"Ефектът Луцифер" - кое кара добрите хора да вършат злини

Снимките от експеримента на Зимбардо тревожно напомнят за шокиращите кадри от иракския затвор "Абу Граиб"

© www.LuciferEffect.org

Снимките от експеримента на Зимбардо тревожно напомнят за шокиращите кадри от иракския затвор "Абу Граиб"
В годината, в която Източна Европа отбелязва 20 години от краха на комунизма, си струва да се припомнят психологическите корени на тоталитаризма. В поредицата на "Дневник" се представят четири социални експеримента, доказали колко лесен и кратък е пътят до състоянието на пълно подчинение пред авторитета. Започнахме с нашумелия германски филм "Вълната", описващ симулацията на диктатура в училище, след което разказахме и за автора на този експеримент Рон Джоунс. В сряда описахме изследването на психолога Стенли Милграм върху механизмите на човешкото подчинение, а днес завършваме с разказ за прочутия Станфордски затворнически експеримент на Филип Зимбардо.


Един летен ден през 1971 г. в хода на полицейска акция в калифорнийското градче Пало Алто са задържани деветима местни студенти. Полицията безцеремонно извлича младежите от домовете им, оковава ги в белезници, слага им превръзки на очите и пред смаяните погледи на съседите ги откарва в местното управление. Там те са оставени в килия да гадаят за по-нататъшната си съдба и кое ли е прегрешението, довело ги дотук.
Всъщност единственото нещо, което тези момчета са направили, е да откликнат на обява в местен вестник за набиране на доброволци за научен експеримент. Обявата е публикувана от социалния психолог от Станфордския университет Филип Зимбардо, който иска да изследва въздействието на затворническия живот върху човешката психика. Неговото намерение е да превърне напълно обикновени хора в затворници и пазачи за период от две седмици и да види как тези роли ще се отразят на поведението им.


След многобройни интервюта и психологически тестове измежду 70 кандидати Зимбардо избира 24 момчета с най-стабилна психика, нормално поведение и добро здравословно състояние. Напълно произволно те са разделени поравно на затворници и пазачи. Повечето доброволци искали да бъдат затворници - много американски градове по това време са обхванати от масови протести срещу Виетнамската война и младежите смятат, че подобен опит ще им е от полза, в случай че ги задържат по време на демонстрация. Очакванията им за самия експеримент не са кой знае какви - няколко дни, прекарани в тесни килии, много време за размисъл и запознанства с нови хора.


Това, което ги чака обаче, е истински ад - дни и нощи на неспирен терор от страна на пазачите, подходили с неподозиран хъс към задълженията си, физически и психически унижения от всякакъв вид и почти пълна загуба на идентичност. Такъв накратко е


легендарният Станфордски затворнически експеримент,


който донася световна известност на Зимбардо и нагледно показва как анонимността, подчинението и скуката могат да доведат до появата на садистично поведение у иначе напълно нормални хора. Самият психолог нарича тази метаморфоза "ефектът Луцифер" - на името на любимия ангел на Господ, който по-късно се превръща в Сатаната.


Зимбардо подхожда педантично към изследването - заедно с екипа си създава свой собствен затвор в едно от мазетата на Станфордския университет и набира опитни специалисти, включително и бивш дългогодишен затворник, за да създаде максимално автентична атмосфера. Деветима от "затворниците" са натикани в три малки килии без прозорци, като преди това са минали унизителна процедура по дезинфекция и са получили униформа с идентификационен номер и тежка верига на глезена. Пазачите пък имат огледални слънчеви очила, полицейски палки и свирки. Нито на едните, нито на другите се дават някакви конкретни наставления за допустими норми и те сами определят как да се държат.


Отначало и двете групи не се отнасят особено сериозно към своите роли - затворниците все още се възприемат като отделни индивиди, а пазачите не са сигурни докъде се простират правомощията им. Ситуацията обаче започва да ескалира почти веднага - през първата нощ пазачите провеждат първата от многото последвали брутални проверки на затворниците, които на следващия ден неочаквано се вдигат на бунт.


Пазачите потушават метежа със сила, но им бива наредено занапред да избягват използването на физическо насилие срещу затворниците. Вместо това те започват да прилагат тактики за психическо сплашване и подчиняване на арестантите. "Послушните" сред тях биват допускани до по-удобна килия и получават повече привилегии, което кара останалите затворници да ги подозират в доносничество. Непокорните пък често са лишавани от сън или храна и са принуждавани да вършват унизителни дейности като да мият тоалетни с голи ръце. Буквално всеки аспект от живота им попада под тоталния контрол на пазачите. През нощта, когато се смята, че външното наблюдение е прекратено, издевателствата стават още по-сериозни.


По-малко от 36 часа след началото на експеримента първият от затворниците се прекършва психически. "Дотолкова бяхме навлезли в ролята си на затворнически надзиратели, че отначало дори го заподозряхме в преднамерен опит да ни измами", споделя по-късно Зимбардо. Не след дълго и друго момче получава срив. До края на експеримента още три момчета преживяват нервни кризи, но се сблъскват единствено с насмешките на пазачите и негодуванието на останалите арестанти, че са "лоши затворници".


В хода на експеримента Зимбардо дори организира свиждане между затворниците и техните родители. За негово изумление посетителите от самото начало възприемат "затвора" като истинска институция и вместо да поискат прекратяване на изследването, се опитват да "издействат" по-добри условия за арестантите, като преговарят със "затворническото ръководство" - т.е. с екипа от психолози.


Експериментът става реалност


Не след дълго и самият Зимбардо престава да вижда Станфордския затвор просто като опит - в отговор на слуховете, че затворниците замислят групово бягство, той иска съдействие от местния полицейски участък и е отвратен от привидното му нежелание да съдейства на "сродно изправително учреждение".


В крайна сметка ситуацията ескалира до взривооопасна точка, но психологът прекратява експеримента едва след външна намеса на свой колега. Опитът е продължил само шест дни вместо първоначално предвидените две седмици. "Ако просто бях останал в ролята си на учен, щях да сложа край на всичко още при появата на първите признаци на жестокост. Истината е, че всички извършихме лоши неща по време на изследването, дори и аз. Успяхме да отприщим "перфектната буря" от обстоятелства, при които хората в подчинена позиция губят идентичността си, а тези с власт се превръщат в садисти," отбелязва Зимбардо.


През 2004 г. психологът с ужас вижда снимки от затвор, които подозрително напомнят за тези от собственото му изследване. Снимките са от иракския "Абу Граиб" - експериментът се е превърнал в реалност. Ученият е дотолкова потресен, че лично участва в последвалите съдебни процеси, но на страната на обвиняемите. Макар да смята, че постъпките на пазачите до голяма степен се дължат на огромния стрес и количественото превъзходство на арестантите в "Абу Граиб", Зимбардо все пак не оправдава поведението им: "Хората винаги са отговорни за постъпките си независимо от обстоятелствата."


Обратната страна на монетата


Но докато обикновените хора са способни на невъобразими злини, те също така имат и потенциал за добро, смята Зимбардо. "Не само престъпниците са "ужасяващо нормални" - такива са и героите. В повечето случаи истински героичните постъпки се вършат не от индивиди с някакви изключителни способности, а от абсолютно редови хора, поставени в определена ситуация", казва още той. Именно "героите на ежедневието" са предмет на новото му изследване.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Трубадурите
  Трубадурите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  много ми хареса статията, браво!

  Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.
 2. 2 Профил на Георгиева
  Георгиева
  Рейтинг: Разстроено

  Излиза, че вместо да превъзпитават, затворите правят хората още по-лоши. Не трябва ли тогава, там да изпращат хора извършили тежки престъпления, а извършените по невнимание да полагат обществено-полезен труд.Не мога да разбера, защо не се прие този закон за нарушенията и на децата-хулигани. Виждаме, че се прилага и към твърде известни личности в други страни. След като могат да хулиганстват, няма да се "счупят" и малко да поработят. Може би, не го приеха, защото най-заплашени са децата на тези, които трябваше да го гласуват.

 3. 3 Профил на Бат Гойко
  Бат Гойко
  Рейтинг: Неутрално

  В момента българското общество прилича на този експеримент.
  Едни с власт тероризират населението. Резултатът е описан в статията.

 4. 4 Профил на kiti
  kiti
  Рейтинг: Гневно

  Може би много хора в България са преживявали подобни ситуации, на властимащите никога не е било приятно да им казваш истината в очите предполагам че е много лесно да съсипеш кариерата, семейството на определен човек и без туй достатъчно са сложни отношенията в нашто общество. Но много лесно се посява зрънце недоверие и не знаеш какво може да поникне.

 5. 5 Профил на nikvat
  nikvat
  Рейтинг: Неутрално

  Убийците на БКП И ОФ са прехвърлили през затворите и лагерите от 1944-1990 225.000 човешки съдби,от тях са убити над 37.000човека,чрез пол:Т.Живков,Д.Джуров,А.Югов,и другите нелегални партизани,този ЗИМБАРДО сигурно е бил на стаж притях в българия и ССР:

 6. 6 Профил на elie
  elie
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Чудеста статия !!!
  "Как АНОНИМНОСТТА, ПОДЧИНЕНИЕТО и СКУКАТА могат да доведат до появата на садистично поведение у иначе напълно НОРМАЛНИ хора."
  Този експеримент /от 1971 година / дава отговор на много от нашите НОВИ проблеми - тотална агресия в обществото, семейното насилие и садистично поведение дори и сред невинните подрастващи !!!
  Дано никога да не забъркаваме този коктейл от АНОНИМНОСТ, ПОДЧИНЕНИЕ и СКУКА.

 7. 7 Профил на Peppe Gnu
  Peppe Gnu
  Рейтинг: Неутрално

  Има превъзходен филм базиран на този експеримент, Das Experiment, http://www.imdb.com/title/tt0250258/

 8. 8 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Отново поздравления за статията и поредицата като цяло!

 9. 9 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 575 Неутрално

  В общи линии всеки физически и психически здрав българин на възраст над 30 години е участвал в многобройни подобни "експерименти", продължаващи не по 6 дена, а по 2 години. При това имайки възможност да "поиграе" и от едната и от другата страна, което издигаше "експеримента" на съвсем друго ниво.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 10. 10 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Интересно ми е дали между участниците в експеримента е имало поне един, който да е бил вярващ? И дали този някой би "загубил идентичността си"?

  Не мога да не се сетя за филма "Изкуплението Шоушенк". Там главният герой беше невинно осъден, подложен в затвора на всякакви издевателства, но не загуби идентичността си. Напротив, той имаше силата дори да дава кураж на другите!

  до Георгиева: понастощем наистина е така! Затворите у нас са школа за престъпници и хората, вместо разкаяни, излизат оттам още по-лоши. Не е достатъчен само трудът обаче, за да бъдат превъзпитани! За да има поправяне, трябва да има покаяние! А как ще се покайва човек, който не вярва в Бога? Затова в затворите трябва да има параклиси, свещеници, които да ходят там (и сега има, но са малко!), затворниците да се образоват, да им се четат лекции. Въобще, трябва да се въздейства на душата, а не само на тялото!

 11. 11 Профил на да де, ама
  да де, ама
  Рейтинг: Неутрално

  Това което западняците се опитват да открият, е отдавна открито в комунистическия лагер.
  Единствената разлика е, че там експериментът е проведен от и върху индивиди, уж навикнали на демократични правила, спазване на законността, невидели подобни примери през живота си, нечели дори за нещо подобно. И се оскотяват само в рамките на някакви 6 дена. Доста смущаващо, нали?
  А у нас и сега се наблюдава ежедневно. В някои затворени общества с монопол, откъдето няма мърдане. Шепа лекари-чиновници от МЗ, НЗОК и БЛС се гаврят ежедневно с колегите си работяги, затрупвайки ги със суперидиотски наредби. Стадото лекари мига на парцали и вместо да се бунтува се втурва да ги изпълнява.

 12. 12 Профил на Az
  Az
  Рейтинг: Неутрално

  Има още един известен експеримент:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

  До Анонимен: вярата едва ли има нещо общо с цялата тази работа. Иначе как ще обясниш Инквинизицята ? Или многобройните войни които са водени в името на религията ?

  Дори смятам че вярата в тази ситуация би била вредна. Пазачите считат че правят нещо добро - все пак те просто си вършат работата докато затворниците са извършили някакво престъпление.

  Как ще обясниш факта че в Щатите най големите защитници на смъртната присъда са точно крайно религиозните ?

 13. 13 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Който е бил в родната казарма го познаватова 1:1. Отключва се най-голямата простотия и най-лошото у хората...

  www.komentari.com
 14. 14 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  до Аz: щом се налага да ти обяснявам защо на един човек, който е в затвора, му е нужна вяра, за да оцелее и да се съхрани като личност, значи си много далеч от тези неща! Ще кажа само, че хората като теб, които формират представата си за християнството от холивудските филми за католическата "църква" и книгите на Дан Браун, са ужасно невежи и повърхностни! Ако искаш да се запознаеш с християнската вяра и какво прави тя за човека, чети православна литература! Наскоро излезе книгата "2 000 000 километра в търсене на любовта" с автор Клаус Кенет, изд. "Омофор". Чети и ще разбереш как вярата променя човека!

 15. 15 Профил на l_maleshkov
  l_maleshkov
  Рейтинг: Неутрално

  Само Макаренко е дал точна рецепта за лечение ....

 16. 16 Профил на Гелето
  Гелето
  Рейтинг: 419 Разстроено

  Социалния психолог от Станфордския университет Филип Зимбардо си е абсолютен фашист. То само като му видите снимката и става ясно, че си е психар човека.
  НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ТАКИВА УНИЖЕНИЯ НА НЕВИННИ, САМО И САМО ДА СТАНЕ ИЗВЕСТЕН.
  Тоя май е по-лош и от Хитлер.

  Политическата ни система унищожава хилядолетната ни нация
 17. 17 Профил на ;)
  ;)
  Рейтинг: Разстроено

  е дано и "героите на ежедневието" не бъдат подложени на подобен експеримент!

 18. 18 Профил на Tedster
  Tedster
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах