Скандалната точка 12 в Соболевата акция и българският отказ

Скандалната точка 12 в Соболевата акция и българският отказ

© ДневникРоди се плаха надежда България да получи част от отнетите й от бившия СССР архиви. Докато се спекулира има ли сензации в документите, "Дневник" избра да разкаже тази седмица няколко от историите отпреди повече от половин век, върху които може да хвърли светлина пазеното от Москва.


През ноември 1940 още не са утихнали възторзите около мирното връщане на Южна Добруджа в очертанията на България и обвиненията към властта, че не е приела протегнатата ръка на Сталин за "цялостно решаване на добруджанския въпрос" чак до устията на Дунав. Още не се е нахвалил българският външен министър Иван Попов, който току-що се е върнал от Берлин, как е устоял на първия натиск на Хитлер и Ребнтроп за незабавно присъединяване на България към тристранния пакт, когато идва нова оферта към България - този път от изток.


На 25 ноември в София пристига секретарят на съветското външно министерство Аркадий Соболев с написано предложение от 12 точки за сключване на пакт за взаимопомощ, "който ще помогне на България в осъществяването на нейните национални стремежи не само в Западна, но и в Източна Тракия". Дори "СССР се задължава да окаже на България всякаква помощ, в това число и въоръжена, в случай на нападение от трета страна или комбинация от страни". А ако се случи "нападение от страна на Турция или заплаха от нападение, СССР ще поддържа България с всички средства и ще помогне за осъществяване на известните български претенции в европейската част на Турция". И още - СССР ще оказва "каквато и да било помощ в пари, продоволствие, въоръжение и материали или заем, ако България се нуждае". Но и това не е всичко - СССР "е готов да разшири и покупката на български стоки". И срещу тази щедрост само едно искане - "България се задължава да окаже помощ на СССР в случай на възникване на заплаха на неговите интереси в Черно море и проливите." Очевидно Москва се досеща от какво се плаши най-много София, та в "промеморията на Соболев" е изрично подчертано, че "пактът за взаимопомощ в никой случай не може да засегне вътрешния режим, суверенитета и независимостта на България".
Различни изследователи твърдят, че в проектодокумента се е съдържало и искане за черноморски бази в България и че първоначалното му наименование е било "гаранционен пакт". Но след като Москва опитала да си издейства от Берлин подкрепа за тази акция, а оттам я попитали "България искала ли е гаранции", СССР преименувал идеята си в договор за взаимопомощ.


Оригиналът на съветското предложение липсва


но държавният секретар на външното министерство Димитър Шишманов предвидливо направил препис, по който съдим за съдържанието, обясни преди време проф. Георги Марков. Ако преписът, публикуван в сборника " Дипломатически документи по участието на България във Втората световна война", е пълен, последната точка трябва да бъде цитирана дословно - тя разбива масовото познание за Втората световна война и изнася на показ онова, което нашите историци са премълчавали в учебниците по история. Та точка 12 гласи: "При условие че се сключи пактът за взаимопомощ, падат възраженията против присъединяването на България към известния пакт на трите държави (Германия, Италия и Япония - бел. ред.) и напълно вероятно е, че и


СССР в този случай ще се присъедини към Тристранния пакт".


Ето кое трябва да бъде упорито крито. И ако в дипломатическата кореспонденция между София и Москва е имало запитвания от българска страна и в отговор поощрения от съветска страна за влизане в пакта (нещо съвсем логично предвид тогавашното съюзничество на Сталин и Хитлер по силата на пакта "Рибентроп - Молотов"), "нормално" е документите да бъдат крити. Не е прилично някак да се знае, че са ви поощрявали за нещо, за което четири години по-късно ще ви обявят война. По стените на работническите квартали из българските градове и по доковете на пристанищата никнели лозунги: "Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер, вождовете на съветската и немската работническа класа." И това продължава от август 1939 чак до 22 юни 1941, когато нацистка Германия внезапно напада СССР и "другарят Хитлер" за една нощ става вероломно чудовище.


Правителството знае, че ще откаже на Соболевото предложение. Само четири месеца по-рано подобен договор за взаимопомощ е сключен с прибалтийските държави със същото "притичване на помощ" и гаранции за суверенитета им, от което резултатът е безпощадна окупация и превръщането им в съветски републики. В това "знаене" на властта (която не се състои от неграмотници, а от учили в Берлин, Париж и Женева професори), че ще откаже пакта "Соболев", съчетано с прекалената демонстрация на приятелство, се оглеждат трагичният исторически комплекс на малката държава към освободителката (за да не накърни народните чувства) и страхът от превърналата се в страшилище за всеки суверенитет Сталинска империя.


Соболев - само секретар на съветския Коминдел, е приет последователно от външния министър Попов, от премиера професор Богдан Филов и накрая лично от царя и изпратен едва ли не с почести. След два дни на съветския посланик в София Лавришчев ще бъде връчен българският отказ. Текстът, поне пет пъти по-дълъг от предложението, е шедьовър на дипломатически увъртяната любезност. "Българското правителство, като изказва най-искрена признателност на СССР за неговата готовност да услужи на нашата независимост и като... (още няколко "като"), намира, че... засега... и тъй нататък, все в този дух. Но, "ако стане нужда", ама, разбира се, че ще потърсим гаранциите най-напред от СССР... и прочие...


Общото между отказа да се възползва България от благосклонността на СССР за Добруджа и начина, по който е отхвърлено Соболевото предложение, е ритуалното засвидетелстване на чувства, зад което бушува океанът от недоверие към съветската добронамереност и


паническият страх от болшевизация на страната


Цар Борис ІІІ и сега е обвиняван от обществени кръгове, не само от комунистите (след нападението на Хитлер срещу СССР), че не е поел протегнатата ръка на Сталин, която щяла да предотврати обвързването на България с Германия. "Наивна хипотеза, Хитлер беше вече решил да предприеме операцията на Балканите, за да помогне на Мусолини, който търпеше поражения от гърците. На 1 март 1941 армията на маршал Лист е на Дунав и дилемата пред България беше една: или присъединяване към пакта с определени условия (да не воюваме) и евентуално решаване на националния въпрос, или окупация и пълна загуба на суверенитет, коментира проф. Марков. Най-задълбочените изследователи на този период - проф. Витка Тошкова ("България - своенравният съюзник на Третия райх", 1992), проф. Николай Генчев, проф. Георги Марков отдават дължимото на Борис ІІІ най-вече заради удържания натиск на Хитлер за присъединяване през октомври и ноември 1940, което според тях е дало възможност на Гърция да поеме дъх в сраженията с войските на Мусолини. През това време Унгария, Румъния и Словакия вече се бяха присъединили. България влиза последна - на 1 март 1941. И пак единствена от държавите в пакта не участва с военни средства във войната срещу съюзниците и не скъсва дипломатическите си отношения със СССР. Това не прилича на просто отдаване на дължимото на вкоренените русофилски чувства у широки обществени кръгове, а превантивна стратегия - да не се даде основание на Сталин да ни се разсърди. Защото, като се разсърди, ще ни окупира, смятат историци. Впрочем паралелно с това внимателно пазене на поведение спрямо СССР, оказва се,


България е започнала реални стъпки за излизане от пакта


в началото на 1943, а планове е имала още преди да влезе в него. Това се разбира от лавината изследвания на чуждестранни, а и на наши историци, които също са оставали скрити от учебникарската история, писано в черно-бяло. Американският изследовател Майкъл Бол например в книгата си "Студената война на Балканите. Американската външна политика и появяването на комунистическа България 1943 - 1947?, издадена и на български преди три години, съобщава, че в началото на август 1943 Уилям Донован, шеф на Офиса на Стратегическите служби на САЩ (ОСС, предшественикът на ЦРУ) внася за одобрение при шефа на техния генералния щаб "План на ОСС за откъсване на България от оста". Оказва се, че българският цар се е срещал с Донован още преди влизането на България в пакта - през февруари 1941. А бившият представител на Обществото на народите в България Рене Арон, пребиваващ през 1943 в Берн, е осъществявал контактите по този план, известен като "Проект К". Борис ІІІ предвиждал по-различен механизъм за постигане на целта според автора на книгата - изграждане на общ неутрален блок с излизащите от оста Румъния, Унгария, Италия, а и с Турция, докато американският план бил по-лесен. Оставало е да се спечели за каузата Великобритания, която обаче към оня момент оставала непреклонно враждебна към България. Няма съмнение, че СССР, който отдавна си е заплюл територията отвъд Дунава, е следял ревниво всички разузнавателни и дипломатически маневри на съюзниците си относно съдбата на региона, който гъмжал от шпионски мрежи и мисионери със специални предназначения.


Българските документи в руските архиви много вероятно съдържат факти или следи, водещи към истината за онези времена. Докато няма достъп до тях, ще сме принудени да се позоваваме на книгите на чужди автори.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на и настъпи
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Нашите държавници по време на ВСВ са водили възмажно най-правилната политика с оглед интересите на България.Не по наша вина попадаме под комунистическо робство,а по вина на кретенската политика на Чърчил и Рузвелт,които безотговорно дадоха възможност на Сталин да разпространи комунизма в половината свят и да заплаши съществуването на целия свят.

 3. 3 Профил на aha
  *****
  Неутрално

  "Македония е широк географски регион, от който 51% са в Гърция, 38% в България, около 37% в Бившата югославска република Македония и 1% в Албания", обясни гръцкият министър.......127 % аз ли не мога да смятам

 4. 4 Профил на dania
  *****
  Неутрално

  СССР нахлува в Б-я само поради една причина:в Б-я има уран и той им трябва.За това и е била създадена 5-тата колона,коятп действа и до днес.Освен това са и мераците за излас на Средиземно море.За никаква братска дружба не може да се говори!

 5. 5 Профил на Доналд
  *****
  Неутрално

  Рейгън е казал:
  Пазете се от "Империята на злото"!

 6. 6 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  За тези, на които не им се чете целия текст: Та точка 12 гласи: "При условие че се сключи пактът за взаимопомощ, падат възраженията против присъединяването на България към известния пакт на трите държави (Германия, Италия и Япония - бел. ред.) и напълно вероятно е, че и

  СССР в този случай ще се присъедини към Тристранния пакт"

  Ето кое трябва да бъде упорито крито.

 7. 7 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 506 Неутрално

  .
  За мен е интересен въпрос защо руснаците винаги са се стремяли към контрол върху България, както през 1877-8, така и през 1944 а и до ден днешен.

  Преди тази "акция" Сталин е настоял пред Германия, България да мине в съветстката сфера на влияние, а Русия да получи контрол над Дарданелите и база ("опорен пункт" в Солун.

  Това, наред с неистовото въоръжаване и очевидната подготовка за война в Русия най-накрая отварят очите на германците. Затова е и превантивният удар на Германия от 22 Юни 1941.
  .

  think different
 8. 8 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Вечния стремеж на Русия към България е обоснован с вековната имперска мечта - Босфора и Дарданелите. Това е прозрял още Раковски, който е бил против емиграцията на българи от Източна България в южните руски региони. Оголените крайбрежни български райони требало да се заселят с руснаци, за да се колонизират земите до Истанбул и проливите....Черно море требало да стане вътрешно руско море!

 9. 9 Профил на Iwo
  *****
  Неутрално

  "По стените на работническите квартали из българските градове и по доковете на пристанищата никнели лозунги: "Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер, вождовете на съветската и немската работническа класа." "
  Е тук Петя Владимирова е надминала себе си. Аз имам много петилетки зад гърба си и никога не съм виждал и чувал за подобни лозунги, очевидно съществуващи само в развинтеното въображение на авторката.

 10. 10 Профил на Arni
  *****
  Неутрално

  Iwo, моето момче, ти имаш ли 15 петилетки зад гърба си защото само в този случай може да помниш това време?

 11. 11 Профил на boriana
  *****
  Неутрално

  е,
  отношението на Иво към проблема е несериозно. Той не бил виждал и чувал. Да ме извини, ама това звучи като "От Искъро по-дълбоко нема, от София по-големо нема и от Витоша по-високо нема". Това, че не си виждал нещо, не значи, че не съществува. Логиката на този Иво е като на 4-годишно дете или като на дървен шоп.

 12. 12 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 491 Разстроено

  Чудесна статия! Имали сме достойно минало и умни политици, сега имаме профанско настояще и калпави политгьонове...

  Traduttore traditore
 13. 13 Профил на СТРАНДЖАТА
  *****
  Неутрално

  В периода 18 - 44 год. сме имали истински политици -
  родолюбци,голяма чачаст,от които бяха разстреляни
  от "народния"съд на 1 февруари 1945 год.
  Благодарение на тях сме запазили суверинитет и не сме
  последвали примера на балтийските републики.Споненът за Тутракан 1913 год все още е бил жив.Това,че
  сме се присъединили към тристранния пакт е най-малкото
  зло,което можеше да ни се случи - в противен случай
  немците щяха да ни прегазят както Чехия, Полша и мн.др.
  Интересно как руснаците щяха да ни защитят,след като
  те самите не успяха да се защитят- дадоха 20 млн.
  жертви и допуснаха да им навлязат на 3 000км. за три
  месеца.Спаси ги това,че германците се разпростряха на три континента и помощта на съюзниците...

 14. 14 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Весело

  четете Суворов, Последната Република. Там има обяснение на това, което е правил СССР в предвоенния период и отговор на въпроса - защо го е правил? Тази книга е разузнавателен анализ по открити източници, това което Суворов може най-добре, самият той бивш служител на ГРУ.

  low riders team
 15. 15 Профил на Аарон
  *****
  Неутрално

  Чел съм книгите на Суворов, но повечето от твърденията му не се доказват с документи. Разчита на разузнаваческа логика, но това не е достатъчно за да ме убеди, че е напълно прав. Колкото до твърденията му, че настъплението (Барбароса) е превантивен удар, вижте мнението на Манщайн относно готовността на ЧА за настъпателна война на 22 юни 1941 г.

 16. 16 Профил на Контров
  *****
  Неутрално

  За лозунга и другарите Сталин и Хитлер-много вероятно да съществували. Влизането на немските войски в България се приветства от цялото население с шпалири и цветя. Единствено земеделците са против. Четири години по късно-руските войски отново са посрешнати пак с шпалири и цветя.

 17. 17 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Весело

  аз съм чел и жуков, конев, мерецков и още няколко от мемоарите на кремълските пълководци - въпреки че са жестоко цензурирани и писани под диктовка, има смайващи неща.

  low riders team
 18. 18 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  Винаги като прочета или чуя нещо в духа на Iwo (9), използвам най-първосигналния въпрос - ами ти и Хитлер не си го виждал и пипнал, но той е съществувал, нали?

 19. 19 Профил на Whoever
  *****
  Неутрално

  Много интересна статия, наистина ми беше интересно. Евала на Дневник.
  Дано да успеем да си върнем архивите, да видим какво още са надробили и поскрили комунягите

 20. 20 Профил на мечката
  *****
  Неутрално

  Да почетем паметта на Българските политици от 30-те и тези до 1944 за родолюбието им!

  Иначе истината е, че Русия не се е интересувала никога от България, а само от излаз на Средиземно море. Без значение откъде - от България или от Югославия. Също и Англия и Франция са се борили с всички сили срещу това и са продали България и Източна Европа на руснаците. Съсипаха живота на поне три поколения ...

 21. 21 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Иво, който е истински пример за комунистическата пропаганда (макар че самия може и да не е комунист), вярва на съчинената история от самите комунисти. Не е чувал, не е виждал, но не му идва на ум, че това е станало не защото този факт не го е имало, а защото е премълчан. Както е премълчавано и за горяните след 1945-а... Но ако Иво си беше дал труда да се запознае подробно само с достъпните български источници, отдавна би разбрал, че не само лозунги, а и вестникарски статии в този дух е имало. На комунистическите вестници при това. Имало е и официални документи на компартиите по света, насърчаващи своите членове да обичат другарите Сталин и Хитлер.

  Но да оставим тези хора да живеят в заблудите си. Какво толкова, само една заблуда ли има сред българите?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 22. 22 Профил на b
  *****
  Неутрално

  руснаците, ако решат да върнат нещо ще е само това, което решат, все пак не е нужно българите да знаят всичко за себе си може да си намразят "освободителите". Макар, че едва ли - сред нас има хора, които са готови да направят всичко за любовта

 23. 23 Профил на Evala
  *****
  Неутрално

  Евала на Дневник, че спомена Соболевата акция . Като бях ученик по времето на Комунизма, учихме за Соболевата акция в училище. Учудих се когато преди 2-3 години се оказа, че вече не се споменава в историята и никои не си спомняше за Соболевата акция. Изследванията на Виктор Суворов деиствително заслужават да се замислим, дали Германия не си е вкарала един голям ...(авто гол с брадавици), като е нападнала СССР? Като се замисля, на практика от 1913 насам, Българите са обект на ГЕНОЦИД в съседните дуржави та и в самата България по времето на Комунизма. Дали ако България не би била по-добре като Съветска република? Северна Добруджа, Беломорието и Македония, щяха да са част от страната и Българското население там нямаше да бъде асимилирано или прокудено. Какво прави сегашното правителство за България? Дори няма саит с Тълковен Речник на Българския Език и Българска Граматика.

 24. 24 Профил на KR
  *****
  Неутрално

  Онзи ден З. Тодорова каза , че това правителство не прави нищо за бг -те на Балканите. Само веднъж Калфин отиде в Косово, и нищо: Питам се, това че са изоставени , защо го толерираме? Цел свет знае , къде има унгарци, а за наште даже и ние не. Нихилизмът е също толкова противен, колкото шовинизма - защото поставя тия хора под натиск от Србски, албански, гръцки и др. агресивни пропаганди, и то във време, когато си имаме капацитета лесно и мирно да им помогнем на тия хора.

 25. 25 Профил на KR
  *****
  Неутрално

  Онзи ден З. Тодорова каза , че това правителство не прави нищо за бг -те на Балканите. Само веднъж Калфин отиде в Косово, и нищо: Питам се, това че са изоставени , защо го толерираме? Цел свет знае , къде има унгарци, а за наште даже и ние не. Нихилизмът е също толкова противен, колкото шовинизма - защото поставя тия хора под натиск от Србски, албански, гръцки и др. агресивни пропаганди, и то във време, когато си имаме капацитета лесно и мирно да им помогнем на тия хора.

 26. 26 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Неуважително е отношението на Дневник към читателите. И гаргите се досещат, че статиите не са от Владимирова. Не знам мотивите на истинския автор да се скрие зад нейното име. Поне да използва псевдоним.

 27. 27 Профил на гарабед до 25
  *****
  Неутрално

  Допълвам те КР. Имало е три стипендии за следване в БГ университети за деца от няколкото села с българи в Косово. Консулът ни в Прищина не си е мръднал дебелия гъз да иде и да ги уведоми. И останаха неизползвани. Права е Зденка Тодорова.

 28. 28 Профил на Viktoria
  *****
  Неутрално

  До Гарабед - Защо смяташ, че статиите не са писани от авторката, а от друг? Какво му е пречело на него да се подпише?

 29. 29 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Статията е само върхът на айсберга, показващ че българо-руските отношения гъмжат от фалшификации и превратни изводи в полза на Москва. Това и до днес лишава от здрав разум, дори и малкото национално отговорни политици, когато трябва да се съпротивляват на подобни "изгодни предложения " идещи от Русия.

 30. 30 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 234 Неутрално

  За съжаление със смъртта на цар Борис III, разтрела на българските политици от комунистите през 1944/45г. и изфабрикувания референдум от 1946г. с който българският народ уж със 99% избирателна активност, гласува с 99% за комунистическата власт и събаряне на монархията, се слага край в действителност на истинската българска държава. Симеон дори няма документ за абдикация, което означава че никога официално и формално не е слизал от трона. В края на 30-те г. на 20 в. България е била най-близо до стандартите на западна Европа, напрактика почти не е имало разллика може би дори е била по-добре от някои държави. Като се има в предвид че България е имала добре изградена и действаща капиталистическа система и няма големи разрушения на своя територия в сравнение със запада, и колко години са минали оттогава до сега, мисля си че АКО не беше комунистическото робство, България сега щеше да е много по-различна. След това следва период до 1989/90г. на васалитет към СССР, а след това времето на демокраДациата и племенния съюз, който представлява териториата наречена "България".
  Мисля, че е крайно време да възтановим българската държава.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на траян
  *****
  Неутрално

  "няколкото села с българи в Косово". - Абе Гарабед, ние имаме проблеми с идентичноста на част от помаците в България, които се турчеят, на населението в РМ, които са македонци на антибългарска основа, емигрантските деца лесно се дебългаризират, ти отиде в Косово? Нека степенуваме нещата и работим последователно, планово и методично?

 32. 32 Профил на КР
  *****
  Неутрално

  Предлагам да им пишем на Външно и Президентството. Нека им покажем, че имаме интерес по тези въпроси.

 33. 33 Профил на Стамболов до КР
  *****
  Неутрално

  напълно съм съгласен с теб.Най-ужасното е че днешна България е може би единствената страна в Европа където едно етническо малцинство( циганите) се пишат като друго етническо малцинство(турци), помаците също!!!

 34. 34 Профил на ГСТ
  *****
  Неутрално

  Четете книгите на Суворов.Те казват истината за ВСВ.Официалната история, писана от победителите е фалшификат.

 35. 35 Профил на nik.
  *****
  Весело

  искам да допълня нещо:при пазработката на съветската атомна бомба изведнъж се оказва,че в целия СССР няма открит уран!Единствените известни залежи са в Буховци и в Чехия./вЕвропа/.След влизането на войските в Б-я Бух. се обгражда с руски войски и започва извозването на рудата в открити вагони.Между другото войските влизат като окупатори!Мой роднина ми е разказвал, че е пътувал във влак,когато руско поделение спира влака и обират часовниците на всички!

 36. 36 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Не знаех тези подробности от Соболевата акция. Не ме изненадват.

  Надявам се псевдо националиститенай-после да почнат да четат историята на България, вместо да слушат червените или кафявите си лидери.

  Това е повече от красноречиво:

  "При условие че се сключи пактът за взаимопомощ, падат възраженията против присъединяването на България към известния пакт на трите държави (Германия, Италия и Япония - бел. ред.) и напълно вероятно е, че и СССР в този случай ще се присъедини към Тристранния пакт"

  Още веднъж адмирации към Петя Владимиова!

  "Я з москалями не балакаю!"
 37. 37 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Оригиналът на съветското предложение липсва
  но държавният секретар на външното министерство Димитър Шишманов предвидливо направил препис...
  ............
  Димитър Шишманов е бил не само дипломат, но и писател и то много добър. Разбира се, екзекуран е от каскетите на 01.02.11945 г.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%A8%D0%B8%D1%88%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2_%28%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%29

  nemo malus felix, minime corruptor.
 38. 38 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#6] от "тото":

  не е това, не е, друго е, и другото е, по чия покана влиза червената армия, КОЙ отваря вратите на крепостта България: по малко от 200 000 са червеноармейците срещу 850 000 българска войска, КОЙ изкомандва от България да се предаде крепостта - това се крие

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK