Националният мит - между инсталацията и политиката

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на о. Павел
  *****
  Неутрално

  Няма нация без митове и българската нация не прави изключение. Опасно е, когато самото битие на нацията се основава на митове, какъвто е случаят с американската, македонската, косовската и пр. Скандалът с Батак е недоразумение. Става въпрос за една полска картина, рисувана десетилетия след клането, която го възпроизвежда по доста свободен начин. В Батак през 1876 г. българи мюсюлмани колят българи християни. Мит е, че убийците са турци и то башибозуци. Също е мит, че са клани невинни хора. Батакчани убиват сина на местен помашки властник и той заповядва на подчинените си да отмъстят по най-кървавия начин.

  ..............................................

  http://knigi.get.bg/index.html?act=products&do=detailed&id=131787

 2. 2 Профил на трагедия
  *****
  Неутрално

  Ако някой се сети да преведе официалните истории на съседните народи и ги съпостави със съдържанието в нашите учебници ще направи пари...........Балканските митове са абсурдни!

 3. 3 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Трагедията на България е в това, че мнозинството от историците, интелектуалците и журналистите, са под влиянието и зависимостта на бившите комунисти или техните потомци. С една дума - под влиянието на властта.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 4. 4 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  Малко извън темата.
  Митове има, но има и факти. За добрите неща при комунизма например. За лошите неща мога да напиша нещо далеч по-обемно от "Война и Мир". За готините много малко. Но ето едно. Колко западняци познават музиката на: Локомотив, Омега, Илеиш, Генерал, Бергенди, Ж Конц, Червонъе китари, Но то цо, ФНН, Сфинкс, Прогресив, сръбските и гедерейските...
  Почти никой. А ние ги знаем, защото ги пускаха като заместител на западното.
  Аз съм щастлив, че съм слушал тия рок групи. На запад не са ги слушали, нали?

 5. 5 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Вижте какво, тая тема е много дълбока. Не е уместно да се спекулира със светините на един народ под предлог, че се прави обективен анализ. Когато видя църквата в Батак със следите от куршуми, когато видя чертата, до която са стигали труповете, когато видя дръвниците, на които са секли главите на моите прадеди - само обективност не искайте от мен!!! Ако в сърцата ви нищо не трепва, щом четете "От Батак съм, чичо", то и всякакъв дебат е невъзможен. Защото дебат има между две страни. А не между човек и празна обвивка на човек.

 6. 6 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Нациите се изграждат от митове и обективни нужди - културни, икономически, социални. Митовете спояват хората в общност и когато те, митовете изчезнат има опасност от разпадане на обществото. В този смисъл не приемам херостратовското иконоборство на разни скучаещи или извратени от комплекси и желание за оригиналност личности - интелектуалци, историци или някакви други.

 7. 7 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Павеле - да всичко е мит и априлсото вьстаиние и потушаването му, и това че някой си може да изколи цяло бьлгарско село ей така щото им е имал зьб. Така ще да е - поляците и тези от Батак са виновни. И естествено турците никога не са клали бьлгари. Т. пак.

 8. 8 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Скандалът с Батак е недоразумение."

  о. Павел,
  Според мен истинското недоразумение е Първанов и приближенте му историци, които за съжаление са лицето българската историческа наука.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 9. 9 Профил на Иван Бардов - психолог
  *****
  Неутрално

  Най-големият мит, който разпространяват тези "изследователи на митовете" е, че е възможно напълно обективно и безпристрастно-отстранено разглеждане съдържанието на социалните представи. Човешкото съзнание е дълбоко пристрастно и затова всяка социална представа е винаги емоционално обагрена. Още през 70-години на 20 век се осъществени експерименти, които убедително доказват, че между процесите на мислене и емоционалната сфера съществуват цяла градация на преходи и взаимовръзки; ако тя бъде разкъсана настъпват дълбоки психични разстройства. Не случайно един от най-ранните клинични симптоми на шизофренията е т. н. "емоционално изравняване", един от изразите на което е загуба на способността да се изпитват емоции. Така че номер 5 - единицата е напълно прав - там, където се секли главите на прадедите, не можеш да си обективен, освен ако не си нравствен урод.
  Ето защо опитите да ни направят "морални шизофреници" е доста перфиден опит за манипулация. В тази връзка един "невинен" въпрос - какво би станало, ако се организира конференция под егидата на ЕС - "Холокостът - мит или реалност?" и там се защитават позиции, които да са различни от официализираните?

 10. 10 Профил на Toni
  *****
  Неутрално

  Явно доста хора тук не схващат разликата между политически мит и легенда! Естествено всеки човек изживява емоцианлно миналото си, това е напълно легитимно и не е нищо лошо. Проблемът е, когато политически фигури злоупотребят с чувствата на хората и започнат да ги канализират в желани от тях (политиците) насоки. Не е в реда на нещата, когато пишман-историци от Сирещник дават тон и определят, що е то научното!
  Манипулация е, когато на сирещнишките историци и подвластниците им се отдаде да се профилират за сметка на една откровена лъжа, а именно, че Балева искала да отрече клането в Батак! Как така анализът на една картина ще промени фактите? Ако някой докаже, че един съветски филм за Втората световна война от 1978 е "свободно съчинение", то значи ли това, че не е имало ВСВ? Това, което сега става в България е да се фетишизира и сакрализира самата картина, а не събитието! Ако българите не ги мързеше да лислят, лесно биха се усетили, кой в случая изопачава историята и мисли злото на народа...

 11. 11 Профил на Захари Стоянов
  *****
  Неутрално

  Тони 10
  "Това, което сега става в България е да се фетишизира и сакрализира самата картина, а не събитието!"
  ......
  Я не си криви душата и не прави хората на идиоти.
  Кой в България е "фетишизирал" и "сакрализирал" картината, след като почти никой не беше я виждал. Картината стана широко известна именно след провокацията на безродницата Балева. Нейната цел беше именно да отрече историческия факт, подигравайки се на картината, на изображенията, на стила на художника и т.н.
  В Батак от 6100 души са изклани към 5000. И да има спор по числата, това не е важно, защото става въпрос за хиляди българи.
  Маса българи имат корени от Батак, техните предци са убити. На тях ли ще им разправяш, че нямало клане.
  Фактът, че някои нашенски политически проститутки спекулират с историческия факт "Баташкото клане", ни най-малко не означава, че ние трябва да фалшифицираме истината, за да им отнемем аргументите.
  Негодниците веднага ще намерят друг повод, направо ще си съчинят мит, ако няма факт и пак ще си свършат работата.
  Акцията на Балева за отричане на "Баташконо клане" си беше чиста проба политическа диверсия с цел нарушаване на етническия мир в България, настройване на българските християни и българските мюсулмани един срещу друг, мобилизиране на българските мюсулмани да гласуват за създадената от бившите комунистически тайни служби етническа партия.
  Коминтерновският проект за дезинтеграция на българската нация на "македонска", "турска", "помашка", "шопска", "влашка" и т.н. е в ход и до днес и има поне 3 века история.
  Изнесени бяха достатъчно данни, че проектът "Батак" на "съдружникът" на Балева се финансира от фондация, в която се подвизават агенти на бившите комунистически тайни служби.
  Намирането на някой изгладнял и безроден български комуноид за изпълнител, който са го учили в училище да обича най-напред чужди държави преди своята, е било най-лесният, технически въпрос.
  Да се намерят за медийна подкрепа още "100" словоблудстващи интелектуалеца с лабилна имунна система, поради същото възпитание, също не е било проблем.
  Да се престане с непрекъснатите предизборни провокации в пресата по "турската" тема, в т.ч. и серията статии на Горчева, защото те целят единствено запазване на политическото статукво.
  В Европа и света на дневен ред е осъждането на комунизма за престъпленията му срещу човечеството, в т.ч. и българското.
  Пишете за това, а не се правете на чалнати!

 12. 12 Профил на Moriaka
  *****
  Гневно

  До автора:

  "Но в Европа, и най-вече в източните й краища продължава да важи друг мощен мит - за "недотам лошия" комунизъм"


  ... абе на тая възраст дето си (Виждам снимката) .. ти от "комунизъм" к'во си видял ? .. или го чу от дядо си ??

  При "Комунизма" имаше и добро образование, и добро мед. обслужване, и селяните строяха къщи на 3 ката, и нямаше ни глад, ни тая отчаяна беднотия (духовна и материална) дето Ви мъчи сега.

  При "Капитализма" .. богатите са богати с озаконените си грабежи, а беднотията е ужасяваща! Няколкото години мир и сравнително благополучие на измиращото "средно съсловие" (в УСА, Европа).. имат кървава предистория ... и несигурно бъдеще.

  Това дето ти имаш в предвид е Българският тъпигиозлък, баш-тарикатлък и многознайковщина... с дарбата да осXре всичко.

  А и не бъркай икономически основи с тоталитарно водене/устройство на обществото !!

  Гайдо, и о6е по -ло6и новини за тебе: ""Но в западна Европа, и най-вече в развитите й страни .. идва .. друга мощна идея .. тази на социялизма !

 13. 13 Профил на Moriaka
  *****
  Гневно

  Четох (навремето си) обявлението за плануваната изложба в оригинален текст, он-лайн, на ввв-страницата на "Свободния Берлински Университет" . Възмутително ! С е-маил до Ректора на Берлин. Унив., както и до Академичния съвет на (хуманитарния) Университет в Грац (където Брунбауер е завършил. ) .. изказах възмущението си от Текста и подканих Брунбауер да се заеме с темата Освиенцим/Аишвитц, а не с Батак.

 14. 14 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 607 Неутрално

  ах, моряка пак громи капталистите

  malart.blog.bg
 15. 15 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Батак не е мит ,а исторически факт!!

 16. 16 Профил на do N4
  *****
  Неутрално

  67 набор съм нито една от групите не ми е известна имаше някакви опити за соц рок ама бяха гола вода, слушах каквото слушам и сега

 17. 17 Профил на 4
  *****
  Неутрално

  мдаа, да ти дават да слушаш само соц групи и да се радваш даже... странно...

 18. 18 Профил на pelikan
  *****
  Неутрално

  На немците им дай да човъркат другите истории и да дават акъл, вие пък какво се хващате на това все някой от по-на запад да ви признае, работете за себе си и за Бога, не в сянката на културния колониализъм, а както интуицията ви учи. Защо този доста по-различен от немския български национализъм пречи и трябва да бъде изкоренен, има много други народи по света които са силни на базата на етническото и религиозното обединение, и точно това разбиване на силата и обезродяването в духа на глобализацията се цели от културните колониалисти.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK