Рибново - партията тук е "Башев"

Площадът на Рибново събра почти цялото село, което посрещна с музика и скандирания кмета Ахмед Башев в понеделник вечерта. Той се върна в селото след петчасов разпит в сградата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в София

© Анелия Николова

Площадът на Рибново събра почти цялото село, което посрещна с музика и скандирания кмета Ахмед Башев в понеделник вечерта. Той се върна в селото след петчасов разпит в сградата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в София"Ако не бяха пуснали кмета, на следващия ден всички щяхме да бъдем в София." Това казва възрастна жена от Рибново, родното село на Ахмед Башев, кметът на община Гърмен, който в ранните часове на понеделник беше отведен от дома си на разпит в Държавната агенция "Национална сигурност" в София. След петчасовото "снемане на обяснения" заради сигнал на депутата Яне Янев кметът и преподавателят по ислям Мурад Бошнак бяха освободени.


Жената, която описва готовността на селяните да защитят двамата си първенци, седи в двора на училището "Йордан Йовков", където Башев е бил директор и е преподавал математика. Всички в Рибново, населено с мюсюлмани, говорят само за събитието, превърнало се в топ новина за цялата страна заради твърденията на Яне Янев, че Гърмен с околните села, а и целите Западни Родопи са застрашени от радикален ислям, а самият той пък бил получил смъртна заплаха.


Няма такова нещо, всички религии живеем мирно и спокойно в този смесен регион, зачитаме традициите и обичаите си, казват жители и на Гърмен, и на Рибново. Някой вмята: Ще подпалят планината. Друг недоволства как може политици като Яне Янев, който дори е депутат, без да е идвал в Рибново, да изопачава фактите. Следва заключението - прави се с предизборна цел. И после идва предупреждението: каквото и да се цели, това създава напрежение не само в общината.
"Напрежение" - думата се чува много често през последните два дни в гоцеделчевското село. Позабравената "страх" - също.


"Стреснахме се, когато научихме, че кметът е отведен в ДАНС - по тъмно, изваден от леглото, по пижама, той да не е престъпник, той е наш брат и другар", възмущават се хората.


Затова почти всичките три хиляди жители на Рибново в понеделник вечерта бяха излезли да посрещнат Башев. Дойдоха хора и от съседните Огняново, Осиково, Скребатно. Час преди да се върне, площадът пред кметството беше пълен с хора. Десетина автомобила преминаваха с надути докрай клаксони. Появата на кмета предизвика скандирания: "Башев - Башев". Мъжете го тупаха по раменете. "Добре дошъл, шампионе", му каза тихичко старец, докато го прегръщаше.


Щом слезе от колата си, той беше понесен от съселяни. Усмихнат, загърнат с националния флаг и европейското знаме, стигна импровизираната трибуна. "Нали виждате какво съм сложил на раменете си - нашето българско национално знаме. Всички лъжи и клевети, че ние тук развяваме чужди байраци, нямат почва - тези, които ги разпространяват, насаждат омраза между хората", започна Башев (виж карето). Четвъртчасовото му слово предизвика одобрителни подвиквания, а споменаването на Яне Янев - освирквания.


Няма да съдя Яне Янев, защото не е редно да вадиш нож на умряло куче, каза кметът на Гърмен. "Независимо че претърпях унижения, поздравявам и приветствам държавните органи, но нека те да потърсят Янев, защото той иска да наруши спокойствието на гражданите в България, той е заплаха за националната сигурност. Срамувам се от това, че политици като Яне Янев искат да представляват България пред Европа и пред света. Политиците, които се борят за предстоящите избори, трябва да помнят - всеки, който се заиграва с етническия проблем, няма място в българската политика, защото е срам и позор за България, ако има политици, които в XXI век се занимават с етническите проблеми", каза още Башев.


"Живеем в XXI век - как може някой да ни накара насила да правим нещо? Ходим с шалвари и забрадки, защото това е нашата традиция, предаваме я на децата си и искаме да я запазим", така Сане Бошнакова, която от 4 години работи сезонно в Гърция, за да изхранва семейството си, отговаря на слуховете за натрапваните на хората "арабски носии".


Учителят по ислям Мурад Бошнак напомни на множеството, че Всевишният ги учи на смирение, на търпение, на уважение. "Всеки има своите изпитания - някой с живот, втори със смърт, трети с богатство, четвърти с власт, всеки си носи своята тежест на своето рамо, може би това е моята тежест - аз да бъда обвиняван от хора от нашето село, че насилствено проповядвам ислям", каза Бошнак. Единственото, което искам, е тези, които ме уважават, а и тези, които не ме уважават, да бъдат търпеливи, да не насаждат омраза и ненавист, взаимно да се призоваваме към търпение и към истина и с това да оставим нещата в ръцете на закона, добави той. Надявам се нещата да стигнат докрай и хората, които са подали лъжливи данни, да понесат наказанията си, каза Бошнак. Районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед също посвети словото си на толерантността. Призова нееднократно към търпение. "Никога няма да се поддадем на провокациите на някои псевдополитици като Яне Янев, които преди изборите се опитват да насаждат омраза между мюсюлмани и християни", завърши мюфтията.


Твърденията за насилствено ислямизиране отричат и директорът на училището в Рибново Феим Иса, и учителите. Отбелязват, че благодарение на Башев в селото може да се завърши и средно образование. Децата също отговарят, че никой не ги насилва да учат ислям. За облеклото си - шалвари и забрадка, казват, че така са възпитани, но и се харесват.


В селото обясняват сегашните проблеми на кмета с конфликта му със зам.-директора на училището по административната дейност Недим Таламанов. През октомври миналата година до директора на училището Феим Иса срещу Таламанов е подадена жалба от чистачка в училището за тормоз и гавра. Подадена е жалба и в местната полиция, а в същия ден Таламанов излиза в болнични, за да не бъде уволнен дисциплинарно, и така пети месец, разказват в Рибново. Мнозина смятат, че тъкмо той е потърсил депутата Яне Янев и цели политическа кариера. Мълвата в селото вече го сочи за кандидат-депутат, но без шанс да бъде подкрепен в региона.


Таламанов прекрачи всякакви норми на поведение и оттам тръгнаха всички проблеми, казва и Феим Иса. Допълва, че след този случай са последвали множество проверки от регионалния инспекторат по образование и икономическа полиция по сигнали на Таламанов за нарушения - насилие над децата, нередности при извършените ремонти в сградата на училището и спечелените проекти. За петте години, в които съм директор, сме спечелили проекти за 250 хил. лв., няма от какво да се притеснявам, всичко е наред, казва Иса. И още - преди две-три седмици в училището е идвал регионалният представител на ДАНС, който е разговарял с него и с учителя по ислям Бошнак за сигналите за насаждане на радикален ислямизъм в Рибново. "Няма такова нещо, учениците от 1-ви до 12-и клас имат право да посочат предмет по т.нар. задължително избираема подготовка и от 450 деца в училището за тази година 380 са подали заявление, че искат да учат ислям", казва директорът.


Конфликтът в Рибново е между Недим Таламанов и Ахмед Башев, твърдят и близките на Таламанов, които не смеят да напуснат махалата си. Случаят с чистачката е постановка срещу баща ми, защото той пречи на Башев, казва синът Недим Таламанов. Според него баща му е неправилно разбран - в Рибново нямало ислямски фундаментализъм, както твърди Яне Янев, но имало неправилно разпространение на религията. Посочва, че имамите и районният мюфтия в Гоце Делчев Айдън Мохамед говорят едно в джамията и вършат друго навън. "Обърнаха мюсюлманлъка в бизнес, джамията - в политика", конкретизира сестрата на Таламанов Атиле. Възмущава се, че понеже в рода носят български имена, в джамията имамите ги наричали гяури. "Ние сме гласували за ДПС, вярваме в Аллах, какви гяури сме?", продължава Атиле. Башев е отмъстителен, който не е с него, го преследва докрай, твърдят близките на Таламанов. Според тях селото е разделено на ДПС и Башев.


А според други от Рибново партията в селото е "Башев" - гласуват за този, когото той посочи. Разказват как за три дни на местните избори селото е решило да гласува за него, а не за кандидата на ДПС.


Първия си мандат през 1999 г. Андрей Башев спечели като независим кандидат, а през 2003 г. се кандидатира за кмет от ДПС и тогава се преименува на Ахмед, разказват противниците му в Рибново и в Гърмен. Когато се скара с ДПС заради парламентарните избори през 2005 г., две години по-късно се кандидатира за трети мандат като независим с подкрепата на БСП и спечели, купувайки гласове, твърдят близките на Таламанов. Бивша служителка на общината в Гърмен, пожелала анонимност, посочи, че преди местните избори Башев е организирал всички от общинската администрация да обиколят селата, за да съберат подписи за инициативен комитет в негова подкрепа. Противниците напомнят, че е бил доносник на Държавна сигурност и твърдят, че заради него много хора са били изселвани и са лежали по затворите. Разказват, че като директор на училището е построил къща в курортното Огняново. Коментират, че парите е набавил от ремонта на училището, финансиран от холандска фондация. Близките на Таламанов се възмущават, че за един кметски мандат Башев е построил и хотел в Огняново и сега, осигурявайки работни места в общината и в хотела си, държи хората в своя подкрепа.


Не пие, не пуши, той и семейството му работят, спестовни са и е нормално да вложат парите си някъде, контрират поддръжниците. "Общителен е, а като кмет много неща направи за нас - докара ни вода, преди по цяла седмица събирахме пране и съдове, за да измием и изперем, когато ни пуснат водата за един час, асфалтира и пътя от Огняново до Рибново. Харесваме го", добавя аргументи "за" Сане Бошнакова.Сергей Станишев, премиер:


България е страна с много дълга традиция на етническата толерантност и това е нещо, с което трябва да се гордеем. Всеки човек може да избира своята религия и да изразява своите религиозни чувства. По разпореждане на прокуратурата кметът на Гърмен е бил извикан в ДАНС и това е нормална практика. Трябва да се правят и проверки, когато има и такива сигнали. Но искам да кажа, че поведението на г-н Янев е доста рисковано и то не трябва да се поощрява.


Емел Етем, вицепремиер:


Не мога да приема опита на политици, които са се пръкнали вчера незнайно откъде, да разиграват етнически скандали и да застрашават етническото равновесие в страната. Това е циркаджийски начин за привличане на вниманието.


Даниел Вълчев, министър на образованието:


В условията на нарастващо политическо напрежение покрай изборите е изключително неуместно да се намесват децата в религиозната тема.


Корнелия Нинова, говорител на БСП:


Заставаме на принципната позиция за религиозна търпимост и спазване правата на всички български граждани. Ще бъдем непримирими към всяване на омраза и насилие. В предизборна ситуация не можем заради политически интереси да създаваме напрежение между различни групи в обществото. Не бива да посягаме на етническата толерантност и търпимост, градена дълго време с усилията на много хора.


Станимир Илчев, говорител на НДСВ:


Събитията в община Гърмен са в пряка връзка с наближаващите избори. Смущаващ е този енциклопедичен обхват на действията на няколко души. В НДСВ вече се шегуваме, че партията на Яне Янев може да бъде наречена "Ред, законност и свръхинформираност". Те очевидно не следват само собствените си идеи, кой обаче режисира тези действия е много сложно да се разбере, а това е още по-тревожно. Добре е да се направи проверка на екипа около Янев, за да се види дали няма прекалена концентрация на агенти на предишните служби. Досега нямахме прецедент - политически субект, който изпълнява частично функциите и на разследващо звено, репресивен орган и морален коректив.


Яне Янев, председател на "Ред, законност и справедливост":


Има данни за форми на радикален ислям и в Сатовча, в община Доспат, Смолян, Омуртаг, Исперих и Дулово. Някои се надяват, че проверките на ДАНС и прокуратурата ще спрат. Блажени са вярващите. Истината е, че ще се отиде докрай. Ние не сме срещу това хората да избират дали да отидат в джамията или в църквата, но сме категорично против насила да бъдат заставени да ходят на едно или друго място. Има незаконни пари, влезли в определени джамийски настоятелства. Има незаконни пари, влезли в нелегитимни, извънкласни форми на обучение. Има пари, които дават възможност да се правят екскурзии при странни дестинации в Йордания, в Египет, в Иран. Всичко това трябва да излезе на показ.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател:
  *****
  Неутрално

  Идиотщина, наглост, абсурди-това е случващото се в с.Рибново
  И за ДАНС, но и за БСП и ДПС
  Защо за Данс:
  1)ако няма радикален ислям в Рибново-защо правите този нагъл театър с качулки
  2)ако има радикален ислям в Рибново-защо до сега не сте събрали ГОДНИ ЗА СЪД ДОКАЗАТЕЛСТВА? В този случай ДАНС не си върши работата!
  За БСП: С цялата си наглост и премиерът Станишев/на когото е подчинена ДАНС, и който получава сводки от ДАНС всеки ден/, както и БСП излизат с ОТДЕЛНИ декларации, в които ИМАТ НАГЛОСТТА да клеймят случилото се!? Защото ДАНС е на пряко подчинение на премиера. Който се казва...Станишев! И без него това не можеше да се случи. А БСП е управляваща партия!
  Имали данни, моля Ви се, от БСП, че се подготвяли и другаде из Родопите подобни акции. Ами БСП като управляваща партия и Станишев като премиер ръководи подчинената ЕДИНСТВЕНО НА НЕГО ДАНС!
  За ДПС: Нали ДПС е във властта?! Как защитават своя електорат от подобни репресивни мерки?
  Защото БЕЗ НАДЛЕЖНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, цирковете на ДАНС в случая са игра с етническата карта и с огъня!
  На паметливите българи им писна да ги разиграват с показни арести и процеси. Завършващи след протакане...БЕЗСЛАВНО!
  Процеси, често съшити с БЕЛИ КОНЦИ!
  Примери много: Братя Галеви, Вальо Топлото, Хр. Ковачки, Маргините...
  Целта до сега беше само една: да се залъже Брюксел и електората! Та нали идат избори. Сега има и друга-чрез провокиране на етническо и религиозно напрежение да се втвърдят позициите на ДПС!

 2. 2 Профил на Peter
  *****
  Неутрално

  Този може и да се окаже невинен, но в комбинация с казуса Дупница се получава интересна картина на мисленето на българина "корупция и престъпления има, ама при другите, в моя квартал няма"

 3. 3 Профил на Кака
  *****
  Неутрално

  Абе, най-нормално е да има прозрачност във всичко, т.е. и за това което се говори в джамиите. Доколко я има и как това на практика се осъществява аз не знам.. В противен случай сладките приказки извън джамиите за толерантност, уважение и т.н. си остават доста кухи. Мисля, че всички искаме мир и спокоен живот в България - значи всички ние мнозинство и малцинства трябва на дело да го доказваме. А мюфтиите да си опичат главите и не се правят на партийни функционери - играта на котка и мишка се изчерпва, българското общество се учи да изисква все повече от всекиго без разлика!

 4. 4 Профил на оставете ги
  *****
  Неутрално

  оставете ги простаците в Рибново да правят каквото искат и да си живеят със шалварите и забрадките. Но след това да не се оплакват, че са турцизирани. Отново като в Дупница, местният бей е благодетелят, потънал в престъпления, ама ние да го защитим, той е господ, аллах или бащица или всичко. Като ги обрежат и сложат фереджетата, да се сърдят на себе си. В България шалвари, забрадки и фереджета не трябва да има. А иначе политиците- поредните слагачи на ДПС, особено царистите, които ще видят парламент през крив макарон. Срам и позор за този министър на образованието, който толерира забрадки и шалвари в училище.

 5. 5 Профил на осман
  *****
  Гневно

  Местния бей Башев е бивш другар от възраждането на помаците преди 1990г.!!! Още да пиша ли?

 6. 6 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ДАНС и лекето Янев се заеха да втвърдяват и консолидират електората на ДПС.

  Явно комунетата доста са се уплашили за следващите избори.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на Йордан Бояджиев
  *****
  Разстроено

  за Свободата и Знамето и журналистиката

  от: Йордан Бояджиев

  Гледайки и слушайки какво става в с. Рибново (все още в България ????) в мене напират мисли и искам да ги споделя с вас - дано бъда чут.

  за Свободата
  Човек се ражда Свободен , но ако е "правилно" възпитаван - всеки може да бъде превърнат в еничарин. Не е проблема в забраткити и шалварите. Друго е страшно. Тези хора и най-вече децата нямат право на свободен избор. Целенасочено и "демократично" при насърчителното бездействие на българската държава обсебват душите им и ги превръшат в еничари. Другото са риторически упражнения.

  за Знамето
  Знамето е символика. То даже не се пипа с ръце - носи се на прът - високо вдигнато за да го докосва само вятъра. Под него се защитава родината и хора много по-достойни от нас са умирали. Не е кърпа, която демонстративно да размахаш или наметка за рамене на някого (горил го преди години).

  за журналистиката
  Това, което наблюдавам по медиите има само едно име - манипулация на обществено мнение. Как се прави? Показва се част от картината на дадено събитие(внимателно подбрана) и се прави подробен "правилен " коментар. Сигурно са сработили "висши държавни съображения" , но "щраусовото" поведение не е полезно никому - то не решава проблемите, а ги отлага и оставя на случайните фактори.

 8. 8 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  в поведението на хората от това село виждам СТРАХ . правят всичко от страх. каквото и да говорят политиците и да установява ДАНС ..хората да казали ' който има уши- ще чуе , който има очи- ще види ' .

 9. 9 Профил на nedim
  *****
  Гневно

  abe Qne Qnev ne e nikakav politik, toi e edin prostak

 10. 10 Профил на ДИМОВ
  *****
  Неутрално

  Дали е вярно или не,казаното от Яне Янев не е толкова важно.
  По-важното е,че това което се казва от съселяните на Баев и това,което показаха телевизионните канали повече от видно е,
  че положението в селото не е нормално и че селяните са поподнали под много силното въздействие на г-н Башев.Вярвам на близките на неговия противник,защото само човек,който е проявил доблест да се противопостави на г-н Башев,може да каже истината макар и да не е на сто процента обективна.По-важното е,че фактите изказани от хората от селото недвусмислено говорят,че общественият живот в селото не е белязан с демократични промени.Башев явно е поставил мнозина
  от хората в икономическа зависимост и се изявява като дерибей.
  Кметската власт му дава големи възможности да поставя в зависимост жителите на селото,а факта,че езаможен човек му
  позволява да купува гласовете им и да управлява безпроблемно
  селото.Разпитът в ДАНС е стреснал неговия кръг,което е видно
  от снимката на посрещането му,защото те са били готови да принудят населението да излезе и да защити кмета Башев.Разбира се не от любов,а по принуда.Трябва да се намерят сили от населението на Рибново,които да разбият тандема на кмета Башев.

 11. 11 Профил на s.s.
  *****
  Неутрално

  Бреиииииииииии мръсни циганиса тези.

 12. 12 Профил на Варна
  *****
  Неутрално

  Въпреки резервите си към ДАНС, не виждам кой друг да реагира на сигнали като дадения от Я.Янев, ако не съответната държавна инстанция? Във много подобни ситуации, се набива на очи едно недоверие и отричане, почти по дефиниция, на каква да е мярка.
  Друг е въпроса доколко ДАНС пипат със чисти ръце, но ние сме я
  допуснали и създали тази агенция с гласа, който сме (или не сме)
  дали - следователно тя ни представя в някаква степен и трябва да приемем това положение, доде не променим нещата и тази агенция.
  Мина времето на дълбоката неосведоменост из затънтените
  краища на Родината. Нека се знае тогава от всекиго, че държавата ни е тази която има първо и последно запазено право да упражнява контрол и в най-забутаните кътчета и вилаети в България и не се сърди и сантименталничи по религиозному за подобни проверки. И нека я критикуваме Агенцията ако някак е превишила правата си, но да свикваме че гражданското ни общество иска държавност и прозрачност във всичко и на всекиго. Като им е всичко наред на Рибневци и други от калибъра им, нека го покажат и докажат - тук няма християни и мюсюлмани, а граждани на България които са длъжни да се съобразяват с реда и законноста на СВЕТСКАТА НИ ДЪРЖАВА!

 13. 13 Профил на Потресаващ факт
  *****
  Неутрално

  Оппа - от 450 деца в училището 380 ще учат ислям. В 21 век, в Европа!?

  Тук определено има проблем, особено, ако останалите 70 просто не са мюсулмани. А това сигурно е така, ако е вярно твърдението, че всички религии в Рибново живеят добре заедно - значи има и други.

  Един факт има в тази статия сред многото приказки и той определено издава проблема. Интересно е да се провери дали и в останалите села в региона 100% от децата на мюсулмани изучават ислям.

 14. 14 Профил на Възмутена
  *****
  Неутрално

  За мен забрадки и Европа нещо съвсем не се връзват. Още по-тъжно ми става за хората в Рибново, които нямат грам свобода, и това в 21 век в Европа. А това са наши братя българи. За мен не е нормално да си българка и да си облечена като жена от Близкия Изток. Не е нормално да говориш чист български език и да не приличаш и да не се държиш като българин, какъвто съдбата ти е отредила да бъдеш.
  Една "учена" сладурана говори вчера по Дарик радио колко хубаво било, че децата от селото пазели ислямската традиция и ходели с шалварки, и че това наследство би било загубено, ако се обличали като съвременни деца. Ама, госпожо, те са деца българчета, живеещи в 21 век. Мястото на шалварите е в музея или в семейния скрин, където и българите християни съхраняват наследството от своите предци. Нима наследството на българите християни според вас е по-малко ценно, та да стои по музеи, а ислямското невероятно ценно, че българи от 21 век да го предпочитат пред съвременното светско облекло. А и тази ислямска традиция навремето изкуствено и насилствено е отнела истинката самоличност на предците на тези хора. Тогава за каква традиция изобщо говорим. Ще завърша с това, че хората в Рибново наистина би трябвало да са свободни сами да избират, но как да стане това при липсата на свобода?

 15. 15 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Насила ислямизират хората в някои райони на БГ, а правителството (с мандат на ДПС) се прави на ощипана госпожица по темата. Има райони в БГ, където не можеш да пазаруваш в магазин, ако не знаеш турски. Къде живеем? В кой век сме?
  Не съм против обикновените мюсулмани, а против хората, които целенасочено провеждат насилствена политика за ислямизиране и разделяне. Доколкото виждам с държавна подкрепа или поне с държавен чадър.
  А най-голямата гавра с мюсулманите е, че хора активно работещи за репресивния апарат преди 1989, днес са в ролята на техни лидери. Справка - Доган, Башев и доста други. Това, че си менят партията не променя човека, а показва някои негови "качества".
  Само си помислете какво би станало в Германия, ако турското етническо население там започне насила да кара германци в доминирани от турци райони да учат исклям и да ходят на джамия.
  Това е разликата между европейска страна и нашата държава, в която липсват държавници.

 16. 16 Профил на Изумен
  *****
  Неутрално

  В 21 век, в европейска България, пред погледа на много хора и институции се формират талибански орди?!
  За каква толерантност говорят някои, когато по принцип фанатизираните ислямисти не са толерантни?
  Някой замисля ли се какво ще стане в някой бъдещ момент - защото примерите са много?!
  Абсолютно е необходимо да се вземат мерки и то ефикасни!!!

 17. 17 Профил на imersim
  imersim
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До "Възмутена"
  Ако искате да видите колко свобода имат хората от Рибново и района заповядайте. Елате и вижте. А що се отнася до "наши братя българи" сте права, и затова се отнасяйте като към братя. Не си мислете че Вие сте образец за българка. България не се ограничава само с Вас и вашето семейство. Родината е по-голяма от колкото Вие познавате и си мислите. И ако искате някой да Ви обича и да Ви подръжава опитайтесе ако не го обичате поне да не го мразите. Омразата и лицемерието няма да ни помогнат да живеем по-добре. Ние също сме хора и също искаме да живеем добре добре.

 18. 18 Профил на До 1
  *****
  Неутрално

  Когато данните събрани със СРС започнат да се признават в съда тогава ще имаш колкото си искаш доказателства. И за тези талибани и за корупцията. Ти защо се заблуждаваш, че те ще си признаят.
  И си отговори сам на въпроса,защо умишлено са окастрени законите ни за превенция.

 19. 19 Профил на а3
  *****
  Неутрално

  И в Дупница искат да носят на ръце "братлетата".... ама нема, не ги пускат завалиите...

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  Тази "спонтанна" народна любов и тези купища от възбудени привърженици, скандиращи и веещи знамена, строените отстрани на плътна група забрадени жени, всичко това напомня повече на мероприятие на Хамаз в ивицата Газа, отколкото на спонтанно събиране на съселяни в планинско село в страна членка на ЕС.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 22. 22 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 893 Гневно

  Защо давате изказванията само на читаците? Защо не отидете в някоя от малкото останали христянски общини да вземе интервю от тях? Или това е журналистката етика- да дават само едната страна?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 23. 23 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Няма как да не го носят на ръце, след като в тези региони има феодална зависимост на хората от местния феодал - в случая Ахмед Башев, бивш доносник, възродител и кадър на ДПС, който по-късно ужким се скарал с най-крадливата, гнусна и нагла част от тройната мафия.

  ивкръ
 24. 24 Профил на Тефал да му мисли
  *****
  Неутрално

  Евала на ДАНС и сие, за 24 часа спретнаха "тапа" на Я-не Я-да.
  Сега Я-не или ще седи постоянно на тиган тефал, за да не му влезе нещо изозадзе и/или ще спре да се занимава с глупости. Те са за Ата Ата.

 25. 25 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 893 Гневно

  "Близките на Таламанов се възмущават, че за един кметски мандат Башев е построил и хотел в Огняново и сега, осигурявайки работни места в общината и в хотела си, държи хората в своя подкрепа."
  Егати и чистата и светена водица, а? Браво на "предприемчивия" дух на Андрей-Ахмед! С такива като него нищо хубаво не ни чака. Те затова го и посрещат така- за да не ги изгонят от работа, а не защото го обичат!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 26. 26 Профил на Росица
  *****
  Гневно

  Дали случайно този Ахмедко-Андрешко е сложил на обратно знамето върху раменете си?

 27. 27 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Мюнхен е прав. Посрещането на Башев много прилича на постановка, а не на спонтанно събиране. Искат да покажат пред телевизията, че в Рибново всичко е наред, веят се български и европейски знамена, Янев е лъжец и иска да подпали планината, пък ние тук вижте какви невинни агънца сме. Само че, гледайки лукавите им брадати и забрадени физиономии - не им вярвам! Смятам, че още на другия ден всичко е тръгнало по старому. Там трябва да сложат камери за постоянно - по улиците, в училището, в джамиите. Да видим тогава дали са искрени!

 28. 28 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 464 Гневно

  Аз искам да попитам в кое градско училище са спечелили 250 000 лева "от фондовете" като и най-простите разбраха, че всички плащания "от фондовете" са спрени . Или в това помашко училище всички деца стават членове на Менса или си и чиста корупция. Вместо да ни показват този панаир да ни покажат училището - отвътре и от вън та да го видим.

 29. 29 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  "Ние сме гласували за ДПС, вярваме в Аллах, какви гяури сме?", продължава Атиле...
  Аз не съм гласувал за ДПС, не вчрвам в Алах,...и какъв съм в този случай....?

 30. 30 Профил на Въпрос2
  *****
  Неутрално

  ЕТО ТОВА Е ЗА СЪД!!!! Тоя байко разбива УМИШЛЕНО БЪЛГАСКИЯ ЕТНОС ИЗПОЛЗВАЙКИ РЕЛИГИЯ. Цитат: "...Политиците, които се борят за предстоящите избори, трябва да помнят - всеки, който се заиграва с етническия проблем, няма място в българската политика, ..."
  Тук драги сънародниц е разковничето...Усетихте ли?

 31. 31 Профил на бай Хасан
  *****
  Гневно

  Той поне да беше турчин или помак, ами е мангал!

 32. 32 Профил на troian_39
  troian_39
  Рейтинг: Неутрално

  Прекрасна статия!Благодаря на авторката за безпристрастно поднесената информация!Четейки между редовете обаче,за пореден път прозира голата, грозната истина и фактите такива - каквито са,въпреки непочтените усилия на някои медии да манипулират обществото ни!Радвам се,че въпреки тези порочни внушения,немалко читатели с успех съумяват да отделят зърното от сламата,с която в случая се опитват да ни засипят известни на всички ни заинтересовани среди!

 33. 33 Профил на Drug
  *****
  Неутрално

  Snimkata krasnorechivo dokazva, che v Ribnovo ima antibylgarski i nastroeniia (znameto e za balycite). Kak shte si obiasnite totalniat furor sred naselenieto posreshtashto Bashev, kato nacionalen geroi-martir osobeno sled kato toi ne samo che ne be represiran, a po-skoro reklamiran?

 34. 34 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  От касетата, която Яне Янев разпространи и аз гледах по тв се видя ясно , че на трибуната на площада пред стотици хора тия вързаха и професионално заклаха едно живо същество- 150 килограмово теле и изтече огромна локва кръв. И то риташе и се гърчеше. Това на живо. Да бяха поканили Бриджит Бардо. А преди това даскала 10 минути чете Корана на арабски на микрофона. Ако това се случва в двора на джамията на техен религиозен празник- да речем "да". Но това се случи на площада на официално държавно мероприятие- откриване на водопровода. Следователно те налагат шериатските си закони над светските , защото това беше светско мероприятие, с присъствието на министри, а не религиозно. А нали се разбрахме, че един от признаците на радикалния ислям е именно налагането на шерията над държавните закони. Амчи те го направиха 100%. И на видеозаписа кмета каза, че имали водопровод цитирам "благодарение на Аллах". А аз все си мисля, че благодарение на моите (и вашите) данъци, които плащаме, го имат.
  И друго. Днес колят 150кг. теле, утре ще заколят човек на площада. За тях дали разликата е голяма- справка касетата с клането на живо на руския войник в Чечня, която пусна Милена Милотинова и си загуби работата в БНТ. И защо даскала в Рибново черпи с бонбони, когато убият американски войници в Ирак? И защо са намерили материали на забранената ислямска фондация "Вяра" в селото. И те ли са благодарение на Аллах ?

  Има ли живот след демокрацията ?
 35. 35 Профил на АЙ сектир бе..
  *****
  Гневно

  "Днес колят 150кг. теле, утре ще заколят човек на площада. За тях дали разликата е голяма- справка касетата с клането на живо на руския войник в Чечня, която пусна Милена Милотинова и си загуби работата в БНТ. И защо даскала в Рибново черпи с бонбони, когато убият американски войници в Ирак? И защо са намерили материали на забранената ислямска фондация "Вяра" в селото. И те ли са благодарение на Аллах ?"
  Да вървят в Чечня ,там стриктно се спазва корана и има "верска търпимост"

 36. 36 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поповод действията на ДАНС: другарите от тихия фронт получиха отговорната задача да пуснат малко пара в свирката и я изпълниха блестящо, като освен това подпомогнаха нашия верен съюзник ДПС. Те казаха това което ни си мислим, но от кумова срама не смеем да изречем гласно, а то е че "купуването на гласове е европейска практика"

  ивкръ
 37. 37 Профил на Юлиян
  *****
  Неутрално

  Разликата между измисления радикален ислям и т.н. традиционен е само в средствата за достигане на крайната цел налагането на шериата. И места като Рибново, където мозъците на децата се промиват от първи до единадесети клас са средата в която се възпитават потенциалните бъдещи терористи и камикадзета. За да се установи това е достатъчно да се направи една безпристрастна анкета между тях но не от хора като Антонина Желязкова или Михаил Иванов.
  Повече за ислямската заплаха четете в блога ми http://julian-liborater.blogspot.com/

 38. 38 Профил на бай Пешо
  *****
  Любопитно

  Питам се дали тази Сане Бошнакова, която от 4 години работи сезонно в Гърция, за да изхранва семейството си, е тъй облечена в Гръчко???

 39. 39 Профил на Foreigner
  *****
  Неутрално

  Браво на N17. Кратко, ясно и точно. От противопосавянето на различни религии полза няма за никого, а само вреда.

 40. 40 Профил на Нор
  *****
  Неутрално

  До №17. Прочети по-внимателно поста на "Възмутена". В него не става дума за религиозно противопоставяне. Напротив. Авторката показва своето отношение към всички българи, като на хора, представители на една народност, независимо от религията, която изповядват.
  Струва ми се обаче, че има нещо объркано в твоя пост. Звучиш като объркан, не свободен човек.

 41. 41 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 990 Неутрално

  На импровизираното посрещане имаше едно момче с кърпа или както там се нарича, също като на борците за свобода в близкия изток. Дано това да е бил само един моден атрибут към неговото облекло. Иначе, сравненията между радикален и нерадикален ислям ми звучат като уран и обеднен уран.

 42. 42 Профил на АНА
  *****
  Неутрално

  Помаците са българи
  Това е истината и затова не трябва да се оставят в ръцете на ДПС

 43. 43 Профил на daskala ot yakoruda
  *****
  Неутрално

  Nie ne sme bulgari a pomaci. Takiva sme si bili ot stotica godini . Nishto ne se e izmenilo v rayona. Tova koeto stava naposledak e samo manipulaciya i nishto drugo. Ne se starayte izlishno zashtoto nie sami shte si opredelim po koy pyt da vyrvim. V BG ima nay-mnogo deca bez mayki i to vsichkite hristiyani. Vie li shte ne uchite na moral i etika. Pogrijete se malko za sobstvenite si deca koito zabremenyavat poradi nehaystvoto vi.

 44. 44 Профил на Нор
  *****
  Неутрално

  Надявам се, че не всичски българи мохамедани мислят като този от пост № 43.

 45. 45 Профил на Бай Хасан
  *****
  Весело

  До доскала от Якоруда
  Прав си, вие не сте нито българи, нито турци. В основата си гените ви са тракийски, макар, че и вие сте смесени.Разбираш ли, каквато и религия да изповядвате си оставате траки. Но след като живеете на територията на България, сте български поданици и трябва да живеете по законите на тази държава!

 46. 46 Профил на осман агата
  *****
  Неутрално

  Наистина в Европа най много деца без майки има в БГ. Помаците имат силни семейни връзки
  Кой кого ще поучава в този случай. Разголените жени ли стават по-модерни и по-културни.
  Българи, вразумете се.

 47. 47 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 990 Весело

  А, бе децата без майки са предимно от едно друго малцинство, но са си български граждани. По въпроса за разголените жени - когато е 30 градуса по Целзий някакси не върви да ти се виждат само очите. Цивилизованият човек не действа първосигнално, това че вижда красива жена не го кара да й "скочи". Явно в някои общности самоконтролът е доста слаб и това налага жените да крият, каквото смятат за опасно и предизвикателно, защото мъжката част от съответната общност може да не успее да овладее нагона си.

 48. 48 Профил на yoco
  *****
  Неутрално
 49. 49 Профил на Българин
  *****
  Гневно

  Чудя се къде съм се родила -в България ли или в същата потурчена България,в която са починали прадедите ми, а децата ни в коя точно държава ще остареят?!

 50. 50 Профил на JO
  *****
  Неутрално

  DO OSMAN, TURSKOTO REZANO KOPELE.TI KAKAV SI BE ,MAIKA TI DA EBA POMACHKA,BIH TI ODREZAL GLAVATA.

 51. 51 Профил на SS
  *****
  Неутрално
 52. 52 Профил на JO
  *****
  Неутрално
 53. 53 Профил на от далечната
  *****
  Неутрално

  " Под игото" - настолна книга за всеки истински българин.
  " ...И ще дойде време, където е било турско пак турско ще стане, България ще си поиска разпръснатите чеда да се върнат в прародината и хората ще си търсят корените. И царят ще се завърне при тях"...
  Интернирана в Сибир, Курганска област, село Скоробогатое баба Александрица, грамотна, починала на 93 години през 1981 година в Бесарабия. И това време настъпва. Сега трябва да се роди и Мунчо, та да има кого да бесят комшиите.

 54. 54 Профил на Читател
  *****
  Гневно

  Турците вън от Родината ни,вън от България!!!

 55. 55 Профил на Лили
  *****
  Неутрално

  При такъв сигнал като подадения от Яни Янев всяка институция, подобна на ДАНС в която и да е страна би извикала тези хора на разпит. Друг е въпросът какво ще излезе от проверката и дали действително има данни за извършено престъпление. Така, че не виждам защо плюете по ДАНС. Или просто първосигналната реакция на българина да напсува първо държавата е по-силна от всякакъв разум.

 56. 56 Профил на Ppp
  *****
  Неутрално

  ebasi komentarite, ebasi 4udoto - sedja i se 4udja kak o6te ne ste izklali kade 6to tur4ilja i pomaci ima?

 57. 57 Профил на analizator
  *****
  Неутрално

  turcite sa bili gospodari na tezi zemi kolkoto i bulgarite. a pomacite sa sobsvenici na tehnite si zemi ot panti veka. Vizantiycite i te sa bili nyakoga gospodari. Utre kakvo moje da stane samo gospod znay. Vseki da si stoi mirno i da si gleda rabtata, pa sme si i nay slabacite balkanite i nishto nyama da spechelim ot konfrontaciya s drugi darjavi
  koito moje da ni se namesyat

 58. 58 Профил на bn
  *****
  Неутрално
 59. 59 Профил на venci
  *****
  Неутрално

  koito e protiv ribnovo da doide daim go kaje v o4ite

 60. 60 Профил на marsi
  marsi
  Рейтинг: Неутрално

  И в нашия сайт има нещо интересно по темата. Виж подписа.

  http://pisnani.com/index.php
 61. 61 Профил на Pisatel.
  *****
  Неутрално

  The oneness of Allah. Allah has no partner, son, daughter, helper, or competitor. There is nothing that even remotely resembles Him, for He is unique.Allah Akbar!
  „Хуманизмът е неизбежен.Humanism is inevitable!”
  Предстоят авторски вечери на съвремени български писатели- 278.
  Стани наш спонсор и дарител – помогни на българската култура!
  съюз на писателите в България./прочети и разпространи/.
  THE WRITER`S UNION OF BULGARIA.ПИСАТЕЛИТЕ - ПРОРОЦИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ПИСАТЕЛ Е ТОЗИ, КОГОТО СМЯТАТ ЗА ТАКЪВ ! ПОКАНА./Искам да работя и живея за България/. Съюзът на писателите в България (от всички етноси) www.worlduni.narod.ru, [email protected] , най-учтиво ви кани на творческа авторска благотворителна вечер на тема: „Мястото на Исляма в човешката култура”, която ще се състои на 30 март 2009 г.,понеделник от 18 часа, в Посолство на Мира; ул. Бенковски №25. За повече информация: тел. Михаил Вашкевич 02/8705542, GSM 0889-200141, проф. д-р Иван Венев 02/8701135, Борис Ташков-02/4894545: 02/8725822:Руси Стойков, Йоло Денев; 02/8896618, Веселин Стоянов 02/9577549, 0893-423422; Любомир Петрушев, 02/8513126; Никола Статков, 02/8733786. Заповядайте!
  Дарителска сметка: ОББ, клон „Фр.Нансен”, банков код 20078205; сметка в лева и валута 1026366518; Дан. Номер 222 116 27 17; БУЛСТАТ 13 05 50 905; МОЛ Михаил Вашкевич.

 62. 62 Профил на ismail
  *****
  Неутрално

  Фенка на Башев се родих ,фенка на Башев ще умра и на гроба ми ще пише, Башев е върха, а Яни Янев да му диша прахта.

  Башев със селата влиза в играта, Яни Янев с мотора отпатува за затвора.

  твоия фенка:Сузето

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK