"Трансперънси интернешънъл": Българите смятат корупцията за непобедима

Съдебната система е най-подкупна, но и бизнесът не й отстъпва, твърдят анкетираните тази година

"Трансперънси интернешънъл": Българите смятат корупцията за непобедима

© ДневникСъдебната система е най-засегната от корупцията в България. Правителствените мерки за противодействие са неефективни, подкупите не могат да бъдат спрени, а гражданите се страхуват да се оплачат. Това са част от изводите от изследването "Световен корупционен барометър" на организацията "Трансперънси интернешънъл" ("Прозрачност без граници"), което беше представено в сряда. Анкетата е правена в периода октомври 2008 г. - февруари 2009 г. в 69 държави. Шефът на българския клон на "Трансперънси" Диана Ковачева уточни, че проучването се основава на личния опит на гражданите.


Партиите и парламентът са следващите институции, които са най-засегнати от корупцията, според българите. "Резултатите са сходни с данните от изследването през 2006 и 2007 г. Оттогава недоверието в съдебната система устойчиво се увеличава и корупционният й рейтинг нараства", заяви Катя Христова от асоциацията. България е единствената страна в Европейския съюз, за чиито граждани съдебната система е най-проядена от корупция. В повечето държави на първо място са посочени партиите и парламентът. В отношението към съдебната власт България е в една група със страни като Армения, Камбоджа, Македония, Косово, Сенегал, което според Христова "не ни прави чест".


Над 70% от българите смятат, че антикорупционните мерки на правителството не работят. Едва 8% намират някои от тях за резултатни, като от 2007 г. този процент е спаднал с два пункта. "Антикорупционната риторика на властта не се е превърнала в антикорупционни действия. Съдебната власт се води за най-корумпирана заради постоянните скандали във Висшия съдебен съвет при кадруването", каза анализаторът от "Трансперънси" Димитър Кюмюрджиев. Той даде за пример румънците, които в много по-голяма степен вярват на правителството си, че се бори с корупцията.
Бизнесът е сред новите сфери у нас, в които се отчита засилен корупционен риск. Малко над половината от анкетираните българи смятат, че предприемачите плащат, за да си осигурят благоприятни политически решения и закони. България се отличава в тазгодишния барометър и с още нещо - на въпроса дали биха платили по-висока цена за продукти на компания, която не дава подкупи, повече от половината граждани заявяват, че за тях този вид имидж на фирмите няма значение.


Най-често хората са плащали пари "под масата" в полицията и в съдебната система, което е показателно, защото от тях зависи правораздаването и вътрешния ред в страната, смята Катя Христова. За първи път тази година се отчитат корупционни практики, свързани с разпределението на средствата от ЕС за земеделието. Анкетираните са подредили земеделските служби на трето място сред най-корумпираните. Заменките на гори и земи почти винаги са свързани с политическа корупция, смятат гражданите.


Само 5% от българите си признават, че им се е налагало да дадат подкуп в последните дванадесет месеца. По-интересното според Катя Христова е високият дял - 18%, на хората, които са отказали да отговорят на този въпрос. Според Христова това е индикация за нивото на дребната корупция. "Това не е престижен въпрос и хората явно не желаят да си признаят, че са давали подкупи. Именно заради това ние броим тези 18% като силно съмнителни за участие в корупционни практики. Това прави приблизително 1.3 млн. българи, които са потърпевши или участници в дребните корупционни процеси", обясниха от "Трансперънси".


Над 80% от българите, замесени в корупция, не са подали сигнал. Повече от 2/3 от хората не са го направили, защото смятат, че няма да има резултат. Това е директна критика към институциите, смята Христова. Само в Гърция този процент е по-висок. Твърде голям - 12%, е и делът на гражданите, които не са се оплакали заради страх от репресивна мярка. Толкова голям страх не съществува в нито една от страните от Европейския съюз, отчита "Трансперънси".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на какво е корупцията
  какво е корупцията
  Рейтинг: Неутрално

  корупцията е:
  1)неразделна част от живота и начина на мислена на мнозинството българи
  2)непобедима и непроменима-като международното положение

 2. 2 Профил на 7Х7
  7Х7
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на Авантата
  Авантата
  Рейтинг: Неутрално

  Такъв е манталитетът на българското народонаселение.
  Келепир да има! Аз да се оправя, пък на другите майната им!

  А корупцията има двама играчи: единият взема, другият дава.
  Когато и двете страни биват еднакво и както трябва наказвани, само тогава има надежда да бъде изкоренена.

 4. 4 Профил на naykata
  naykata
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK