Рибново - партията тук е "Башев"

Площадът на Рибново събра почти цялото село, което посрещна с музика и скандирания кмета Ахмед Башев в понеделник вечерта. Той се върна в селото след петчасов разпит в сградата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в София

© Анелия Николова

Площадът на Рибново събра почти цялото село, което посрещна с музика и скандирания кмета Ахмед Башев в понеделник вечерта. Той се върна в селото след петчасов разпит в сградата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в София"Ако не бяха пуснали кмета, на следващия ден всички щяхме да бъдем в София." Това казва възрастна жена от Рибново, родното село на Ахмед Башев, кметът на община Гърмен, който в ранните часове на понеделник беше отведен от дома си на разпит в Държавната агенция "Национална сигурност" в София. След петчасовото "снемане на обяснения" заради сигнал на депутата Яне Янев кметът и преподавателят по ислям Мурад Бошнак бяха освободени.


Жената, която описва готовността на селяните да защитят двамата си първенци, седи в двора на училището "Йордан Йовков", където Башев е бил директор и е преподавал математика. Всички в Рибново, населено с мюсюлмани, говорят само за събитието, превърнало се в топ новина за цялата страна заради твърденията на Яне Янев, че Гърмен с околните села, а и целите Западни Родопи са застрашени от радикален ислям, а самият той пък бил получил смъртна заплаха.


Няма такова нещо, всички религии живеем мирно и спокойно в този смесен регион, зачитаме традициите и обичаите си, казват жители и на Гърмен, и на Рибново. Някой вмята: Ще подпалят планината. Друг недоволства как може политици като Яне Янев, който дори е депутат, без да е идвал в Рибново, да изопачава фактите. Следва заключението - прави се с предизборна цел. И после идва предупреждението: каквото и да се цели, това създава напрежение не само в общината.
"Напрежение" - думата се чува много често през последните два дни в гоцеделчевското село. Позабравената "страх" - също.


"Стреснахме се, когато научихме, че кметът е отведен в ДАНС - по тъмно, изваден от леглото, по пижама, той да не е престъпник, той е наш брат и другар", възмущават се хората.


Затова почти всичките три хиляди жители на Рибново в понеделник вечерта бяха излезли да посрещнат Башев. Дойдоха хора и от съседните Огняново, Осиково, Скребатно. Час преди да се върне, площадът пред кметството беше пълен с хора. Десетина автомобила преминаваха с надути докрай клаксони. Появата на кмета предизвика скандирания: "Башев - Башев". Мъжете го тупаха по раменете. "Добре дошъл, шампионе", му каза тихичко старец, докато го прегръщаше.


Щом слезе от колата си, той беше понесен от съселяни. Усмихнат, загърнат с националния флаг и европейското знаме, стигна импровизираната трибуна. "Нали виждате какво съм сложил на раменете си - нашето българско национално знаме. Всички лъжи и клевети, че ние тук развяваме чужди байраци, нямат почва - тези, които ги разпространяват, насаждат омраза между хората", започна Башев (виж карето). Четвъртчасовото му слово предизвика одобрителни подвиквания, а споменаването на Яне Янев - освирквания.


Няма да съдя Яне Янев, защото не е редно да вадиш нож на умряло куче, каза кметът на Гърмен. "Независимо че претърпях унижения, поздравявам и приветствам държавните органи, но нека те да потърсят Янев, защото той иска да наруши спокойствието на гражданите в България, той е заплаха за националната сигурност. Срамувам се от това, че политици като Яне Янев искат да представляват България пред Европа и пред света. Политиците, които се борят за предстоящите избори, трябва да помнят - всеки, който се заиграва с етническия проблем, няма място в българската политика, защото е срам и позор за България, ако има политици, които в XXI век се занимават с етническите проблеми", каза още Башев.


"Живеем в XXI век - как може някой да ни накара насила да правим нещо? Ходим с шалвари и забрадки, защото това е нашата традиция, предаваме я на децата си и искаме да я запазим", така Сане Бошнакова, която от 4 години работи сезонно в Гърция, за да изхранва семейството си, отговаря на слуховете за натрапваните на хората "арабски носии".


Учителят по ислям Мурад Бошнак напомни на множеството, че Всевишният ги учи на смирение, на търпение, на уважение. "Всеки има своите изпитания - някой с живот, втори със смърт, трети с богатство, четвърти с власт, всеки си носи своята тежест на своето рамо, може би това е моята тежест - аз да бъда обвиняван от хора от нашето село, че насилствено проповядвам ислям", каза Бошнак. Единственото, което искам, е тези, които ме уважават, а и тези, които не ме уважават, да бъдат търпеливи, да не насаждат омраза и ненавист, взаимно да се призоваваме към търпение и към истина и с това да оставим нещата в ръцете на закона, добави той. Надявам се нещата да стигнат докрай и хората, които са подали лъжливи данни, да понесат наказанията си, каза Бошнак. Районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед също посвети словото си на толерантността. Призова нееднократно към търпение. "Никога няма да се поддадем на провокациите на някои псевдополитици като Яне Янев, които преди изборите се опитват да насаждат омраза между мюсюлмани и християни", завърши мюфтията.


Твърденията за насилствено ислямизиране отричат и директорът на училището в Рибново Феим Иса, и учителите. Отбелязват, че благодарение на Башев в селото може да се завърши и средно образование. Децата също отговарят, че никой не ги насилва да учат ислям. За облеклото си - шалвари и забрадка, казват, че така са възпитани, но и се харесват.


В селото обясняват сегашните проблеми на кмета с конфликта му със зам.-директора на училището по административната дейност Недим Таламанов. През октомври миналата година до директора на училището Феим Иса срещу Таламанов е подадена жалба от чистачка в училището за тормоз и гавра. Подадена е жалба и в местната полиция, а в същия ден Таламанов излиза в болнични, за да не бъде уволнен дисциплинарно, и така пети месец, разказват в Рибново. Мнозина смятат, че тъкмо той е потърсил депутата Яне Янев и цели политическа кариера. Мълвата в селото вече го сочи за кандидат-депутат, но без шанс да бъде подкрепен в региона.


Таламанов прекрачи всякакви норми на поведение и оттам тръгнаха всички проблеми, казва и Феим Иса. Допълва, че след този случай са последвали множество проверки от регионалния инспекторат по образование и икономическа полиция по сигнали на Таламанов за нарушения - насилие над децата, нередности при извършените ремонти в сградата на училището и спечелените проекти. За петте години, в които съм директор, сме спечелили проекти за 250 хил. лв., няма от какво да се притеснявам, всичко е наред, казва Иса. И още - преди две-три седмици в училището е идвал регионалният представител на ДАНС, който е разговарял с него и с учителя по ислям Бошнак за сигналите за насаждане на радикален ислямизъм в Рибново. "Няма такова нещо, учениците от 1-ви до 12-и клас имат право да посочат предмет по т.нар. задължително избираема подготовка и от 450 деца в училището за тази година 380 са подали заявление, че искат да учат ислям", казва директорът.


Конфликтът в Рибново е между Недим Таламанов и Ахмед Башев, твърдят и близките на Таламанов, които не смеят да напуснат махалата си. Случаят с чистачката е постановка срещу баща ми, защото той пречи на Башев, казва синът Недим Таламанов. Според него баща му е неправилно разбран - в Рибново нямало ислямски фундаментализъм, както твърди Яне Янев, но имало неправилно разпространение на религията. Посочва, че имамите и районният мюфтия в Гоце Делчев Айдън Мохамед говорят едно в джамията и вършат друго навън. "Обърнаха мюсюлманлъка в бизнес, джамията - в политика", конкретизира сестрата на Таламанов Атиле. Възмущава се, че понеже в рода носят български имена, в джамията имамите ги наричали гяури. "Ние сме гласували за ДПС, вярваме в Аллах, какви гяури сме?", продължава Атиле. Башев е отмъстителен, който не е с него, го преследва докрай, твърдят близките на Таламанов. Според тях селото е разделено на ДПС и Башев.


А според други от Рибново партията в селото е "Башев" - гласуват за този, когото той посочи. Разказват как за три дни на местните избори селото е решило да гласува за него, а не за кандидата на ДПС.


Първия си мандат през 1999 г. Андрей Башев спечели като независим кандидат, а през 2003 г. се кандидатира за кмет от ДПС и тогава се преименува на Ахмед, разказват противниците му в Рибново и в Гърмен. Когато се скара с ДПС заради парламентарните избори през 2005 г., две години по-късно се кандидатира за трети мандат като независим с подкрепата на БСП и спечели, купувайки гласове, твърдят близките на Таламанов. Бивша служителка на общината в Гърмен, пожелала анонимност, посочи, че преди местните избори Башев е организирал всички от общинската администрация да обиколят селата, за да съберат подписи за инициативен комитет в негова подкрепа. Противниците напомнят, че е бил доносник на Държавна сигурност и твърдят, че заради него много хора са били изселвани и са лежали по затворите. Разказват, че като директор на училището е построил къща в курортното Огняново. Коментират, че парите е набавил от ремонта на училището, финансиран от холандска фондация. Близките на Таламанов се възмущават, че за един кметски мандат Башев е построил и хотел в Огняново и сега, осигурявайки работни места в общината и в хотела си, държи хората в своя подкрепа.


Не пие, не пуши, той и семейството му работят, спестовни са и е нормално да вложат парите си някъде, контрират поддръжниците. "Общителен е, а като кмет много неща направи за нас - докара ни вода, преди по цяла седмица събирахме пране и съдове, за да измием и изперем, когато ни пуснат водата за един час, асфалтира и пътя от Огняново до Рибново. Харесваме го", добавя аргументи "за" Сане Бошнакова.Сергей Станишев, премиер:


България е страна с много дълга традиция на етническата толерантност и това е нещо, с което трябва да се гордеем. Всеки човек може да избира своята религия и да изразява своите религиозни чувства. По разпореждане на прокуратурата кметът на Гърмен е бил извикан в ДАНС и това е нормална практика. Трябва да се правят и проверки, когато има и такива сигнали. Но искам да кажа, че поведението на г-н Янев е доста рисковано и то не трябва да се поощрява.


Емел Етем, вицепремиер:


Не мога да приема опита на политици, които са се пръкнали вчера незнайно откъде, да разиграват етнически скандали и да застрашават етническото равновесие в страната. Това е циркаджийски начин за привличане на вниманието.


Даниел Вълчев, министър на образованието:


В условията на нарастващо политическо напрежение покрай изборите е изключително неуместно да се намесват децата в религиозната тема.


Корнелия Нинова, говорител на БСП:


Заставаме на принципната позиция за религиозна търпимост и спазване правата на всички български граждани. Ще бъдем непримирими към всяване на омраза и насилие. В предизборна ситуация не можем заради политически интереси да създаваме напрежение между различни групи в обществото. Не бива да посягаме на етническата толерантност и търпимост, градена дълго време с усилията на много хора.


Станимир Илчев, говорител на НДСВ:


Събитията в община Гърмен са в пряка връзка с наближаващите избори. Смущаващ е този енциклопедичен обхват на действията на няколко души. В НДСВ вече се шегуваме, че партията на Яне Янев може да бъде наречена "Ред, законност и свръхинформираност". Те очевидно не следват само собствените си идеи, кой обаче режисира тези действия е много сложно да се разбере, а това е още по-тревожно. Добре е да се направи проверка на екипа около Янев, за да се види дали няма прекалена концентрация на агенти на предишните служби. Досега нямахме прецедент - политически субект, който изпълнява частично функциите и на разследващо звено, репресивен орган и морален коректив.


Яне Янев, председател на "Ред, законност и справедливост":


Има данни за форми на радикален ислям и в Сатовча, в община Доспат, Смолян, Омуртаг, Исперих и Дулово. Някои се надяват, че проверките на ДАНС и прокуратурата ще спрат. Блажени са вярващите. Истината е, че ще се отиде докрай. Ние не сме срещу това хората да избират дали да отидат в джамията или в църквата, но сме категорично против насила да бъдат заставени да ходят на едно или друго място. Има незаконни пари, влезли в определени джамийски настоятелства. Има незаконни пари, влезли в нелегитимни, извънкласни форми на обучение. Има пари, които дават възможност да се правят екскурзии при странни дестинации в Йордания, в Египет, в Иран. Всичко това трябва да излезе на показ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK