Линкълн мания

Америка пищно празнува двувековния юбилей на шестнайсетия си президент

Плакати на президента Обама като Линкълн в Лос Анджелис

© Reuters

Плакати на президента Обама като Линкълн в Лос АнджелисОрганизаторите на тържествата по повод 200-годишнината на Ейбрахам Линкълн няма нужда да полагат много усилия, за да популяризират събитията си. Шестнайсетият президент на САЩ днес е по-известен от всякога. Барак Обама се закле върху Библията му, а преди това по примера на Ейб назначи съперниците си в правителството. Републиканците пък се опитват да излязат от дълбоката криза с мантрата, че те трябва да са "истинската партия на Линкълн". Америка в икономическа криза се вглежда в човека, ръководил страната през най-критичния момент в историята й - Гражданската война и премахването на робството.


Днес в няколко града се откриват големи изложби, планирани са концерти, а американските пощи пуснаха юбилейни марки (подробен списък на събитията http://www.lincolnbicentennial.gov). Роден на 12 февруари 1809 г. в бедна колиба в прерията, загубил рано майка си, самоук, но пък упорит адвокат, натрупал богатство, а после отдал се на политиката и стигнал до Белия дом, Линкълн като никой друг президент преди или след него символизира американската мечта.


Библиотеката на Конгреса във Вашингтон открива изложбата "Без лоши чувства към никого" (както гласи края на речта му при встъпването във втория мандат) с около 200 артефакта. Акцентът са ръкописите на Ейб. Ръкописите с безкрайните корекции по тях показват как той се е подготвял и търсил контакта с публиката. Линкълн е и първият медиен президент - всеки път, когато му предстои да държи голяма реч, грижливо организира и снимка. Националната портретна галерия във Вашингтон е събрала колекцията "Един живот: маската на Линкълн". Най-интересният експонат от изложбата е съпоставката между гипсова маска от годината на избирането му (1860) и тази от годината на смъртта му (1865) - за пет години Линкълн изглежда състарен с поне десетилетие.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK