Бейби бум в епруветка

Бейби бум в епруветка

© ShutterstockРекордно висока успеваемост на методите за изкуствено осеменяване и в същото време понижаване на риска от раждане на близнаци, отчетоха експерти по време на годишната конференция на Европейското общество по репродукция и ембриология в Амстердам в края на юни. През 2006 г. например 32.8 на сто от ин витро процедурите са били успешни, а девет години по-рано успеваемостта е била едва 26.1%.


На срещата беше установена и положителната тенденция към намаляване на ражданията на близнаци при изкуствено оплождане. Рискът при тях е с прекалено малкото тегло и проблеми при развитието. През 1997 г. в близо 30% от случаите след асистирана репродукция са се раждали две и повече деца. Девет години по-късно само 19.9 на сто са близнаци, а 0.9% - тризнаци, и за първи път не е регистрирано раждане на четири деца наведнъж. Според доклада на експертите лекарите в България, Украйна и други страни от Източна Европа все още оплождат повече от една яйцеклетка при ин витро процедурите, за да повишат шанса за успешно зачеване. След това излишните ембриони се унищожават. Данните са събрани от клиники за изкуствено оплождане в 32 страни.


Всяка година по света се раждат по 250 хил. деца, заченати изкуствено. Само за две години (от 2000 до 2002 г.) броят на ин витро процедурите се е увеличил с 25%. Според доклада достъпът до изкуствено оплождане е по-лесен в страните от Западна Европа. Това се дължи и на факта, че държавите отпускат повече средства за покриването на разходите за извършване на процедурите, което повишава и качеството им. В същото време в развиващите се страни, в които за ин витро се дават по-малко пари, успеваемостта на процедурите е по-ниска, оплождат се и се имплантират по няколко яйцеклетки, за да се повишат шансовете за зачеване от една манипулация и така се налага унищожаване на излишните ембриони. Освен това агресивното лечение, което лекарите в тези страни прилагат, води и до нежелани странични ефекти и увреждане на децата.
Проучването отчита и все по-голямо използване на замразени яйцеклетки, което според експертите е положителна тенденция, тъй като намалява оплождането на няколко яйцеклетки наведнъж, както и раждането на повече от едно дете.


Как е в България


"Информацията за България е относително точна, защото преди година и половина ние нямахме закон за регулация на нашата дейност и действително някои колеги залагаха по 6-7 ембриона. От януари 2008 г. обаче влезе в сила регулативен стандарт за дейностите по асистирана репродукция, в който е определено, че могат да се връщат до три ембриона за жените до 35 години и до четири за жените до 43 години", обясни д-р Явор Владимиров от Центъра за репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София", който е участвал в конференцията в Амстердам. Според него да залагаш много ембриони е ,меко казано, неразумно, защото след това се прави ембриоредукция, а с нея се поемат сериозни рискове за бъдещата майка и за бебетата. С тази регулация до известна степен се внесе някакъв ред, но е необходим по-строг контрол, защото все още има акушер-гинеколози, които неофициално правят такива неща, допълни д-р Владимиров. Лекарят каза, че тенденциите в Европа вече са към намаляване на хормоналните дози за лечение, изваждане на по-малко яйцеклетки и връщането на по-малко ембриони. По този начин се намалява рискът за жената при самата процедура, защото въпросът е не само да се получи бременност, но и да се роди нормално бебе, като се запазят здравето и животът и на майката, обясни Владимиров. Проблемът е, че в България все още няма точна статистика колко бебета са родени ин витро. Не е ясно и каква е успеваемостта, защото не е въведена обективна система за отчитането й. В същото време между 2 и 3% от децата в Европа са родени след ин витро процедури, защото това е основната технология за лечение на безплодие. Положително е, че тази година в България тръгна програмата, която е финансирана с 20 млн. лв. от бюджета на здравното министерство и от излишъка за 2008 г., каза Владимиров. Чрез нея ще могат да се извършат 4 хил. процедури, като не е ясно точно колко деца ще се родят от тях. Според д-р Владимиров е необходимо следващото правителство сериозно да преосмисли стратегията за подпомагане на бездетните семейства, защото чрез помощта на държавата ще се родят желани деца, които ще бъдат отглеждани в нормални условия. Не трябва да се пропуска и социалният проблем на тези семейства, който е много сериозен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK