Борбата с корупцията - назад с 8 години

Къде се намира България според представителните международни класации и какво трябва да направят новият парламент и правителство, за да подобрят условията за бизнес и личното благосъстояние на българите? Отговор на този въпрос са се опитали да дадат икономистите от Института за пазарна икономика. Те са обобщили 10 международни индекса, сравняващи България с много други държави. Шест от критериите представяме по-подробно, като резултатите за икономическата свобода са съчетание от два индекса. Останалите са ниво на човешко развитие, бюджетна прозрачност и електронно правителство.


И този доклад напомня, че много от причините за бързия икономически растеж в България бяха повече следствие от благоприятната среда в глобален мащаб и по-малко резултат от политики на национално ниво. Най-слаб е резултатът за нивото на корупция, което противно на очакванията се е влошило след влизането на страната в ЕС и по ефективност на противодействието България се е върнала с 8 години назад. Също толкова плачевна е позицията на страната и по отношение на качеството на образованието. Проблемна е картината на конкурентоспособността на икономиката. Тези са сред основните причини да изоставаме значително по нива на доходи в ЕС и по ефективност на държавното управление.


На база на прегледа експертите са извели и 70 препоръки. Със съдействието на фондация "Фридрих Науман" ИПИ е издал изследването и книгата ще бъде предоставена на всички депутати, след като 41-ият парламент започне работа.


КОРУПЦИЯ


Позиция: 72-ро място от 180 държави. Отличниците, с най-ниско проникване на корупцията, са получили оценка 9.3. Оценката за България е 3.6. Това е най-лошата оценка за страната в последните 9 години


Влияние: Корупцията е основен фактор, възпиращ инвеститорите, съпоставим по важност с макроикономическата нестабилност в една държава


Препоръки:


- ликвидиране на предпоставките за корупция в законите за приватизация, за обществените поръчки и за политическите партии


- ключова е независимостта на съдебната система


- създаване на условия за ускорен съдебен процес


- силна политическа среда


- ясни правила, строги санкции за нарушаването им


КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО


Позиция: Българските ученици са на последно място по математика в ЕС и на 46-о място в света. Подобно е класирането при природните науки и литературата


Влияние: Качественото образование е ключово за поддържане на ниска безработица, високи доходи и инвеститорски интерес


Препоръки:


- външно оценяване на учениците при завършване


- автономия на училищата при избор на учебници и определяне на заплати за учителите


- стимулиране на отлични студенти да следват педагогически специалности


- субсидиране и на частните училища


- поставяне под специално наблюдение на училищата с лоши резултати


ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА


Позиция: 56-о място от 183 държави


Влияние: Равнището на доходите е в пряка зависимост от степента на икономическа свобода: повече свобода - по-високи доходи


Препоръки:


- да повиши ефективността на публичните разходи и да се намали размерът им спрямо БВП


- облекчаване на регулативните режими


- ефективно преследване и наказване на корупцията


ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС


Позиция: 45-о място от 181 държави


Влияние: Условията за бизнес са определящи за възможностите на една държава да привлича инвеститори


Препоръки: В последните години в България има две съществени подобрения - ниски данъци и лесен достъп до кредитиране. Сега е нужно още:


- опростяване на данъчните процедури


- съкратени срокове за издаване на разрешителни за строеж


- нисък праг за минимален капитал при регистрация на фирми


- облекчаване на процедурите за регистриране на авторски права


ГЛОБАЛНА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ


Позиция: 76-а от 134 държави


Уточнение: Силните страни на България до голяма степен са следствие от благоприятната среда преди кризата. Сега рисковете се увеличават


Препоръки:


- подобряване на инфраструктурата


- по-добро образование и квалификация на работната ръка


- запазване на макроикономическата стабилност


- повишаване на технологичната база в компаниите и готовността им да предлагат иновативни продукти


ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ


Позиция: 59-а от 115 държави. Оценката на България е 5.9. Според изследванията всеки пункт по-висока оценка увеличава БВП на глава от населението с 8289 долара.


Препоръки:


- премахването на натиска върху работата на съдебната система


- възможност за регистрация в имотния регистър по интернет


- защита на продуктите на интелектуална собственост
Най-важните препоръки


1. Намаляване на осигуровките.


2. Увеличаване на капиталовия елемент на пенсионната система - минимум 10% от брутната


заплата (при сегашни 5% за 3-та категория труд) да отиват в частни пенсионни фондове.


3. Премахване на монопола на НЗОК и частни конкуриращи се здравни каси.


4. Премахване на ограниченията пред практикуването на свободните професии.


5. Публикуване на редовна и изчерпателна информация за работата на всички


административни структури.


6. Строго съблюдаване на правомощията на управляващите и държавните чиновници.


7. Намаление на административните структури и наетите в администрацията.


8. Финансова автономия на училищата.


9. Намаляване на размера на преразпределението на доходите през държавата като дял от БВП.


10. Влизане в еврозоната.


11. Либерализация на цените.


12. Премахване на държавните субсидии.


13. Приватизация на оставащите държавни активи.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivolord
  ivolord
  Рейтинг: Гневно

  ОТНОСНО ЗАДЪРЖАНИЯТ-ПУСНАТ-МИНИСТЪР!Само не ми е много ясно.Някой ще ми обясни ли защо докато са на Власт, са в цветущо Здраве,а като им опре яйцето до Г....А- се разболяват и то тежко.Ами нека ги лекуват в затвора.Там имат много доброжелатели които ще му помогнат да се излекува по-бързо.Стига са ни правили на идиоти.Всеки трябва да си поема отговорността за своите действия и точка.Дано Бойко не допуска такива фарсове повече защото Европа ни следи много внимателно на тоя етап, още повече сега с новото Правителство.

 2. 2 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Напоследък имам време да чета форумите и мога само да Ви кажа, че повечето коментари идват от хора, нямащи въобще представа от политика. Хора, които никога не се виждали заседателна зала отвътре или са се срещали с Путин.

  На тях мога само да кажа, че все пак България е на едно от водещите места в Европа по заети в държ. администрация, което означава прехрана за техните семейства.

  В България от край врене се е наложила оринталско-арабската система базирана върху бакшиш, който е в основата на икономиката и е формиран от манталитета и културата на населението.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 3. 3 Профил на до 2
  *****
  Неутрално

  Ако се съди за качествата на някой по това дали е виждал заседателна зала отвътре, браво!

  Нивото Ви е предучилищно.

 4. 4 Профил на КАШАЛОТ
  КАШАЛОТ
  Рейтинг: 442 Весело

  Станишев,

  Виждам, че си търсиш добре платена работа (написал си го в своето SMS-CV). Е, аз те съветвам да благодариш Господу всеки ден за работата, която си написал, че имаш - в администрацията. Дребен интелект, дребна душица, комуноидно мислене... Кой, освен държавата, която даже вече не принадлежи на Столетницата си мислиш, че ще ти предложи нещо "добре платено"?

  Чета ти спамовете под Н-та поред вече статия и се удивлявам на гьонсуратщината на изказванията ти. Изглежда че или си много остроумен провокатор, или просто си комуноиден гьонсурат. А гьонсуратлъкът е едно от изконните агрегатни състояния на комуноида.

  Искрено се надявам държавната администрация в най-кратки срокове да се отърве от теб и от цялата пасмина комуноиди, приличаща на теб по душа.

  Хайде, със здраве и да пратиш много поздрави на "оригиналния" Станишев - онзи, рокерът, с меките китки и на най-близкия му човек, Азер Меликов!

  Willst du dich von etwas trennen, dann must du es verbrennen...
 5. 5 Профил на Памела
  *****
  Весело

  Хм, това дали е "онзи" Станишев?
  Без да имам представа от политика и само изхождайки от наблюденияи здрав разум мога да кажа следното:
  1. Заетите в държавната администрация се хранят от данъците на заетите в реалния сектор на икономиката. Раздута администрация -> по-големи разходи за издръжката й-> по-малко средства за образование, здравеопазване и др.
  2. Бакшиш на бръснаря, да, ама "бакшиш" на държавния служител за "спечелване" на конкурс за държавна поръчка - как ви се струва това? Къде в Западна Европа можеш да предложиш на пътен полицай подкуп?

 6. 6 Профил на Бивш ученик
  *****
  Неутрално

  "Позиция: Българските ученици са на последно място по математика в ЕС и на 46-о място в света. Подобно е класирането при природните науки и литературата"

  Завърших езикова гимназия 95-та. Качеството на математиката в училище беше отрицателно. Още тогава беше много зле. Преподавателят дърт комунист пред пенсия и заместник директор. Всъщност той се пенсионира, но чак последната година ни дойде по-млада и надъхана учителка. Преди това ни преподаваха възрастни със силно леви убеждения и левашки педагогически умения.

  Тъй че не приемам никакви доводи: демокрацията това, демокрацията онова, то през последните 20 години...

  Не е от 20 години! Откак се помня образованието ни беше боза!! Материалната база - леш! По време на социализма в училището не стигаха тебиширите - например!

 7. 7 Профил на Бивш ученик
  *****
  Неутрално

  "Позиция: Българските ученици са на последно място по математика в ЕС и на 46-о място в света. Подобно е класирането при природните науки и литературата"

  Завърших езикова гимназия 95-та. Качеството на математиката в училище беше отрицателно. Още тогава беше много зле. Преподавателят дърт комунист пред пенсия и заместник директор. Всъщност той се пенсионира, но чак последната година ни дойде по-млада и надъхана учителка. Преди това ни преподаваха възрастни със силно леви убеждения и левашки педагогически умения.

  Тъй че не приемам никакви доводи: демокрацията това, демокрацията онова, то през последните 20 години...

  Не е от 20 години! Откак се помня образованието ни беше боза!! Материалната база - леш! По време на социализма в училището не стигаха тебиширите - например!

 8. 8 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  Хубав финал за "най-успешното правителство последните 20 год." (С. Д. Станишев)

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 9. 9 Профил на Т.Живков
  *****
  Неутрално

  Бананова република, но без бананите!

 10. 10 Профил на Пешо
  *****
  Неутрално

  Борците против корупция се скриха в парламента под крилата на станишев и доганпача.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK