Внимание: Чалга археология

Спорът за Перперикон и Татул

Ламариненият навес над светилището Татул струва близо 30 хил. лв. и според Стефанка Иванова разрушава това, което трябва да пази

© Цветелина Ангелова

Ламариненият навес над светилището Татул струва близо 30 хил. лв. и според Стефанка Иванова разрушава това, което трябва да пазиВсички сме мечтали - или поне сме гледали филма - за буйните приключения на археолога, за невероятни открития при разкопки, които преобръщат представите за миналото. Сигурно даже някои са разкопавали градинката зад блока или селския двор, убедени, че ще намерят нещо невиждано. Да, но археологията не се изчерпва с лопата и чукче в ръка и детско въображение. И ако във филмите за Индиана Джоунс финалът винаги е щастлив и тайните са разбулени, то дали това се случва с археологията в България.


"В археологията, както и във всички науки, отдавна е минало времето на пенкилер специалистите. Тяхната популярност в българското медийно пространство през последните години най-вероятно се дължи на феномена.... чалга археологията." Обобщението принадлежи на д-р Стефанка Иванова от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. То е направено в статията й "За отговорността на археолога". А поводът за нея са възраженията й срещу работата на Николай Овчаров в Перперикон и Татул.


Спорът между Овчаров, често наричан в медиите българския Индиана Джоунс, и археолози от академичния институт, в който и той е на щат, тече вече известно време. Предметът му е дали начинът, по който се правят разкопките на двата обекта, всъщност не ги поврежда. В последната седмица на февруари спорещите страни се разбраха да прекратят конфликта и повече да не го изнасят пред медиите. До общо решение или позиция обаче не се стигна.
История на спора


През 2006 г., след като д-р Иванова и проф. Ана Радунчева обикалят светилищата, откриват нарушения при начина на разкопаване. "Останах изумена от начина на проучване на паметника и от разрушенията, които видяхме. Направихме снимки." По-късно те дават пресконференция в Кърджали, където представят становището си. "Темата за разрушаването не е личностна - аз се разплаках, като видях какво се случва на Татул", казва Иванова. Тя показва снимки от обектите и докато ги разглежда, обяснява още по-забързано и развълнувано. Продължава: За да може да се руши, значи има нещо в закона, което позволява това, а за разкопки трябва да бъде получено разрешение и преди това да е представен план, в който да е описано всичко.


Според нея на Татул няколко години разрушението ставало, без никой да обърне внимание. Половината от колегите, с които се консултирала, не са ходили на Татул и Перперек, но са гласували там да има разкопки. "Те просто са силно повлияни от това, което човек отчита", казва още Иванова. Преди са се правели ненадейни проверки, като сега това не се случва с оправданието, че няма пари за бензин.


В крайна сметка през 2006 г. на място отива комисия, която отчита, че не е водена документация. "Липсата на документация значи иманярство - ти си го разрушил и нищо не остава от този паметник", обяснява Стефанка Иванова (една от осмината в комисията) и допълва, че практиката е след разкопки да се представят дневник, каталог, графични и фотодокументи. Николай Овчаров отговаря, че точно в онзи момент документацията не била там и затова е отбелязано такова нарушение. Друго заключение на комисията е, че не се прилага точно стратиграфският метод. "Чрез него се датира кое от коя епоха е, то е оръжието на археолога", казва още Иванова. Според археолозите, направили проверката, "интензивното медийно рекламиране на обектите е изместило на заден план тяхното качествено научно изследване". Комисията заключва още, че състоянието на паметниците е аварийно и "заради неправилно разкриване на останките, в някои случаи е създадена опасност за запазване на оригиналните структури". Археолозите препоръчват изследователският екип да бъде увеличен. "След това абсолютно нищо не беше предприето от никоя институция. Подадохме документи до Министерството на културата и до Националния институт за паметниците на културата (НИПК), като приложихме снимки и описахме случая", разказва още Иванова.


Единственото, което се случва след това, е поставянето на ламаринен навес на Татул. Той е струвал 30 хил. лв., но според Иванова е така поставен, че винкелите, на които се държи, минават през зидовете, които трябва да пази. А водата, от която трябва да пази, се излива в основата на стените. Оказва се, че от никого не може да се потърси отговорност за въпросния навес. Директорът на института за паметниците арх. Георги Угринов казва, че не е компетентен по въпроса, защото само са изготвили проекта за навеса.


Археолозите също нямали общо с покритието и така излиза, че отговорна е строителната бригада, която го е монтирала. "А те хората са се погрижили да е колкото може по-здраво поставено и са забили колкото може по-силно винкелите", разказва Иванова.


През 2008 г. нова комисия (с представители на археологическия институт и НИПК) констатира подобрения в работата на разширения екип археолози, но регистрира унищожаването на 30 запазени ритуални огнища от бронзовата епоха на Татул. Освен това според комисията има недовършване на проучванията, не добре конструирани съоръжения и покрития, които нарушават структурите. Комисията констатира и неадекватно адаптиране на обектите към огромния туристически поток.


Добре направените разкопки не вредят на туризма


Изводите на двете комисии бяха повторени в становището на археологическия институт, което беше разпространено в края на февруари. В него има и призив научните спорове да се решават с аргументи, а не с бомбастични медийни изяви и преекспониране. "Най-силно крещящият не винаги е правият. Дълг на археолога е да опази и най-малките автентични следи от миналото и да представи научни аргументи. Досега научна публикация и на двата обекта няма. А и коректното археологическо проучване е само от полза, а не във вреда на туристическата индустрия, на която са обект и горепосочените старини" - се казва в становището на института.


То се появи няколко седмици след като Николай Овчаров даде пресконференция, на която заяви, че срещу него се води кампания, като целта й е да се "каля не само името, но и обектите, на които работя". Според археолога акцията срещу него датира от 2005 г. като тази година е била подновена с нова сила. Тогава той също цитира докладите на комисиите, но в неговата версия те не констатираха сериозни нарушения. Овчаров каза, че всичко, което е било препоръчано, е било изпълнено и от института са продължили да му издават разрешителни за разкопки. Овчаров твърди, че обектите му са били заснемани, което е нарушение на правото.


Социализираният Татул


Една от критиките на археолози към дейността на Овчаров е социализацията на тракийското светилище Татул. Там са инвестирани над 290 хил. лв., като сега се кандидатства по норвежки програми за над 1 млн. евро. Ако те бъдат спечелени, върху част от Татул ще бъде направено ново покритие. То ще е тип парашутно и ще може да се маха през лятото. "Ще прилича малко на белите кули, които са пред Централна гара в София, но ще бъдат по-модерни", обясни Овчаров. Досега около Татул е направена около 1 км алея до обекта, паркинг и места за почивка.


Социализацията на тракийското светилище според Стефанка Иванова не е най-доброто, което се е случило на обекта. Асфалтовият път минава през бунището на Момчилград, като от пътя се виждали вътре трупове на животни. Навсякъде имало и боклуци. Освен това според Иванова много от реконструкциите са направени с камъни от различни епохи. "Вие няма как да го видите с любителско око, но тези камъни (посочва на снимката) са от едно време, а тези от друго. Тази пръст е взета от праисторическо жертвено огнище", вълнува се тя.


Колкото до твърдението на Овчаров, че Татул е единственият локализиран в Тракия храм на Орфей, доц. Костадин Рабаджиев, който е ръководител на катедрата по археология към Софийския университет "Св. Климент Охридски", отбелязва: "Статията е изградена върху факти, които изглеждат подредени, но са дълбоко неверни... което най-малкото показва научна некомпетентност."


Потърсен в четвъртък за коментар на мнението, че в България се е появила и чалга археология, Николай Овчаров отговори: "Спорът приключи. Няма да коментирам повече."

Още от Дневник +

Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Г-не Овчаров
  *****
  Неутрално

  Ми то от политически изяви, има има ли време да видиш навеса си

 2. 2 Профил на Академик Офчаров
  *****
  Неутрално

  Ми, кво да правя, трябва да наглеждам овцете...

 3. 3 Профил на Индяна Жонс
  *****
  Гневно

  Какво очаквате от историк, който е член на тамплиерския "орден" (!!!), подвизаващ се в България с име на ложата "Цар Калоян"...

  Смях, смях и плач без надежда...

 4. 4 Профил на трагедия
  *****
  Весело

  Диана Джонс по едно време беше открил най древната писменост в света.......които си бяха едни заврънтулки по една глинена плочка. Също, рекламира Татул и Пеперек като негови открития, въпреки че са много отдавна известни......

 5. 5 Профил на z
  *****
  Неутрално

  А имаше едни милиарди излишък....

 6. 6 Профил на колега
  *****
  Неутрално

  Овчаров сигурно си има курури, но прави нещо. Критиците му не знам да са направили нещо, титлите им пак са от критики на хора, направили нещо... Сигурно е полезно от време на време да се обаждат, нещо като разследваща журналистика, но все пак да правим разлика между хора, даващи продукт и такива, произвеждащи критика.

 7. 7 Профил на късмет
  *****
  Неутрално

  Овчаров трябва да черпи, че не живее по времето на Берия или Гьобелс. Отдавна би бил растрелян за вредителство.

 8. 8 Профил на abe
  *****
  Неутрално

  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

 9. 9 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До "колега". И ти ли с Овчарчето ядеш и пиеш на софрата на Гоце? Партията как върви, ще я бъде ли? Много видни "интелектуалци" и "общественици" се навъдихте нещо напоследък...

  Who dares wins!
 10. 10 Профил на Печорин
  *****
  Неутрално


  За съжаление, неспособността на българите да се разберат и вършат нещо полезно в името на общото благо, е навсякъде. ... Виж, 'да се разберат' за някоя далавера зад гърбовете си, в това са първи. ... Долно племе! ... Печално!

 11. 11 Профил на Неколега
  *****
  Неутрално

  Писна ми от такива малоумни селяни, дето все уж правите нещо!
  Всички други това което правят е нищо, щото така ви е по-лесно. Няма вечно да ви минава номера, сами както виждате не можете да се справяте. Все майсторите ви виновни!

 12. 12 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 466 Неутрално

  @6 - ако нещо не може да се направи добре е по-добре да не се прави изобщо. така си мисля аз. особено по отношение на културно-историческото наследство.

  here be dragons...
 13. 13 Профил на Конфуций Лаодзъ Дънов
  *****
  Гневно

  Печорин, не забравяй, че ние не сме един етнос, който да се сдума и да направи нещо. Ние сме евро-азиатско-арабско-най-вече-индийска пасмина. И всеки си носи сенките на собствените забравени прадеди, които му шепнат заклинания!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на chirki riki
  *****
  Неутрално
 16. 16 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Чалка,чалга,ама във всички комитети ала*гоце гонорейкин* ли е?Значи тогава *всяка крива линия,която е успоредна на линията на Партията,е права!*.А ние ще си пишем...

 17. 17 Профил на Арнаудов
  *****
  Неутрално

  Защо все още Археологическият институт мълчи по този въпрос в продължение на толкова години?Видно е всичко - некадърство на един самозванец, който обявява кариера за камъни, за храм на хълма Перперек. Спекулант, който се гаври с науката - археология. Вината не е в него, а в мълчанието на институцията, в която работи за трудов стаж. Браво на Стефанка, че отчасти измива очите на АИМ.

 18. 18 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Покрай чалга -археолозите, да не забравяме и чалга историците, според които Орфей е съселянин на Любка Качакова, а хан Тервел е спасител на Европа...

 19. 19 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 524 Неутрално
 20. 20 Профил на POPVN
  *****
  Неутрално

  В началото на "демокрацията", дойде /няма да кажа кой/ външен субект няколко пъти в БГто и при едно интервю каза: "Вие българите няма да се оправите до като не се откажете от една ваша пословица, която научих тук-за лудо рабоди, за лудо не стой." ........ Ние българите мнооого се хвалим с някой пословици, но явно ТРЯБВА да спрем да правим хаотични движения на свободен атом.По-добре да стоят небутнати за идните поколения всички тия некадърни разкопки отколкото да съсипем и малкото останало след иманярските набизи.Иманярите ги има, защото държавата ги толерира и ония от АИМ си мълчат и си получават заплатите........ Да не говорим, коя партия пък е на власт и от кои времена тръгнаха тия иманяри.....БЕЗ ПОЛИТИКА, ама тя политиката дава пари на археологията, не науката и до като бат Стефчо се вооози споко в трамвая без посока..... ще е баш така.Той наследи и дорозви всичко от малоумната Чилова де, въпреки, че не може да я стигне по простотия никога.

 21. 21 Профил на До POPVN
  *****
  Неутрално

  Думата е "залуду" и значи "напразно". Когато е била актуална тази поговорка не е имало никакви чалгари. Тези не работят залуду от тяхна си гледна точка - печелят парички - популярност - повече парички.

 22. 22 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално
 23. 23 Профил на Гражданин до Лили
  *****
  Неутрално

  "Аман от безхаберие..."
  Лили, не си прави самоанализа!

 24. 24 Профил на Крез
  *****
  Неутрално

  За разкопки археолозите се нуждаят от целево отпуснати планирани пари. Защото обектите са много, сезонът кратък, парите малко.
  Някои археолози редовно се уреждат с достатъчно пари от частни спонсори. Все Овчаров и все покойния Китов. Как пък тия щедри хора не калесаха и някой друг археолог? Явно очакват нещо насреща. Едно на теб, едно на мен. От намереното.
  Що мисля така ли? Китов намира златната маска в Косматка в 2 ч посред нощ. Вътре е прохладно, не е работил нощем заради горещината. Колегите му викат на пожар казанлъшката полиция да прибере маската в касата на районното. Що ли? Ами щото ненадейно дофтасва един черен мерцедес с мутри. С 4004. Китов е обискиран от полицаите, което го вбесява. Обяснява, че ненадейно дошлите борчета са цанени да пазят на фадромата нафтата срещу цели десет лв.
  Ние пък си мислим друго. Както и колегите на Китов, дето звъннали в районното.

 25. 25 Профил на Garga roshava
  *****
  Неутрално

  Животът е чааалгаааааааа!

 26. 26 Профил на залудо работещ
  *****
  Неутрално
 27. 27 Профил на Ла Валета
  *****
  Неутрално

  До 3
  Хи-хи! Рицар-тамплиер от текезесарското крило на ордена! Хи-хи-хи!

 28. 28 Профил на Кръчмаров
  *****
  Неутрално
 29. 29 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Дано не ви звуча негативно, но в този Овчаров има нещо плашещо. Вижте му очите, лицето, начина на гледане, начина на говорене, самочувствието, цялата нахъсаност, която лъха от него.
  На него му липсва кротостта на добрия учен... Нещо адски агресивно има в поведеението му. Намирисва дори на опасност от него. Държи се като мастит корифей, прекалено надъхан, слага се, натрапва се, бута се сам напред, кокетничи пред камерите, сам плува в собственото си обожание и изкуствено създаден ореол на суперспециалист.
  Нещо в пъзела за този човек не ми се нарежда както трябва. Нещо липсва, нещо куца. Личи му от сто километра, че е петимен за внимание, и сякаш е готов на всяка цена на всичко...
  Нещо в него смущава... Не му вярвам...
  На англиски има един израз "too eager for fame"... По нашенски -
  "Прекалено жаден, нетърпелив за слава и признание", или нещо такова.
  Много пъчене, много думи, изказани в стил "Професор Божо Димитров - вечният капацитет."
  И тоталнаа липса на вскаква скромност!
  А липсата на скромност, дори в най-престижната работа, е много лош знак, твърдят умните хора...

 30. 30 Профил на Крез +
  *****
  Неутрално

  Овчаров, Китов, Б.Димитров..... Тези идеологически и политически измекяри не са никакви професионалисти, а едни обикновени слуги - на Божков (иманярската мафия), Първанов (олигархичната мафия), Румн Петков (политическата мафия).
  Всичко, уви, е ясно. Но липсата на Общество не води до нищо. И затова различните мафии си работят...но не "залуду".
  Дали пък решението не е АК 7,62?....

 31. 31 Профил на istorik
  *****
  Неутрално

  Николай Овчаров е от овцете на Първанов. И двамата са еднакво подготвени историци. Гоце е явен тъпак, а Овчаров по-рафиниран. Посочете ми ЕДИН научен стойностен текст на Овчаров, че все туристически книжки издава.

 32. 32 Профил на AZ
  *****
  Неутрално

  До Nr.4 Пич ако говориш за плочките от Градешница, Краново и Тартария(Румъния) те съветвам съвсем добросъвестно да се поразровиш из книгите, защото ми звучиш много невежа

 33. 33 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Да допълним, че истинските археолози с фадроми не работят. Те използват четчица, длето и най-много кирка и лопата. Работи се мнооого бавно и упорито. Виж иманярите идват с трактори вземат ценните метали, а такива неща като културни, археологически слоеве - те не се ядат и пият, нито се продават за мерцедеси.
  докато обаче и в БАН, и в университетите, и в музеите работят 80 годишни изкуфели професори, които са зе запънали и не дават път на младите - така ще е. Ще ни облива помия а-ла Пантев, Димитров, Овчаров, Китов, Драганов и пр. соц. културтрегери

 34. 34 Профил на Хайнрих Химлер
  *****
  Неутрално

  Амчи, от ашладисан мангал наука не чакайте.

 35. 35 Профил на laik
  *****
  Гневно

  какvo oshte triabva da se sluchi za da se vzemat merki ot strana na kompetentnite organi?

 36. 36 Профил на Balubri
  Balubri
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Майор Деянов няма ли да изкаже мнение по темата?

  Ние с тебе ще докажем,че има смисъл от това!
 37. 37 Профил на трагедия
  *****
  Неутрално

  "До Nr.4 Пич ако говориш за плочките от Градешница, Краново и Тартария(Румъния) те съветвам съвсем добросъвестно да се поразровиш из книгите, защото ми звучиш много невежа"................ До AZ: Пич, уверявам те, че пред неосведомената публика звучиш много научно. Но само пред нея........Би ли ни повторил още веднъж фактите за гроба на Орфей и ония делви, в които все още имало остатъци от..........вино? Предварително благодаря.

 38. 38 Профил на Herodot
  *****
  Гневно

  Всички сериозни археолози в Археологическия и-т добре знаят колко Овчаров е професор. Също със стъкмистиката и дейното участие на баща му, му беше подарено званието "д-р".
  За това, какъв е Овчаров сами съдете от следните му псевдонаучни тези:
  - Татул е гробът на Орфей, защото някой намерил незнайно къде негова статуетка и това е единствения "железен" аргумент.
  - До Татул пък имало лозя и едва ли не там е бил центърът на винарството по нашите земи.
  - На Перперек пък имало пак подхвърлени писмени паметници с линеарно писмо В, което после сана неизвестно защо линеарно писмо В.
  - На Перперикон гледали на печени яйца и по този начин на гадаене "проф." Овчаров предсказа, че Първанов ще бъде преизбран за президент. Чудя се как президента не се погнуси като прочете за това из вестниците. Този човек е един истински лакей на президента и изключително морално нечистоплътен. Никъде президента не мръдва без блюдолизеца да го следва по петите, да му подгласва и се натрапва. Такава е и съдбата на културния министър Данаилов - винаги да е следван от Овчаров.
  - Първоначално всички старини из Родопите тази недоизучен въжеиграч обяви за тракийски, но като видя логиката в твърденията на проф. Радунчева побърза да присвои и тази теза и ги обяви за паметници на праисторията.
  - Измисли и свърза трите синджира роби с Перперек и избълва още куп нелепост, които предстои да изкоментират доблестните историци, ако все още са останали такива.
  Съвсем в комунистически дух, на който той дължи и целия си просперитет Овчаров сее нагли лъжи, които неговата журналистическа кохорта от глашатаи винаги са готови да ретранслират без следа от мисъл всичко казано и така се стигна до една незаслужена популярност, от която нормален човек би се срамувал.
  Чест прави на в. „Дневник” тази публикация и се надявам тя да не е последно, като се потърсят коментари от истински български учени и археолози, както се надявам някой ден и контролните органи в изстрадалата ни държава да се заемат със случая Овчаров.
  Това е само началото !!!!!!!!!

 39. 39 Профил на Рачко Пръдлето
  *****
  Весело

  Какъвто Гоце, такова и овчарчето му!

 40. 40 Профил на smeshko
  *****
  Неутрално

  Откритията на малкото Овчарче са известни сред археолозите като Овчарикон1 и Овчарикон2.

 41. 41 Профил на ДЕДО ГОВЕДО
  *****
  Неутрално

  Чух че ОФчароф, е, състудент с "титана на историята" ГОЦЕ. Ако е така това обяснява всичко.....

 42. 42 Профил на Ани
  *****
  Неутрално

  Лично на мен, Овчаров ми беше много симпатичен, като човек и като учен. Но, преди няколко години, не и сега. Самохвалството, изхвърлянията му, афиширане на връзките си с президента и получаването на съответните облаги от това, преекспонирането на неговия образ по телевизии и вестници........няма начин да не те отвратят...... По скромно Овчаров, по научно и без фантастични хипотези, давани щедро на жадните за сензации медии!

 43. 43 Профил на Мала, мале чалга и в науката
  *****
  Неутрално

  Един истински съвременен бай Ганьс, от когото трябва да се срамуваме, но за жалост не е единствения. Във всичикте му научни интерпратации лъха дебелащина, самовлъбеност, голяма некомпетантност и липса на професионализъм. Много неприятни са постоянните мистификации, иманярски тези при контактите му с журналистите, които той явно има за слабоумни. Не изключвам де е ишизофреник.

 44. 44 Профил на китов
  *****
  Неутрално
 45. 45 Профил на наблюдател и читател
  *****
  Неутрално

  За съжаление Н. Овч. е яко поддържан от управляващите. Дори го готвят за директор на Археологическия институт. Това означава край на българската археология. Той не само съсипа два прекрасни обекта, известни в науката преди да се роди, а алчността и действията му, подпомагани от туристически босове и управляващи, деморализира и разруши ценностната система в науката и професионализма. Права е, ст.н.с. Иванова 100 %. Познавам прекрасно обектите, както и българските и чуждестранни публикации върху тях. След намесата на Н. Овч., те просто се заобикалят в научната литература.

 46. 46 Профил на траян
  *****
  Неутрално

  Овчаров пред в.Труд, днешния брой: "- На влизане в Гърция към нас се закачи една кола, която ни следваше през цялото време като в шпионските филми. Чак до Александруполис, което е на 250 км от границата имахме “опашка”, както се казва в криминалетата. Нищо не ни казаха, само гледаха отстрани какво снимаме. Ние имахме всички необходими документи, но никой не ни ги поиска. Тогава се смеехме, но два дни след като се прибрахме, разбрхме"........

 47. 47 Профил на Блеещ сънародник
  *****
  Любопитно

  Как стана така, че България се напълни с мошета и играчи като това говедо и покровителите му?

 48. 48 Профил на траян
  *****
  Весело

  И още от развихрената фантазия на Индиана Джонс: "Няколко пъти се опитват да ме засегнат във форуми в интернет, като подчертават, че действам под егидата на президента. Аз действително имам неговата подкрепа. Това показва, че в атаката срещу мен има не само научни, но и политически и икономически интереси. Подставени лица се опитват чрез мен да ударят президента." - Разбрахте ли сега, колко функционална е личноста му, съчетаваща научни, политически и икономически интереси??? И е толкова важен, че чрез него съсипват президента............

 49. 49 Профил на Студент по история
  *****
  Неутрално

  Здравейте, най-осле Дневник реагира на чалга археологията. Поздравления за авторката! До скоро четях он лайн Дума в областта на науката и образованието, всъщност до публикуването на хвалепствения пасквил на Н. Овч. в съботния брой. Овчаров да ни каже кой е този средновековен извор, ако има такъв Някои можем да четем средновековен гръцки. Милиони си разпределиха с жената на Областния уравител и други ог чалга команията археолози и пияндета. Стефка Иванова е учен, за разлика от Овчаров. Има и други, но не смеят да се обадят. Странно е, че сегашната директорка не реагира, а тя е медиавист. Изглежда го подкрепя. Затова и му дават разрешителни за разкопки. Почвам да мисля, че има програма за унищожение на тракийските паметници в Родопите.

 50. 50 Профил на koman
  koman
  Рейтинг: 5 Гневно

  Моля не закачайте НАШЕТО момче!

 51. 51 Профил на Карановската могила
  *****
  Неутрално

  Най-после е крайно време компетентните органи да се заемат с този Индиана Джонс и да иде, където му е мястото. Нищо, че е инициатор на всевъзможни кампании в подкрепа на Гоце. Чуват се мнения вече и на изумени чуждестранни истински археолози за честите му екскурзии от Средновековната в тракийската и накрая в праисторията. Това на друг никой няма да позволи. В чужбина той е смехотварен и обект на подигравки, защто там хората си знаят работата и няма закрила на колеги-президенти. Той самият се сравнява с д-р Г.Китов, но е на малкия му пръст не може да стъпи, тъй като е балон
  и нищо повече. При това, пълен с лайна, на което се дължи свойствата му да изплува.

 52. 52 Профил на Агънце
  *****
  Неутрално

  Стана така щото селяните почнаха да управляват и да казват на образованите хора как да си вършат работата, един му писне и си вземе шапката, след това идва по-некомпетентен от него и така постепенно по спиралата надолу, докато навсякъде "намърдаме свои хора, после своите хем гласуват за нас, хем си траят и така всичко ни е наред и няма кой да ни смени". Наглеците стават със всяко едно убито следващо поколение още по-безкомпромисни и нахални, докато се стигне до сегашното положение, нравствено недъгави хора като те погледнат и да се питат къде е най-близката лудница. На глупаците сега нормалните ще им се сторим виновни за всичко лошо слуващо се в България и ще се озлобят още повече срещу нас, вече няма само да ни сочат с пръст, ами изобщо няма да искат да им се мяркаме никъде из бантустана, когато видят че никой не им играе по гайдата. Постепенно ще се превърнат в едни нещастни озлобени човечета които ще се затворят в черупките си, но никога няма да престанат да гледат лошо, те и преди са били такива просто не сме ги забелязвали.

 53. 53 Профил на Мижитурка
  *****
  Неутрално

  Браво за гореказаното, а на авторката на материала пълно 6 и да е жива и здрава. Като има такива ми се връща надеждата за България.

 54. 54 Профил на Акакемик Н.Овчаров
  *****
  Неутрално

  Защо Овчаров не каже в биографичната си справика в Уикипедия дали наистина е професор и откъде е получил званието, с което се кичи? Известно е, че у нас няма такива идиоти, които да го титуловат и затова той с мошеничество е взел на тъмно званието от един руски рабфаг, които никаде в нормалния свят не признават.

 55. 55 Профил на Братя Шкорпил
  *****
  Неутрално

  Защо така не срещнах блага дума за този титан на археологията. Защото ни отблъсква нещо в държането му, което най- кратко може да се характеризира с "нахакан фукльо". Защото сам се отъждествява с Инди и на шапка досущ го докарва, макар, че филмовият образ бе къде по- симпатичен, ако и той да действаше чобански. Не съм компетентен за научните достойнства, но с това темпо не е изключено да открие кивота в чест на 4х конгрес на БКП

 56. 56 Профил на Ленин
  *****
  Весело

  Както е тръгнал може и брадата на дядо Благоев да открие на Перперикон и някой друг идол с формите на Масларова.

 57. 57 Профил на няма проблеми
  *****
  Неутрално

  пенкилер - нещо като pain killer ;D

 58. 58 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 553 Неутрално

  от Сотирка- Пич та дрънка.

 59. 59 Профил на Д-р Фройд
  *****
  Неутрално

  Малкото Овчарче е елементарен екзибиционист. Жалко, че медиите го преекспонират. Той не е направил нито едно голяма откритие, което може да се мери с резултатите на покойния доктор Китов. Фука се, че е професор след като е голям доктор, провъзгласен от чиновници, приятели на баща му. Иначе в научния съвет, при избора, той получи преобладаващо отрицателни гласове. "Чалга археология" е точно название. Той е корелат на фолкисторика Божидар Димитров. И двамата са елементарни фукльовци, но пробиват чрез нахалство и баламосване на тантелполитеците в България като ужпрезидента Гоце.

 60. 60 Профил на възхитен!
  *****
  Неутрално

  Браво на авторката! Пълно 6! Най-после да се каже направо истината за този мошеник в науката! Веляна Христова от Дума се опита да каже истината, но изглежда и затвориха устата и пуснаха самохвалството на Овчаров. Ще спра и аз да влизам в линка им.

 61. 61 Профил на неутрален?
  *****
  Неутрално

  (Цитат от правила за писане на коментари):
  Форумът се наблюдава от администратор.

  Публикувайки мнението си, Вие се съгласявате да спазвате следните правила:

  1. Да не употребявате нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа, както и нападки и оскърбления към конкретни личности или участници във форума.

  Май АДМИНИСТРАТОРА никакъв го няма?
  в този форум има най-вече "нецензурни квалификации, обиди и оскърбления". Освен това очевидно всички са "на Вие" с проблема, вкл. автора на статията. Стефанка Иванова е, разбира се, трогателна в своето искрено вълнение... Но преди да се изявява пред медиите с "научните си откровения" не е зле да се подготви малко по-добре. Иначе казано - ще направи добро за науката, ако си гледа палеолита (и собствената си документация), но да се намесва в сфери извън своята компетентност е и смешно, и тъжно.

 62. 62 Профил на P.P.
  *****
  Любопитно

  О т и д о х, В и д я х, Н я м а д а п о в т о р я ! Защото Перперек надмина очакванията от Овчедушни глупости, вместо златните находища.

  Първото нещо, което видях, беше високата древна стена от прясно одялани камъни. Някъде имало спойка по тях. Да, но на друго място се оказа! А тези били в насипно състояние и Той взел, че ги подредил, защото няма Него кой да подреди. Горките недодялани камъни - кореспондират с членовете на Голямата базилика!

  Второто - беше не по-малко любопитно, защото очаквах да видя Двореца, па бил той и на Гоце. А то ненаучно декизираната Голяма базилика, ориентирана естествено към Изтока, за да могат нейните членове да кореспондират със Слънцето, защото ако не беше така, как ли щеше да изглежда Горката с трите мощни дупки в апсидата, наречени царски гробове? Партианска земьо, що се не отвориш!

 63. 63 Профил на Tc-tc-tc
  *****
  Неутрално

  В името на науката би трябвало да се изказват хора, които поне малко познават дори самото понятие по-горе беше писано Стефанка Иванова, която между другото е Доктор Стефанка Иванова, която не само си гледа своята документация, но тя винаги се намира на обекта, в които и момент да й се поиска Доктор Стефанка Иванова е научен специалист, за разлика от Овчаров, който има придобити, а не защитени степени, поради което си остава само Овчаров. Един специалист знае основното правило в Археологията, което се учи в 1 ви курс: Археологията е ДЕСТРУКТИВНА наука. За да се запази информацията е необходимо документацията да бъде перфектна. Незнам на обект на Овачаров да е имало някаква мерителна станция, дори и нивелир. За нанасяне на находки и пространствено представяне просто не говоря, защото е безсмислено. Не, че единственият, но липсата на документация потвърждава, че Овчаров хал-хабер си няма от наука и явно единствената причина да разруши тези находища е била медийната изява и увереността, че ще му се размине заради тези, които го подкрепят. А в това, че е унищожил уникални находища няма грам съмнение. Би било добре неподготвените да си мълчат, някак си е жалко

 64. 64 Профил на не съвсем неутрална
  *****
  Неутрално

  Форумът се наблюдава от администратор.

  Публикувайки мнението си, Вие се съгласявате да спазвате следните правила:

  1. Да не употребявате нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа, както и нападки и оскърбления към конкретни личности или участници във форума.
  ....
  Всеки коментар, който нарушава някое от тези правила или не е по темата на материала, ще бъде изтриван.


  Просто цитирам

 65. 65 Профил на не съвсем неутрална
  *****
  Неутрално

  Би било добре неподготвените да си мълчат, някак си е жалко

  Същото си мисля и аз

 66. 66 Профил на Чичиков
  *****
  Неутрално

  Просто цяло чудо е, че коментарите си стоят в саита и дават ясно да се разбере що за личност е Офчаров. Иначе в нормален работен ден критикуваният щеше да впрегне всички средства, за да спре коментирането и го изтрие. Много се радвам, че поне веднъж ще има възможност той да чуе мнения за себе си а колкото до журналистите нека това бъде урок преди да сте се заели с поръчковата дейност и отново измиете лицето му, в което отношение в."Стандарт" е ненадминат.
  Да живеят Татул и Перперикон най-големите наши археологически обекти, където са заровени цървулите на един кариерист и морално нечист човек.

 67. 68 Профил на натъжен
  *****
  Неутрално

  Мъчно ми е за страхотните пметници, които кариеристът Овчаров съсипа. И всичко това с подкрепата и пкрвителството на прзидента, министъра на културата, областния управител и част от археолозите в Археологическия институт и Софийския университет. За пари са готови на всичко! Жалко! Важното е да бъд спрян до тук и за де докосва станалите светилища! Толкова непрофесионализъм на едно място просто не е за вярване!

 68. 69 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  Наистина, защо Архологичския и-т и директрката му, която е доста устата, мълчат? Какво става? Всички, които знаят пон малко архолгия и истрия, виждат, че се ликвидират два прекрасни паметника с тенденция ужасът д се рзшири. Какви пари играят, за да се мълчи така странно. Изказали са се компетентни хора във форума. Археологията е деструктивен метод на изследване и ако се копае непрофесионално последствията са нобратими. Наистина, жалко за обектите.

 69. 70 Профил на Ot Heidelberg
  *****
  Неутрално

  Kato vsishki balgarsqki raboti.I vseki pat zad lochite izpalneni raboti si izskasha vaprosat:dali niama,dali ima mafia zad problema.Vsishko stava slojno v edna korumpirana za vav veshnostta darjava.

 70. 71 Профил на Швейк
  *****
  Неутрално

  С помощта на читателското мнение се получи един втори план на тази статия - за взаимоотношението на Овчаров с корумпираните държавни институции, което е публична тайна в Археологическия институт, но никой не смее да я каже на глас. Кураж и поздрави за г-жа С. Иванова. Дано и стигнат нервите и силите да продължи делото си, нещо което ръководството на института отдавна трябваше да направи, а не лъжепрофесора Б.Димитров по същото време да прави прес-конференсция, успоредно с тази в Арх. и-т и така да отклони вниманието на обществеността от един наистина наболял въпрос. Би4 трябвало и с него да се заеме някой, защото и в НИМ има много скрито-покрито.

 71. 72 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До "неутрален?"
  Това, че Овчарчето е некадърник не е обида а факт. Археологията все пак работи с факти. Затова няма изтрити постове.

  Who dares wins!
 72. 73 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Браво на д-р Ст. Иванова за позицията срещу този наглец, браво на в. "Дневник", браво на форума - най- после се каза нещо за този псевдоучен. Но, наистина, защо мълчи директора на института? Вярна е, че Овчаров и Гоце са от един курс, като и от един дол дренки.

 73. 74 Профил на Хрикто Тодев
  *****
  Неутрално

  До "колега": След като не знаеш какво са направили критиците на Овчаров, значи наистина си некомпетентен. Виж как Стефанка работи на Козарника, прочети на проф.Радунчева за теренните разкопки как се правят, поинтерисувай се за колко години напоследък се разкрива пластовете на обект като Чаталхиюк в Турция или другаде по света. После иди и виж на Перперек как за месец стотици тонове пръст са махнати и захвърлени в края на обекта в стръмното. И ако тогава не прогледнеш, не знам кога.

 74. 75 Профил на Арнаудов
  *****
  Неутрално

  До "Хрътко Тодев": И изкопчиите, трудоваците изхвърлят хиляди кубици пръст на доста по-голямо разстояние, и на много по-стръмни места. Но археологията не се заключава в колко и на какво разстояние е изхвърлената пръст, а в нещо друго, от което явно не подхождате професионално, въпреки че от "писанката" сте от гилдията. Колкото до това колко обекта и как е проучвала д-р Стефанка Иванова, може само да се поучите и научите как се проучва паметник. А колкото до "оплютия", обругания" Н.Овчаров това е доста закъсняла реакция спрямо един некадърник. Доста паметници унищожи - Преслав, Нисово, Татул, Перперек, а както чуваме и в Търново се нагнезди. Както по-голямата част, които макар и "анонимно" задават въпроса: А къде бе, е и къде ще намери сили АИМ при БАН, БАН да реагират, а не да се нанишат по бай Тошовски, докато отмине празничния и след празничния вятър. Дано се стреснат, защото това е голям шамар за архиолозите. Браво на Дневник и на тази млада журналистка-юристка. Браво на нея, на Стефанка - две нежни, крехки същества поеха тежеста да викнат на висок глас: "Има унищожители на нашите паметници, които знаят много добре, че са некадърници, че хвърлят кал върху една уважаване наука, която за съжаление няма кой висшестоящ да я защити". Така е Хрътко Тодев.

 75. 76 Профил на Траколог
  *****
  Неутрално

  Колеги, ако всичко, което е казано и цитирано тук, е било казано на заседание на комисията, която дава разрешителните за разкопки, на Н. Овчаров не е трябвало да му бъде давано такова разрешително. Защо му се дава все пак?

 76. 77 Профил на съквартирантът на Владо Мирчев
  *****
  Весело

  Ашколсун, Стефке, аферим, халал ти хляба и Бог да те поживи!!!

 77. 78 Профил на До Траколог
  *****
  Гневно

  Ами защото в БГ сме царете на двойните стандарти, затова!!! Защото всеки гледа да се сниши и избегне всяко неудобство, за да не си размъти еснафския уют... и защото сме приучени още от люлката да правим компромиси със съвест, морал и т.п. "отживелици"... и ето ви го резултатът - чалга наука в чалга държава с чалга управници и чалга народ.... все пак мъждука малка искрица надежда в шепите на хора като автора на този текст и уважаемата д-р Стефанка Иванова! Тя умива "срама от челото" на притаилата се археологическа гилдия!

 78. 79 Профил на кючуков
  *****
  Неутрално

  Като чете човек подобни коментари, му става ясно колко много комплексари има, като започнем със Стефанка Иванова.Как иначе да си обясним критики от рода на тази че пътя за Татул минавал през сметище, какво трябва да направи Овчаров да премести светилището или да махне сметището.И това ако не е смукане от пръсти.Разбира се как иначе госпожата ще стане известна!А когато говорим за Китов нака си даваме сметка че става въпрос за покойник и е въпрос на възпитание да не се говорят глупости.И Овчаров и Китов са направили много за българската археология, винаги обаче ще има такива като Стефанка чиято завист да е в повече

 79. 80 Профил на Наковалньов
  *****
  Весело

  Кючуков, Ючуков, Чуков нещастнико жалък, не сучайно думата "чук" е в корена на името ти!

 80. 81 Профил на Максо
  *****
  Неутрално

  Овчаров работи с пари от гръцки фондове и затова Перперек стана с погърченото име Перперикон. Ваденето на находки ден-два след Китов беше запазена марка за Овчаров. Дали ги изкупува от иманяри и после се фука с открития - не знам, но така твърдят из Момчилградско. Проблемът е от няколко години, оттогава хиляди хора посетиха двете тракийски светилища без да предполагат за него. А знаещите се спотайват. Питам Археологическия институт на БАН - като имате ниски заплати, защо поне не бъдете смели и не тръгнете на бой за опазване на древните светилища?
  Но БАН е устроен по соцмодел - дирижира се със звънене "отгоре". Президентът звънва и "прабългариста Овчаров" получава разрешение да изследва обект с 4-5 хилядолетия по-стар. Овчаров даже е полезен, защото с истеричния си копнеж да е във фокуса на медиите разкри соцмодела, управляващ археологията ни. И не само нея.

 81. 82 Профил на Торен червей
  *****
  Неутрално

  Единственото желание, с цената на всякакви компромиси на директорите на НАИМ - София е да запоят поста си, а при това положение лица като Овчаров си развяват байрака. Сторият директор В.Николоа не се интересуваше от нищо, освен преизбирането си на поста, а когото това не стана ореива орталъка. След нелепата кончина на проф.Рашев сегашната временно изпълняваща длъжността по цял ден трепери, са и само да се запази междуцарствието. Не случайно бяха открити злоупотреби в този музей и всички се гушат в дупките си. ова, за жалост е цалата българска ноука. Да си спожмним какви ги натвори безсмъртния предишен шеф на БАН акад. Ив.Юхновски. Така, че малкож Очарче прав ти път. Ти наистина си едноок цар на слепците... макар и далтонист.

 82. 83 Профил на кючуков
  *****
  Неутрално

  наковалньов аз поне заставам зад името си а ти като всички комплексари които говорят неаргументирано.Посочи ми една неистина която съм писал или ти е трудно мисленето

 83. 85 Профил на Стефанка Иванова
  *****
  Весело

  Благодаря на всички взели отношение по въпроса . Няма значение отношението към личността ми, радостно е че се вълнуват за съдбата на паметниците. Не очаквах че толкова много хора все още са мислещи и активни и не са потънали в блатото на битовото отчеяние.
  Кратки данни за мен: завършила СУ, защитила "доктор на хуманитарните науки" в Археологическия Институт на Ягелонския университет (като първи чужденец в тази институция); сега ст.н.с. в Секция за Праистория - НАИМ - БАН; провеждала съм разкопки в над 15 български и 3 Виетнамски пещери и почти толкова находища на открито на територията на България. Участвам в редица международни проекти - в момента в проекта за проучване на най-старото заселване на Европейския континент; автор и съавтор на редица монографии, студии и статии; организирах 3 фотоизложби за най-ранните праисторически скални структури в Източните Родопи( вж в интернет "скални мистерии"; при откриване на изложбата от 2007 година отправих апел за създаване на "Гражданско общество за защита на археологическите паметници на България" поради убеждението си, че създадените за тази цел държавни институции не действат (не се получи); Във всяка от изложбите излагах табло с кратък текст за разрушаване на обектите Татул и Перперек.
  История на развитието на проблема за Татул и Перперек: 2005- 2008 г минах през всички инстанции с надежда да се разреши въпроса на "академично ниво" (НАИМ, НИПК, Министерство на културата, Дирекция за недвижими паметници). Тъй като въпреки негативната оценка за работата при Татул и Перперек на двете назначени от НАИМ дадох няколко интервюта във вестници и по някои радиостанции (по молба на журналисти) с което проблемът мина на ниво за разрешаване с възможност за активна намеса на гражданското общество.
  Професионални интереси : старокаменна епоха; преход от палеолит към земеделски общества; скалните структури в Източните Родопи (светилища, обсерватории и др от неолитната и енеолитна епоха) и др.
  Други : Обичам кучета и съм горд стопанин на Стаси от породата "софийска превъзходна"

 84. 86 Профил на mimosa
  *****
  Разстроено

  BRAVO na Lora Fileva i Stefanka Ivanova.
  Radvam se, che vse oshte ima lichnosti, koito mileiat za
  Balgaria i istoriata ni i se machat da spasiat i zapaziat tova,
  koeto imame kato kulturno nasledstvo i istoricheski pametnici.
  Izchitaiki komentarite moga samo da vazklikna:
  "Boje pazi Balgaria" .... ot balgari....
  Taka pisheshe na starite moneti predi 1944 g.
  Predlagam da se vazstanovi tazi praktika,osobeno
  s predstoiashteto poredno otpechatvane na novi
  pari,t.e. Evro.

 85. 87 Профил на кючуков
  *****
  Неутрално

  Написаното от самата стефанка иванова казва много неща.Един съвет госпожо Иванова нека написаното във форума от вас да бъде последната глупост която сте сътворила.Зависта е лошо нещо не я демонстрирайте.Разликата между учените често е една- за едните се пише а, другите сами пишат за себе си.Това също е по достойно от колкото да оплюваш труда на другия.Приемете моята загриженост за вас и се занимавайте с по-достойни работи

 86. 88 Профил на Без име
  *****
  Неутрално

  Чуков,
  тя се титулова д-р Иванова и е доста навътре в този проблем, за разлика от вас, кото явно сте от групата блюдолизци и лапачи.

 87. 89 Профил на Без име
  *****
  Неутрално

  Чуков,
  тя се титулова д-р Иванова и е доста навътре в този проблем, за разлика от вас, който явно сте от групата блюдолизци и лапачи.

 88. 90 Профил на мона
  *****
  Неутрално

  най-сетне някой да каже истината за "проф." Овчаров. браво на дамите! дори се учудвам, че се дава гласност на проблема, предвид позициите на "професора".
  не позволявайте на хора като него, или лилипутът Васил Николов да се върнат на директорския пост в НАИМ, защото това ще означава краят на БГ археологията.

 89. 91 Профил на Питър
  *****
  Неутрално

  Кючуков, вие да не сте Овчаров?
  "Почеркът" ви е еднакъв. И той като вас си служи със заплахи и обидни квалификации. Каквито, впрочем, никой досега не е чул, нито прочел от ст.н.с. Стефанка Иванова.
  Кючуков /Овчаров/, престанете най-после да замърсявате околната среда. Този народ има нужда от глътка чист въздух. Махнете се от пътя му.

 90. 92 Профил на кючуков
  *****
  Неутрално

  Аз продължавам да не виждам нищо конкретно в писанията.Попитах сметището или светилището трябва да премести Овчаров.Защото подобни неща са смешни.Желанието за самоизява е разбираемо и видно, но написанота автобиография от г-жа Иванова във форума повече прилича на попълване на лексикон и неприлича на един уважаващ себе си човек.А кой колко струва няма как да знаеш безименен, защото няма как да знаеш на кого точно пишеш във форума да не останеш изненадан или изненадана

 91. 93 Профил на ГСТ
  *****
  Неутрално

  Всичко в тази държава се превърна в чалга.Така ще бъде ,докато ни управлява комунистическата мафия.

 92. 94 Профил на kючуков
  *****
  Неутрално

  питър прочети първо материала и тогава пиши.Ти как си обясняваш автобиографията.Зрял човек може ли да си позволи такова поведение

 93. 95 Профил на Питър
  *****
  Неутрално

  Не виждам нищо лошо. Лично за мен това е поведение на един дружелюбно настроен към света човек. Нищо повече. Но и, позволете да отбележа: нищо по-малко. Докога добрите, нестандартни и принципни хора ще продължават да ни плашат? От себе си трябва да се страхуваме, от себе си - ако не сме като тях.
  Как възприемам материла? Като подадена ръка.

 94. 96 Профил на mimosa
  *****
  Любопитно

  Drugaryu Kuchukov,
  Obrashtenieto ne e pogreshno, zashtoto Vie iavno ste
  ot "drugarite" i shte e nepravilno i obidno za ostanalite vav
  foruma, ako se obarna kam Vas s drugo obrashtenie.
  Kogato niakoi iska da podceni ili okleveti drug, to pri
  vsichko polojenie se predstavia i pokazva,che e po-umen i
  vazpitan ot tozi, koito e na pricela mu.Taka e pone v
  civilizovanite obshtestva.
  Za sajalenie vav Vashia sluchai ne bi moglo da se kaje
  che blestite s inelekt, kultura i vazpitanie.
  Parvo ste ezikovo negramoten - vsichki lichni imena
  se pishat s glavni bukvi /vijte si e-mail # 87/.Kolkoto
  i da mu se iska na chovek da podceni niakoi,triabva da
  go pravi bez da podceniava sebe si.Sashtia e-mail
  dalech ne e "neutralen", kakto glasi.Vav celia forum
  edva li ima drugo po-pristrastno i celenasocheno pismo.
  I oshte neshto - mai ne ste mnogo naiasno kak se
  pishe avtobiografia, da ne govorime, che Stefanka
  Ivanova HE e dlajna da si dava biografichnite danni
  na tozi forum.Tova koeto e napisala e edinstveno sa
  svedenie na tezi, koito ne ia poznavat i ne znaiat s
  kakvo tochno se zanimava.

 95. 97 Профил на Проф.Богдан Филов
  *****
  Неутрално

  Колеги, засрамете се! Защо завиждате на Ники Овчаров, на този рицар на археологията, единственият , пръв и последен откривател на "рицарското тамплиерско гробище" до с.Нисово, Русенско, на "откривателя"на начина по който древните траки пиели с двуцевни фунийки чистото тракийско вино и т.н и т.н.безумия, щедро рекламилани от вестници ,като "Стандарт" и ТВ -програмите на БНТ, БТВ и Нова. Окуражаващо е ,че има все още колеги като д-р Ст.Инова и проф.Радунчева, както и журналистката, написала този материал. Благодаря Ви!

 96. 98 Профил на кючуков
  *****
  Неутрално

  И все пак светилището или сметището да се премести?За това кой е другар и кой не, не мисля, че се връзва с темата, колкото до езиковата грамотност не претендирам, поне пиша на кирилица.

 97. 99 Профил на Проф.Богдан Филов
  *****
  Неутрално
 98. 100 Профил на acid phish
  *****
  Весело

  V nai-dobria sluchai premestete
  Ovcharov ot svetilishteto na smetishteto
  i vsichko shte e tochno.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK