МВР започна акция да си върне следенето в интернет без контрол

Михаил Миков<br />

© Дневник

Михаил МиковМВР ще направи нов опит да си възстанови безконтролното следене на интернет и телефонната комуникация, като инициира промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Това се случва 7 дни след като Народното събрание гласува изменения в този закон, които регламентират именно достъпа на силовото ведомство до данните. След като промененият ЗЕС бъде обнародван, ще се внесе и нов проект за редактирането му. Поправките в полза на МВР вече се пишели. (Повече за тях - в карето "Четвърти опит"). През последните дни стана ясно, че основният проблем на спецслужбите е ограниченият достъп до телефонни разпечатки.


"Ще настояваме парламентът да одобри нови текстове, тъй като сега ни се връзват изцяло ръцете и не можем да разследваме", каза пред "Дневник" министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Депутати разказаха, че на заседание на парламентарната група на левицата във вторник вечерта Миков остро критикувал съпартийците си. Той ги скастрил, че не са отстояли в пленарната зала разпоредбите, с които да се запази досегашната практика на спецслужбите за получаване на данни без прокурорско искане и разрешение от съдия. Миков дори търсил поименно отговорност от депутати, подкрепили промените в ЗЕС, които минаха през зала с почни пълно мнозинство. Участници в срещата разказаха още, че социалистите поели ангажимент да прокарат исканите от МВР поправки. Те ще бъдат внесени през депутати, за да стигнат веднага в комисия и после в пленарната зала. Бързото приемане на промените зависи само от волята на депутатите.


Основният проблем, който ще произтече за МВР от одобрените на 19 февруари поправки, е, че ще трябва да се иска прокурорска и съдебна санкция за получаването на разпечатки за телефонните разговори, коментираха политици и експерти. "Действително това е едно от най-сериозните неща, които блокират разследването и спират работата ни, тъй като ще трябва да чакаме 5-10 дни за разрешение за предоставяне на разпечатки и няма да можем да работим по горещи следи", каза и Михаил Миков пред "Дневник". Председателят на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов (НДСВ) обаче посочи, че твърдението му не отговаря на истината - МВР може да поиска незабавен достъп до разпечатки от разговори за разследване на престъпления, а в 24-часов срок след това трябва чрез прокурор да поиска съдебно разрешение. От окръжни съдилища в страната съобщиха, че се произнасят по исканията на полицията още в същия ден. Магистратите също припомниха, че законът позволява на МВР да приложи специалните разузнавателни средства при неотложни случаи и после те да се узаконят.
Досега МВР е искало разпечатки и данни от интернет най-малкото на ръба на закона, ако не и в противоречие на някои нормативни актове, обясняват експерти. "Министерството се възползваше от неяснотата в законите по какъв точно ред се получава достъп до тази информация и се позоваваше само на Закона за МВР, който задължава гражданите и институциите да съдействат на органите на реда", обясни адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". "Така се заобикаляше НПК, който изисква компютърните информационни данни да се взимат след разрешение на съдия", отбеляза той. С поправките в ЗЕС обаче вече ясно се казва, че информацията се получава само за разследване на тежки и компютърни престъпления, и то по реда на НПК и Закона за специалните разузнавателни средства. "Така вече става безпределно ясно, че разпечатки за разговори и данни от мрежата ще могат да се предоставят единствено след одобрението от съдия", каза Кашъмов.


Въпросът за начина, по който МВР взима от мобилните оператори разпечатки за разговори, стана актуален при скандала през есента на миналата година (станал известен като "Галерия"), когато се разбра, че спецслужбите са следили политици и журналисти и са искали разпечатки за разговорите им. Както тогава, така и в сряда, Миков неясно каза, че "в разпечатките няма лични данни и следователно информацията за трафика не е специално разузнавателно средство (СРС)" и не трябва да се иска по специалния ред на НПК. Въпреки че няма забрана в закона по какъв начин да се ползват тези разпечатки, има конституция и тя е нарушена, каза обаче по време на скандала "Галерия" министърът на правосъдието Миглена Тачева (НДСВ). Впоследствие тя се отметна от първоначално заявеното си намерение да инициира поправки, които да регламентират, че исканията за разпечатки трябва да са одобрени от съдия.


И в сряда политици и експерти отбелязаха, че информацията от разпечатките се съхранява на компютри и се води "компютърни информационни данни" по смисъла на НПК. Затова за нея трябва да се спазва редът за изземване на данни по кодекса.


"Вчера (сряда) се върнах от среща на председателите на вътрешни комисии на парламенти на страните от ЕС, разпитах всички колеги, никъде няма практика разпечатка да се получава без съдебно разрешение и контрол", каза пред "Дневник" Минчо Спасов. Той отбеляза, че средногодишно МВР искат около 40 000 разпечатки от разговори. "Доказателствената им сила е несъразмерна спрямо увреждането на конституционни права на гражданите, още повече че разпечатките не могат да се прилагат като доказателства по делото", допълни депутатът.


"Искат да избягат от контрола, вместо да си създадат организация за бързо получаване на разрешения, когато това наистина се налага. Досега не сме чули разумни аргументи защо настояват за такава поправка. МВР доказаха, че нарушават законите, защото подслушват - това си пролича от различни скандали. Сега искат да могат да продължат да го правят. Проблемът, че не разкриват престъпления, не е в липсата на инструменти. Не бива да позволим да се превръщаме в полицейска държава", коментира Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации и директор на алтернативния телеком "Спектър нет".


Министърът: Ще трябват обяснения, говорене, разясняване...


"Достъп до лични данни има всяка касиерка на мобилен оператор, а в същото време МВР трябва да ползва тази информация след 5-10-дневна процедура." Това заяви пред студенти в УНСС министърът на вътрешните работи Михаил Миков в коментар по промените в ЗЕС. "Разликата между прословутите разпечатки, които ползва МВР, и това, което има на всяка каса на мобилен оператор, е единствено в частта за разходите и за ДДС", добави той. Според него в обществото има недоверие към МВР поради изтичане на информация, но възможността това да се случи през интернет доставчиците и мобилните оператори била много по-голяма.


"Ще трябват обяснения, говорене, разясняване, но ще има разбиране в Народното събрание, включително по въпроса за следене на разговорите в Skype", обяви намерението си за законова промяна министърът. Миков разказа и за срещата си с депутатите от БСП по тази тема, след която се чувствал уверен, че ще получи пълна подкрепа за осигуряване на възможност за проследяване на интернет комуникацията. Каза, че ще търси съдействие и от останалите парламентарни групи, за да им обясни "голямата обществена необходимост за разкриване на престъпления по горещи следи". Според него има 10 случая на тежки убийства, разкрити именно чрез използване на информация за комуникациите. И посочи, че "много често хората, които говорят за свободата, забравят за сигурността".


Четвъртият опит


Да отпадне изискването достъпът на МВР до данни за интернет трафика да става само за разкриване на тежки или компютърни престъпления - това е една от промените в ЗЕС, които министерството вече подготвя и ще се опита бързо да внесе в парламента през депутати. Социалисти работят по поправката, научи "Дневник" от източници в левицата. Невинаги разследващите могат да са сигурни дали става въпрос за тежко престъпление, което ще бъде наказано с над 5 години лишаване от свобода, така че исканията им за достъп могат да бъдат отхвърляни, аргументираха минусите на действащата в момента разпоредба народни представители от БСП.


Другата замисляна поправка е законът за МВР да се запише сред законите, по които ще се иска предоставянето на информация. Така ще се изпълни отдавнашното настояване на министерството за лесно получаване на телефонни разпечатки и данни от мрежата. В Закона за МВР се предвижда следене да се извършва и при заплаха за обществения ред, което е твърде широко понятие и развързва ръцете на полицията. Позволява се искането на такива данни да се обосновава и само с обтекаемата фраза "оперативна необходимост". Подобно изменение МВР се опита да прокара тайно преди окончателното гласуване на промените в Закона за електронните съобщения в пленарната зала. Преди три седмици се оказа, че в окончателния доклад на транспортната комисия законът за МВР е записан сред актовете, регламентиращи достъпа до данните. Депутати твърдяха, че не са гласували такъв текст в комисия и той е дописан неясно кога и от кого. Само 20 дни по-рано МВР официално предложи текст в ЗЕС, който им позволява неконтролирано следене на трафичните данни, а депутатите в комисията отхвърлиха искането. Първият опит беше още през януари 2008 г., когато МВР прие спорната Наредба 40 за следенето на трафика. Върховният административен съд отмени частта от нея за безконтролния достъп в края на миналата година с аргумента, че нарушава конституцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Редови Полицай
  *****
  Гневно

  Значи Миков се притеснява повече от това, че ще трябва служителите в МВР да спазват законите отколкото това, че същите тези служители са зле платени, обурудвани и най-вече ниско мотивирани да си вършат работата както трябва.
  Той въобще министър ли е?

 2. 2 Профил на Рамбо Силек
  *****
  Неутрално

  Ей, куха глава тоя... като някой коч блъска стената

 3. 3 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 529 Неутрално

  искам Миков да ми каже технически как ще следи Скайп дори и законът да му го позволи
  леж просто, толкова прост министър не бехме имали отдавна

 4. 4 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  тоя Миков ако беше овча щеше да умре от глад и от тъпотия. но преди това всички животни щяха да му се изредят.
  толкова е тъп и смотан завалията...

  РЕФОРМИ !
 5. 5 Профил на  Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Като ги назначават министрите минават ли медицински прегледи?За образователен ценз не питам.

 6. 6 Профил на Plamen
  *****
  Неутрално

  А бе този простак няма ли да се откаже най-накрая от тези безумни искания ?!?!
  Никаде освен вероятно в любимата им русия го няма такова нещо.
  Мики вземи да върнеш доверието в Българската полиция, което е се е занулило в последните години, вместо да се занимаваш с неща, които нито ти нито твоите съветници можете да проумеете.
  Интернета, това не е като кифлата и да иска само ядене!

 7. 7 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Мръсни комунисти. Как ще ни подслушват за щяло и нещяло. Това трябва да става с разрешението и под надзора на прокурор, като цялата процедура е подробно описана в закон. Те и сега си го правят, но когато има закон и го нарушиш поне има възможност да ти се търси отговорност. МВР е като ООД. Има там някакви типове които се изживяват като собственици и си изнасят оттам каквото им трябва. Където се види комунист трябва да се изтребва. Тия са вредни за обществото.

 8. 8 Профил на tostos
  tostos
  Рейтинг: Неутрално

  НЕ ИМ ОСТАНА МНОГО ВРЕМЕ И НА МИКОВЦИ И ПОДОБНИ КАТО НЕГО НЕКАДЪРНИЦИ....

 9. 9 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  Значи да седнат полицаите в мрежата вместо да гонят престъпниците по улиците. Сега остана г-н Миков са иска увеличение на щата 'полицай за следене в интернет '.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 12 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Абе момчета и момичета, тоя вече пише история! Думата "тъпанар" никога няма да има същото значение! Във всички речници по цял свят трябва под нея да се слага снимка на тоя дебил. Вчера за малко да взривят заведение в центъра на София на 200 метра от Парламента. Миналата седмица успяха. Гърмят се всеки ден. Обаче проблемът на кюмбето нещастно е че не му давали да си записва кой къде сърфира. Те бомбаджийте с имейли са се разбрали какво ще правят сигурно.

  И не си правете илюзии - въобще не е заради Скайпа - така или иначе е ясно че ръбовете, които уж ще бъдат разследвани не чатят по него. Хич и не се притеснява тоя че технически няма да може да го следи. Въпросът е, да се следи къде сърфират хората, какво си купуват по интернет, в какви сайтове имат акаунти и т.н. Вече веднъж го писах - записваш се в сайт за запознанства с цел секс, щото ти е самотно а не искаш сериозна връзка, след пет години нещата са други, вече имаш жена и дете и се кандидатираш за кмет на София, ама не от списъка на ДС. Веднага в. "Труп" излиза със заглавие "Кандидатът Х е ловил мацки за по една нощ от мръснишки сайт", след което подробно се разяснява, че в такива сайтове има и малолетни и че там ходят само извратеняци. Ей такива неща гонят тия боклуци, не да ни гледат емотиконите по Скайпа.

 13. 13 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  Бавно и сигурно се върви към превръщане на България, в която полицейската мафия, мафията на съдиите и прокурорите, мафията на митничарите и данъчните, заедно с издънките мутри ще се борят за надмощие чрез всякакви лустросани средства, в т.ч. и следене в интернет.
  Няма пари за компютри за обикновения полицай. Работят в изпотрошени и студени офиси, с изпокъсани балатуми, облечени в униформи по-мърляви от китайски анцуг, но мафиотите се обзаведоха... и ще следят в нета.
  СРАМ.
  Надявам се децата ни да не живеят в тази кочина!

 14. 14 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Твърдо не на тия боклуци !!!

 15. 15 Профил на Yankee
  *****
  Неутрално

  Червените свине искат да правят фирмено разузнаване и да търгуват с информацията, както досега. Това прозира зад нездравия им итерес.

 16. 16 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  SD - не се притеснявай - няма да им стигне времето да ни озаптят като след 9 Септември 1944. Много им се иска - правиха се на Демократи 20г- и докъде я докараха : Държавата това съм АЗ - L'etat c'est moi ! - каза днес в парламента един депутат за Станишев ... На мин.преседателя чак ушите му станаха розови от радост - Да го сравнят с оня работохолик Луи 14 ,който всеки Понеделник,Сряда и Петък ЛИЧНО Председателствал Съвета на министрите на Франция - и то не някакви си 4 години - мандатът му бил по дълъг - Цял живот !

 17. 17 Профил на Лонгалон
  *****
  Неутрално

  Учителката рекла - деца утре ще има урок по сътрудничество на органите!
  Затова си подгответе по едно изреченийце с всички думички с буквичката М!
  И на другия ден дошъл в школото един ПОЛИЦАЙ-ЧУДО! Дето за 25 години 25 стотинки не бил краднал!
  И пита учителката кой ще каже едно изречение с буквичката М?
  Пренали ръце дечицата, а Иванчо най-високо!
  Кажи ти, Пенке! - рекла учителката!
  - Министерство! Май! Манифестация! Министър Миков МАНИФЕСТИРА!
  -Браво Пенке - седни си! Друг?
  Пак пернали ръцете децата!
  -Кажи ти Николайчо!
  -Майна-а - Марица! Мъгла! Мафия! Министър Миков МАТИРА мафията!
  -Браво Николайчо! Седниси ! Стига толкова за днес.
  Да ама наблюдаващият рекъл нека и туй момченце да каже! И посочил Лонгадон!
  Станал Лонгадон и рекъл:
  -Малайзия! Море! Мараня! Морен манаф мърка на миндер: "Машала, министър Миков! Машала!"
  И лонгадона го изключиха от училище за НАМАЛЕНО ПОВЕДЕНИЕ!

 18. 18 Профил на Скандинавец
  *****
  Неутрално

  Явно случаят "Миков" е сериозен.
  Най-вероятно става въпрос за някакъв обсесивен синдром в тежка форма.

 19. 19 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Такъв бил Луи 14 - неслучайно народът го нарекъл Кралят Слънце - Le roi Soleil - а нашият Сергей направо свети като тиган на месечина и то от двете страни !

 20. 20 Профил на Здравко Здравков
  *****
  Неутрално

  Михов, Михов, а с тези проблеми как ще се справите?
  Вашите шефове бягат и се крият от местопрестъплението, а вие ми говорите за горещи следи.
  Пази боже, сляпо да прогледа!
  http://dnes.dir.bg/2009/02/25/news4056190.html

 21. 21 Профил на ЕС
  *****
  Любопитно

  защо трябва с пари от бюджета да шпионират в техен интерес..да си плащат.!

 22. 22 Профил на WhatTheFuck
  WhatTheFuck
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно, приказвал пред някакви студенти. Никой ли не го е питал как точно ще успее да разбере какво си приказват хората по Skype/ICQ и как ще ми види корпоративната електронна поща, която естествено е SSL-Enabled ???

  Микоооов, Миков, ти да не би да си забравил, че още малко ще си "министър" ???

  Shut The Fuck Up You Silly Piece Of Shit
 23. 23 Профил на Мики Маус
  *****
  Неутрално

  Миков да е чувал закон за защита на личните данни? Не може полицай без прокурорско решение да получава каквато и да е разпечатка на телефонни разговори или да следи интернета. Ако иска по-бързо да получава съдийско решение, да направят крайно наложителната реформа в съдебната система.

  Полицаите, погледнато от иделистичен ъгъл, се нуждаят от по-висока заплата, по-модерни уреди за работа като в Западна Европа, по-бърза съдебна система. Заплатата на полицаите може да се направи варираща според успехите, оценяваща се от неправителствена организация, която да е примерно с отчет пред ОЛАФ.

 24. 24 Профил на Dimitar
  *****
  Неутрално

  Извадки от личното тефтерче на Дякона
  * Аз съм посветил себе си на отечеството си: да му служа до смърт и да
  работя по народната воля
  * Чисто народният човек се бори, докато може... Ако не сполучи...
  трябва да умре в народната си работа
  * Братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност
  * Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно
  длъжността си
  * Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си
  * Дела трябват, а не думи .Елате и ни подкрепете на 04.03. от 11 часа
  пред парламента

 25. 25 Профил на о
  *****
  Неутрално

  Абе ,какъв Михов,злото се казва комунисти-бандити,всичко друго са само дребни подробности.не разбрахте ли,че те са неподеми,да живее славната БКП-БСП.

 26. 26 Профил на Get off your ass from my computer, dyke!
  *****
  Неутрално

  Страх ги е от изритване на шайката им преди изборите! Т' ва им е мъката.

 27. 27 Профил на velizar
  *****
  Неутрално

  Alien не си прав. За титлата "тъпанар" бих номинирал също така министър Димитров, министър Орешарски и мн. други личности. Бих обяснил подробно, но това е друг въпрос.
  Така и не разбрах, що толко МВР-то иска да следи Интернет? Може би Alien да е прав до известна степен.
  На мен дом. тел. го подслушват от години. А нищо чудно да следят и интернет трафика. Май проблема им е това да бъде уредено със закон. Да не мислите, че при вас е по-различно.

  Но най-интересното е, защо точно сега и така настоятелно се искат тези промени в закона свързани с Интернет?
  Е, трябва да помислим-кой има интерес?

 28. 28 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Освен подслушването/но не в помощ на борбата срещу престъпността/, скоро ще поискат и възстановяването на чл.1- за ръководната роля на БКП/БСП/-партията на комунистическата мафия.
  И какви глупости продължават да бълват...
  Ами то и на децата е ясно,че става въпрос за подслушване на политическите и икономическите конкуренти,а не на престъпниците. Преди няколко месеца при отвличанията на Бончеви, им блокираха комуникацията и станаха за смях, сега ще ми говорят за следене "по горещи следи".

 29. 29 Профил на RI
  *****
  Неутрално
 30. 30 Профил на Atanas
  *****
  Неутрално

  Този който жертва свободата си заради сигурността си не заслужава нито едното.
  Б. Франклин

 31. 31 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Гневно

  ДАЛИ НЕ ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИМ НЕПРЕМЕННО УЧАСТИЕ НА ИЗБОРИТЕ ?? ЯВНО ЗА СЕГА САМО ТОВА Е РЕАЛНИЯТ ХОД ДА ИМА ПРОМЯНА ! МОЛЯ , забравете "ходенето за гъби" !!!!

 32. 32 Профил на Беее....,
  *****
  Весело

  познатото старо, няма забрава...., тъкмо да се вдигне малко
  коефициентът интелигентност... и за двата отбора.

 33. 33 Профил на До: ЕМТолев
  *****
  Неутрално

  До: ЕМТолев

  Абе ЕМТолев, затвори си копчелъка бе приятел.
  Какво си писал най-отдолу,
  "Практиката - единствен критерий за истината !"
  Ниско морална практика: лъжи, измами, обиди, побоища, какъв ЕДИНСТВЕН критерий за истената са?
  Защо не вземеш метлата и да се гръмниш зад вратата а!

 34. 34 Профил на До: ЕМТолев
  *****
  Неутрално

  ЕМТолев, неуспорвано е да се каже;

  "Практиката е единствения критерий да хванеш патката!"

 35. 35 Профил на asen
  *****
  Неутрално

  те и сега ви подслушват без да разберете

 36. 36 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Миков иска да чете кореспонденцията на хората ,банковите им кодове в компютрите им , да подслушва разговорите им в скайп бед прокурорска заповед ,ей така просто защото е полицай.

 37. 37 Профил на xa-xa
  *****
  Неутрално
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 39. 39 Профил на r.stefanov
  r.stefanov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Каква е тази параноя? Искат всичко да знаят. Не го ли живяхме този живот с БКП, ДС като трети в спалнята. Не беше ли достатъчно. Преди всичко нека да представят достатъчно силни аргументи, че тази информация им е необходима. Какви горещи следи дрън-дрън. Бездарници и некадърници. По делото Белмейски намериха един нещастник за да успокоят общественото мнение и да покажат какви шерлокхолмовци са. Миков да обясни колко от така събраната информация е годна в процеса на съдебното дирене или отново се връща времето на ДС.

 40. 40 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално
 41. 41 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  МВР започна акция да си върне следенето в интернет без контрол...))

  МИКОВ, не се напъвай бе ..Какъв ти ЗАКОН.)).Вие и без това , ВСИЧКО си следите и "душите ", по стар комуно навик..)
  Но иначе ДОБРЕ си пазите вашите хора-милиардерчетата - да НЕ влязат в пандиза ,.. И ПРЕДИ и СЕГА !!!..:))

 42. 42 Профил на прокурор
  *****
  Неутрално

  "Действително това е едно от най-сериозните неща, които блокират разследването и спират работата ни, тъй като ще трябва да чакаме 5-10 дни за разрешение"

  Еми работете за ускоряване на процедурата бе тъпаци!

 43. 43 Профил на прокурор
  *****
  Неутрално

  Ама не е това идеята нали

 44. 44 Профил на pero pipero
  *****
  Неутрално

  Тези от службите напъват като кулски нерези да слухтят по хорските маилове, като че ли там някой ще им изпише имената на престъпниците в Бг. Ако четяха вестници щяха да знаят това което знае всяко българско хлапе, че мафиотите са се запасили с карти които използват само за един разговор и след това ги изхвърлят. Явно причината за тази настървеност за подслушване не е лова на бандити а нещо друго. Май майчицата БСП&ДПС е закъсала за компромати, а идат избори. Ами ако вземе някой честен човек да стане депутат, какво правим тогава.

 45. 45 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Чух, че имало свободно работно място за шеф на полицейското управление в село Три чучура... Ако иска да се пробва Миков

 46. 46 Профил на Leon40
  *****
  Неутрално

  БГ става един Биг Брадър!4ао ли4ни свободи ! Да не 4акат 10 дни за разре6ение,кои им крив?

 47. 47 Профил на Михов
  *****
  Неутрално

  Сега разбрахте ли вече кой е дописвал през нощта закона,дето излезе от правната комисия един,а влезе в зала за гласуване с поправки.И тия се борят с престъпниците.Не може ти да си престъпник и да се бориш с престъпниците.Трябва да има поне малко разлика.

 48. 48 Профил на прокурор
  *****
  Неутрално

  Прокурор е много точен-при стиковане на институциите едно подслушване може да се одобри за времето,за което се пише едно листче-десетина минути.Какви пет какви десет дни -ако Миков пише едно листче десет дни това е друг въпрос.Иначе дежурни прокурори има винаги и дежурни съдии също.Само да искаш да работиш -работи колкото искаш и то денонощно.Другаде го стяга чепика другарят Миков-че съдия и прокурор ще знаят кого са подслушвали-е това е кофти.

 49. 49 Профил на роко
  *****
  Весело

  МИЛИЦИОНЕРА миков - МАЙНАТА МУ

 50. 50 Профил на Б100
  *****
  Неутрално

  На този башибозук МВР никога не трябва да му се разрешава да подслушва и следи без контрол. Мильовците са много по-опасни за обикновения българин, от колкото които и да са терористи. И най-долните терористи са хора с достойнство, за разлига от сганта на Михаил Миков.Те са сган, защото това изчадие Миков е завършена сган. Най-ще му пасне едно куршумче в средата на мафиотското му чело.

 51. 51 Профил на Румба
  *****
  Неутрално

  В САЩ следенето в интернет е разрешено със закон, създаден след 11 септември. На всички опити за протест отговорът на правителството бе, че става въпрос за националната сигурност на страната. Много права и свободи се ограничават под такъв благовиден предлог.

 52. 52 Профил на Март, април, май, юни
  *****
  Неутрално

  Последният напън вече е настал, а време нема. Отскоро е човекът, нищо не е направил досега, хората му яко го напъват за пари, а той иска да се запомни с нещо. Едно време слухтяха по ъгли, бръснарници, бани и кенефи. сега го искат по- хигиенично и за компютърна грамотност

 53. 53 Профил на читак
  *****
  Неутрално

  ЕЙ тоя чунчо миков няма да миряса така е закърмен с идейте на своята партия че и тъп но пак верен на партията си тоя от демокрация не разбира комунистът ако не следи хората той не може друго доноси вербувания измами лъжи сплашване убиване прикриване и прочее това е тяхната система мачкай и управлявай толкова е озлобял че като го гледам на снимката опулен игрозен пиночет ряпа да яде по негово време станаха няколко смъртни случая в мвр на граждани и тоя още е министър такъв абсурд няма никъде по света -Булгаристан тежко ни ако не изгоним тези мръсници.

 54. 54 Профил на Miss Daisy
  Miss Daisy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми целата е партийните шпиноски структури на БСП да могат да слухтят всеки.

  I'll be there...
 55. 55 Профил на Ицо
  *****
  Гневно
 56. 56 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6190 Весело

  Ще душат, кой сваля торенти? Смешници...
  А Миков даде ли обяснение за пиратския си iPhonе, дето го размахваше на някаква пресконференция?
  Ама иначе "голем го вади"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 57. 57 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами те щото са 65 000 персонал и се чудят какво да ги правят,та се сетиха и за някоя синекурна длъжност за наши хора...Няма да гонят мафиоти и мутри,или пък да бият беззащитни студенти(каквато им е и основната работа де-то мутри не се бият в тая държава-само беззащитни хора може според устава на МВР).Сега почнаха и гравжданите да следят какво си пишат в Интернет...Ех Миков,ех бесепарски Пиночет...

  Сънят на разума ражда чудовища !!!
 58. 58 Профил на Satanailoff
  *****
  Неутрално

  Инициирам да започнем действия против лудите ни управляващи! Пред парламента утре!

 59. 59 Профил на скакауец
  *****
  Неутрално

  уеуе уеуееее искам да суедиме всички в интернет

 60. 60 Профил на ПИЧА С МАРКУЧА
  *****
  Неутрално

  От: Доню Донев
  Още много има да научим за престъпленията на комунизма, макар че тенденциозно и манипулативно продължават да пускат все още малко и осакатена информация. Затова пак ще спомена един тежък негов грях - дебългаризирането на волжските българи, целенасочено превръщани в татари на думи. Това е история като обезбългаряването на македонските българи, но много по-тежко. Е, и то рано или късно ще се провали. Затова като начало ето една ода на Гали Чокрый Аль Булгар отпреди революцията, поместена в татарски български сайт /имайте предвид, че комунизма не е нито германска идеология, нито руска практика, а част юдейския фарисейски талмудизъм/: СЛЕДВА ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 61. 61 Профил на ПИЧА ОТ МАРОКО
  *****
  Неутрално

  Ода Родине

  Эй, братья, слушайте меня-
  Те, кто под дланию царя!
  Известно ведь яснее дня,
  Что имя сей страны - Булгар!

  Седьмая часть Земли: она-
  И есть Булгарская страна.
  Ей кличка "Русия" дана,
  Меж тем как имя ей - Булгар!

  В том нет ошибки, о друзья:
  Россия - есть Булгария
  Сибирь, Европа, Азия -
  В твоих границах, мой Булгар!

  Пределы же страны Булгар
  Обширны; это - Бога дар!
  Народ ее - и млад и стар
  Неисчислим в стране Булгар!

  Приверженцы ислама здесь
  Живут везде: что град, что весь.
  Муслимов и неверных смесь -
  Жизнь такова в стране Булгар!

  О булгарах пишу я стих,
  В Уфе, Самаре много их.
  Ну, а Казань среди других
  Светлейший град в стране Булгар!

  Все сознают, сомненья нет:
  Струит Булгар имперский свет!
  Казань же - зеркало примет,
  И тайну их хранит Булгар!

  Градам, селеньям несть числа,
  Земля булгар не помнит зла…
  Прекрасней розы расцвела
  Казань-столица, о Булгар!


  Наук сосредоточье - в ней!
  Высоких дум стремленье - в ней!
  Казань - под всполохом огней
  Колосса, что зовут Булгар!

 62. 62 Профил на БЪЛГАРАН
  *****
  Неутрално

  --CUHKO , BE4E 3HAEM 3A KAKBO XOPATA B PYCUЯ CA БegHU , HO 3A 100 roguHU KYn napu XBbPЛИXA ga nogkynBAT CbPБUTE , ga um gagaT MAKEgoHUЯ , И ga ДЕЛЯT БЪЛГАРИЯ СЛЕД ВСЯКА ВОЙНА !!! TPbH B ОЧИTE HA БЕДHUTE gyXOM ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ТЪЙ КАТО ПОДЛИТЕ РУСКИ ПЛАНОВЕ ЗА ГЪРЦИЯ ПРОПАДНАХА (ЯВНО "НЯМА ПОЧВА ЗА РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ " В ЮЖНАТА СЪСЕДКА ) , БЪЛГАРИТЕ , УСТРОЕНИ НА РАБОТА ТАМ ПРЕЖИВЯВАТ ДОБРЕ , ЧЕ И НИЕ КОМАЙ , ПОКРАЙ ТЯХ !! ИДИ ,ЧЕДО , И ДА МИ ПИШЕШ ПО- ЧЕСТО !! ЩЕ СЕ МОЛЯ ЗА ТЕБ , МОЯ ЕДИНСТВЕНА РАДОСТ !!!!

 63. 63 Профил на нн
  *****
  Неутрално

  Няколкостотин американци са били подслушвани без съдебно разрешение от 2002 г. насам, съобщи наскоро в. „Ню Йорк таймс“ и уточни, че това се е случвало с личното одобрение на президента Джордж Буш.
  весник „Капитал„

 64. 65 Профил на бай ганю
  *****
  Неутрално

  Микооов миков!!!Кога бе чукундур с чукундур ще рабереш че нищо не става като назначават вълка да разследва кой е изял агнето!!!???ИНТЕРНЕТ ще следят!МАЛОУМНИЦИ!!!

 65. 66 Профил на gggggghhhhh
  *****
  Гневно

  This pederast is also World-Dictator! Jail for him!

 66. 67 Профил на да да да!!!
  *****
  Неутрално

  Вижте му Муцуната. Перверзен е. Иска да гледа Голи Снимки и Порно филми. Това е проблема на Миков.

 67. 68 Профил на пфу и гаврата с народа
  *****
  Неутрално

  Що не прати безработните и полицаите да изчистят кварталите на България от Боклуци. Пред компютрите ще ги клинчи на голи снимки за парите на българските данъкоплатци! Гавра с народа и с данъците му! България затъна в боклуци, Михов и в цигански убийства! Що не проследиш кой подкупва партиите от ЕС и от НАТО. И къде отиват парите им!

 68. 69 Профил на ако
  *****
  Неутрално

  Ако Михов беше на Запад щеше да се оттегли от политиката след подобно публично освиркване и публичен провал. Поне да не се захваща с теми, които ще му носят политическа девалвация.

 69. 70 Профил на боже боже
  *****
  Неутрално

  Ами, 800 лв на полицай в сравнение с 200 лв на продавач малко ли са??? Ония хора с 200-та лева и със 100те лв пенсия много ще се зарадват че тия с 800те лева вече ще ги и следят. те и без другото интернет едва ли могат да си позволят. Върнахте България и българите във Феодализма! Сега ги и оковете във вериги, г-н Михов!

 70. 71 Профил на недемократично е
  *****
  Неутрално

  Аз мисля че това е реалния ОПИТ НА ЕДИН ДИКТАТОР да унищожи предварително политическите си опоненти. НЕ е хич демократично! Диктатура!!!

 71. 72 Профил на кратуна Куна
  *****
  Неутрално

  А Ванга говореше Обединението му е майката и в България и с Русия. А тук българин българина ще следи като през Фашистко и Хитлеристко. И по-бетер от тогива.

 72. 73 Профил на Шуробаджанашка България
  *****
  Неутрално

  Хем СЛЕДЕНЕ. Хем и БЕЗКОНТРОЛНО следене. Абе, къде ги има по Света тия работи? Всеки си носи отговорност за всичко. Иначе невинни хора ще отидат зян!

 73. 74 Профил на ограничнието???
  *****
  Неутрално

  Защо да е "ограничен" достъпа на полицаите до доставчиците на телефония и интернет. Те и сега им предават всичко. Не разбирам авторката. Защо не се пояснява като поднася новините

 74. 75 Профил на Кой е източника на Миков???
  *****
  Неутрално

  Следващата крачка ще бъде Миков да пледира в Събранието за отварянето на телефонни линии, където българите да се топят един другиго. Кой когото мрази ще може с малко връзки да си го отрови, убие и унищожи. Това е демокрация по шведския фашистки модел. Сигурно Миков черпи вдъхновение от техните лъжелудници и домове за убийства на хора. ?????

 75. 76 Профил на източника
  *****
  Неутрално

  За справка можете да погледате идейните шведски бащици на Миков на сайтове с филма Den Nya människan (Новият човек)

 76. 77 Профил на !!!
  *****
  Любопитно

  Защо така бързо ще се претупва гласуването на такива важни от национално значение въпроси. Вижте само активността тук! Ами такива неща на Запад стават единствено прокарани чрез всенароден Референдум. Ако г-н Миков е чувал изобщо за такова нещо!

 77. 78 Профил на 1111
  *****
  Неутрално

  Като си представите, само, че в градове в България, като Монтана, например, нотариусите са членове на едно и също СЕМЕЙСТВО и нови не пускат сред тях. Ще се получи още по-голяма Шуробаджанащина. А и Концлагерите ще се възродят.

 78. 79 Профил на предложение до г-н Миков
  *****
  Неутрално

  А аз мисля, че още по-важно е да СЕ ИЗХВЪРЛИ ОТ УПОТРЕБА онзи закон, прокаран от ПЕтър Стоянов и от Американците по време на ДемукраДцията в България преди 15тина години, според който можеш да си убиеш който искаш, и после да се откупиш ако си по-заможен с няколко хиляди лева. Защо Михов не си подобри имиджа като работи в тази насока и изхвърли от употреба този Луд Закон, според който българския живот не струва пукната пара? Вместо да Гони Михаля???

 79. 80 Профил на фюууууу
  *****
  Неутрално

  Михаил Миков гони Михаля

 80. 81 Профил на голяма работа
  *****
  Неутрално

  Да гониш Интернет не е лесно. Цялото Земно Клибе да следиш. Голямо нещо. Голямо Пулиция.

 81. 82 Профил на много му се насъбра
  *****
  Неутрално

  Председателят на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов (НДСВ) обаче посочи, че твърдението му не отговаря на истината - МВР може да поиска незабавен достъп до разпечатки от разговори за разследване на престъпления, а в 24-часов срок след това трябва чрез прокурор да поиска съдебно разрешение.

  - Значи Миков ни и лъже публично? Така ли излиза???

 82. 83 Профил на Лъжец Миков
  *****
  Неутрално

  Миков лъже, лъже

  От окръжни съдилища в страната съобщиха, че се произнасят по исканията на полицията още в същия ден. Магистратите също припомниха, че законът позволява на МВР да приложи специалните разузнавателни средства при неотложни случаи и после те да се узаконят.

  - С лъжа политическа кариера прави

 83. 84 Профил на боже пази България
  *****
  Неутрално

  До кога с Лъжи и Демагогия

 84. 85 Профил на &quot;неотложни случаи&quot;
  *****
  Неутрално

  а кое влиза под категорията "неотложни случаи" на МВР???

  Това българските граждани имат правото да го ЗНАЯТ!!!

 85. 86 Профил на стихче
  *****
  Неутрално

  Замъстил се Михал Миков Никовете в Нета да следи.

 86. 87 Профил на стихописие
  *****
  Неутрално

  Всеки другия следи.
  Всеки в България слухти.
  Няма кой да работи?
  Няма кой дръвче да посади.
  Няма кой боклука да изхвърли
  Да не лапаме лайна, комари, дърви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK