Управителите се осигуряват само ако получават възнаграждение

Здравни вноски се дължат дори когато не вземат заплата

Държавното обществено осигуряване на управителите на търговски дружества се осъществява по реда на чл. 4, ал. 1, т. 7 от Кодекса за социално осигуряване. Освен управителите на търговски дружества по този ред се осигуряват и всички лица, които извършват дейности, свързани с управлението на дружествата: изпълнителни директори, членове на съветите на директорите, членове на управителните и надзорните съвети на дружествата и контрольорите им.


Нормативните разпоредби определящи размера на осигурителния доход, върху който се дължат вноските за управителите на търговски дружества, се съдържат в чл. 6 от Кодекса за социално осигуряване и чл. 1 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.


Съгласно общата разпоредба на чл. 6, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени, и други доходи от трудова дейност. В ал. 3 на чл. 6 от кодекса се конкретизира размерът на осигурителния доход, върху който се начисляват вноските за управителите на търговски дружества. Той е равен на получените или начислените, но неизплатени брутни месечни възнаграждения, но върху не по-малък от минималния осигурителен доход, определен за длъжността на лицето и основната икономическата дейност на дружеството, и не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход. В тази разпоредба се регламентира и разпределението на осигурителните вноски между осигурителя и осигуреното лице, респективно между търговското дружество и управителя му.
Разпоредбата на ал. 5 на чл. 1 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, определя и начина, по който може да се изчисли и определи размерът на минималния осигурителен доход за управителя, когато той не е работил през целия календарен месец. В тези случаи минималният месечен осигурителен доход се определя пропорционално на дните, през които лицето е работило, и дните, за които е изплатено или начислено възнаграждение по чл. 40, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване.


Осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване за управителите на търговски дружества се внасят в сроковете, определени в чл. 7, ал. 1-3 от Кодекса за социално осигуряване. Осигурителните вноски, които са за сметка на осигурителите, се внасят едновременно с изплащането на дължимото възнаграждение или на част от него. Осигурителните вноски за сметка на осигурените лица се внасят при изплащане на дължимото възнаграждение. Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени, осигурителят внася осигурителните вноски както за своя сметка, така и тези за сметка на осигурените лица до края на месеца, през който е извършено начисляването.


Върху дохода, върху който се изчисляват осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, се начисляват и вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд за управителите на търговски дружества, които са родени след 31 декември 1959 г. Тези вноски се внасят едновременно с вноските за държавното обществено осигуряване.


Съгласно чл. 40, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване за лицата, получаващи доходи и работещи по договори за управление и контрол на търговски дружества, доходът, върху който се внасят здравноосигурителните вноски, е равен на дохода, върху който се внасят вноски за държавното обществено осигуряване. Здравноосигурителните вноски също се разпределят между дружеството и управителя. Осигурителните вноски за здравно осигуряване се внасят едновременно с осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване.


Прегледът на тези нормативни изисквания показва, че за да възникне задължение за внасяне на осигурителни вноски за управителя на търговското дружество, е необходимо той да е получил възнаграждение за извършената от него работа. Задължение за внасяне на осигурителни вноски както за държавното обществено осигуряване, така и за здравното осигуряване възниква и тогава, когато възнаграждението на управителя е начислено, но не е изплатено. Когато управителят на търговското дружество не получава възнаграждение за работата, която извършва, и възнаграждение не се начислява, осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване и здравното осигуряване не се дължат.


В тези случаи управителят на търговско дружество не се счита за осигурено лице по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, поради което не може да получава парични обезщетения от средствата на държавното обществено осигуряване. Периодът, през който управителят работи, без за него да са внесени или дължими осигурителни вноски, не се зачита и за осигурителен стаж при отпускане на пенсия по реда на Кодекса за социално осигуряване.


Когато за управителя на търговско дружество не се дължат здравноосигурителни вноски за тази дейност и няма и друго основание по реда на чл. 40 от Закона за здравното осигуряване, за която да се внасят здравноосигурителни вноски, той ще загуби здравноосигурителните си права по този закон. С цел избягването на такива неблагоприятни за лицето последици в Закона за здравното осигуряване е предвиден ред, по който лицето да може само за своя сметка да внесе здравноосигурителни вноски. Това се извършва на основание чл. 40, ал. 5 от закона. В тези случаи здравноосигурителната вноска през 2009 г. се изчислява върху половината от минималния осигурителен доход, определен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за самоосигуряващите се лица. Този доход е в размер на 260 лв., а половината от него - 130 лв. Здравноосигурителната вноска през тази година е 8 на сто, или в случая лицето ежемесечно трябва да внася за здравното си осигуряване сумата 10.40 лв.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ами
  *****
  Неутрално

  Ама нито чл. 4 ал. 1 т. 7 обвързва задължението за осигуряване с получаването на доход, нито пък чл. 6 ал. 3, "получените или начислените, но неизплатени брутни месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход....".

  Ако получените или начислени са нула, осигуровките въпреки всичко не могат да бъдат по-малко от минималния осигурителен доход. Като тука питанката е като част от тези осигуровки са за сметка на възнаграждението на тоз управител, то трябва ли той да възстановява на дружеството, осигуровките, удържани от негово име

 2. 2 Профил на +
  *****
  Неутрално

  А, стига, бе!
  Какво е това предизборно откровение?!
  9 (девет) години чакаме това уточнение - писма-запитвания, неясни тълкувания, в единия от случаите стигнахме и до съдебна процедура... "защото съгласно Търговския закон ЕООД и ООД задължително трябва да имат управител..." - такива бяха отговорите.
  Имаше и сума ти промени за осигуряването на управителите...
  Ле-ле, утре трябва да пратя някого до НАП-а, трябва да спрем доста осигурявания.
  Ей, това да не е "подарък" за следващото правителство? - защото доста управители могат да се възползват и пенсиите леко да се затруднят.

 3. 3 Профил на eli
  *****
  Неутрално

  (2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Самоосигуряващ се е физическо лице, което е длъжно да внася осигурителни вноски за своя сметка. Държавата участва в осигуряването на самоосигуряващите се лица чрез трансфер във фонд "Пенсии" в размерите и по реда, определени в чл. 21, т. 5.
  Ако управителя няма възнаграждение, но подписва документи, то той автоматично става самоосигуряващ се

 4. 4 Профил на kak4eto3
  kak4eto3
  Рейтинг: 5 Неутрално

  От кой момент се дължат осигурителните вноски- тъй като в момента регистрирам ООД и ще мине време от излизане на съдебното решение и регистрацията в Търговския регистър до реалното начало на дейността на дружеството

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK