вземете за децата футболни игрища, баскетболни, тенис кортове направете. Нали дечурлята са бъдещето на България. Поне така викат твоите партийни другари де

 57. 57 Профил на valerko
  *****
  Неутрално

  аз виждам бъдещето на туризЪма в България така - вечер туристът вкарва 15ина за градус, после вкарва едно паве в главата на наглия сервит6ор, който му иска някаква си сметка, после вкарва един на полуголата девица, дето се мандахерца на улицата, на сутринта вкарва в дупки от 1 до 12 на ливадата, после го вкарват в самолета и го стоварват на летище Лутон

 58. 58 Профил на ОБЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Правилно мисли Гагаузов, но няма да му е лесно да убеди средата наоколо - изостанала, недоизучена, мързелива. Това се вижда и от този жалък форум. Повечето тук, оплювачи по принцип, мислите, не обърнати към бъдещето, с оглед на това, което правят другите, конкурентни нам държави в туризма, а с категориите на днешния ден, с критериите на нереализираните и нереални предвид лошото ви образование представи за себе си...Мислите с баналните калъпи на популизма (с отдавна неверната теза - хората нема какво да ядат, а те...).
  Това е тъжно и жалко, и неоценимо вредно за България. И понеже, лумпенизираните, озлобени и полуграмотни хора като вас вземат връх напоследък у нас, всички трябва да знаем: вие й копаете гроба на България, а не политиците, срещу които плюете и които най-често ви превъзхождат - като семейно възпитание, обща култура, образование, пък и морал. Вие!
  И ти, глупако 54- "гагауз", би трябвало да схванеш, че Гагаузов ти казва това за самолета с ирония...А сега, вози се ти на самолета му!

 59. 59 Профил на Santa_Cruz
  *****
  Неутрално

  Голфа е популярен спорт в Швеция например - приблизително 500 000 картотекирани, в Испания - 320 000 приблизително. В България - ?

  Швед би играл голф в България по случайност - бизнес пътуване например.

  Освен това в тези страни този спорт се счита за масов - играят от дърводелеца до собственика на банка...

  В България - игрищата са празни - хората нямат мотив да започнат да играят - чисто психологически - смятат че е елитен спорт. Да се смята, че голфа ще се популяризира е толкова имагинерно. Вече съществуващите игрища да докажат че са недостатъчни за "големия наплив" преди да се наливат пари безцелно.

  Линк за любознателните - света се преструктурира - ние пък структурираме!!!!
  http://www.golfweek.com/story/ngcoa-news-071408

 60. 60 Профил на Expat
  *****
  Неутрално

  Тези министри са толкова некомпетентни, че ако не беше тъжно щеше да е смешно. Не могат да решат нито един реален проблем на страната, но вместо това все по-екзотични идеи. Всеки студент първокурсник по економика би му задал няколко прости въпроса, но не и нашите журналисти.
  Например следните въпроси ми идват на ум:
  - колко ще струва изграждането и подръжката(вода, ток, персонал, лихви, реклама и др.) на едно голф игрище
  - колко "бизнесмени" за 1 година очаква да дойдат да играят голф, т.е. направили ли са проучване на потенциалния пазар
  - как точно ще идват тези богати голф туристи, може би ще построят въртолетна площадка или малка писта до всяко игрище защото богатите не обичат да пътуват по разбричкани и опасни пътища( може би по-добре да бяха вече построили магистрли с парите които даваха от ЕС пък после да мислят за голф)
  - какви приходи очакват от голф туризма и за колко години ще възвърнат инвестицията и ще почнат да печелят
  Явно те нямат отговор на тези прости въпросчета, по-скоро в паника се опитват колкото се може повече мръсни пари на ДС да изперат защото чувсват че краят им наближава. Надявам се да съм прав защото съдейки по интервюто ми се вижда доста нервен.

 61. 61 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От ОБЕКТИВЕН експат.
  Млади господине, очевидно си мислите, че само вие разсъждавате правилно, а тия, дето боравят с милиони - не мислят и книжки не четат. Назидателно и високопарно предполагате нещо, без изобщо да сте запознат с темата. И боравите зле с българския, а чужбината не бива да ви бъде оправдание. И аз съм експат, ама гледам да не съм в перманентен скандален развод с майчиния език. Не Економика (economics, нали?), а Икономика. Не вЪртолет, а вЕртолет, тъй като идва от вертикално, а не от въртя.
  По същество: ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА когато не вали сняг, не можеш да си намериш часове за игра на нито едно от няколкото добри игрища, които има тук. Англичани, германци, ирландци, румънци, варналии дори...Даже и Алис Купър игра с нас, българите, с превелико удоволствие.
  Инвестицията не е малка, и макар че аз самият не съм инвестирал в игрище, мога да ви кажа, че се връща - имотите в и около терените стигнаха 3000 евро за м2, а една къща е към 300 м2. При себестойност на строителството под 500... Пътищата в райните на игрищата са безупречни, нови, обозначени, полята са осеяни от бели пропелери за прозводство на еленергия, досущ като в Австрия. Чиста е и природата, няма пренаселване. Но има стотици работни места за хора, които доскоро нямаха за ядене.
  Идеята и куражът на този министър в тази среда тук си е жив героизъм. Той сигурно не е тъп и знае, че тук витае завист и популизъм, и нула мисъл за утрето...Тази среда р андрешковщината, и световната криза ще забавят, а не дай боже, и ще спрат това положително развитие. Този пазар е конкурентен и не търпи спиране и колебания - или ставаш дастинация, или не ставаш. България има всички шансове да стане дестинация до 5-6 години, но се иска много. И тукашната атмосфера, та и тази в този все по-долнокачествен форум, не спомага за това.

 62. 62 Профил на Expat
  *****
  Неутрално

  До Анонимен:

  Аз не завиждам на никого. Напротив, искрено бих се радвал на успехите и просперитета на Б-я.
  Признавам че не съм специалист по голф игрища. Все пак голфът е сравнително скъпо занимание(не спорт а по-скоро клуб за социални и бизнес контакти). Популярен е най-вече в развитите държави с висок жизнен стандарт. Доколкото ми е известно, за съжаление, Б-я не е такава в момента. Вие също го потвърждавате това - ".....хора, които доскоро нямаха за ядене". Може би министърът първо трябваше да се погрижи да бъдат построени свестни магистрали, например с пари от ЕС предназначени за тази цел, по този начин щеше и да създаде много повече и по-добре платени работни места.
  Между другото, ако през зимата не падне сняг и язовирите са полупразни как поддържате тревата зелена?
  На храбрия министър пожелвам да превърне Б-я в световна голф дестинация.
  Явно Вие сте наясно с голф и инвестиции, може би сега е момента да инвестирате, не чакайте рецесията да отмине.
  Мисля, че не е коректно да наричате този форум "долнокачествен", обиждате всички пишещи тук. Просто си потърсете друг форум.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK