Наследството за Свилен Нейков

Весела Лечева залагаше на порочната система "по малко пари, но на всички"

Наследството за Свилен Нейков

© ДневникНовият министър на спорта Свилен Нейков официално пое властта от бившия вече председател на ДАМС Весела Лечева в понеделник. Той има двуседмичен срок да формира екипа, с който ще продължи работата, но най-вероятно новите лица в министерството ще бъдат обявени до края на седмицата. Пред журналисти Нейков обясни, че все още не се е ориентирал в положението на ведомството. Бившият национален треньор по гребане посочи като приоритети на новото управление развитието на двигателната активност на хората, подобряване на физическата активност при подрастващите и използване на спортните обекти по предназначение, след което се поставя високото спортно майсторство. В основните задачи на ГЕРБ е изграждането на многофункционална зала с 12 000 места в София, за да може столицата да разполага с център за провеждане на големи първенства.


Какво наследява новият министър


Когато през 2004 г. правителството на тройната коалиция възложи управлението на спорта на Весела Лечева очакванията бяха, че най-после ще бъде решен най-болезненият проблем със спортните бази и че ще се увеличат парите за сектора, с който се лъска имиджа на държавата.
Миналия месец по време на неформална среща с шефове на федерации в Министерски съвет, бившият вече премиер Сергей Станишев отчете, че през последните години за спорт са предоставени над 250 млн. лв., като 80 милиона от тях са дошли от Българския спортен тотализатор.


С всяка изминала година за спорт се отпускаха все повече пари от бюджета, но от това той не стана по-успешен, дори напротив. Нито пък спортуващите станаха повече.


Твърде много време се разпиля, за да бъдат подготвени и направени поредните промени в Закона за спорта, с които трябваше да се решават проблемите със спортните бази. След като се изтощиха всички други идеи за спортната база, държавата официално обяви за добре дошли парите от частния сектор в спорта, като даде законова възможност за концесия. Така най-после се даде шанс да се отвържат ръцете на клубовете да инвестират в базата, в която през последните две десетилетия се правят козметични ремонти. Само че очакванията, че ще потекат потоци от пари към базите и те ще се превърнат в едно много привлекателно и достъпно място за спортуване, не се сбъднаха.


Според регистъра на ДАМС в страната има общо 2000 спортни съоръжения, като общинските са 1893, а държавните - 107. Изчислено беше, че за тяхната реконструкция трябват 500 млн. лв.


Пазарният модел на управление дадe възможност Национална спортна база (НСБ) да започне ремонти на възлови обекти като "Спортпалас", "Дианабад" и залата за спортна гимнастика на стадион "Раковски" без помощта на държавата.


Използвани бяха деветте милиона лева от продажбата на 50% от софийската зала "Универсиада". Процесът на нейната приватизация беше започнат от предишното правителство на НДСВ, като НСБ го довърши чрез продажба на акциите си на частна компания.


Весела Лечева обаче не успя да промени правилата, така че средствата за подготовка, давани на спортистите от държавата, да не изтичат в частни бази. Това може да стане само ако държавните бази предлагат конкурентни условия - нещо, което никой още не е успял да направи.


Тотализаторът също не намери начин да изкара повече от 20 млн. лв. годишно за спорта (толкова бяха отчисленията и при управлението на тройната коалиция и на НДСВ). Не защото правителството не запази монопола на държавното си предприятие върху организиране на числови игри, а защото бави неговата модернизация. Терминалите за обработка на фишовете са отпреди 16 години. В момента тотото оперира с около 1000 пункта в цялата страна, държи 1600 служители и има годишен оборот от 100 млн. лв. От тях 50 млн. отиват за изплащане на печалби, 30 млн. - за издръжка на тотото, и останалите 20 млн. - за спорта.


Държавата отказа финансова помощ от 20 млн. лв. за модернизация на тотото. БСТ така и не получи исканото право на търговска дейност и да приема онлайн залагания. При това обстоятелство е логично да се мисли, че някои от играчите на пазара не можеха да приемат факта, че тотото ще увеличи пазарния си дял.


През своето управление Лечева задържа тромава администрация от близо 270 човека в ДАМС, като направи само 6% съкращения. По времето на Цвятко Барчовски агенцията работеше с не повече от 100 души. ДАМС продължи да решава проблемите на федерациите и да се занимава с чисто спортните дейности, вместо да определя само рамката.


Лечева дълго време държа порочната система за разпиляване на парите за спорта в схема "по малко на всички". Това запази спокойствието на ленивите чиновници в палатата, които са с добър стандарт на живот и нямат стимул за развитие. Парите за високо спортно майсторство съставляваха близо 60% от бюджета. Това включва олимпийска подготовка и финансиране на спортните клубове. Едва последната година Лечева се престраши да въведе европейска система за разпределение и контрол на средствата, които иначе се разхвърляха на около 100 спортни организации. Раздаваха се огромни пари за щанги, а можеше с тях да имаме плуване.


Чак след провала в Пекин, където България изпрати най-малобройната си делегация от 72-ма състезатели с 54 квоти и изхарчи 40 млн. лв., за да получи 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзов медал, бяха съкратени спортовете в олимпийската програма. Така сумата, която дотогава обслужваше 20 федерации, сега се разпределя на 14. Останалите спортове са извадени от програмата за олимпийско подпомагане, както и малките федерации най-после могат да кандидатстват за допълнителна финансова помощ само чрез проекти в програми за финансиране на конкретна дейност.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цайса
  *****
  Неутрално

  Не винаги добър спортист става добър организатор в министерство,но дано този път новия спортен министър си свърши работата по-добре.Желая му успех.

 2. 2 Профил на OTG
  *****
  Неутрално

  "...с който се лъска имиджа на държавата."
  На кого е нужно лъскането на имиджа на държавата? Нещо като "лайно в целофан", казано преди време от премиера Бойко Борисов. Закрйте това ненужно министерство и прехвърлете функциите му към образователното такова.

 3. 3 Профил на Добавка към OTG
  *****
  Неутрално

  В САЩ елитните спортисти израстват в училищата.

 4. 4 Профил на Ставри
  *****
  Неутрално

  Сита Мара втасала до министър на физкултурата опряла. И тоз чужди пари ще троши за прослава на РОДИНАТА.

 5. 5 Профил на pijo
  *****
  Неутрално

  "В момента тотото оперира с около 1000 пункта в цялата страна, държи 1600 служители и има годишен оборот от 100 млн. лв. От тях 50 млн. отиват за изплащане на печалби, 30 млн. - за издръжката на персонала и останалите 20 млн. - за издръжка на тотото."

  Хилядата продавачки на фишове в тотопунктовете едва ли вземат по повече от 300 - 400 лева месечно. Заедно с данъците и осигуровките това прави не повече от 10 млн. лв. годишно. Питам се какви ли заплати вземат останалите 600 служители на тотото, за да опоскат още 20 млн. лв. и с какво точно се занимават. Питам се и от къде дойде богатството на Прасена Кръстева. Май много питам...

 6. 6 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Свилен нейков трябва да започне:
  - обучение на качествени треньори, които да се занимават с младите спортисти
  - изграждане на съоръжения за масов спорт
  - обхващане на училищата и университетите в спорта
  - данъчни облекчения, когато отмине кризата и бюджета може да си го позволи, за фирми инвестиращи в спорт

 7. 7 Профил на Знаещ
  *****
  Неутрално

  Тотото е на ръба на фалита!
  Гръбнакът на тотото- приемателната мрежа е пред разпадане и разлагане- повечето пунктове са на 40 години! Циганията вътре е пълна и неунищожима!
  Касиерките са със нищожни заплати и се молят само да дочакат пенсия!
  20 милиона е поискало сегашното ръководство за обновяване на техниката- това си е живо нахалство!
  Цялата система би струвала не -повече от 3 милиона!
  Постъпленията са смешни!
  Просто всичко в тотото - е за смяна!
  Не при гениално, просто само при едно нормално управление само тотото би могло да издържа спорта!
  Убеден съм например, че всеки частник веднага на секундата, без да се замисли, би се съгласил да плаща концесия 50 милиона на Министерство за да оперира той с игрите!
  Между другото и игрите са морално остарели - 6/49 се играе , но съм гледал по Европата , как всички оператори развиват и други игри- кено, 5/90 +1 , 5/45 +2, а бе много са!
  Бива некадърност и безхаберие , но това да фалираш монополен цифров хазартен оператор със 50% печалба от игрите е просто уникално и задължително трябва да бъде описано в историята на хазарта!

 8. 8 Профил на DMSO
  DMSO
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въобще не ме интересува, т.нар., елитен спорт. Не искам да храня егото на някого.
  Друга работа е ако се развива масов спорт.

 9. 9 Профил на Баба Мара
  *****
  Неутрално

  Колко от държавите в ЕС или Г-20 имат министър на физкултурата? Кому е нужна подобна щуротия? Закрихме ведомствата на Етем и Хари Потър и създаваме нова идиотия

 10. 10 Профил на стиив
  *****
  Неутрално

  зам министър Кирил Андонов ще оправи нещата

 11. 11 Профил на така правят другите
  *****
  Неутрално

  Вместо парите да се дават на федерации като тази по Пеинтбол -' спорт' забранен със закон в Германия с тези пари да се птдържа и обновява спортната база ида се дава безплатно за ползване.

 12. 12 Профил на Грую
  *****
  Весело

  "Тумба лумба-два дни, а година гладни"!

 13. 13 Профил на Нейчо
  *****
  Разстроено

  годишен оборот от 100 млн. лв. От тях 50 млн. отиват за изплащане на печалби, 30 млн. - за издръжката на персонала, и останалите 20 млн. - за издръжка на тотото.

  кое остава за спорта, тогава?

 14. 14 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Нейчо - много добър въпрос!

 15. 15 Профил на От кухнята на Бойко Б.
  *****
  Любопитно

  Запалени до зачервяване почитателки на Бойко Б. с поздравителна депеша до МП-я (МутроПроявения): "Искаме и министерство на мутрите, за да има кой да ни спонсорира и оправя. Само ти не си ни достатъчен, искаме и други твои МП човекоподобни мускулести горили"

 16. 16 Профил на ддд
  *****
  Неутрално

  до 11/ кой те излъга, че пейнтбол е спорт и че е забранен в Германия?

 17. 17 Профил на kkk
  *****
  Неутрално

  да спрат финансирането и на ГЕОРГИ МИЛАНОВ ОТ ЗИМНА ПАРЗАЛКА СЛАВИЯ И ЦЕЛИЯ МУ РОД

 18. 18 Профил на Данет
  *****
  Неутрално

  Едно е сигурно за новия министър - обича Данет!

 19. 19 Профил на Слаботелесен, но с надежда да заякне
  *****
  Неутрално

  Нашенска измишльотина. Навсякъде спортът се развива предимно в училища и университети. Чак пък министерство на физическата култура и спорта. Древните гръцки атлети ще се напикаят от смях

 20. 20 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Това министерство е социалистическа отживелица. На Запад болшинството от публичните средства се отделят за масов спорт - за ко-финансиране на общински съоражения и тяхната поддръжка, за подпомагане на училищния и университетския спорт. От това има много по-голяма полза отколкото шепа спортни функционери да си осигурят богат и охолен живот за сметка на данъкоплатците.

  А що се отнася до елитния спорт - навсякъде основния приход е от спонсорство и реклама. При нас, понеже сме богата и здрава нация, елитния спорт се плаща от данъкоплатците.

  Един от големите проблеми на това министерство е, че по традиция се оглавява от представители на спортното лоби, които чрез него защитават свои съсловни интереси. Най-добре е, ако управлението се поеме от външен човек, който да има присърце интересите на гражданите, а не на една малобройна клика.

 21. 21 Профил на valja
  *****
  Неутрално

  много добра статия е подготвила тази журналистка , браво!

 22. 22 Профил на anonimen
  *****
  Гневно

  какво става с мошеника Миланов от парзалка Славия до кога Неиков ??????????????
  и сина и снахата до кога на хранилката Славия ????????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK