Български хелзинкски комитет: Власти, цинични към демокрацията

Български хелзинкски комитет: Власти, цинични към демокрацията

© Красимир ЮскеселиевГодина, белязана от "цинизъм и стагнация в отношението на българските власти към ценностите на политическата демокрация, върховенството на правото и прозрачното управление". Така изглежда 2008 г. според годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за правата на човека, представен в сряда.


Полицейско насилие


Употребата на сила и огнестрелно оръжие от властите продължава да е един от основните проблеми според БХК - тези методи се прилагат често и са регулирани от правна рамка, която не съответства на международните стандарти. През годината няколко души са загубили живота си при съмнителни обстоятелства при употреба на сила или оръжие от органите на реда. С 20% повече са случаите на оплакалите се от насилие при арести в сравнение с 2007 г. и въпреки препоръките наказателният кодекс все още не съдържа състав за изтезание.В деня, в който организацията представи доклада, вътрешният министър Михаил Миков "наказа" с понижение за една година полицаите, които конвоираха починалия в арестантска кола Пламен Куцаров (виж карето). Случаят стана в началото на тази година.


Според изследване на организацията в четири затвора в страната - Пловдив, Плевен, Белене и Бобов дол, има тенденция към увеличаване на насилието върху лишените от свобода в сравнение с миналата година. Все още няма норми, които да възпрепятстват злоупотребата със специални разузнавателни средства, смятат от БХК. Продължава проблемът с произволните подслушвания от службите за сигурност. Годината бе белязана и с непрекъснатите опити на МВР да получи неограничен достъп до данни от интернет, констатират авторите на доклада.
Медиите - монопол и неясна собственост


През миналата година се е влошило положението със свободата на изразяване поради комбинация от стари проблеми и нови тенденции. Значително се увеличава автоцензурата сред журналистите, като те доброволно се отказват да правят разследвания, заяви Юлияна Методиева от БХК.


Според експертите на организацията все още няма яснота и прозрачност по отношение на собствеността и капитала на много от медийните компании, което прави изключително трудно идентифицирането на играчите на пазара. Юлияна Методиева посочи като проблем и и "растящата концентрация на капитала" в медиите, която засилва монополните позиции на шепа играчи, както и корпоративните и политическите интереси, стоящи зад тях.


В същото време PR агенциите проявяват "агресивно вмешателство" в работата на медиите, защитавайки определени корпоративни интереси. Продължава и политическият натиск върху тях.


Според доклада медиите като цяло поддържат расизъм, ксенофобия, сексизъм и предразсъдъци към отделни малцинствени групи. През 2008 г. те са достигнали нов пик при употребата на словото на омразата спрямо различни малцинства, каза Методиева.


Миналата година е очертала и крайни форми на физическо насилие над хора заради тяхното слово, груби намеси на държавата в контрола над интернет публикации и уволнения на журналисти от популярни медии заради засягане на икономически интереси. Като фрапиращи случаи за това са посочени убийството на писателя Георги Стоев, побоят над Огнян Стефанов от "Фрог нюз" и уволнението на Георги Коритаров от "Нова телевизия".


"Натискът върху медиите не е много груб, но е особено настоятелен. Констатациите не са нещо ново. 2008-а е поредната година, в която се случват тези неща", коментира Огнян Стефанов. Журналистът обясни, че шест месеца след нанесения му побой все още не е потърсен от разследващите органи и не очаква извършителите и поръчителите на покушението да бъдат разкрити. "Избирателността на разследването е стар проблем и той продължава с години", заяви председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев по повод разкриваемостта на престъпленията. Продължава да действа "рестриктивния и дискриминационен" според БХК Закон за вероизповеданията от 2002 г. Освен това в няколко града не са отменени общински наредби, които ограничават правото на публично изразяване на религиозни убеждения. Това са Бургас, Пловдив, Габрово и Разград.Светлина в тунела е значително еволюиралият антидискриминационен режим, най-вече чрез практиката на Комисията за защита от дискриминация. Според БХК подобрение има и в защитата на бежанците и кандидатите за убежище.


Противно на очакванията служителите на МВР и полицаите, участвали в задържането на починалия арестант Пламен Куцаров, не бяха уволнени. Вътрешният министър Михаил Миков не се съобрази с решението на инспектората, който беше предложил ведомството да се раздели с четиримата, придружавали Куцаров. Той почина в полицейска кола, като експертиза показа, че срещу него е имало насилие, а в стомаха му беше открит амфетамин. Четиримата полицаи нарушители бяха наказани за една година с преместване от дирекцията за противодействие на тежката престъпност в районни управления в София. Ръководителят на отдела и началникът на сектора, в който са работили четиримата, временно няма да бъдат допускани до конкурси за повишаване в длъжност. Двама от оперативните работници, заети с разследването срещу Куцаров, бяха порицани.


Основни проблеми


- Свръхупотреба на сила и оръжие


- Незачитане на правото на личен живот


- Регрес в свободата на изразяване


- Стагнация в положението на хората с психични разстройства


- Дискриминация към жените


- Нарушения на религиозни права

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Христо
  Христо
  Рейтинг: Неутрално

  Откъде получават заплати тези наши защитници на свободата?

 2. 2 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: Неутрално

  "Освен това в няколко града не са отменени общински наредби, които ограничават правото на публично изразяване на религиозни убеждения." Зависи кой, къде и защо иска да изразява публично такива възгледи, т.е. да зарибява децата ни и да заграбва имотите на бабите. Ако е поредната секта на петдесятници, йеховисти или мормони, да вървят по дяволите.

  .......................................................................

  http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=14686

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: Неутрално

  Христо, това просто не е твоя работа. Ако имаш коментар, коментирай, ако не - замълчи и не се излагай с махленщина.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: Неутрално

  Христо, това просто не е твоя работа. Ако имаш коментар, коментирай, ако не - замълчи и не се излагай с махленщина.

 5. 5 Профил на юрист
  юрист
  Рейтинг: Неутрално

  Добросъвестно събрана информация и обективно оценена. БХК остана една от малкото независими и професионални организации у нас. Каквото прочетете в докладите й, след години ще го видите в решенията на Европейския съд по правата на човека.

 6. 6 Профил на до о. Павел
  до о. Павел
  Рейтинг: Неутрално

  Не, става въпрос за сектата на християните, много слабо представена в България.

 7. 7 Профил на Верно
  Верно
  Рейтинг: Любопитно

  "Христо
  Откъде получават заплати тези наши защитници на свободата? "
  Откъдето и милиционерите от данакоплатеца.

 8. 8 Профил на ciganin s FREE WILL
  ciganin s FREE WILL
  Рейтинг: Неутрално

  BHK e perachnica na pari. Da ste chuli, che njakude sa reshili problemite na romite. Az sobstveno sam ciganin, a ne rom, kakto se kazva, govorja svobodno English, imam vishe kato metalurg, bil sum na vun i vi garantiram, che tova sa samo mrusni pari, idvashti ot EU.

 9. 9 Профил на АБФК
  АБФК
  Рейтинг: Неутрално

  България е уникална страна за ЕС.
  Зачестяват случаите на убитите от самите полицаи задържани. Групите от НСБОП се превръщат в ескадрони на смъртта, издържани от данъкоплатците.
  Медиите-собствеността била неясна според БХК. Съвсем си е ясна собствеността им-на бивши величия от ДС. Какъв е Димитър Стоянов (в-к Земя), или П. Манджуков (ВВТ). Или пък явочника Тошо Тошев?
  Защо уволниха Иво Инджев?
  Защото попита как така Първанов е получил мезонет като подарък!
  Или на медиите не направи никакво впечатление, че Станишев, човек който не е работил и един ден, се разхожда с часовник за 25 000 евро!
  Последните две са и въпроси за форумния идиот Христо!

 10. 10 Профил на Аlexander
  Аlexander
  Рейтинг: Неутрално

  Хелзинкският комитет се сети!

  Само една година?

  Това цинично отношение на българските власти е перманентен процес от поне последните сто години, та досега!
  Ние никога не сме имали правителство и институции обърнати към човека в България.

  Ние сме като мимове в тези понятия и ценности!
  Ние само говорим, подписваме споразумения, правим се на европейци навън, или пред гости от Европа, а утре сме си същите балкански шмекери!

  Ние сме лъжци в България - на всички нива! Най-вече за правата! Тоест - такива почти няма...
  Всъщност има!
  Правото да си затваряш устата, за да не те пребие местната мутра, местният дерибей, и правото да играеш театър, че всичко е наред, когто то никога не е.

  Хелзинкски комитет и България? Свиня и кланденчова вода!
  Не ставайте смешни!

 11. 11 Профил на До Александър
  До Александър
  Рейтинг: Неутрално


  Александър, Вие сте безкрайно прав. Въпросът обаче е и в това, че хората са толкова свободни, колкото искат да бъдат. Не забравяйте, че всичко в реалният свят е усилие и няма как без да го положим да постигнем нещо.

 12. 12 Профил на щщщщщщщщщщщ
  щщщщщщщщщщщ
  Рейтинг: Неутрално

  Седя си кротко и гледам как Иван Бедров отбива лекцията на тема Абсолютните величини, поднесена от Соломон Паси в предаването на РеТВ/2503 http://www.retv.bg/?video_cat_id=4
  Паси напада бг блоговете в ефир
  Днес блогосферата трябва да намери някак сили да отвърне на удара
  Кое обаче ме впечатли
  Даже нямам обяснение защо избирам да го напиша, след като си обещах никога да не го правя

  При карикатурната война, в разгара на която турците поискаха от Фо да се извини и затвори ЮландсПостен, премиера обясни че в Дания има свобода на словото

  Премиерът не отстъпи от тази си позиция
  Което в моите книги го прави демократ
  Демокрация - свободи

  Снощи, кандидат за НАТО поста, с дълго досие от хероин, нощни клубове и за повече Бинка Пеева, реши че РеТв е мястото да огласи демократичните си възгледи относно свободата на словото в блогосферата
  Същата дето критикува настоящата му съпруга за Могилино неандерталската й реакция
  Мъка им е на семейство Паси, че нямат подкрепата вътре и навън, да си свършат работата
  Това е щото не са демократи. Не са расли демократи и не са порастли да разбират от демокрация.

  Надявам се да си тоят в бг, да кротнат и да спрат с произвеждането на беди за нацията

 13. 13 Профил на Донни
  Донни
  Рейтинг: Неутрално

  "АБФК" много сте прав!

  Много добър анализ!


 14. 14 Профил на LU
  LU
  Рейтинг: Неутрално

  "Като фрапиращи случаи за това са посочени убийството на писателя Георги Стоев, побоят над Огнян Стефанов от "Фрог нюз" и уволнението на Георги Коритаров от "Нова телевизия"."

  Дневник, в доклада никъде и нищо не се споменава за Коритаров.

 15. 15 Профил на Българин до тъпия о.Павел
  Българин до тъпия о.Павел
  Рейтинг: Неутрално

  О. Павел, голям задник си!
  Ти да не си мислиш, че дискредитираната ти Православна църква ще се ползва вечно с привилегии, независимо от безотговорността, която демонстрира Висшия клир (до един агенти на ДС, и ЦК на БСП) и нисшия клир - свещениците, дето се напиват като гъзове и гледат хората в ръцете - пари ли им носят за кръщене, погребение и венчавка, за които редвно закъсняват.
  Че тя твоята БПЦ е станала пародия, т.е. перверзия на Църква!
  Само ти ли си, дето се прави, че не го забелязва?
  Щото хората са тотално разочаровани от такива като тебе - да ти го кажа, ако си мислиш, че като те плюят, дъжд вали!
  А и за имотите на вдовици да ти кажа нещо:
  Църквата беше най-големия земевладелец на България до 9 септември 1944 г. И знаеш ли откъде ги е имала тия имоти?
  От дарения на миряни, нещастник! От богати търговци, чорбаджии, но и от бездетни вдовици и стари хора, дарували имоти - земи и къщи на Църкавата.
  А знаеш ли къде са сега тези имоти, боклук такъв, в расо?
  В ръцете на новобизнесмените от БСП, ДПС и НДСВ.
  А да ти направи впечатление, че червения патриарх Максим мълча като риба през всички тия 20 г., в които можеше всички тия имоти да се върнат на църквата?
  Но дума не обели за връщане. Защо, умнико, расофорен?
  Защото е дупе и гащи на комунягите-атеисти. И пази техните заграбени имоти от Църквата. Това е, нещастнико!
  Само че тука става дума за милиони хектари - чифлици, гори, езера и пр.
  Присмял се хърбел на щърбел!
  Ще ми лееш крокодилски сълзи за петдесетници, евангелисти и пр., които уж вземали имоти - боклук!
  Евтин на житото - огромните имоти на вдовици, харизани от Св. Синод на комунистите, а скъп на плявата - ще ми говори за някакви трохички, дето при това не е ясно, дали не са вестникарска измислица!

 16. 16 Профил на Mdaaa
  Mdaaa
  Рейтинг: Неутрално

  Za kogo li e iznenada tozi doklad. Interesnoto spored men v sluchaia e che taka narecheniat "klub na bogatite" Evropeiskiat Suiuz ne e klub na demokracii. V nego se dopuska vsiakakva pasmina, vkliuchaia nasha milost - Kenefiistan - ako ima geopoliticheskil prichini za tova.

 17. 17 Профил на pravoslaven
  pravoslaven
  Рейтинг: Неутрално

  Az sam pravoslaven hristiqnen no mi pravi vpechetlenie,che BPC/balg. prav.cerkva/ mnogo se strahuva ot drugite hristiqnski cherkvi koito i se qvqvat neshto kato konkurenciq-alternativa.
  Nqma losho BPC da se zaeme s naistina carkovna i prosv. deinost a ne samo s demagogiq kolko i prechat drugite, i da se osvobodi ot opekata na ateistite komunisti i agentite na DS.
  Konkutenciqta ne e prestaplenie.
  Prestaplenie e religiqta da e podvlastna na mafiqta i ateizma.

 18. 18 Профил на Ivan40
  Ivan40
  Рейтинг: Неутрално

  Малко съм притеснен от факта, че тези щури момичета и момчета още се кичат като "Хелзинкски комитет". Няма ли кой да им каже, че хелзинкският процес умря от насилствена смърт! Много жалко наистина - но:
  - Свръхупотреба на сила и оръжие (повсеместно - от НАТО, РусФ, ЕС, ТАЛИБАН и много др.)

  - Незачитане на правото на личен живот - за справка, поогледайте се и малко по-задгранично!

  - Регрес в свободата на изразяване - повсеместно, освен "При чашата"!

  - Стагнация в положението на хората с психични разстройства - то други хора май няма, а стагнацията днес е видима и с превръзка на очите.

  - Дискриминация - някога към, жените, а днес наред, ако не темързи. АЗ съм прав и никой друг!

  - Нарушения на религиозни права - ето тука не ми се говори, че пак ще повръщам!

  Имате много поздрави, "Хелзинки", ама и ние имаме, за съжаление!

 19. 19 Профил на Хммм
  Хммм
  Рейтинг: Неутрално

  Маскираният като демократ милен цветков беше поканил трима гости. Гледаше пелтекът райчев в очичките и не гъкваше. Оня държа 2/3 от времето. Другите ги прекъсваше след изречение и половина. Така нито гостът може да изложи свързана мисъл, нито зрителят да я проследи. Повечето от времето от останалата 1/3 дрънкаше водещият.
  Това е постоянен маниер на бареков и ризова.
  Друг техен любим похват е да забиват в периферни теми и да дълбаят, докато изчерпат времето на неблагонадеждния.
  Достатъчно е обаче да се появи в студиото някой от тройната или техен лакей, одма млъкват като риби и муха да бръмне, ще се чуе.
  Това не е автоцензура, а фрапантна цензура.

 20. 20 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Гневно

  Няма по-антибългарска органицация в нашата страна от Хелзинкския комитет! Този Красимир Кънев е професионален антибългарист! Предлагам дейността на комитета да се разследва и срещу него да се заведе дело за проповядване на етническа омраза срещу българите!

 21. 21 Профил на Милиционер
  Милиционер
  Рейтинг: Неутрално

  Ако затворим МВР престъпността ще намалее драматично.
  Факт!!!

 22. 22 Профил на Народа срещу Държавата
  Народа срещу Държавата
  Рейтинг: Неутрално

  Човек,умира докато е бил под полицеиски конвой! Значи ИЛИ полицаите ни са малоумни и не могат да преценят кое е животозастрашаващо състояние ,при което мястото им не е в полицията,ИЛИ не им е пукало, при което мястото им не е в полицията .
  Накзанието за това че са оставили гражданин, пък бил той и законопрестъпник да умре е БРУТАЛНО - понижаване в чин за ЦЯЛА година!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Абе смешници,я си подавайте оставките незабавно - вие сте негодни да служите!

 23. 23 Профил на Пешао
  Пешао
  Рейтинг: Неутрално

  До Христо номер едно.Пръв си ама веднага ти се разбра чисълта.Искаш да научиш кои плащат на БХК за да може полесно и горещо да ги ругаеш.Важно ли е кой плаща в случая когато се пише истината.?? Не разбира се.Престани с тия тъпи въпроси?!!

 24. 24 Профил на до комуниста  20
  до комуниста 20
  Рейтинг: Неутрално

  комунистическа свиньо,няма такова нещо антибългарин,антисърбин,антируснак,това са остарели комунистически демагогски жаргони. Сега в Македония всеки ден наричат всекиго,който напише нещо негативно за Македония,точно така "антимакедонец'. Няма такова животно бе говедо комунистическо. Да пукнете дано,живота ни скапахте и пак се силите ,олигофрени такива. Всичко е верно в материала,абс. всичко

 25. 25 Профил на Демократ за Силна България
  Демократ за Силна България
  Рейтинг: Неутрално

  Брех! Тези как така не са споменали нищо за ци...ромите? Тази година нали имаше няколко случая на насилствено безобразно гонене на този изстрадал етнос, като от това нагоре пуснаха багерите срещу къщичките им?
  И нищо не казват? Странно... обикновенно са първи по тази част

 26. 26 Профил на New Yorker
  New Yorker
  Рейтинг: Неутрално

  Do nekadarnite po-dolu. Vie mai prinadlezite na 1000 kilometra na severoiztok, predi 20 godini. A sto ne i v Severna Korea. Ste vi e dobre tam!

 27. 27 Профил на И аз да питам Ристо
  И аз да питам Ристо
  Рейтинг: Неутрално

  Драги Христо № 1, а ти откъде получаваш заплата.

 28. 28 Профил на сведен
  сведен
  Рейтинг: Неутрално

  До юриста:БХК подбира информацията си така както и нредят Преэ декември эанесох оплакване при тях от полицейски своеволия и тормоэ ,който полицаи и охранители иэпълняват попоръчка Поръчителят е Огнян Георгиев ,а Иэпълнителя е спрякор ПАЦАТА Оплакването ми е от постоянно подслушване ,следене, прикачване към компютара по мрежата и иэфабрикуване на иэмишльотеници от первеэен характер эа да ми съсипват живота Каквато е эаканато Адвокатката АНЕТА ГЕНОВА която ме иэслуша и прие написаното оплакване беэ да ми даде входящ номер с предлог ,че само е достатъчна дата /такава била практиката им/ искаше да ме вкара в лудница эатова ,че съм се осмелил да и търся правото на эащита от таэи полицейска гавра ДАНО МА НЯКОЙ КОЙТО ДА СИГНАЛИЭИРА В СТРАЭБУЛГ С КАКВО СЕ ЭАНИМАВА ПОЛИЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ А може би Вие г-н ЮРИСТ?

 29. 29 Профил на Kutmicevic
  Kutmicevic
  Рейтинг: Неутрално

  BG HELZINKSKI KOMITET E ANTI bg ORGANIZACIJA.......
  HORA KATO .......................................................................................
  kRASIMIR kANEV E ZA ZATVORA ....!!!!! tOZI PROMAKEDONIST E antiBULGARIN ! ! !

 30. 30 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Гледам оценките към мненията под статията и какво ми направи впечатление: оценката на положителните мнения за дейността на БХК е положителна, а на отрицателните е отрицателна. Това ме навежда на мисълта че почитателите на БХК, които би трябвало да защитават свободата на словото, наказват различното мнение, докато лошите типчета, които не одобряват БХК, не постъпват така. Много интересно.

 31. 31 Профил на полит
  полит
  Рейтинг: Неутрално

  Полицейската демокрация настъпва.!!!!!!.БРАТЯ ОТ БУЛГАРИСТАН преди време писах че 21 от Регионалните председатели на ГЕРБ са бивши ПОЛИЦАИ. ХОРА БДЕТЕ!!!. Вижте резултатите от изборите в последно време и си направете ИЗВОД-с.Брест ,с.Мокреш,с.Ряхово победители са ГЕРБ.Къде са резултатите(резила)на СДС-ДСБ-трагедия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах