Да живееш в Рибново

Да живееш в Рибново

© Анелия НиколоваСелото, известно със запазените до днес традиции на мохамедански сватби от октомври до април, се намира на 25 км от общинското село Гърмен. Тесен, но добре поддържан път свършва в селото, което се намира на 1000 м надморска височина в Западните Родопи. Основното ни препитание е тютюнът, такава ни е земята, казват местните жители. В шивашкия цех работят само 70 души, останалите напоследък търсят работа в чужбина - Гърция, Испания, Швеция. Личи си - през деня по улиците има повече жени, облечени в традиционните шарени шалвари и забрадки. Движат се на групи с децата, отделно от мъжете. Майките в Рибново продължават традицията и носят децата си в т.нар. цедилки, не използват детски колички, а и няма как - улиците в селото са стръмни, на места и без настилка.


Извън активния земеделски сезон мъжете прекарват времето край трите смесени магазина на площада пред кметството. В тях се предлага всичко - от тръби и перилни препарати до цигари и хранителни продукти. Аптека и лекар в селото няма, за тях се ходи в Гърмен или Гоце Делчев.


В петък мъжете задължително са в джамията - в Рибново има две, в двата края на селото. Децата също ходят в джамиите, учат се да четат Корана. Казват, че не разбират какво четат, но ходжата им превежда. В часовете по ислям в училище ни учат на търпение и смиреност, да уважаваме и зачитаме мнението на възрастните, казва петокласничката Несибе Илюз.
За младите в Рибново няма много забавления - няма кръчми, нито дискотеки. Виждат се на кафе в единствения бар в селото. След убийството в Осиково в началото на февруари затвориха и кръчмата там, сега за празници и банкети слизаме в Огняново, там има хотели, механи - това разказва млад мъж, който съдейства на чужди етнолози и журналисти, дошли за проучвания в Рибново.


За децата най-атрактивният предмет в училище е "Информационни технологии", оборудвани са две компютърни зали, хвали се директорът Феим Иса. Учителката по информационни технологии Любка Демитрушева коментира, че в последните една-две години почти всички ученици имат лични компютри вкъщи, снабдени с интернет, принтери и скенери.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK