"Нежна медицина" срещу алергиите

Хомеопатията помага при сенна хрема

"Нежна медицина" срещу алергиите

© ShutterstockПролетта е сезонът, който носи много радост и добро настроение. За някои хора обаче той се превръща в истински кошмар, защото е достатъчно само да се появят на улицата и да започнат да кихат и кашлят. Това неразположение се дължи обикновено на непоносимост към прашеца от цъфтящите треви и дървета (полените), но алергията може да бъде причинена и от други фактори. "През последните години заболеваемостта от алергии се е увеличила многократно както при възрастните, така и при децата, като най-честите страдания са алергичен ринит, астма, непоносимост към храни и други страдания, свързани с хиперактивност на имунната система. Причината за това са различни въздействия от външната среда и наследствено предразположение към развитие на такива болести", съобщи д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати. Тя цитира данни на Световната здравна организация, според които през 2015 г. всеки втори жител на планетата ще страда от някакъв вид алергия.


"Конвенционалната медицина рядко предлага трайно разрешаване на проблема и често се фокусира върху контролиране на симптомите. Основните лекарства - кортизони и антихистаминови препарати, които са незаменими при спешни състояния, прилагани постоянно облекчават симптомите за кратък период от време, но имат сериозни странични ефекти", обясни специалистът. Затова според д-р Пачова е добре да се помисли за лечение с хомеопатия, което е много по-щадящо за човека. По думите й едни от основните предимства на този метод пред конвенционалната медицина са че хомеопатичните лекарства нямат странични ефекти и предлагат цялостен (холистичен) подход в терапията. Хомеопатичното лечение атакува причините за заболяването, а не неговите симптоми, и подсилва имунната система, като ефектът е дълготраен. Заради тези предимства специалистите определят хомеопатията като нежната медицина на бъдещето, подчерта лекарката.


Алергиите са свръхреакция на организма към по принцип безобидни вещества и субстанции (микрокърлежите на домашния прах, животински косми, полени от растения и др.). Тези състояния често са подценявани, но истината е, че в много случаи те са една от първите стъпки към по-сериозни болести, предупреди д-р Пачова. Според нея е важно да се знае, че алергията е сигнал на организма, че неговият баланс е разстроен. Когато чрез медикаменти се подтискат симптомите, алергията (свръхреакцията на организма) се пренася от една система на тялото към друга. Така болестта може да засегне жизненоважни органи и системи, тоест да навлезе "по-дълбоко" в организма. Резултатът е, че алергичното състояние може да премине в автоимунно заболяване. При страдащите от астма например често се наблюдават и заболявания като ревматоидни артрити и тежки депресии.
Най-честото алергично заболяване е алергичният ринит (сенната хрема), но само 45% от засегнатите търсят лекарска помощ, казаха още медиците. Разпространеността сред населението е 10-15% в Северна Америка и 2-24% за Европа (данните са от Световния алергологичен конгрес, Мюнхен, 2005 г.), като заболеваемостта е нараснала 2 пъти за последното десетилетие. Според проучване на столичната РИОКОЗ за здравословното състояние на децата и учениците всяко четвърто дете от 1000 на възраст до 3 години страда от заболяване с алергична етиология. При децата на възраст от 4 до 6 години най-висок е делът на тези със заболявания на дихателната система с алергична етиология - астма (11.7%) и алергичен ринит (4.1%). В същото време данните от световни проучвания показват, че 80% от пациентите с алергии развиват и астма.


Хомеопатията е медицински метод, който стимулира естествените имунни отговори и хомеостатични реакции на организма, обясни д-р Пачова. Основава се на вродените тенденции на тялото да се самоизлекува, като работи на принципа "подобното се лекува с подобно" (Similia similibus curentur), т.е. симптомите могат да се лекуват, като се използват лекарства, приготвени от субстанции, които биха предизвикали подобни симптоми при здрав човек. Поради цялостния си подход към заболяването тя е особено ефективна при алергични заболявания. Хомеопатичните лeкарства се приготвят от растения, минерали, животински отрови и други субстанции чрез последователни разреждания на изходната субстанция в алкохол и дестилирана вода. Така дори силно отровни вещества се освобождават от своята токсичност и се превръщат в животоспасяващи лекарства.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK