Светът спуска бариери срещу грипаПравителства от целия свят трескаво вземат извънредни мерки в опит да предотвратят превръщането на епидемията от свински грип, обхванала Мексико, в пандемия.


Страховете се пораждат от факта, че смъртните случаи в латиноамериканската държава нарастват лавинообразно и до понеделник вечерта станаха 103, а все повече страни по света обявяват случаи на заболели от грипа. След САЩ и Нова Зеландия в неделя, в понеделник наличието на зараза беше потвърдено в Канада и Испания, а Австралия, Колумбия, Израел, Италия, Франция, Великобритания и Дания проверяваха няколко десетки съмнителни случаи.


Макар че до понеделник вирусът не беше убил никой извън Мексико, фактът, че се пренася лесно от човек на човек, засилва страховете, че пандемията, за която учените отдавна предупреждават, чука на вратата. В понеделник Испания стана първата страна в Европа, потвърдила случай на свински грип. Заболелият е мъж, завърнал се миналата седмица от Мексико. В момента се проверяват още 22 души в Каталуня. Испанецът обаче не е сериозно болен, като същото важи и за 20-те заразени в САЩ, шестимата в Канада и десетината в Нова Зеландия.
Надежда, че заплахата не е толкова голяма, пък донесе фактът, че няколко теста във Франция и Великобритания вече дадоха отрицателен резултат, а неколкостотин болни в Мексико вече са оздравели. Според Гуан И, професор по вирусология в университета в Хонконг, цитиран от Ройтерс, обаче пандемията изглежда неизбежна. "Разпространението на вируса толкова бързо от човек на човек не може да бъде спряно. Обратното броене към пандемията вече е започнало."


За да бъде ограничена заразата обаче, по цял свят се взимат извънредни мерки. Европейската комисия и Държавният департамент на САЩ в понеделник почти едновременно посъветваха европейците и американците да се откажат от пътувания в Мексико освен ако не е наложително. Наблюдението и контролът по летища, пристанища и други гранични пунктове бяха засилени, а термични камери и сензори улавяха хора с повишена температура. Още в неделя САЩ обявиха извънредно положение в сферата на здравеопазването, а от Центъра за контрол и превенция на заразните болести изразиха опасения, че скоро в страната ще има смъртни случаи.


Световната здравна организация пък откри военен щаб, който работи без прекъсване и изтегли срещата на експертите, планирана за вторник, за поне следобед. Те трябваше да начертаят глобални мерки за недопускане на избухване на пандемия. Очакванията са в понеделник вечерта СЗО да повиши нивото на тревога до безпрецедентното 4-то ниво по шестстепенната скала. Това ще стане за пръв път от въвеждането й през 1999 г. При четвърто ниво се налагат мерки за ограничаване на новия вирус до ограничена зона или забавяне на разпространението му. Това означава, че ще последват предупреждения за ограничаване на пътуванията.


"Ако се стигне до четвърта степен, значи, че вирусът на свинския грип има пандемичен потенциал и може да се предава от човек на човек", посочи зам.-директорът на СЗО Кейджи Фукуда, цитиран от Ройтерс. СЗО вече препоръча да бъдат вкарани в действие запасите от антивирусни медикаменти като "Тамифлу" на "Рош" и подобни и разработването на нови ваксини. Последната грипна пандемия беше регистрирана през вече далечната 1968 г., когато т.нар. хонконгски грип уби почти милион души по цял свят.


Световната организация за здравето на животните пък оспори в понеделник наричането на вируса свински. Според нейни експерти по-логичното му име е северноамерикански, следвайки географския принцип. Вирусът съдържа елементи от птичи, човешки и свински грип, а и досега не е изолиран при животните, а само при хората, посочват от организацията.


Вирусът и как да се предпазим от него


Грипният вирус се дели на три типа - А, В и С. Симптомите при заболяване са рязко повишаване на температурата, главоболие, треска, кашлица, мускулни болки, а понякога и диария и повръщане.


Инкубационният период принципно варира от 24 до 48 часа, но за новия вирус все още не ясен.


Пренася се по въздушно-капков път след кихане и кашляне и заразява от разстояние до 1 м.


Вирусите живеят с дни и дори седмици на сухи повърхности и остават опасни, като хората могат да се заразят, ако пипнат например заразена клавиатура, след което носа си.


Грипните вируси мутират постоянно и често са смъртоносни. По данни на СЗО в нормална година техни жертви стават 250 - 500 хил. души.


Хигиената е най-добрият начин за възпрепятстване нае заразата. Миенето на ръце и носенето на маска на носа и устата възпира инфекцията до 90%.


Друга важна предохранителна мярка е избягването на места, където се струпват много хора - пазари, стадиони, училища и др. Употребата на ваксини профилактично не е с потвърден положителен ефект.Заради случаите на свински грип Външно министерство препоръча на българските граждани, които планират пътуване за Мексиканските съединени щати или се намират на територията на страната, да се информират за симптомите на заболяването и необходимите превантивни мерки. Необходимо е да се изпълняват всички указания на местните власти и да се спазват санитарните мерки за безопасност, оповестени от Министерството на здравеопазването на Мексико, се почосва в съобщението. Изброени са и мерките:
- да не се посещават обществени места като кина, театри, музеи, ресторанти, спортни мероприятия и други;
- при излизане и престой на обществени места да се използват предпазни
маски на устата и носа;
- редовно миене на ръцете;
- избягване на контакти с лица, които не се намират в добро здравословно състояние;
- въздържане от използване на общи прибори за хранене, храни и други;
- редовно да се проветряват работните и жилищните помещения.


Допълнителна информация за ситуацията и необходимите предпазни мерки могат да бъдат получени от сайта на министерството на здравеопазването на Мексико www.salud.gob.mx


При необходимост българските граждани, пребиваващи в Мексико, могат да се обръщат за съдействие към българското посолство в страната на телефони 01 5555 963 283 и 01 5555 963 295.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK