Кой улови "Златна рибка"

Спор за около 18 декара в къмпинга край Созопол завърши с разрушения на бунгалаБагери са разрушили 20 бунгала във вторник призори в къмпинга "Златна рибка". Този сигнал получи "Дневник" във вторник сутринта от "Хелио-тур С". Причината се оказаха 17.4 дка, за чиято собственост спорят "Хелио-тур С", собственост на Николай Банев, и три физически лица. Ако случката се беше разиграла няколко седмици по-късно, сигурно щеше да бъде запечатана от фотоапаратите на стреснати почиващи и да нанесе поредния шамар и върху без това спорния имидж на Черноморието като туристическа дестинация.


Операцията по събарянето на бунгалата е организирана от трите физически лица, купили парцела преди 4 месеца от човек, който го е придобил, след като е направил размяна с Държавната агенция по горите (ДАГ). Въпреки че спор кой притежава имота тече и в съда, едните претендиращи за собственост решават да разчистят терена, преди да има решение.


Историята
През 90-те години фирми, чийто мажоритарен собственик е Николай Банев, приватизират дружеството "Хелио-тур С", стопанисващо няколко къмпинга край Созопол, включително и този на "Златна рибка". Представители на дружеството твърдят, че през тези години в капитала на "Хелио-тур С" е бил апортиран и теренът от 17.4 дка в къмпинга. Справка в областната управа в Бургас показва, че през миналата година от фирмата са поискали парцелът да бъде актуван като частна собственост. "Хелио-тур С" са получили отказ, тъй като се позовават на акт за управление на терена, но той не означава собственост върху него", обясниха от областната управа. В края на декември 2008 г. и Държавната агенция по горите предявява претенции към имота. И на 16 януари 2009 г. зам. областният управител на Бургас Стефан Кенов удовлетворява искането на ДАГ, показват документи от службата по вписвания, с които "Дневник" разполага. "Агенцията представи всички необходими документи, доказващи, че е собственик на имота", коментира във вторник Кенов. Той обясни, че преди да бъде подписан акт за държавна собственост, е направена справка във всички отговорни институции и се е доказала собствеността върху парцела. Според данъчната оценка, записана в акта на зам. областния управител, теренът от 17 497 кв.м на първа линия до плажа струва 3759.9 лв. Каква би била пазарната му цена не може да бъде изчислено, защото в момента такъв тип терени до плажа в района не се предлагат. За сравнение, в Созопол се продават земи срещу средно 20 евро на квадрат, които обаче не са в близост до плажа.


В акта на зам. областния управител е записано още, че той попада в две защитени зони - "Бакърлъка" за опазване на дивите птици и "Плаж Градина-Златна рибка" за опазване на местообитанията. Това означава, че всякакви строителни дейности в имота трябва да бъдат разрешени от екоминистерството.


Бързи замени


Ден преди да бъде наложен мораториум на замените и 11 дни след като получава терена на "Златна рибка", агенцията по горите сключва договор за замяната му със 71-годишния Христо Иванов Калев на 27 януари. Във вторник от агенцията отказаха да обяснят защо толкова бързо са сключили сделката, нито какво са получили срещу черноморския терен. По неофициална информация на "Дневник" теренът край Созопол е предоставен срещу гори в района на Асеновград.


Две седмици след замяната - на 10 февруари, пък Христо Иванов Калев продава терена на трима души - Емил Христев Калеев, Георги Иванов Стриков и Иван Ангелов Георгиев. Според системата ДАКСИ последните двама са съдружници в няколко дружества, сред които "Ай Джи холдинг" и "Интрейд груп". Предметът на дейността на двете фирми е доста широк - от търговия с петролни продукти, хранителни стоки, хранителни стоки, продуцентска и рекламна дейност, хотелиерство и др. Емил Калеев пък има две фирми - "Ячо инс", "Ева-93", и участие в "Кормисош". Компаниите се занимават с добив на дървесина и производство на мебели. Няма данни те да имат туристически проекти.


Спорът за собствеността


След като трите физически лица имат официални документи, доказващи собствеността върху имота, започва спор с "Хелио-тур С", която също претендира за него. "Получени са жалби и от двете страни", съобщи районният прокурор на Бургас Андрей Червеняков, допълвайки, че в началото на юни те са официално предупредени да разрешат конфликта в съда и да не предприемат никакви действия, преди съдия-изпълнител да въведе във владение един от тях.


Във вторник сутринта обаче около 6.15 часа багери започват да разрушават бунгалата на "Хелио-тур С", намиращи се върху спорната земя. Според собствениците на бунгалата поръчители на акцията са тримата, купили терена след замяната. "Опитах се да застана пред машините, за да ги спра, но това не се случи", съобщи управителят на "АКБ секюрити" Блага Брайнова, която е присъствала по време на инцидента. Тя твърди, че машините са били охранявани от фирмата "Аркус сигурност". По време на инцидента не е имало туристи в къмпинга. "В момента сме призовали физическите лица в прокуратурата", каза Андрей Червеняков. Прокуратурата ще проверява дали действията им са акт на самоуправство. В случай че това бъде доказано, лицата ще трябва или да възстановят съборените бунгала, или ги заплашва глоба от 1000 лв. и лишаване от свобода до 5 години. Във вторник никой от тримата, сочени за поръчители на акцията, не беше открит за коментар на официалните телефони на фирмите, в които участват. Не е ясно и какви са техните планове за парцела, който от едната страна е заобиколен от други бунгала на "Хелио-тур С", а зад него има луксозни ваканционни комплекси.


И реституционни претенции за созополските къмпинги


Дела за собственост на имоти се водят за повечето къмпинги в района на Созопол. Стотици лица, извадили актове за реституция на земи в стопанисваните от "Хелио-тур С" къмпинги "Смокиня", "Златна рибка", "Каваците", "Веселие", "Черноморец", имат претенции за тях. През годините се стигаше и до саморазправа, а туристите в региона виждаха оградени с бодлива тел терени, прекъснати електрически кабели, заковани прозорци на бунгалата и др. Голяма част от делата продължават и до днес.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Ашколсум, машала, глей кви нови горски подвизи!
  Плажа бил гора и тъй като на него не растат дървета го сменили с гората на някакъв дядо, дето веднага го продал!
  И всичко това за няколко дни!
  И всичко това в полза на държавата

 2. 2 Профил на camper
  camper
  Рейтинг: Неутрално

  Ако не го реновират къмпинга и изникне поредното бетонно чудовище, губят всички.

 3. 3 Профил на icana
  icana
  Рейтинг: Весело

  Хвани единия, па удари другия...Всичките са хубавци, първия Хелио..ала бала, приватизирал, а другите баш майстори застрахователи...най-обикновени отрудени мутрички

 4. 4 Профил на Loverman
  Loverman
  Рейтинг: Неутрално

  за кво ви в златна рибка, заедно с него тряя го последват, градина, каваците, смокиня, арапиа, камен бряг и пр... накраа си опъвам палатката на бетона и толко

 5. 5 Профил на kyky
  kyky
  Рейтинг: Неутрално

  до 1: Чакай малко, плажовете не бяха ли пасища? Съвсем се обърках...

 6. 6 Профил на Мазохист
  Мазохист
  Рейтинг: Гневно

  Някъде има едно парче хартия, което "управниците" ни погазват безогледно..
  КОНСТИТУЦИЯ на Република България
  Чл. 18.
  (1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.
  А на четящите мога да дам задачка за мислене:
  Как се купува подкрепата на Доган? Ами вижте толкова години кой държи Министерство на земеделието и горите.. И защо...

 7. 7 Профил на /.
  /.
  Рейтинг: Неутрално

  Проблема при бетона е, че много трудно се забиват колчетата на палатката. А и тежкия чук ти тежи в раницата.

 8. 8 Профил на Емел
  Емел
  Рейтинг: Неутрално

  ГЛУПОСТИ! Докато не опишете за връзката между "Зл. рибка" и кътните бунгала-къщички на Емел Етем - все едно нищо не сте открили.
  ББС ли трябва да дойде, за да има поне един свестен журналист в тая западаща държава?

  Просто Емел Етам реши да разшири плажната ивица на един от имотите си.

 9. 9 Профил на Емел
  Емел
  Рейтинг: Неутрално

  ГЛУПОСТИ! Докато не опишете за връзката между "Зл. рибка" и кътните бунгала-къщички на Емел Етем - все едно нищо не сте открили.
  ББС ли трябва да дойде, за да има поне един свестен журналист в тая западаща държава?

  Просто Емел Етам реши да разшири плажната ивица на един от имотите си.

 10. 10 Профил на Мазохист
  Мазохист
  Рейтинг: Гневно

  Сами сме си виновни! Ние им даваме властта с безхаберието си и мързела да отидем до урните! И ги оставяме да се самоизбират, а после драскаме по форумите!
  Като няма, за кого да гласувате "за", гласувайте поне "против"!
  Аз поне така ще направя!

 11. 11 Профил на Loverman
  Loverman
  Рейтинг: Неутрално

  6те си донеса перфоратор и арматурно желязо за колчета и тааа палатка е вечна там

 12. 12 Профил на Kokи
  Kokи
  Рейтинг: Весело

  @#11 То като вземеш перфоратора, арматурното желязо само ще изскочи от бетона , само внимавай да се не заиграеш с перфоратора

 13. 13 Профил на Fuckerman
  Fuckerman
  Рейтинг: Неутрално

  Loverman, ти си доста неграмотен, но днес имаш късмет и ще получиш безплатен съвет от мен - вземи повтори началните класове, за да не ставаш повече за смях.
  Първо научи всички букви от азбуката и се опитай да правиш разлика между букви и цифри, както и между малки и главни букви и чак след това участвай с писанията си тук.

 14. 14 Профил на пулхерия
  пулхерия
  Рейтинг: Гневно

  Ако им гледа човек предизборните клипове, по-загрижени от тях няма! Те са на наша страна, те ни обещават сигурност, те ще се борят за чиста (жълта) природа. Какво са правили досега - горе е описан един от подвизите им.
  Гласувайте, това можем да направим! Надеждата не е голяма, но след изборите пак ще ни забравят. И ще си продължат играта.

 15. 15 Профил на До Мазохист #10
  До Мазохист #10
  Рейтинг: Неутрално

  Абсолютно все едно е дали отказваш да гласуваш, пускаш задраскана (невалидна) бюлетина, пускаш празен плик или гласуваш за партия която не преминава 4%. Мандатите се разпределят между партиите, минали 4% и пропорционално на гласовете, които са получили. Това е положението.

  Така че ако гласуваш "Против" (удариш кръст на цялата бюлетина) или я пуснеш празна, все едно че не си гласувал - гласът ти ще бъде разпределен служебно. Дали ти харесва или не - някой ще управлява. Така че ако не можеш да гласуваш за някой, който искаш, по-смислено да направиш избор поне кой е най-малко губещия вариант.

 16. 16 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 597 Неутрално

  до №13 - абе от каде се взе пък ти и защо не ходиш да се гръмнеш някъде или да се хвърлиш в бетона докато го наливат??? Човека поне има чувство за хумор, а май ти си лишен от такива неща в празната ти заядлива кратуна.

  ...ако не те кефи - бегай в некой форум "идеален от към правопис"...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 17. 17 Профил на Варненски
  Варненски
  Рейтинг: Неутрално

  Да умрат в мъки всички които бетонират Черноморието ни.

 18. 18 Профил на бизнесмен
  бизнесмен
  Рейтинг: Неутрално

  И аз искам 17 дка на плажа за 3000 лв, даже съм готов да получа 1 дка на плажа за 3000 лв. От кой да си поискам?

 19. 19 Профил на Знаещ
  Знаещ
  Рейтинг: Неутрално

  Да ви кажа, да не си пълните главите с глупости и мъчите напразно! Този т.н. плаж се намира в самия ъгъл и пред комплекс "Санта Марина" който е на ДПС. Те си построиха мост през пътя за да стигат до плажа, но нямаха плаж. Сега искат на тези 17 дка. да си направият плаж за техните туристи. Само да ви кажа, че на това място се изливат лайната на цял Созопол, затова водата е винаги спокойна и "топла".Адски мирише и т.н. "златна рибка" винаги е било къмпинг тип-цигански катун. Сумер мръсно място. Аз даже бих го подарил на "собствениците" без пари само срещу задължението да го изчистят, измиришат и поддържат. Банев няма никаква далавера там, щото свестен турист никога няма да отиде там, но ако има право ще си го търси.

 20. 20 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Докато девиза на туристическите ни босове е "балъци винаги ше има" това ще са репортажите от морето....

 21. 21 Профил на VK
  VK
  Рейтинг: Разстроено

  Прави ми впечатление, че никой не се и опитва дори да прикрие подобно безобразие - всичко е кристално ясно и проследимо по веригата. От птичи поглед става ясно кой на кого е платил и кой какво е направил. И какво от това? Дори го набиват в очите на публиката без да се притесняват от последствия. И какво от това? Гласувайте.......

 22. 22 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Стига сте драскали и хленчили по тези форуми,бе!Сменихте "салатката и ракийката" с монитора.Генералът Гоцев,Доган и другите кукловоди сигур умират от смях,като ни гледат какви мухи без глави сме.Ако наистина искате нещо да се промени-да гласуваме.И да изискваме и контролираме след това до дупка.Как ли-ами като всички недоволни от властта.Вижте ги иранците,че и гърците.Истига сте оплаквали Неда,а си набийте в главите,4е всяко не6то на тоз свят си има цена.Свободата -също.Я си спомнете,Ботев,Левски,априци.Ако не си мръднем мозъците и задниците продължаваме да си чешем езиците,нищо добро не ни чака.Станахме за смях на цял свят с тоз идиотски манталитет.Всеки гледа да не се мине и друг да свурши черната работа,а наи-добре някой чужд.Справка-случаят Борилски.И на никои не му идва на ум,че безплатен обяд няма.Винаги се плаща-ако не със зависимост,с достойнство.

 23. 23 Профил на Мазохист
  Мазохист
  Рейтинг: Гневно

  Не виждам някъде да съм казал да се драска бюлетина или да се пуска празна! Разчитах, че четат интелигентни хора, на които не е нужно да обяснявам елементарни неща, но май има изключения..

 24. 24 Профил на ognjan
  ognjan
  Рейтинг: Неутрално

  От двадесет дни съм в България и основните новини по всички медии са грабеж, произвол, беззаконност, злоупотреба или корупция. Как може да се живее в такова общество? И чия работа е изчистването на Авгиевите обори на сегашното управление , ако не на гласуващите граждани? Хора, гответе се, не можете да живеете така!

 25. 25 Профил на Мазохист
  Мазохист
  Рейтинг: Весело

  А пропо, един мой познат "предприемчив" българин казва:
  "ДОКАТО ИМА ТЕЛЕТА, ЩЕ ИМА И КАСАПИ!!!"
  Добре казано.. Извода мисля е ясен...

 26. 26 Профил на acidproof2
  acidproof2
  Рейтинг: Гневно
 27. 27 Профил на Хак да ни е
  Хак да ни е
  Рейтинг: Весело

  какви плажове бе хора,
  това златните песъчинки на чичко-паричко

 28. 28 Профил на tk
  tk
  Рейтинг: Весело

  ХАХА, БРЕ БРЕ, ТИЯ ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ ЗА ТИЯ ПЛАЖОВЕ !!!

  ХАХАХА> СКОРО ЩЕ ГИ БЕТОНИРАТ И ЩЕ СА ВЕчНО ТЕХНИ (САМО ТЕ ЩЕ СИ ГИ ПОЛЗВАТ)

  а нормалните туристи няма и да стъпят в бетонните джунгли на БГ!

 29. 29 Профил на внучка
  внучка
  Рейтинг: Неутрално

  Пожали България! Скрий личната карта на баба си!

 30. 30 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Неутрално

  Гласувайте за Зелените.
  Да запазим природата на България - за да я има и за нашите деца.
  http://www.zelenite.bg/

 31. 31 Профил на Fuckerman
  Fuckerman
  Рейтинг: Неутрално

  #16, преди да се опитваш да бъдеш оригинален е добре да се опиташ да станеш грамотен.
  А сега в неграмотната ти бълвоч се губи мисълта ти, ако въобще я има...

 32. 32 Профил на Boris
  Boris
  Рейтинг: Неутрално
 33. 33 Профил на Srat
  Srat
  Рейтинг: Неутрално

  от десет години поне има слухове, че ще развалят златна рибка
  тази година обаче май ще се окажат верни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK