Иран - Пустинята на моето невежествоУвивам си главата с всичкия плат, който предвидливо съм помъкнала от югоизточния крайчец на Европа. Слагам някаква роба да ми покрива краката. 42 градуса е. Нито косъм на свобода. Така би трябвало да мога да вляза в Иран... но вече не знам дали искам. Ето я границата, турците ни пожелават довиждане. Ататюрк, ще ми липсваш... ти и твоите светски възгледи.


10 метра преди границата. Чудя се защо няма никой тук.


5 метра преди границата. Сещам се - защото никой освен нас двамата със спътника ми не е луд да ходи в Иран.
50 сантиметра - заклещват ни заедно с ирански дядовци между две решетки. Те не спират да ни се усмихват и да ни казват нещо като "Добре дошли". Някой някъде отваря вратата. Пристъпвам. Леко намусените лица на аяйтолаха и колегите му посрещат нас и всички гости от някакъв граничен билборд с изразителни вежди, които казват нещо като: Момиче, покрий си китките плътничко, да не дойде моралната полиция и да те изрита, преди да си влязла." Затягам забрадката.


Иран се оказва някак жълт и топъл. Охра и тюркоаз. Липсата на вода е превърнала в култ турскосиньото в културата на Персия. Много къщички до границата са от нещо като пясъчен кирпич - траен материал, който няма от какво да бъде отмит, защото тук вали за 10 години колкото за половин пролет в Родопите. Сухо е и не се вижда дърво на километри.


Със стереотипите всичко върви по план, докато не ни посрещат граничарите на разваления ни общ турски: "Добре дошли! Искате ли вода? Елате на гости у нас." Когато човек израснал в България, чуе тези неща от граничар, нещо му се обръща в системните настройки. Усмихва се дори на спекулантите, които се разхождат с пачки мазни банкнотни усмивчици. Еха! Ако това са им граничарите, какви ли са им добрите хора?


Група ирански алпинсти, тъкмо изкачили Арарат и победоносно се връщат в родината. Видели са как пред тях ПКК отвлича немски туристи, но на тях им казали да минават спокойно, защото… са комшии. Добър аргумент. Непоклатим. Алпинистите - всичките 30, се събират около нас. Около мен се събират алпинистките и ме питат дали не съм мюсюлманка. Защо така решихте? Ами така ортодоксално косата си увиват само консервативните мюсюлманки. Техните кърпи са по-скоро наметнати като за шейсетарски филм с участието на кабриолет и големи слъчневи очила, отколкото да скриват буйната коса.


Всичко в Иран, свързано със способността им да бъдат домакини, се развива с бясна скорост. Прибират ни с клубния си планинарски бус, нахранват ни, закарват ни до първия голям град, където се скарват кой да ни прибере за нощувка. Следва изкачване на Алам Ку, стигаме до 4500 м и научаваме, че в Иран "ъндърграунд" са именно планинарите. Над 2500 м нямало тайна полиция, казват и разговорите, и поведението е по-естествено.


За 24 часа научаваме и една много важна дума: таруф - това е иранска реалия, непреводима. Акт на любезност - обичай, според който си длъжен да проявиш към госта уважение, предлагайки му всичко, а той е длъжен да откаже; по този начин например в иранско такси, шофьорът ще ви откаже до 3 пъти да вземе пари. Взима ги чак на четвъртата молба. Впрочем западни туристи често се възползват, понякога и поради незнание. А ние разбираме, че можем да приемаме офертите само ако ответникът настоява повече от 3 пъти.


Иран е пълен с противоречия, но най-впечатляващ за нашите рецептори е случаят "пластична хирургия". Ако сте си задавали въпроса коя е най-красивата форма на протест - заповядайте в Иран. Оказва се, че може пънкарският дух на свободолюбивите момичета да намира израза си в пластични подобрения на лицето. Нали живеят в свят, в който ти се вижда само и единствено то. Няма защо да слагаш силикони по други площи, разказват ми иранките. Инвестицията се прави преди сватбата - или от семесйтвото, или от жениха или съвместно. И така показвали, твърдят иранките, на моралната полиция, че свободата да са жени и креативността им не могат да влязат в бюрократичните графи и забраните на режима. Иранците обичат да казват, че облеклото е най-мощното им политическо изявление. Очарователни са абсурдите на иранската действителност...


Не знам толкова много неща. Защо най-много катастрофи се причиняват, докато полицията гони неженени двойки, опитали се да скрият срещата си в кола? Защо Иран е държавата с най-много блогъри в мрежата? Как така режимът контролира толкова неща, а не може да контролира трафика на дрога и огромна част от младите са зависими?


Има и неща, които бих импортирала, стига да можех: всеки град в Иран (Всеки! Всеки!) има специален парк за пътници, където ВСЕКИ е свободен да отвори палатката си и да пренощува, а и да си опече нещо на шиш. В страната е толкова горещо през по-голямата част от годината, че спането вътре е наистина противопоказно, а семействата, които се движат на клъстери от по минимум 20 човека, излизат заедно вечер. Смеят се. Толкова се смеят... И има една такава заедност, която струи заразно, че дори малко им завиждаме. Когато ни остане време, преди да ни приобщят.


В целия този контекст да бъдеш алтернативен тук може да излежда funky, но там реално е революция, която си има последствията. Режимът е забранил гледането на чужди телевизии - вероятно това е причината, всички да го правят и да са едни от най-информираните хора на планетата поради факта, че следят едновременно и старателно Си Ен Ен, "Ал Джазира", Би Би Си и иранските медии. Поразителната статистика сочи, че 71% в държавата са висшисти, а 63% от тях са жени.


Всеки ден все по-добре разбирам, че все по-малко зная за Иран. Но достатъчно, за да се влюбя в хората и да не разбирам режима.


С хубавите неща се свиква - след повече от 15 града и един 5-хилядник, среща с номадско семейство и свикнали с черния чай и бучките ръчно чупена захар, така сме се слели с тези хора, че забравяме да си тръгнем втори месец.


Персия си остава приказка въпреки настоящето си, а в голяма степен и заради него. А това, което чака, скрито зад димната завеса от предразсъдъци, е невъобразимо и ценно: планинско село от кирпич, където като елфи над сухата земя се носят в красивите си шарени носии жените и мъжете, изповядвали доскоро зороастрийство; следобедните масови пикници на милиони иранци; планините и вулканът Дамавенд, гледащ от висотата на своите 5761 м; номадите, които ни говореха на езика на сърцето и домашното сирене; базарите с аромат на пресно смлени подправки и лице на стар занятчия; небесносиньото сред покривите от пясък, което окъпва жегата или поне очите в маранята; усмихнати и набръчкани от човеколюбие погледи... Така е на изток от рая. От нашия рай, където нямаме пустиня, имаме вода, зелени дървета и сервираме толкова малки порции щастие.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The HunteR
  The HunteR
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Много интересно

  Благодаря за статията!

 2. 2 Профил на Супер
  *****
  Неутрално

  Много приятно четиво - благодаря. Иран е едно голямо бяло петно в съзнанието на западняците вкл. и нашето. Проблемът там със сигурност се дължи и на неразбиране и пътеписи като този са истински необходими, за да разберем в каква степен. Опасявам се, че в голяма.

 3. 3 Профил на анна
  *****
  Неутрално

  Страхотно! Поздравления за добрата статия!

 4. 4 Профил на Pchelichko
  *****
  Неутрално

  Познавам 3-4 иранеца и 1 иранка и всички са много свестни. Пият, пушат, забавляват се...когато ги попитам за режима в страната им почват ядосано да обясняват, че "тия терористи съсипаха Персия"...

 5. 5 Профил на men
  *****
  Неутрално

  няма по-голяма болка за сърцето от сравнението на милата родна картинка с което и да е друго място по света.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7 Профил на Непознат
  *****
  Неутрално

  Янина, пишете изумително, красиво...

 8. 8 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Благодаря ,Янина за приказката в охра и тюркоаз !

  Свободата Санчо, ....
 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Това наистина е най-приятната статия, което съм прочел за последните не знам колко месеца. Ако вчера някой ми беше казал, че ще прочета нещо толкова положително за Иран, нямаше начин да повярвам. Чак не ми се иска да чета друго поне един ден, за да не си развалям настроението. И все пак - толкова голям процент хора с висше образование, а са се оставили някак да ги управлява идиот. Също като нас.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на кеш
  *****
  Неутрално

  БРАВО!!!!......................................................................

 11. 11 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Вижте в youtube "Iran, yesterday, today".Филмът е около час по 10мин.

 12. 12 Профил на is
  *****
  Неутрално

  да хубав текст, браво

 13. 13 Профил на sofiot
  *****
  Весело

  Много силно! Браво, Янина

 14. 14 Профил на bateto
  *****
  Неутрално

  А бе верно е, прекрасни хора са! Имах една позната, Парване (пеперуда!). Омъжи се за един мой приятел. Хора с голяма душа...

 15. 15 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: 8 Весело

  Благодаря!

  Лумпен пролетарий
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на 4I4O MITKO
  *****
  Неутрално

  СТАТИЯТА ОТГОВАРЯ НА ДЕИСТВИТЕЛНОСТА!!!!

 20. 20 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1474 Весело

  Само безкритична жена може да започне със собствените си преживявания и да завърши с рекламни дипляни. А това преклонение пред чуждото вече е отвратително - едно време всички ходеха с каскети и кожени куртки (все едно са от ДС) и всяка 3-та дума русисъм. И за 10 години кво стана?
  А да си виждала наште цигани да ходят някъде поединично - винаги са тумба! Дори да отиват на лекар.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 21. 21 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Нелошо материалче. Проблемът му е, че задава прекалено много въпроси, но не дава отговорите.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 23. 23 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Статията определено ми достави удоволствие при четенето! Чак ми се прииска да посетя Иран.

  С пожелания за повече подобни интересни репортажи

 24. 24 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Даа, друго е на Изток... Оосбено когато този Изток е напълно непознат. Този дух на Изтока в България са го донесли османците, заедно с "робството".. За съжаление все повече го губим...

 25. 25 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Наистина чудесна статия!

  Поздравления!

 26. 26 Профил на Така е
  *****
  Неутрално

  Много жени в Иран учат в университетите единствено за да могат да излизат и да се срещат с други младежи. Да получат последна глътка свобода...

 27. 27 Профил на Един фен на Изтока
  *****
  Неутрално

  Не съм бил в Иран,но бях в Сирия.Все още пазя много приятни спомени от там,пролетните красиви нощи,великолепните зелени салати,ястията и други .

 28. 28 Профил на G.
  *****
  Весело

  Жалко за иранците !
  Досега 30 години живот при немислими за нормалния разум условия.
  Сега ринг свободен за джихадистите !

 29. 29 Профил на Arata
  *****
  Неутрално

  Каквото е видяло момичето го е описало така както го е почувствала. Толкоз ! Въпрос на гледна точка. На мен нейната гледна точка ми е приятна. Продължавай в същия дух и на други места по планетата, например Челябинск

 30. 30 Профил на T.
  *****
  Неутрално

  И аз познажам лично няколко иранеца и иранки... те тук в Германия са доста многобройни... Общо взето май има някаква прилика с България: единственият начин за иранеца, като и за българина да води сносен живот е да напусне страната си. За приликите между Гоце и Мехмединеджад няма какво да се говори... разликата е количествена (все пак Иран е много по-голяма държава), но като идеен потенциал са един дол дренки...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 32 Профил на AR
  *****
  Неутрално

  Много добра статия.С малко думи много казано.Но има още какво да се каже б пустинята на незанието................
  Ние българите имаме много по ве4е сходни неща с иранците,отколкото с руснаци,германци,турци и т.н.
  Много общи неща в гостоприемството,кухнята,приготвянето на храната,традициите в семеиството,отношението към децата в семеиството .
  Иран е спортна и дисциплинирана нация,имат уникален потенциал и особено при жените резервите са изклу4ителни.Не можеш да видиш дебела жена под 50 г..........
  Имаме сходни думи на ирански и на български ,да се 4удиш от къде накъде.............
  Присъствах на откриване на спортно международно световно мероприятие 2007,кадето у4аствуваха над 800 млади деца-моми4ета с уникална масова прогрма с голямо маисторство и художествена стоиност,която за западна страна би било ме4та да я сътвори./у4астник съм в 5 олимпииски игри/.
  Съгласен съм с по горе в коментара,4е общото ни с Иран е и недалновидната и дискриминационна политика на правителствата ни кам собствените си народи,баламосвани от не ка дърни и ал4ни политици...............

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 34. 34 Профил на Bando
  *****
  Любопитно

  Аз заминавам това лято, Inshallah =)

 35. 35 Профил на i az
  *****
  Любопитно
 36. 36 Профил на lyubopiten
  *****
  Весело

  Някой може ли да поясни има ли визи за Иран?

  То е ясно че трябва да се мине през Истанбул. А след това ?

  Откъде може да се вземе влак или автобус за Иран? (за самолет е ясно)

 37. 37 Профил на Кан Иван
  *****
  Неутрално

  За разлика от арабите, иранците са индоевропейци, каквито сме и ние и европейците. А кръвта вода не става. Многото векове ислям не са успели да унищожат изначалното у иранците, това което не само ги отличава, но и ги прави по-качествени от арабите. А според най-вероятната теория прабългарите са от райони, които сега са в Иран и в съседния Афганистан. Така че общите думи и обичаи си имат просто обяснение.

 38. 38 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  37 и 32
  Общите думи са през турския (турците и те са от Централна Азия). И обичаите, и танците всичко е изпомешано в Османската империя. Поне едно време го учехме, че в съвременния български има 15-20 думи със старобългарски корен - ъгъл (като кьоше) е една от тях.
  Между другото има доста добра статия за Иран/Персия в януарския Нешънъл джиографик.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 39. 39 Профил на yanina taneva
  *****
  Неутрално

  Здравейте, благодаря за коментарите!

  Да, има виза - струва 75 евро. Консулът е изключително ведър и щастлив като види български туристи да заминават натам - явно не се случва често. От радост раздава всякакви рекламни материали и съвети. Ние пътувахме на стоп. Минахме 2000 км.през северна Турция за 4 дни Иначе от Истанбул има автобус директно до Техеран за около 50 евро. Има и влак, с който съм чувала, че е много вълнуващо - минава през кюрдската част на Турция и до езерото Ван. На място можете да си удължите визата без проблем. В самия Иран транспортът е направо без пари, което е обяснимо В статията не съм писала за това, но едноот най-невероятните неща в Иран са планините и специално Дамавенд.

  Много ще съм щастлива, ако някой наистина реши да замине натам...има много приказки за слушане и разказване ...

 40. 40 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  За всички които не вярват на статията и на авторката. Прочетете National geographic от Януари 2009 там има още по обстойна статия за Иран. Не се заблуждавайте иранците са много стара и културна нация - истинска нация.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 41. 41 Профил на da
  *****
  Неутрално

  Доста хора в Б-я мислят за иранците,че са араби,
  а те са наследници на персите и говорят персийски.

 42. 42 Профил на Асан Бей
  *****
  Неутрално

  Да попитам:
  Може ли в Иран да се внася алкохол - питам за кило наша ракия?
  Може ли да се внася бира - питам за 3-4- бири?
  Може ли да се внасят презарвативи?
  Може ли да се внасят вестници и списания (на повечето от тях има рекламни "лица", разбирай полуоблечени жени?
  Може ли да се влезе с долари? И колко?
  Какво гарантира тяхното здравеопазване по моята застраховка?
  В случай на нещастен случай (катастрофа с автомобил) какво става с мен докато се "изяснят" нещата?
  В случай, че бъда "прибран" какво става с МОИТЕ ДЕЦА?
  ИЛИ ЗА ТОВА НЕ СЕ ПИТА ПРЕДВАРИТЕЛНО?

 43. 43 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1365 Разстроено

  Абе Асан бей брей че ги зададе. Същото си викат и германците като идват в България.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 44. 44 Профил на за Асан Бей
  *****
  Неутрално

  Как какво става, набучват те на шиш и те пекът на бавен огън. Ако си по-тънък, то на бърз огън. Зависи, не винаги го спазват.
  А за децата. ами за децата обикновено връщат кокалите.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 46. 46 Профил на Цар Дарий І
  *****
  Неутрално

  Наистина един кратък добър пътепис, но кой знае защо ми се иска да препоръчам на г-жа Янина Танева да прочете, ако все още не е чела, книгата на писателката Бети Махмуди - "Не без дъщеря ми!".

 47. 47 Профил на янина
  *****
  Неутрално

  Благодаря, чела съм "Не без дъщеря ми" още като бях на 15 и имаше огромно влияние върху ислямофобските ми тийнейджърски възгледи. Аз в отговор мога да ви препоръчам Мевлана Руми и персийската поезия. Също и доста по-новия филм Персеполис - автор е едно избягало от Иран момиче. доста по-адекватно е от американския патос, критично, но и интелигентно...Иран впрочем има чудесно кино - и единствената 18-годишна режисьорка, носител на Златен лъв от Кан .

 48. 48 Профил на петьо
  *****
  Неутрално

  Янина, жестока си... ще излезеш ли на среща с мен?

 49. 49 Профил на Борис
  *****
  Неутрално
 50. 50 Профил на do Asan Bei
  *****
  Неутрално

  До Асан Бей, ами сигурно не е възможно да внасяш алкохол,
  за вестници не съм сигурен.
  За леко поведение съм сигурен,че е забранено.Особено ако е за пари.Ами то и в САЩ е забранена проституцията и пиенето на какъвто и да е алкохол на открито/навън/ и се отива на съд ако я практикуваш/проституция/ или те изгонват ако си турист да кажем.И повече не те пускат.

 51. 51 Профил на Никита до Янина Танева
  *****
  Неутрално

  Браво за статията.Благодаря Ви и от името на тъста, който е работил в Ирак и направо му се плачеше като гледаше как тези диваци без история (американците ) съсипаха и окрадоха историческите ценности на Персия.Противник съм ние да се мешаме в техният начин на живот а те в нашият.Всеки народ си има начин на живот и сам трябва да „узрее“ за някакви промени в своят начин на живот.Искам когато съм в Техеран или Багдат да разбирам ,че съм там, но и когато съм в Париж или Виена да не мисля , че съм в Истанбул.
  Но бих искал някой да напише статия за едно друго нещо което ме дразни и не мога да се примиря с него.
  За толерантността.
  Защо се смята за погазване на личните права и достойнство закона във Франция забраняващ в училищата и университетите
  ( само там, а не въобще ) да се носят забрадки на главата.
  Защо не се смята за погазване на правата това, че всяка жена, било тя европейка, американка, китайка или японка е „ ДЛЪЖНА“ да бъде облечена по законите на исляма, с това започва и авторката или ще бъде хвърлена в затвора или няма да бъде допусната в страната. Прав е Асан Бей, защото твойте права и свободи вече не означават нищо, а защо техните ( на мюсюлманите ) да се спазват при нас ?
  Аз съм за равенството на всички а и , ТОЛЕРАНТНОСТ“ означава
  уважение и разбиране на чуждото мнение и идва от лат.„ toleto“
  понасям, издържам,претърпявам.
  Ако някой смята това мнение за проява на расизъм да прочете за момчето и момичето които са осъдени на затвор за една целувка на плажа в една такава държава.
  И ще завърша с вица за чукчето и руснака, който паднал в една дупка и започнал да вика за помощ „Люди помощ, люди“ а чукчето стои и се чуди „ В Москва чукче, а тук Люди

 52. 52 Профил на Expat
  *****
  Неутрално

  #40 е прав за статията в National Geographic. Аз съм абониран и я четох с интерес, препоръчвам я на всеки който се интересува от Иран.
  Само не разбирам защо в разписанието за басейна в университета където работя има специални часове, по един на седмица, за ирански младежи и ирански девойки. Не съм се интересувал защо е това специално отношение към тези групи.

 53. 53 Профил на скандинавия
  *****
  Неутрално

  Янина,
  благодаря-прекрасно четиво!
  Надявам се да промени отношението ни към други култури и да се въздържаме от "лепенето на етикети".......

 54. 54 Профил на lyubopiten
  *****
  Любопитно

  Янинче, благодаря ти за отговора (за визите и транспорта).

  Само че 75 (седемдесет и пет?) Евро са "чок парасъ".

  Като казваш, че в Иранското посолство се радват на всеки желаещ да посети страната им , не е ли по-добре вместо годишно да издават 20 визи по 75 Евро, да издават 200 по 10 или 20 Евро.

  Или още не му е дошло времето

 55. 55 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 434 Неутрално

  @Янина - приятно и интересно - през цялото време ми се искаше да видя и няколко кадри от пътуването ви...

  @51 и 53 - няма как да забравим, че Иран е мястото, където за понякога за една целувка завръзват хора в чували от зебло, заравят ги в земята - така че само от раменете нагоре да се подават над повърхността - след което ликуващите граждани разбиват главите им с камъни... просто няма как да забравим това...

  here be dragons...
 56. 56 Профил на 666
  *****
  Неутрално

  Както казал кадията :и ти си прав и ти си прав ! Всичко зависи от какъв ъгъл ще го погледнеш.Лошо е когато на едно место се съберат невежеството,традициите и високото образование.И все пак желанието на човек за обич към ближния разбирателство и радост от живота е навсякъде.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 59. 59 Профил на G.
  *****
  Весело

  Колкото и да са ми симпатични персите, никога няма да ми станат приемливи аятоласите вкарали една от великите и древни нации в най-тъмно средневековие.
  Затова, жалко за горките иранци.
  Красотите на ландшафта и екзотиката на обичайте са едно, но и Германия по времето на Хитлер е била много уредена и лъсната страна с огромен потенциал, но от това делото на нацистите не става по-приемливо или въпрос на културален избор. Германците са с огромен принос за световната цивилизация но си плащат за греховете през историята.
  Някъде между редовете ентусиазма на авторката изглежда не толкова обективен, колкото леко подтикнат от нещо друго.
  Колко пък и с тез сме братя ли, по-малко отколкото с турците, където е било по неволя и насила.

 60. 60 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Супер статия.
  Иран е много итересна държава с хилядолетна история, а иранците са наши братя.

 61. 61 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В мюсюлманската култура персийския език е езика на любовта и поезията. Също както френския в западната християнска. Аристокрацията в османската империя е говорела предимно на персийски.
  Абе нещо като българския за славяните

 62. 62 Профил на G.
  *****
  Неутрално

  Язе, това че са просветени в морето на ислямистко мракобесие, не доказва положителното състояние на нещата там от хуманистична гледна точка.
  Цялата (или почти цялата литература) от средновековието в тоя регион е тяхно дело, ама то си е останало там.
  Тия аятоласи, защо преди вече 20 години издадоха смъртна присъда на един писател - Салман Рушди, че и огромна награда обещаха на евентуалния му убиец ?
  Може пък да си прав че сегашните тамошни аятоласи са братя на нашите тукашни комунисти !?
  Друго родство нямаме. Е минавали са древните перси и насам когато са се борели за доминация в античния свят с древна Елада. Тогава траките трябва да са го отнесли.

 63. 63
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 65. 65 Профил на Камю
  Камю
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията беше наистина много приятно написана, признавам си, че и аз робувам на предрасъдъците си за тази страна, а може би (в същност очевидно) не трябва... Браво на Янина, дано да има още подобни пътеписи.

 66. 66 Профил на VenRus 2008
  VenRus 2008
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много ми хареса статията. Тъй като съм привърженик на иранската теория за произхода на българите, се интересувам много от историята, културата и живота в Персия и тази статия ми допадна с реализма си, нито е прекалено идеализирана, нито пък набляга на черните краски. Голям фен съм и на иранското кино, филмите им наистина впечатляват, карат те да се замислиш, да чувстваш. Гледала съм много техни филми, но тези, които особено ме впечатлиха са "Толкова близо, толкова далеч", Среднощен автобус", "Празният лист" и "Изгубено време".

  Quis custodiet ipsos custodes? Сайт за антипропаганда - истината такава, каквато е! http://antipropaganda.comxa.com/
 67. 67 Профил на янина до 63
  *****
  Неутрално

  Уважаеми 63 - не съм гонила форма, структура...просто така съм усетила пътя. Пиша не като журналист(какъвто не съм), а като пътешественик и човек, за когото преосмислянето на стереотипите е лична кауза. Понякога -споделена....Разбирам, че е субективно, но друго няма как да бъде.Обща реалност може да съществува само на теория.
  Със сигурност обаче мога да твърдя, че имам права върху срама си - той е неприкосновена моя собственост. И изобщо да се срамуваме на национална база ми се е струвало винаго доста неоправдано - отдавна да съм умряла от срам. на няколко пъти.С всичко това исках да кажа, че вие няма откакво да се срамувате, освен, ако не се чувствате отговорен за мен или възгледите ми. Мамо?

 68. 68 Профил на THANKS
  *****
  Неутрално

  Чувал съм че в Иран има доста разврат. Самите хора живеещи може и да се забавляват със старите си навици, които ислямът донякъде е променил, но не променя факта, че вътрешно не са чисти като хора. Сигурно е интересно да се види днешен Иран, както и много други неща по земята. Относно авторката - нека се замисли и поразпита дали в богатите села на България( особено източна) отпреди комунистическите глупости хората не са били също бодри, весели и гостоприемни. Нормално е човек израсъл в апартамент да е лесно изнервящ се, със закърнели сетива(все пак как се издържа на тупуркане, асансьори, парно, миризми и автоаларми) и да е сив и намусен в ежедневието си. Поздравления за приятно написания текст и желанието й да покаже на повече хора други, непознати за тях светове.

 69. 69 Профил на Grubo
  *****
  Неутрално

  Доста добър стил, макар да прозира че текста е написан от жена. Иначе, благодаря за пътеписчето, защото ме провокира да отделя време и да си припомня факти за тази древна страна.

 70. 70 Профил на propersian
  *****
  Неутрално

  Текста е описателен, но всъщност не разкрива нищо от истинския живот на иранците днес. Страна с богата история, многовековна култура и страхотна природа, но за съжаление с един мракобеснически режим, който подобно на нашите комунисти подтиска всичко нормално и човешко. Там, за разлика от нашите комунисти в култ е издигната религията, за съжаление прекомерно и това води до тотално погрешна представа на външния свят за народа на Иран и живота на обикновения човек там. Страната има сериозна промишленост, развита лека и хранително-вкусова индустрия, произвежда автомобили и какво ли не още...Да не забравяме, че тя е един от най-големите износители на петрол. Но все пак, хората са тези, които си избират управниците, така че забележките относно тяхното управление са направо смешни, та просто погледнете нашите симпатяги, които вече ни водят през прехода близо 20 години и след това критикувайте...

 71. 71 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Неутрално

  до 70 - много хубаво е описан живота на иранците в този очарователен пътепис на Янина - говореха на езика на сърцето и домашното сирене; базарите с аромат на пресно смлени подправки и лице на стар занятчия; усмихнати и набръчкани от човеколюбие погледи... Така е на изток от рая..... с малко думички ,силни и топли ,като земята и хората там ........

  Свободата Санчо, ....
 72. 72 Профил на 5KOFF
  *****
  Неутрално

  Имал съм възможност няколко пъти да бъда командировка в Иран. Винаги съм оставал с много приятни впечатления и съм срещал много приятели. Иранците са изключително приветливи хора, много любознателни и открити. Много от тях, особено по-младите говорят английски и лесно се завързват познанства. По начало персийците са много чистоплътни и подържат висока хигиена. Нещо, което не мога да кажа за арабите. Двата етноса нямат нищо общо като манталитет.Нека не забравяме, че по последни данни нашите прадеди идват от днешен северен Иран на изток до северен Афганистан. В страната основен закон е Шериатът. Никъде официално не се продава алкохол. Но човек като отива в една къща на гости се стреми да спазва порядките, най-малкото да не обиди домакините. В случая обаче употребата на лакохол се преследва и наказва. Като и много други неща, пороизтичащи от Шериата. Повечето иранци не харесват режима, говорят с умиление за времето на Шаха, но се страхуват от силната тайна религиозна полиция, т.н. Гвардейци на революцията. В страната може да се обменя всякаква валута, но най-изгодно е да се въртят долари, защото еврото е слабо познато и с неизгоден курс. Пожелавам на всеки, който има възможност и обича пътешествията да посети тази много инересна страна. Специално ние българите имаме много, което може да научим от гордите пессийци.

 73. 73 Профил на Приказен Свят
  *****
  Весело

  "Иран - Пустинята на човечеството след аятоласите"
  И какво, като са ни симпатични ?
  Ако, тоя режим затрие света или поне Европа, колкото и позитивна пропаганда да се пише за гордите перси,( защото етнически в иран те са около половината от населението на страната) освен хонорара на "пътешественичката" полза каква ?

 74. 74 Профил на Circolina
  *****
  Неутрално

  Дюнерджията на Стамболийски е иранец. Ще му я занеса. Ако искаш, ела с мен (е, след като излезеш с номер 48, разбира се... няма да се предреждам ). Вярвам, че си си изработила един дюнер, а вероятно ще си спечелиш още една история - неговата е забележителна.
  Благодаря и - пиши още! Твоите текстове, пълни с женствени русизми и веселият дюнерджия на Стамболийски са единственият ми начин да надникна в истинския Иран...

 75. 75 Профил на МИТИО
  *****
  Весело

  БЪЛГАРСКИТЕ НИ КОРЕНИ СА ОТ ТАМ! ОТКРИТИ СА НАД 300 ДУМИ В ТЕХНИЯ ЕЗИК СЪС СЪЩОТО ПРОИЗНОШЕНИЕ И ЗНАЧЕНИЕ КАТО НАШИТЕ! СЪЩО И ДВОЙНИК НА "МАДАРСКИЯ КОННИК"!

 76. 76 Профил на nadya.stamatova
  nadya.stamatova
  Рейтинг: Неутрално

  Янина, пишете прекрасно!
  Нека споделя нещо: преди половин година изненадващо бях посетена в ателието ми от една непозната ми колежка от Иран - арх.Сара Мехрализадех. Разказите й за страната й ми направиха изключително впечатление и аз спонтанно я интервюирах.Това е линк към интервюто:
  http://architect-bulgaria.com/publications_archart_2_2008.htm
  арх.Надя Стаматова

 77. 77 Профил на bokiri
  *****
  Неутрално

  Прекрасен разказ, моля пишете още!!!

 78. 78 Профил на Злати
  *****
  Любопитно

  Прекрасно! Благодаря Янина!

 79. 79 Профил на edi
  *****
  Неутрално

  тази статия промени представите ми за иран, благодаря на авторката, няма да е зле да се публикува и в сащ, защото тук хората се манипулират така както нас ни манипулираха комунистите

 80. 80 Профил на Ками
  *****
  Неутрално

  Много интересна статия, просто разтърсваща! Особено ми харесва последното ти изречение, сервирането на малките порции щастие! Ние в България наистина имаме всичко дадено от Бога да живееме, липсва ни само способността да даряваме щастие. Отдавна знам че политиката и религията обслужват само определени кръгове в една държава.
  Между другото в книгата на Христо Маджаров - "Големият заговор срещу българите" се казва че Иранската академия отдавна има желание на предаде на БАН документи, свидетелстващи за произхода на българите, но нашите комунистически правителства отказват да ги приемат.
  Чудесен пътепис!

 81. 81 Профил на дупница
  *****
  Неутрално
 82. 82 Профил на Ходила там
  *****
  Неутрално

  Браво На Янина и благодаря. Наистина е усетила духа на Иран, но с едно изключение - в големите градове, особено в Техеран е доста по-различно. А относно задружността съм напълно съгласна- имах удоволствието да прекарам там Иранската нова година пътувайки над 700 км - не мисля, че тази атмосфера може да се опише с думи. Прекрасно е и за месец-два престой може да се изпише цяла книга

 83. 83 Профил на Balgarin
  *****
  Весело

  Bravo! Na g-zha Taneva (balgarka?) i lipsva Atatjurk i “svetska” Turcia! Inache, kato se izkljuchi prednamerenia opit za sazdavane na negativno otnoschenie kam nastojaschtija rezhim v Iran (sjakasch e govoritelka na Belija dom!), patepisa (ako taka mozhe da se nareche) e ok.

 84. 84 Профил на янина
  *****
  Неутрално

  Блгодаря за всички коментари!
  Уважаеми 83,режимът е режим. Това е факт. А след като видях с очите си как хората се крият, за да упражняват елементарни човешки свободи - като свободата на изразяване, не виждам причини да му симпатизирам горещо. Не е преднамерено и не е злонамерено, а лична гледна точка.Уверявам ви, не съм почитателка на Белия Дом, нито на начина, по който САЩ и Великобритания третират петролните ресусри на Иран. Смятам, обаче, че между мракобесието на ПАхлави и аяйтоласите, трябва да има среден път, в центъра, на който е човека, а не идеологиите - били те и религиозни. Уважавам исляма, защото видях, че е възпитал чистота на ума и съзнанието. Но Ислямът няма знак на равенство с аяйтоласите. Руми и суфизма говорят за свобода и отдаване на другите, а не свръх-контрол и ограничаване на човешката креативност, изразност и потенциал.

 85. 85 Профил на tilev
  tilev
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Поздравления за статията. Останах приятно изненадана .

 86. 86 Профил на pride and....
  *****
  Неутрално

  опа и с персите братя се изкарахте.до някоя друга следва6та статия когато 6те станат цигани за вас,а някои друг 6те вие брат.типи4но по български.

 87. 87 Профил на tanasis
  tanasis
  Рейтинг: Неутрално

  Работя като фотограф.Неотдавна при мен дойде едно иранско семейство-много мили и възпитани хора.Направих им снимки и с дъщерята си разменихме имейлите.Оттогава всеки ден си пишем-влюбихме се.Искаме да бъдем заедно,но помежду ми стоят не една пречки както се очаква.Сега търся начини да направя реалност мечтата ни да бъдем заедно.Тя вече е в Иран и всеки ден ми разказва много интересни истории за живота си.Запленен съм от момичето и културата им.Имам намерение на пролет ако няма война с Израел да замина за Техеран.Бих искал да разбера от по-информираните какво ме очаква и през какво трябва да мина за да бъда с жената която обичам???

 88. 88 Профил на Никола Георгиев (не онзи)
  Никола Георгиев (не онзи)
  Рейтинг: Весело

  Красота, страхотно.
  Ама толкова наивно...

 89. 89 Профил на Нина Колева
  *****
  Любопитно

  Страхотна статия. Благодаря.

 90. 90
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:15 на 08/06/2010 от неговия автор.

 91. 91 Профил на katysl
  katysl
  Рейтинг: Любопитно

  Браво на Янина Страхотна статия (макар и късно прочетена от мен). Много добре са описани двете състояния на авторката - първоначалната изпълнена с предрасъдъци подготовка за навлизане в Иран, което контрастира на действителността. За това е виновна дезинформираността на българския народ. Аз лично съм омъжена за иранец, но живеем в България. Имаме си и дете. Ходих до Иран и то заредена с много любопитство и с отворено сърце поглъщах това, което се изпречваше пред мен (събирала информация дълги години за Иран и борейки се със скруполите на хората в БГ). Аз за разлика от авторката на статията бях добре информирана за облеклото, което съм задължена да имам и как точно да го нося, но и аз бях малко изненадана като разбрах, че е още по-освободено, отколкото си мислех. Влюбена съм не само в мъжът ми, но и в цялата му рода и страна. При тях религията е политика и задължение, неизвира отвътре. Те в сърцата си са зороастрийци и обичаите им произлизат от там. Определено ще се потрудя доста, за да направя достъпна информацията, която имам за тази страна, за българския народ. Омръзна ми от скруполи и то коренящи се на незнание и изкуствена изолация. С най-огромно желание бих отишла да живея там, дори бих преглътнала и този режим. Тази страна ме вдъхновява и лично аз се преродих там
  П.С. За момчето, което е влюбено в иранското момиче - ако още си в БГ и не си успял да отидеш при твоята любима - не е чак толкова страшно. Няма да има война с Израел, но има от време на време вътрешни безредици - протестиращото модерно общество срещу режима. Но не се притеснявай, изкарай си туристическа виза от Иранското посолство и тръгвай спокойно. На границата ще те посрещнат приветливи, културни хора, които имат положително мнение за българите. После ще те посрещне дружолюбното семейство на твоята любима и ще те гледат като писано яйце. Ще те разведът сред забележителностите на Иран, които са близо до тях, и ще се сбъркаш от гостуване, ядене и купон. Ще се смееш и забавляваш толкова много, колкото до сега не си. При мен беше така. Но ако решиш да се жениш в Иран, ще трябва да се съобразиш с тамошния сегашен закон

 92. 81 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Супер написано. Без много конкретна информация, но за сметка на това въздействащо. Чета само положителни отзиви на хора, посетили Иран.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK