Жан Виденов на премиерата на "Глобалната капиталистическа криза"

Бившият премиер Жан Виденов закри представянето на &quot;Глобалната капиталистическа криза&quot;<br />

© Георги Кожухаров

Бившият премиер Жан Виденов закри представянето на "Глобалната капиталистическа криза"Лицата на присъстващите са сериозни. Повечето от тях пият вода от червени пластмасови чаши и разговарят тихо, докато от стената ги наблюдава портретът на руския президент Дмитрий Медведев. Мястото е Руския културно-информационен център в София, а събитието е представянето на книгата "Глобалната капиталистическа криза" от проф. Ангел Димов.


На дебюта на научния труд присъстват познати от политическата сцена лица от близкото минало. "Приятно ми е да ви представя другаря Жан Виденов" - така започва встъпителното слово на преподавателя от Софийски университет Нено Димов. "Така пише в сценария", обяснява Ненов употребата на популярното до края на 80-те години обръщение. Шегата му предизвиква усмивки сред аудиторията, а до края на събитието някои от участващите така се вживяват в сценария, че продължават да се обръщат един към друг с "другарю".


След кратката встъпителна реч думата взема авторът на представяния труд. Ангел Димов говори с патос и още от първите изречения става ясно, че не е сред големите почитатели на конвенциалната икономическа теория, на която се гради капитализмът. Димов обяснява капиталистическата криза като "взрив, крах на самия капитал". Използва внушителни цифри, за да обрисува проблемите, които са следствие от кризата - десетките трилиони долари, които са изчезнали от пазарите, или стотиците милиони души, които са останали без работа (по данни на Междуародната организация на труда през 2008г. броят на безработните в глобален мащаб се е увеличил с малко повече от 8 млн. души).
В речта на автора на "Глобалната капиталистическа криза" се прокрадват и други атрактивни изрази като "банкови крале" или "борсови акули"; обръща се внимание на разслояването на капиталистическото общество на милиони богати и милиарди бедни. Заключението е, че "човечеството може да бъде спасено чрез социалистически строй".


След словото си Димов дава думата на другите присъстващи и започва дискусия, която протича тържествено, а всеки изслушан бива поздравен с аплодисменти. Мненията на изказащите се са разнообразни - някои по-умерени, други по-радикални, но повечето са обвързани със социалистическата тематика и нуждата от по-голяма намеса на държавата в икономиката и конкретно на финансовите пазари.


Участниците пречупват темата за глобалната капиталистическа криза през собствената си призма и говорят за "цивилизационна криза" или за "светогледна криза". Отделни изказвания правят впечатление с колоритността си, като например "До каква степен инвестиционния капитал е полезен, до каква степен се фетишизира от управляващите, включително и БСП?" или "Това, което наричате капиталистическа система, всъщност е просто грабеж".


Дискусията закрива Жан Виденов, който предпочита да направи обобщение с умерен тон, вместо да сподели патоса на част от останалите присъстващи. Виденов говори за нуждата от повече регулация на финансовите пазари, както и за Вашингтонския консенсус (набор от принципи за избягване на финансови кризи) и последствията от неспазването му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK