Система ще прогнозира нуждата от кадри

Приемът в професионалните гимназии ще е съобразен с бизнеса

Професионалното образование в България е скъпо и неефективно. Издръжката на учениците в професионалните гимназии е по-висока, а в същото време уменията им не отговарят на изискванията на бизнеса. Подобни изводи се чуваха многократно през последните години от експерти от Световната банка и министерството на образованието. За да преодолее слабостите на професионалното образование, правителството реши да създаде система, която да предвижда от специалисти с какви умения ще има нужда пазарът на труда.


Информацията ще се събира чрез анкети с работодатели от различни браншове и техните организации, както и чрез макропроучвания за търсенето и предлагането на работна ръка. Целта е да се изследва не само от какви кадри ще има нужда бизнесът в близките 1-2 години, но и какви трябва да са уменията и квалификацията на бъдещите професионалисти в дългосрочен план, обясни Елка Димитрова, шеф на дирекция "Политика на пазара на труда" към социалното министерство, което е водещо при изпълнението на проекта.


Ще се използва и информацията от заявките за свободните места, подавани в бюрата по труда, на базата на които в момента се правят курсовете за преквалификация на безработни. Събраните данни ще се използват при определянето на приема в професионалните гимназии в следващите години и за прогнозиране на потребностите от работна сила с определени умения и квалификация, обясни Димитрова. "Това е много сложно изследване, защото малките и средните фирми, които преобладават на пазара на труда, много трудно могат да посочат от какви кадри ще се нуждаят в дългосрочен план.
Още по-сложна задача е да се определи дали за тях ще е най-важно да могат да работят в екип, или да умеят да намират информация", каза Димитрова. Как точно ще става това ще се обсъжда от работна група от експерти на министерствата на труда и на образованието заедно с представители на бизнеса и синдикатите. В края на миналата седмица образователният министър Даниел Вълчев предложи базата данни със завършилите професионални гимназии да се свърже с регистъра на Националния осигурителен институт. Целта е училищата, в които най-голям дял от възпитаниците започват работа, да получават повече места за прием.


Според изследване на Центъра за професионално образование и обучение към Европейската комисия до 2020 г. близо една трета от работните места ще изискват висока квалификация, а 50% - средна. За сметка на това позициите за неквалифициран персонал ще намаляват все повече. Експертите предвиждат, че през следващото десетилетие ще бъдат създадени 20 милиона повече работни места за висококвалифицирани и 13 милиона за средноквалифицирани служители.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK