Сър Ричард Брансън - рицарят на небеснозеленото

Сър Ричард Брансън - рицарят на небеснозеленото

© ДневникПо повод на публикациите в медиите за купуването на бившия "зелен" отбор на "Хонда" във Формула 1, собственикът на "Върджин груп" сър Ричард Брансън заявява: "Обичам състезанията. Ако ръководството на Формула 1 направи спорта финансово по-достъпен и екологично чист, ще бъдем заинтересувани да се включим в надпреварата."


Защо на невинаги харизматично усмихнатия и хронично нашумелия с приумиците си английски предприемач и милиардер изведнъж започва да му пука колко въглеродни емисии произвеждат болидите от Формула 1? Защо самолет на неговата авиокомпания "Върджин Атлантик" стана първият, полетял с биокеросин на основата на кокосовото масло през април 2008 г.? Защо през декември 2007 г. Асоциацията на кореспондентите на ООН и генералният секретар Бан Ки Мун присъдиха точно на Брансън отличието "Гражданин на света" за приноса му за екологични и хуманитарни каузи?


Отговорите на тези въпроси подтикват към един по-подробен прочит на житейския опит, личността и постиженията на сър Ричард Брансън. От визитката му разбираме, че е роден на 18 юли 1950 г. в Лондон в семейство на адвокат и стюардеса и че е учил в типичен британски образователен пансион, където е заклеймен като лош ученик. Голяма част от проблемите му в този период се дължат на дислексия, която му пречи да чете и пише, но го принуждава да бъде интуитивен и отворен към хората. Скоро изпитите и характерните пубертетни драми отстъпват на втори план, когато младият Брансън развива своя първи бизнес проект - ученическо списание, за което впоследствие дават интервюта не кой да е, а Джон Ленън и Мик Джагър.
"Върджин мюзик шопс" - звукозаписните магазини на Брансън, се раждат през 1970 г., когато 20-годишният Ричард решава да преустанови продажбата на плочи по пощата и от багажника на колата си. Въпреки трудностите Брансън, не без помощта на легенди като Майк Олдфийлд и Секс Пистълс, изстрелва себе си и марката "Върджин" в съзвездието на музикалните величия, славата и големите пари.


Пътят за Брансън оттук насетне се разклонява в десетките и стотици проекти и "венчъри" на "Върджин груп". Някои от тях печелят стотици милиони, а други завършват с фиаско, а нерядко и със скандал. Заслужават внимание самолетната компания "Върджин Атлантик", британският телекомуникационен оператор "Върджин мобайл", туроператорът "Върджин холидейз", както и епизодични и не толкова успешни опити за нахлуване в сферата на здравеопазването, хазарта и свещения за британците железопътен транспорт. В същото време Брансън, който получава рицарско звание през 1997 г. за демонстриран "предприемачески дух", добива и славата на авантюрист чрез привидно безразсъдни приключения с балони, ветроходи и космически апарати. Космическата сага, олицетворявана от компанията "Върджин Галактик", е един от най-мащабните и дръзки проекти на милиардера, който планира да осъществи първите комерсиални суборбитални космически полети до началото на следващата година. Сумата на предварителните резервации за места в звездолета на "Върджин" вече надхвърля 30 милиона долара.


Началото на фундаменталното "озеленяване" на бизнес империята на Брансън е поставено със заделяне на цели 3 млрд. долара за каузата в рамките на глобалната екологична инициатива на бившия американски президент Бил Клинтън. Както може да се очаква в случая на Ричард Брансън обаче, тук не става въпрос за дарение. Парите ще бъдат събирани от нетните приходи на "Върджин Атлантик" и "Върджин мобайл" в рамките на 10 години и инвестирани в алтернативни енергийни технологии като вятърни паркове и производство на биогорива от отпадъци от селското стопанство и прерийна трева.


Запознатите с тези технологии често напомнят, че вятърната енергия и биогоривата таят рискове и вреди за околната среда наред с ползите. Брансън не крие, че се надява тези инвестиции да захранят с евтино, устойчиво гориво собствените му авиокомпании, както и да му донесат печалби в дългосрочен план.


Сър Ричард Брансън не вижда противоречие между възможността за печалба и дълга към опазването на природата, макар че отчита деструктивното влияние на глобализацията и корпоративния интерес. Той вижда енергоемките биогорива от царевица и хранителни култури като преходна фаза към високотехнологични енергийни решения, свързани с оползотворяването на енергията от отпадъчни продукти. Въпреки световната икономическа криза Брансън не се отмята и от обещанията си за екологични инвестиции. Той създава и поддържа зеления фонд на "Върджин" (Virgin Green Fund) в подкрепа на компании от различни сектори, внедряващи устойчиви технологии.


Един от най-ярките примери за концептуалната визия на Ричард Брансън за зеления предприемачески дух е учредената от него награда "Предизвикателство Земя". Целта е предлагане на комерсиално приложима и ефективна технология за елиминиране на въглеродния двуокис от атмосферата, а размерът на наградата е 25 млн. долара. Панелът от съдии на проектните предложения включва Брансън, автора на хипотезата "Гея" Джеймс Лавлок, известния климатолог Джим Хансън, както и Ал Гор.


В личен план Брансън твърди, че е постигнал мир със себе си, който постоянно утвърждава чрез филантропична работа и досега си с дивата природа. Някои от конкретните му постижения, които сам изтъква, включват купуването и облагородяването на необитаем остров, дом на застрашени костенурки, както и собственоръчното изкопаване на малка лагуна с изкуствени острови за водолюбиви птици в близост до дома му в Англия.


Промяната у себе си сър Ричард Брансън описва така: "Навърших 40 и сякаш бях в дупка. Борихме се с "Бритиш еъруейз" за място в небето… Тогава седнах и преосмислих живота си. Дали не преживявах криза на средната възраст? Вероятно бе така. Затова вместо да мисля какво да направя за себе си, се замислих какво бих могъл да направя за другите… Това е пътят, който следвам оттогава. Смятам, че всеки от нас трябва да преосмисля живота си от време на време."Читателите на "Зелен Дневник" могат да прочетат серия от статии за известни бизнес лидери, които са преминали към "зелено" производство и по този начин са увеличили печалбата и личните си успехи. Поредицата е подготвена от авторите на gorichka.bg, а целта й е да даде реални примери от развитието на каузата за опазването на света, в който живеем.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK