Защо половината от американските лекари предписват плацебо

Защо половината от американските лекари предписват плацебо

© ShutterstockПлацебо се нарича нелекарствена субстанция (най-често захар), която учените дават на част от пациентите по време на клиничните изследвания на нови медикаменти. Идеята е плацебото да служи като контрола, така че да се установи категорично дали новото лекарство има действителен ефект. По правило болните не знаят дали получават медикамент или захар.


Учените отдавна са открили, че в много случаи плацебото "лекува". Това е необяснимо и в някаква степен дискредитира използването на контролни неактивни вещества в клиничните изследвания. Друга алтернатива обаче няма и затова плацебото си остава златен стандарт.


Ала защо половината от американските лекари предписват плацебо, както ни разкрива статия, публикувана в престижното научно списание British Medical Journal. Авторите на изследване анкетират 1200 лекари и установяват, че между 46% и 57% (според критериите на анкетата) от тях предписват нелекуващи болестта на пациентите си медикаменти.
Малка част от тези лекари предписват абсолютно неактивни субстанции като захар или солена вода. Повечето предписват витамини или пък антибиотици при вирусни заболявания (антибиотиците повлияват само бактериите, но не и вирусите).


Защо лекарите постъпват така? Според техните отговори, защото те знаят, че хората се успокояват, а състоянието им се подобрява, когато пият нещо. Самото приемане на хапче лекува без значение какво точно съдържа хапчето. Това явление е известно като плацебо-ефект. Много от анкетираните доктори с убеденост заявяват, че е по-добре на болния да се даде хапче чиста захар, отколкото нищо.


Тази доста разпространена лекарска убеденост е потвърдена от друго изследване на нагласите на медиците в САЩ, според което 45% от тях не се колебаят да предписват плацебо на пациентите. 6% от интервюираните доктори споделят, че прибягват до неактивни вещества, за да накарат пациентите да спрат да се оплакват, че не са лекувани.


Това наистина е проблем. Множество хора не желаят да поемат отговорност за болестите, които си причиняват сами, да речем, с лоша диета или недоспиване и стрес. Те очакват от доктора да промени законите на организма им с вълшебно хапче. Това очакване е толкова силно, че лекарите са принудени да си измислят вълшебни хапчета, за да успокоят пациентите си. Успокоението обаче наистина често води до облекчение на симптомите.


Да вземем за пример Prozac, най-приеманият антидепресант в света. Около 40 милиона души прибягват до него, за да подтискат постоянното си лошо настроение. Но кой е виновен за последното – ние или обстоятелствата в живота ни? Ако е второто, то защо мнозина много по-зле поставени от нас са щастливи? В Африка животът е много по тежък от този в западните страни, пари за Prozac няма, но щастливи хора има.


Логично учени от Англия и САЩ откриват, че плацебото и Prozac имат еднакво действие върху оплакващи се от депресия индивиди, които ги приемат без да знаят кога са излъгани с чиста захар. Очевидно очакването, че човек ще получи облекчение от "вълшебното хапче", работи отлично в много случаи.


В много, но не във всички. Понякога депресията се дължи на понижена секреция на определени вещества в организма. Това е много опасно състояние, напомнящо в известен смисъл абстиненцията при хероинозависимите. То изисква медикаментозно лечение, което да възстанови баланса на "създаващите радост" хормони.


И все пак в много и много случаи хапчетата са излишни и се ползват, само за да премахнат отговорността на страдащия да се погрижи за собственото си здраве. Лекарите трябва да престанат да предписват плацебо и вместо това да стимулират хората да променят навиците си към добро. Дори ако последните им досаждат с непрестанните си искания за хапче.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на плацебо допълнение
  *****
  Неутрално

  Ясен е описал общо взето ясно механизма на плацебото.
  Като специалист ще добавя нещо за по-голяма яснота.
  Още на етап изпитание(най-вече там) се използва плацебото, като контролна база за сравнение с изпитвания нов медикамент. Не само пациентът, а и лекарят не знае на кой се дава исинското и на кой пациент ментето. При отчитане на резултатите се гледа на РАЗЛИКАТА М/У ДВЕТЕ. Тя е показателна за ефекта на истинското от самовнушението. Нарича се двойно сляп плацебо контролиран опит.
  Примерът с прозака е неудачен. По принцип при доста заболявания разликата в ефекта на истинско и плацебо е малък.
  Не защото лекарството е лошо, а защото заболяването се повлиява лесно от менте. Това са предимно заболявания на психична основа. Затова "лечението" на екстрасенси, билкари, баячки и пр. е ефективно. Защото се доближават ефектите на плацебото и истинското.
  Ако прозак(хапче за щастие) се взема епизодично, логично е плацебото да има сходен ефект. При по-дълго лечение на сериозни заболявания, като депресии, плацебото не само няма да свърши работата на антидепресанта, ами пациентът може и да изпревари "ефекта" и да се самоубие.
  Пък и прозак отдавна не е най-добрия антидепресант.

 2. 2 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Две неща правят впечатление.Първо,проучването е на лекари от САЩ,но се публикува във Великобритания.Второ,лекуваните пациенти с плацебо не са ли разбали,че се лекуват с неактивни лечебни субстанции.
  Обяснението е,че ситуацията илюстрира здравната система в САЩ,където лекарите се страхуват да предписват активни субстанции без да са сигурни в ефекта им.В случай на нежелани ефекти от приемането на такива медикаменти, исковете към тях са внушителни.Това обяснява нещата около широкото приложение на плацебото.

 3. 3 Профил на инж.Бъчваров
  *****
  Любопитно

  Аз съм билкар- любител.Наблюдавайте по горе показаната снимка на "плацебо-хапчета":гледайте Ги отначело в комплект,както са показани. След това се съсредоточете на всяко едно по отделно.Защо са цветни?Според мен цветовете имат определено въздействие върху психиката на пациента:докато отваря флакона,докато Го държи в ръката си преди да Го изпие.Като студент Ми попадна интересен материал за Източната медицина /Индийска/.Едно изречение съм го запомнил и до сега:"Това,което е храната за стомаха,това са цветовете за Мозъка".Моля коментирайте това./ц почит:инж.Бъчваров,Казанлъ/

 4. 4 Профил на Haavana
  *****
  Неутрално

  Естесвено, след като ни затрупват реклами за лекарства...хорат сами си поставят епикризи или аптекарката се нагърбва с това. Телевизиите си вземат парите дори за последната реклама на "Чайкафарм" и с чиста съвест при това... прееби другарчето пък и парите не миришат... сложно става.
  Браво да продаде6 50гр захар за 10 лв не е лоша идея.
  Ако Орсън Уелс беше жив може би щеше да напише книга с подобна тематика.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  На плацебо ефекта се крепи цяла една индустрия - хомеопатията. Абсолютно никаква наличност на активна субстанция с единствена база на въздействие-внушението. Разбира се психотерапевтичния подход не е за пренебрегване, но някои хомеопати пък почват да се превъзнасят и пробват да лекуват заболявания, за които този метод изобщо не става.
  Цитат:Лекарите трябва да престанат да предписват плацебо и вместо това да стимулират хората да променят навиците си към добро. '
  Опита обаче показва ,че най-трудно се променят навиците на хората, а пък българския пациент изобщо и не иска да чува за такива съвети.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на марки _мар
  *****
  Неутрално

  а ,бе - хора учени ,прости,не разбирате ли ,че всичко се опира до нашето мислене Не ви ли се е случвало да пиете някакво хапче например за главоболие и когато то е още в устата главоболието вече е минало,така ,че не ви трябва никакво плацебо важно е позитивното мислене

 7. 7 Профил на Кентафър
  *****
  Любопитно

  Здрасти, бай Дулитъл, ти как на практика, разбра че хомеопатията работи само въз основа плацебо ефект?
  Чувал ли си за емпиричен опит?
  Даваш ли си сметка, че едно нещо може да съществува дори и ако твоите способности за наблюдение и осмисляне не са готови да го установят или разберат?
  Знаеш ли че при изследването на НР лекарствата се прави т. нар. "двойно сляп опит", което значи, че на три групи се раздават 1. плацебо; 2. новото, тепърва изследвано лекарство и 3. друго лекарство с добре известно действие ... при нужните мерки за скриване на факта, кой от коя група приема ... ?
  Защо да не работи варианта "ефект без активна субстанция", след като ти самият си пример за обратния вариант: в главата ти има много активна субстанция, а ефектът в случая е никакъв ?
  Известно ли ти е, че НР лекарствата действат на: кърмачета (при това майките ги няма, за да се избегне евентуален ефект на внушение), хора в ступор, шок, кома ... ? Нали се сщаш че те не могат да знаят дори факта че изобщо вземат (каквото и да е) лекарство?
  А как така процъфтява ветеринарната НР?
  И както виждам от поста ти, имаш академична подготовка, та твоите учители не ти ли казаха, че подобрен род изказвания трябва да отговарят на определен ред изисквания, иначе нямат научна стоиност, а само водят към варианта "никога не е късно да станеш за резил"?
  И си си избрал прекрасен ник "ду литъл" - прави малко. Така си е бай Докторе: малката сила е голяма сила ... защо просто не го правиш и ти? Нали практиката е основа на теорията?
  Знаеш ли че девизът на НР е "ауде сапере", което значи "бъди дързък в разкриването на истината"? Ти как правиш това разкриване, с експеримент и анализ или с цитиране и умозрение базирано на него?
  Бъди здрав!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK