Националният мит - между инсталацията и политиката

Митът за "недотам лошия комунизъм" никога не си е тръгвал от Източна Европа: от време на време само бива поизмит и отново вдиган на пиедестал

© Krassimir Youskeseliev

Митът за "недотам лошия комунизъм" никога не си е тръгвал от Източна Европа: от време на време само бива поизмит и отново вдиган на пиедесталС дълбок глас и вид на преживял много Ферхат Кентел разказва за новите митове на турския национализъм. "Свещената кръв" е толкова популярна в съвременното турско общество, че присъства вече в музикални клипове по интернет, в реклами, дори и в учебни и псевдонаучни занимания. Ученици от едно турско училище например създали в час по химия "инсталация" на турското знаме със... собствената си кръв. После тържествено подарили произведението на генерал от армията.


Кентел е историк от университета "Билги" в Истанбул и в края на миналата седмица говори за особените отношения между сакрално и светско в родината си на конференция в София, посветена на политическата митология. Турският разказ прилича в значителна степен на картината и в другите балкански държави, а е показателен и за политическите и социалните трансформации на митовете в съвременния свят. Турското общество е общество в риск, то продължава да се развива в битката между секуларизация и религия, твърди ученият. И в тази битка въпросът за сакрализацията на кръвта, за принадлежността към род и нация подхранва вечното търсене на врагове и виновници за несгодите. Дълго време врагът е бил Гърция, но след преодоляването на междусъседските напрежения през последните години, все повече атаките се насочени навътре. Новите противници са либералните, светски настроени историци и интелектуалци, родоотстъпниците, в чиято категория попаднал и самият Кентел, защото се включил в подписка за извинение за арменския геноцид.


Митовете естествено дават храна и на
всевъзможни конспиративни теории


а тези в Турция спокойно могат да опишат и новите български конспирации: Европейският съюз, евреите, американците. Европа опитва инвазия в Турция, евреите искат да я превземат, за да сложат ръка на енергийните й трасета, а Кюрдската работническа партия (ПКК) цели разцепление на страната, подпомагана от ЕС и САЩ, смятат мнозина турци, по думите на Кентел.


Още по-забележителна е употребата на мита Ататюрк. Бащата на модерната турска държавност и неговото наследство отдавна са станали религия. Ататюрк е Аллах, мавзолеят му в Анкара е Кааба (древният храм, около който е построена Голямата джамия в Мека), а личните му записки и документи - новият Коран, разказва изследователят.


Заместващият механизъм е широко разпространен в Източна Европа и особено политиците на Балканите с охота го използват, смята проф. Луц Нийтхамер от Университета в германския град Йена. Специалистът по следвоенна Европа и устна история (Oral History) дава пример с един от най-могъщите съвременни митове - смяната на комунизма с национализъм. От комбинацията между разпада, последвал краха на комунизма, и националистически стремежи са раждат ужасяващи неща, каквито видяхме в Югославия, посочва ученият.


Нийтхамер подчертава, че митовете са национално обусловени, затова и конкретното демитологизиране зависи от съответната държава. В САЩ например вече се подлага на критична преоценка "тоталната неоспоримост на неолиберализма", властвала в последните 2 десетилетия.


Но в Европа, и най-вече в източните й краища продължава да важи друг мощен мит - за


"недотам лошия" комунизъм


което възпрепятства неговото изследване. Тъкмо през тази година, когато се навършват 20 години от падането на Берлинската стена, необходимостта от задълбочено обществено проучване изпъква още по-отчетливо. За съжаление това се случва на много малко места и резултатите не са особено обнадеждаващи. Професор Нийтхамер работи по изследователски проект върху т.нар. осталгия - носталгията по бившата ГДР и личните спомени, свързани с нея - и отбелязва странен факт. Носталгичното възприемане на миналото не е само "биологичен проблем за възрастните", а в много голяма степен се наблюдава при по-младите. "Тъкмо хората, които по време на срутването на Стената са влизали в пубертета, най-силно се съпротивяват срещу западната култура, и то защото си спомнят ГДР без нейните проблеми. В представите им това е нещо като авторитарно защитен детски свят", обяснява историкът.


На уютния исторически разказ в учебниците


по история на Балканите обръща внимание и Анамария Дуцеак Сегестен от Университета в Лунд, Швеция. Тя сравнява учебниците в Сърбия и Румъния и прави следното заключение: В тях са залегнали "добрите митове", подходящи за децата, за разлика от описанията в другите исторически текстове. На румънските ученици се разказват две легенди - за латинския произход на румънците и за националното единство, докато сръбските им връстници учат за грандиозната военната мощ на своите сънародници и за "исконното" сръбско Косово.


А какво става с българските митове и политическата им употреба? Според Лиляна Деянова от Софийския университет се забелязва


нов тип държавен национализъм у нас


Това е белег за нови процеси в дефинирането на нацията, които не се осъзнават от политическите и интелектуалните елити. Държава и националност вече са разединени, казва тя, давайки пример с дискусията около проекта "Батак" на Улф Брунбауер и Мартина Балева. На единия полюс бяха либерално настроени интелектуалци, които твърдяха, че националната история трябва да се "приватизира" (подобно на БТК ), т.е. историята да се "денационализира". На другия - историци като проф. Георги Марков, за когото глобализацията един вид застрашава националната история, обяснява Деянова. Според нея с намесата си в спора и със своя открит урок, изнесен в Батак, президентът Първанов обилно е подхранил националистическата тръпка в търсенето на враг и в крайна сметка е потвърдил това, което яростно е оборвал - Батак като мит. Нищо че малко преди това публично приветства германско-френския проект за общ учебник по история.


Заключението на Деянова е, че случаят "Батак" и дебатите около законите за паметта са израз на видимото вече и все по-неуспешно усилие да се удържи историческото наследство в новите условия на съществуването на нациите, когато има основателни тревоги за културното наследство и неговото препредаване на поколенията. Споменът не трябва да блокира гражданския дебат за настоящето, той не трябва да бъде зов за мъст, а памет-урок.


За да стане това обаче, е нужно обединяване на усилията на историци, интелектуалци, журналисти, както обобщава проф. Нийтхамер, "за да се погрижим критично кое е легитимното пространство на митовете и кое е враждебно към хората, нереалистично и без бъдеще".

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на о. Павел
  *****
  Неутрално

  Няма нация без митове и българската нация не прави изключение. Опасно е, когато самото битие на нацията се основава на митове, какъвто е случаят с американската, македонската, косовската и пр. Скандалът с Батак е недоразумение. Става въпрос за една полска картина, рисувана десетилетия след клането, която го възпроизвежда по доста свободен начин. В Батак през 1876 г. българи мюсюлмани колят българи християни. Мит е, че убийците са турци и то башибозуци. Също е мит, че са клани невинни хора. Батакчани убиват сина на местен помашки властник и той заповядва на подчинените си да отмъстят по най-кървавия начин.

  ..............................................

  http://knigi.get.bg/index.html?act=products&do=detailed&id=131787

 2. 2 Профил на трагедия
  *****
  Неутрално

  Ако някой се сети да преведе официалните истории на съседните народи и ги съпостави със съдържанието в нашите учебници ще направи пари...........Балканските митове са абсурдни!

 3. 3 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Трагедията на България е в това, че мнозинството от историците, интелектуалците и журналистите, са под влиянието и зависимостта на бившите комунисти или техните потомци. С една дума - под влиянието на властта.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 4. 4 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  Малко извън темата.
  Митове има, но има и факти. За добрите неща при комунизма например. За лошите неща мога да напиша нещо далеч по-обемно от "Война и Мир". За готините много малко. Но ето едно. Колко западняци познават музиката на: Локомотив, Омега, Илеиш, Генерал, Бергенди, Ж Конц, Червонъе китари, Но то цо, ФНН, Сфинкс, Прогресив, сръбските и гедерейските...
  Почти никой. А ние ги знаем, защото ги пускаха като заместител на западното.
  Аз съм щастлив, че съм слушал тия рок групи. На запад не са ги слушали, нали?

 5. 5 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Вижте какво, тая тема е много дълбока. Не е уместно да се спекулира със светините на един народ под предлог, че се прави обективен анализ. Когато видя църквата в Батак със следите от куршуми, когато видя чертата, до която са стигали труповете, когато видя дръвниците, на които са секли главите на моите прадеди - само обективност не искайте от мен!!! Ако в сърцата ви нищо не трепва, щом четете "От Батак съм, чичо", то и всякакъв дебат е невъзможен. Защото дебат има между две страни. А не между човек и празна обвивка на човек.

 6. 6 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Нациите се изграждат от митове и обективни нужди - културни, икономически, социални. Митовете спояват хората в общност и когато те, митовете изчезнат има опасност от разпадане на обществото. В този смисъл не приемам херостратовското иконоборство на разни скучаещи или извратени от комплекси и желание за оригиналност личности - интелектуалци, историци или някакви други.

 7. 7 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Павеле - да всичко е мит и априлсото вьстаиние и потушаването му, и това че някой си може да изколи цяло бьлгарско село ей така щото им е имал зьб. Така ще да е - поляците и тези от Батак са виновни. И естествено турците никога не са клали бьлгари. Т. пак.

 8. 8 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  "Скандалът с Батак е недоразумение."

  о. Павел,
  Според мен истинското недоразумение е Първанов и приближенте му историци, които за съжаление са лицето българската историческа наука.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 9. 9 Профил на Иван Бардов - психолог
  *****
  Неутрално

  Най-големият мит, който разпространяват тези "изследователи на митовете" е, че е възможно напълно обективно и безпристрастно-отстранено разглеждане съдържанието на социалните представи. Човешкото съзнание е дълбоко пристрастно и затова всяка социална представа е винаги емоционално обагрена. Още през 70-години на 20 век се осъществени експерименти, които убедително доказват, че между процесите на мислене и емоционалната сфера съществуват цяла градация на преходи и взаимовръзки; ако тя бъде разкъсана настъпват дълбоки психични разстройства. Не случайно един от най-ранните клинични симптоми на шизофренията е т. н. "емоционално изравняване", един от изразите на което е загуба на способността да се изпитват емоции. Така че номер 5 - единицата е напълно прав - там, където се секли главите на прадедите, не можеш да си обективен, освен ако не си нравствен урод.
  Ето защо опитите да ни направят "морални шизофреници" е доста перфиден опит за манипулация. В тази връзка един "невинен" въпрос - какво би станало, ако се организира конференция под егидата на ЕС - "Холокостът - мит или реалност?" и там се защитават позиции, които да са различни от официализираните?

 10. 10 Профил на Toni
  *****
  Неутрално

  Явно доста хора тук не схващат разликата между политически мит и легенда! Естествено всеки човек изживява емоцианлно миналото си, това е напълно легитимно и не е нищо лошо. Проблемът е, когато политически фигури злоупотребят с чувствата на хората и започнат да ги канализират в желани от тях (политиците) насоки. Не е в реда на нещата, когато пишман-историци от Сирещник дават тон и определят, що е то научното!
  Манипулация е, когато на сирещнишките историци и подвластниците им се отдаде да се профилират за сметка на една откровена лъжа, а именно, че Балева искала да отрече клането в Батак! Как така анализът на една картина ще промени фактите? Ако някой докаже, че един съветски филм за Втората световна война от 1978 е "свободно съчинение", то значи ли това, че не е имало ВСВ? Това, което сега става в България е да се фетишизира и сакрализира самата картина, а не събитието! Ако българите не ги мързеше да лислят, лесно биха се усетили, кой в случая изопачава историята и мисли злото на народа...

 11. 11 Профил на Захари Стоянов
  *****
  Неутрално

  Тони 10
  "Това, което сега става в България е да се фетишизира и сакрализира самата картина, а не събитието!"
  ......
  Я не си криви душата и не прави хората на идиоти.
  Кой в България е "фетишизирал" и "сакрализирал" картината, след като почти никой не беше я виждал. Картината стана широко известна именно след провокацията на безродницата Балева. Нейната цел беше именно да отрече историческия факт, подигравайки се на картината, на изображенията, на стила на художника и т.н.
  В Батак от 6100 души са изклани към 5000. И да има спор по числата, това не е важно, защото става въпрос за хиляди българи.
  Маса българи имат корени от Батак, техните предци са убити. На тях ли ще им разправяш, че нямало клане.
  Фактът, че някои нашенски политически проститутки спекулират с историческия факт "Баташкото клане", ни най-малко не означава, че ние трябва да фалшифицираме истината, за да им отнемем аргументите.
  Негодниците веднага ще намерят друг повод, направо ще си съчинят мит, ако няма факт и пак ще си свършат работата.
  Акцията на Балева за отричане на "Баташконо клане" си беше чиста проба политическа диверсия с цел нарушаване на етническия мир в България, настройване на българските християни и българските мюсулмани един срещу друг, мобилизиране на българските мюсулмани да гласуват за създадената от бившите комунистически тайни служби етническа партия.
  Коминтерновският проект за дезинтеграция на българската нация на "македонска", "турска", "помашка", "шопска", "влашка" и т.н. е в ход и до днес и има поне 3 века история.
  Изнесени бяха достатъчно данни, че проектът "Батак" на "съдружникът" на Балева се финансира от фондация, в която се подвизават агенти на бившите комунистически тайни служби.
  Намирането на някой изгладнял и безроден български комуноид за изпълнител, който са го учили в училище да обича най-напред чужди държави преди своята, е било най-лесният, технически въпрос.
  Да се намерят за медийна подкрепа още "100" словоблудстващи интелектуалеца с лабилна имунна система, поради същото възпитание, също не е било проблем.
  Да се престане с непрекъснатите предизборни провокации в пресата по "турската" тема, в т.ч. и серията статии на Горчева, защото те целят единствено запазване на политическото статукво.
  В Европа и света на дневен ред е осъждането на комунизма за престъпленията му срещу човечеството, в т.ч. и българското.
  Пишете за това, а не се правете на чалнати!

 12. 12 Профил на Moriaka
  *****
  Гневно

  До автора:

  "Но в Европа, и най-вече в източните й краища продължава да важи друг мощен мит - за "недотам лошия" комунизъм"


  ... абе на тая възраст дето си (Виждам снимката) .. ти от "комунизъм" к'во си видял ? .. или го чу от дядо си ??

  При "Комунизма" имаше и добро образование, и добро мед. обслужване, и селяните строяха къщи на 3 ката, и нямаше ни глад, ни тая отчаяна беднотия (духовна и материална) дето Ви мъчи сега.

  При "Капитализма" .. богатите са богати с озаконените си грабежи, а беднотията е ужасяваща! Няколкото години мир и сравнително благополучие на измиращото "средно съсловие" (в УСА, Европа).. имат кървава предистория ... и несигурно бъдеще.

  Това дето ти имаш в предвид е Българският тъпигиозлък, баш-тарикатлък и многознайковщина... с дарбата да осXре всичко.

  А и не бъркай икономически основи с тоталитарно водене/устройство на обществото !!

  Гайдо, и о6е по -ло6и новини за тебе: ""Но в западна Европа, и най-вече в развитите й страни .. идва .. друга мощна идея .. тази на социялизма !

 13. 13 Профил на Moriaka
  *****
  Гневно

  Четох (навремето си) обявлението за плануваната изложба в оригинален текст, он-лайн, на ввв-страницата на "Свободния Берлински Университет" . Възмутително ! С е-маил до Ректора на Берлин. Унив., както и до Академичния съвет на (хуманитарния) Университет в Грац (където Брунбауер е завършил. ) .. изказах възмущението си от Текста и подканих Брунбауер да се заеме с темата Освиенцим/Аишвитц, а не с Батак.

 14. 14 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 735 Неутрално

  ах, моряка пак громи капталистите

  malart.blog.bg
 15. 15 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Батак не е мит ,а исторически факт!!

 16. 16 Профил на do N4
  *****
  Неутрално

  67 набор съм нито една от групите не ми е известна имаше някакви опити за соц рок ама бяха гола вода, слушах каквото слушам и сега

 17. 17 Профил на 4
  *****
  Неутрално

  мдаа, да ти дават да слушаш само соц групи и да се радваш даже... странно...

 18. 18 Профил на pelikan
  *****
  Неутрално

  На немците им дай да човъркат другите истории и да дават акъл, вие пък какво се хващате на това все някой от по-на запад да ви признае, работете за себе си и за Бога, не в сянката на културния колониализъм, а както интуицията ви учи. Защо този доста по-различен от немския български национализъм пречи и трябва да бъде изкоренен, има много други народи по света които са силни на базата на етническото и религиозното обединение, и точно това разбиване на силата и обезродяването в духа на глобализацията се цели от културните колониалисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK