Най-чудатите къщи в света

Най-чудатите къщи в света

© Reuters


"Тоалетна"
Сулон, Южна Корея


Притежава я кореецът Сим Джей-Дък, по-известен с прозвището си Господин Тоалетна заради приноса си за по-добрата хигиена и облагородяване на обществените тоалетни в Южна Корея. Причината за тази странна форма се крие в биографията на собственика й - кореецът се ражда в обществена тоалетна, тъй като майка му следва традиционни местни вярвания. Целият проект му струва 1.1 млн. долара и е с площ 419 кв.м. Сградата е на два етажа и е направена от стомана, бетон и стъкло. Около нея преминава малко поточе, а отпред е изградена красива градина.


Най-чудатите къщи в света

© Reuters


Опаката

Цимбарк, Полша
Известната къща наистина е буквално обърната наопаки. Конструкцията е на полския филантроп и дизайнер Даниел Цапиевски, за да напомня на хората за "престъпленията срещу човечеството" и изостаналостта на света. Според автора на проекта всички решения по време на комунизма са били взимани без връзка с реалността. Туристите чакат по няколко часа, за да влязат в обърнатата сграда, въпреки че рискуват да хванат "морска болест", защото дори мебелите висят от тавана. Конструкцията е била завършена за 114 дена, макар майсторите да правели дълги почивки, защото им се завивал свят.


Най-чудатите къщи в света

© Reuters


Пещерната

Фестус, Мисури


Преди да бъде построена тази къща, мястото е било кариера за добив на варовик и пясъчник (през XIX век). През 2004 г. Кърт Слийпър купува "пещерата" заедно с терен от 3 акра около нея за 160 000 долара. Той инвестира още 150 000 долара, за да превърне бившата кариера в семеен дом - настилката е от твърда дървесина, има три спални. По-късно на Слийпър се налага да ипотекира къщата и я пуска за продажба през eBay на начална цена 300 000 долара, но после я запазва.


Най-чудатите къщи в света

© Reuters


"Солея"


Футуристичните къщи във формата на купол Soleya се изграждат вече повече от 20 години на различни места. Те могат да се поръчат в 4 разновидности, включително и във въртящ се вариант, при който слънчевата топлина се оползотворява максимално. Според създателите си този тип архитектура има много предимства - екологичност, енергийна ефективност, предпазване от земната радиация, устойчивост на земетресения. Прозорците са поставени така, че светлината да влиза през целия ден. Сферичните къщи могат да са от 60 до 580 кв.м.


Най-чудатите къщи в света

© Reuters


НЛО

Чатануга, Тенеси


Къртис Кинг построява своето НЛО през 1970 г. след края на първия сезон на "Стар трек". Домът е разположен близо до планински път и има подобаваща квадратна стълба. Жилището има три спални и две бани и е продаден на еBay търг през 2008 за 130 900 долара.


Най-чудатите къщи в света

© Reuters


"Дюна"

Плаж Атлантик, Флорида


Тази нестандартна двойна къща струва цели 1.85 млн. долара и е построена през 1975 г. Тя е "вградена" в пясъчна дюна, създадена от урагана "Дора" през 1964 г. Разделена е на две еднакви части с площ 70 кв.м. Мебелите са вградени. Екологичните й предимства са несъмнени - енергийна ефективност и естествен контрол на топлообмена.


Най-чудатите къщи в света

© Reuters


"Буркан за курабийки"

Глендора, Ню Джърси


Триетажната къща с полусферична форма е построена през 1947 г. и е собственост на Джон Добинс. Замисълът на автора е бил да бъде построена серия от къщи с подобна форма, но това така и не се осъществява - тази сграда остава единствена по рода си. Стълбището между трите етажа е спираловидно и се намира в центъра на къщата. Собственикът признава, че понякога му е трудно да намери мебели, тъй като къщата няма ъгли.


Най-чудатите къщи в света

© Reuters


Гъбената


Синсинати, Охайо


Авторът й е професорът по архитектура и интериорен дизайн в университета в Синсинати Тери Браун. Тя има само една спалня и се намира в иначе традиционната част на града. Името върви с външния й вид, напомнящ ресните в долната част на гъбите. Нейният дизайн е органичен и е допълнен от дървесина, цветно стъкло, мидени черупки и други естествени материали. Строена е от 1992 до 2006 г. После е продадена за 535 хиляди долара.


Най-чудатите къщи в света

© Reuters


"Балон"


Турет-сюр-Луп, Франция


Къщата, която се намира на Лазурния бряг във Франция, има богата история. Тя е проектирана от архитекта Анти Ловаг и е била предназначена за човек, който починал, преди да е готова. По тази причина минава в ръцете на световноизвестния дизайнер Пиер Карден. Сградата става известна именно със своя прочут собственик и с нестандартната си форма - в нея няма нито един ъгъл. Въпреки че все още няма и 40 години, тя вече е истински паметник за Франция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK