В очакване на тежко лятоСлед тежкия зимен сезон, който приключва със спад на приходите между 20 и 30%, лято 2009 също се очертава като едно от най-трудните за туристическия бранш през последните десетина години. Това показват резултатите от трите най-важни за България изложения в сектора - берлинското ITB, завършило преди дни, и московските MITT и Intourmarket, които започнаха в края на миналата седмица.


Сигналите от структуроопределящите пазари - Германия, Великобритания и Русия, са за спад в броя на туристите между 10 и 30%. Тенденцията обаче може да се задълбочи и допълнително да утежни положението на бранша. През миналата година приходите от чуждите туристи достигнаха 2.533 млрд. евро, ръст от близо 11% спрямо 2007 г., осигурявайки над 7% от брутния вътрешен продукт.


Първият сигнал от изложенията в Русия са намалените чартърни програми от руските туроператори. В Москва и в Екатеринбург са резервирани с по 20% по-малко седалки за лято 2009, а в Новосибирск - с над 35%, съобщи генералният мениджър за Русия на туроператора "Солвекс" Димитър Цонев. 20% по-малко руснаци в България засега е оптимистичната прогноза на бранша, тъй като все още не може да се каже дали всички седалки в самолетите ще бъдат заети. "Аз лично очаквам да дойдат около 30% по-малко руски туристи", каза управителят на "Балкан експрес" Георги Петков. Според други туроператори, работещи на руския пазар, сривът може да стигне и до 50%.
"За западните пазари се очакваха намаления на туристите, но много фирми от бранша виждаха в Русия алтернатива", обясни търговският директор на "Албена" АД Маргита Тодорова. Ситуацията се е влошила заради кризата и обезценката на рублата, която поевтиня спрямо долара с над 30% за последните няколко месеца. Например корпоративните клиенти, които години наред са използвали базата в Албена, вече пренасочват служителите си към собствени бази. Свиват се и обемите на големите спортни групи, на които също се е разчитало досега.


Управляващият съдружник на ТУИ за България Валентин Йосифов засега очаква 10-процентно намаление на германските туристи в сравнение с 2008. "Но ако се понапънем, може да постигнем резултатите от миналата година." Йосифов не очаква намаление на чартърните полети през годината от Германия. "При Великобритания положението е по-сериозно, очакваме спад на туристите от 30%", каза той.


Опитите и тази година да се използват румънските туристи като спасители трудно ще се осъществяват. Вярно е, че по официалните данни те са най-многобройните посетители в България и пазарът има потенциал, но не може да компенсира приходите от западните и руските групи, категорични са туроператорите. Причината е, че в преобладаващата си част румънците пътуват инцидентно, със собствен транспорт и с кратък престой.


Проблемите в туризма ще се отразят негативно и върху съпътстващите дейността сектори. Прогнозите са, че ще намалеят приходите за транспорта, хранителната индустрия, развлекателния сектор. В бранша се очакват съкращения на постоянни служители, както и намаление на бройката на традиционно заетите само през летния сезон. "На практика туризмът е единствената индустрия, която може да донесе някакви свежи пари в условията на криза", коментира генералният мениджър на туроператора "Ландис" Иван Кирязов.


Валентин Йосифов, управляващ съдружник на TUI за България


За съжаление турооператорите сами не могат да направят много, за да ограничат последствията от кризата. Нужно е съдействието на хотелиерите и самата държава. Първата стъпка, която може да бъде направена, е драстично намаление на цените, което означава минимум с 10 на сто. Отминаха онези романтични времена, в които можехме да предложим на клиента безплатен масаж и той да избере нас. Сега на политиците не им пука, защото не знаят дали ще са на власт през следващата година, но определено имаме нужда от подкрепа.


Георги Щерев, председател на Съюза на собствениците в Златни пясъци


За мен намалението на цените не е решение, тъй като България и без това е евтина дестинация. Свалянето на цените ще означава автоматично занижаване на качеството, което само ще отблъсне туристите. Според мен те могат да бъдат привлечени с уплътняване на предлаганите услуги. Може да бъдат включени допълнителни услуги в пакета. Допълнително трябва да се стимулират българите, за да почиват в България. Това може да стане чрез различни данъчни облекчения. Решение е и Банката за развитие да предоставя на хотелиерите краткосрочни безлихвени заеми на обща стойност 35-50 млн. лв., за да се подготвят за идващия сезон.


Калин Сутев, представител на ИТС за България


Смятам, че засега правим достатъчно много, за да смекчим последствията от кризата. Турооператорите не могат да направят нищо без съдействието на хотелиерите и авиокомпаниите. Увеличили сме срока за ранно записване на германския пазар от края на април до края на май. Ще правим и по-големите намаления до края на периода. Засега частният бизнес се опитва да преодолее кризата самостоятелно, без участието на държавата. Досега агенцията по туризъм не е предложила конкретни мерки за излизането от ситуацията, както и по всичко личи, че няма намерения да го направи.

Още от Дневник +

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на завзек
  *****
  Весело

  е то къде имаше място да се налее бетон по крайбрежието или планините-наливахте, направихте огромна леглова база, пък сега нъцки
  ще си бутате част от тези бетонни пейзажи

 2. 2 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Масларова, какво чакаш! Заведи им 100 000 пенсионери.

 3. 3 Профил на tostos
  tostos
  Рейтинг: Разстроено

  Не може в съседните нам страни цените да бъдат два три пъти по евтини срещу много по добро обслужване , и да чакате туристи.

 4. 4 Профил на mned
  *****
  Неутрално

  "За мен намалението на цените не е решение, тъй като България и без това е евтина дестинация." А Гърция и Турция вече ги намалиха цените ... и са евтини дестинации за нас.

 5. 5 Профил на добрич
  *****
  Неутрално

  Шефа на Албена преди няколко години говореше сериозно, че ще води туристи от Китай...........хахахахахаха

 6. 6 Профил на ямх
  *****
  Неутрално

  виктория и мажестик от снимката в слънчев бряг ще си останат празни заедно с плажа

 7. 7 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Кой ще дойде сред бетона,,боклука,чалгата и бандитизма?
  А това лято-2009, ще бъде "приказка" в сравнение със следващото и по-следващото...

 8. 8 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "След тежкият зимен сезон, регистрирал намаление с 20 до 30%"...

  Глупости!

  Туристите са около 1/5 от предния сезон. Според математиката, която аз съм учил, това са 80% намаление, не 30%

  Ама българския хотелиер е като българския премиер - щом има аванта, знае да лъже така че даже и в Камбоджа им плющят ушите на Червените Кхмери!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 9. 9 Профил на Обикновен бачкатор
  *****
  Неутрално

  Тази година няма да мога да си позволя да почивам на Сл. бряг, затова ще почивам на Анталия.

 10. 10 Профил на daniel_donov
  daniel_donov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като чета колко ви е кеф че туризма има проблем направо ме побиват тръпки.Колко злоба има в хората.Давайте все така и се удавете в собствения си сос.Даваите да умориме всички бизнеси в България.Първо Строителството после туризма,после хранителната промошленост,после всичко каквото се произвежда в България защото то е гадно и да купуваме само вносно,да ходим в чужбина на море.
  А откаде ще дойдат вашите заплати бе идиоти.
  Да не мислите че държавата ще Ви храни.
  А от каде ще дойдат данъците
  Престанете да злорадствате а дайте да си помогнем сами защото вярваите тези с хотели и заводите пак ще си имат пари и ще се оправят защото могат .Тези хотели и фабрики не са ги направили за да стават по богати.Те пари си имат и могат да се лишат от тези главоболия.
  а Вие само ще си ревете и ще злорадствате.

 11. 11 Профил на baphomet
  baphomet
  Рейтинг: 381 Неутрално

  #10 Ходи да се прегледаш веднага!

 12. 12 Профил на Emma
  *****
  Разстроено

  Съгласна съм в общи линии с №10. Никой не отрича, че голяма част от хотелите се вдигнаха с мръсни пари, че непоправимо се съсипа природата и т.н. Но не мога да разбера злолардството на мнозинството от форумците при новината за очаквания срив в туризма. В крайна сметка става въпрос за сектор, който дава 7 % от БВП, осигурява стотици хиляди работни места, да не говорим за заетите в свързаните сектори. В крайна сметка това ще удари по джоба на всички ни! Ами дайте тогава да се радваме, че шивашката промишленост е пред фалит, щото и там "чорбаджиите" са лоши и експлоатират работниците, че "Кремиковци" хлопва кепенците, че торовите и химическите заводи са на ръба. Урааа, на ви сега! Има нещо перверзно в наслажденито, с което българите коментират всяка лоша новина, сякаш не сме от тук, а живеем на друга планета...

 13. 13 Профил на Хриси
  *****
  Неутрално

  Тези които съсипаха природата и курортите ни точно това заслужават.

 14. 14 Профил на 14
  *****
  Разстроено

  Tesi koito imat pak ste si imat a tesi koito niamat suvsem nisto nema da im ostane. T a s vuprosa s imaneto po dobre tesi s imaneto da imat ta nesto da ostane i sa tesi deto niamat.

  Da sprem da tursim vechnata spravedlivost - ama da mislim sa napred - da ima poveche ta da ima sa vsichki

 15. 15 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Хора, въпрос на месеци е левът да се срине спрямо еврото (фактически). Колко ще е новият курс - 3 лв/EUR, 3,95 лв/EUR - това аз мога само да гадая, икономически подкованите да споделят. За всеки случай - тъжно, много тъжно  И какво ще стане? Киловат ток по 4 евро цента при 20 в Германия, бирата в кръчмата 30 евро цента при 4 евро в Европа и градският транспорт по 30 евро цента при 2 евро на запад? Нали цяла Европа ще се изнесе да живее тук. Всяко производство свързано с разход на ток ще цъфне тук. Коя е обективната причина да падне лева? Това че равнището на цените е 36% от това на ЕС и ще стане 18%?

  Ако лева падне 2 пъти и всичко скочи 2 пъти, какъв е проблема? Преди време имаше деноминация 1000:1, сега ще има номинация 1:2. Може да кръстим еврото за 27, 43 лв и съответно да приравним всичко, какво ще е разликата? Проблем за спестителите в лева, които са малко.

  Валутите на комшииите се обезцениха, защото се дължаха на раздути цени и заплати. Кокво произвежда Румъния, за да има 2 пъти по-високи заплати от тук, или Унгария, за Балтика да не говорим. За разлика от Чехия, която произвежда и кроната е относитерно стабилна.

  Зад всеки лев има произведена стока, която струва по-малко от същата на международният пазар. Левът не е надценен, а е подценен. Токът си е ток и кагато в Германия струва 0,20Е, а в България 0,20 ст., това означава, бе икономически обусловеният курс изчислен през ел.енергията е 1 към 1. Когато германецът произвежда 1000 гърнета, за които получава 2000Е заплата, а българинът 500 гърнета от същите, за които получава 1000 лв/500Е/, това означава, че еврото е надценено 2 пъти. Когато българинът произвежда 500 гърнета за 1000 лв, които са 500 евро, а унгарецът 500 гърнена за еди колко си форинта, които са равни на 1000 евро, това означава, че форинта трябва да се девалвира 2 пъти. Ако не се девалвира 2 пъти държавата трябва да прави дългове за да го крепи, както се крепеше лева от 1990 до 1996 г. Затова България има бюджетен дълг от 3 млрд. долара, а Унгария от 80 млрд. от които над 30 млрд. само за последните месеци.

 16. 16 Профил на ААА
  *****
  Неутрално

  мм да, прав сте др.Иванов. Една част от хората просто не разбират, че на практика сме в еврозоната, а доста голяма част независимо дали разбира или не, просто и е приятно да си мечтае как всичко ще се скапе и всички ще са зле. Така де, няма само на тях да не им вървят нещата..

 17. 17 Профил на Хи-Хи
  *****
  Неутрално

  Това е огромен плюс - "елате при нас - щото нема да има други и ще Ви бъде много спокойно"

 18. 18 Профил на П.К.
  *****
  Разстроено

  В статиите посветени на туризма в България винаги е имало нещо адски дразнещо: Това е отношението към Негово Величество Туриста! Туриста като ЧОВЕК, а не като приносител на печалби. Без изключение винаги се прокрадва мисълта, че ако туриста не е състоятелен, едва ли не е боклук, който по-добре да не стъпва в курорт. Е докато го има това перверзно-печелбарско отношение към ХОРАТА - пък било то и в качеството им на туристи - няма да се радваме на добър туристически отрасъл. Всеки усеща когато някой му гледа само и единствено в джоба...

 19. 19 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  Държавата не знае колко ca хотелите и колко е легловата база! Мутрите скриха това при отита за статистика за да не плащат данъци. Как като няма статисика се правят прогнози!? Или дайте да ревем за да не плащаме данъци!

 20. 20 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Maslarova, pochni da vodish na more i ruskite pensioneri. Taka shte pomognesh na nashia turizum i na reitinga na tvoia partien drugar otvud chernoto more.

 21. 21 Профил на Аристотел
  *****
  Неутрално

  Какво да се коментира един бранш, в който олигарси, ченгета и мутри унищожиха природата, дребните хотелчета, местните хора.

  Нито капка жал, нито лев в тази клоака. Нека загиват и без това перат пари и крият данъци.

  Кратко: Да го д.....те!

 22. 22 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 727 Неутрално

  и какво стана сега - печалбите на мутрите лични, загубите им обществени

  malart.blog.bg
 23. 23 Профил на wr
  *****
  Неутрално

  Аз лично не виждам нищо чудно в това, че много хора няма да почиват на нашето черноморие, а ще отидат в чужбина.Над 20 години редовно ходя да почивам в Приморско, а имам роднини във Врна, при които се отбивам на връщане.Имам пълна представа за съсипването на Черноморието, особено Южното.И когато разни измислени патриоти почнат да ме убеждават, че трябва да си дам малкото пари, които мога да отделя, за мръсни плажове, без пречиствателни станции, за бетонни гета, собственост на наркотрафиканти и сутеньори- това е най-малко подло.Дошло е времето , когато цялата дивотия на нашия "елит" ще лъсне на голо.Но не си мислете, че като няма туристи, хотелите ще загинат.Няма такова нещо.Собствениците им си имат друг "бизнес", където парите не спират.Така, че не само не им пука, ами ще продължат да строят, защото мръсни пари няма къде да се вложат , освен в безумно строителство.

 24. 24 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  др. Иванов изцяло се е объркал.

  Борда няма да падне.
  По въпроса какво произвеждат Румъния и Унгария и защо там заплатите са по-високи също не е познал. Нямам намерение да се разпростирам.
  Който иска - има данни, да ги гледа.

  Др. Иванов, не по-високо от обущата!

  Нали имаш тесен досег с туризма.
  Защо не коментираш по статията, а пишеш за "международното положение"?

  Кажи за туризма. Твоите мнения може да са екзотични, но поне изразяват някаква конкретна позиция.

 25. 25 Профил на Спрете
  *****
  Неутрално

  Дневник, защо не си намерите нови продворни изказвачи, освен тези тримата празнодумци - Йосифов - източвача на ТУИ, Щерев - ниската цена и Сутев - безхаберника.

 26. 26 Профил на Окото
  *****
  Любопитно

  Каква е разликата между вече бившите инвестационни банки от Уолстрийт и "курортите" "Слънчев бряг", "Златните" и пр.? А каква е приликата?

 27. 27 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  Ако някой си мисли че лошите прогнози ще ни накарат да помислим за повишаване качеството в туризма , за повече чистота , екология,по-добър сервиз,по-доволни туристи и пр. дълбоко се лъже .
  Ние сме безнадежден случай като шопа " И сам да съм у трамвайо па че се блъскам"

 28. 28 Профил на до WR
  *****
  Неутрално

  не съм съгласен с теб , щото тия имоти като се строят нали трябва някои да ги купува или да почива в тях. а като няма купувач и почиващ загива , затъва в собствените си л.... на . аз тази година планувам да отскокна до чужбина , така че мен не ме брой на черномарието.

 29. 29 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Страхът от страшното е по-страшен от самото страшно"

 30. 30 Профил на измислен патриот
  *****
  Неутрално

  Само един въпрос имам към всички.
  Всички ли забравихте че тези които ни обслужват по морето и планината са българи като нас.
  И тези сервитиори,хотелиери и др. постоянно се оплакват че някои не произвеждал качествени обувки например.
  А тези с обувките се оплакват че друг Българин не прави хубав салам.
  И т.н.
  Е на края какво излиза че всеки само се оплаква от другиа ,а когато той трябва да направи нещо не го прави като хората.
  Докато само плюем другия и се радваме на неговите проблеми все така ще бъдем.
  Ние няма да почиваме при тях ,а те няма да купуват това което произвеждаме или предлагаме.
  Е кои ,ако не те ще купи това вашто чужденците ли?
  Нали на тех ще дадем нашите пари само и само да не вземе някой да бъде по добре от нас.
  Даваите в същия дух и ще прокопсаме.
  А Наистина има какво да се желае от туризма в България

 31. 31 Профил на клмн
  *****
  Разстроено

  Бетонираха най-красивите места на страната и реват за помощи, данъчни облекчения, гратисни визи и ... да не ги изброяваме. Няма да ги питаме с какви пари построиха тези бетонни чудовища, а толкова ли безмозъчни бяхте, когато ги набутахте едва ли не на плажните ивици и на ски-пистите??????...Поне да бяхте оставили место да посадите две-три дервета???...Сега пак искате да ни легнете на гърба и ви плащаме безумията?!!!?... Ако сме нормална държава да се приложи правилото; КАКВОТО СИ ПОСЛАЛ НА ТОВА ЩЕ ЛЕГНЕШ.

 32. 32 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  Печалбарите със сигурност ще гризнат дървото, мутрите изпраха парите и не им пука, а читавите хотелиери ще се справят. Който има пари ще почива, а който няма ще кълне по форумите. Пътеводител за ценители:www.orientirbg.com

 33. 33 Профил на Turoperator
  *****
  Неутрално

  Много сте интересни всички. Били бетонирали морето. Навремето колко хубаво било в малки хотелчета. Ако не бяха тези големи хотели колко туристи щяха да дойдат тук? 10% от сегашните. Всеки пее колко хубаво било да идват богати а не бедни. Запомнете, в България богат турист никога, ама никога няма да дойде и причината не е бетонираното море. Какво ще прави богятият турист тук? Ще ходи на битака във Варна? Или да гледа делфинариума? Или да се разхожда вечер по улиците и да чака цигани да го оберат? Ние сме си намерили нишата . Тази ниша е бедният турист и тя е единстваната възможна. Оставете приказките колко красива страна е България. Истината е, че ние сме бедна, мръсна и с нищо незабележителна страна. А огромното застрояване с хотели си има просто обяснение. Летния сезон по света е 2 месеца - юли и август. Това е така заради отпуските на хората и колкото и да се мъчим неможем да го удължим, можем само да правим по голяма база за непретенциозни туристи.
  Пък всички дето злорадстват за намалелия приход на туристи, да си направят една сметка, че тези 7% от БВП са всъщност 7% от заплатите им, а даже и повече.

 34. 34 Профил на глупаци
  *****
  Гневно

  генерален мениджър = старши управител

 35. 35 Профил на хехе
  *****
  Весело

  "Опитите и тази година да се използват румънските туристи като спасители трудно ще се осъществяват." Поне като им е евтино, да заработят някой и друг лев на плажа. Не им трябва да могат да плуват, само да имат големи шамари

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK