Кърменето като пазарна икономика

Кърменето като пазарна икономика

© Надежда ЧипеваОт 1 до 7 август за шести пореден път у нас ще бъде отбелязана Световната седмица на кърменето. Кампанията, която тази година е под мотото "Кърменето в извънредни ситуации. Готови ли сме?" има за цел да привлече вниманието и да ангажира медии, организации и цялото общество в подготовката за оказване на помощ на кърмещи майки. Създаден е и информационен сайт - www.kurmene.com, на който може да бъде намерена и актуалната програма на седмицата. Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно в началото на август в повече от 120 страни. Началото на инициативата е поставено през 1992 г.


"Кърмя Любо вече 11 месеца и ще продължа да го правя поне до две години. Кърмя, когато и където поиска бебето ми, защото майчиното мляко е безценно и незаменимо. Това е най-пълноценната и лесно усвоима храна, която дава всичко необходимо на детето. Колкото до кърмата, винаги ще имам, докато му давам, защото това е нормален процес на организма - да произвежда кърма, докато бебето има нужда от нея. Това е най-стабилната пазарна икономика. Човешкият организъм прави това, което иска бебето, и след като има търсене, има и предлагане. Колкото повече е търсенето, толкова повече е и предлагането."


Така обяснява Ася Иванова от Бургас своя избор да храни бебето си естествено и лесно. Радва се, че
детето й расте спокойно, жизнено и наддава на килограми. Разбира се, понякога боледува, но нали трябва да си създаде имунитет! Ася обяснява, че пред нея не съществува никаква дилема дали трябва да се довери изцяло на майчиното мляко. По този начин е отгледала и дъщеря си - тя е сукала до две години и два месеца. Според младата майка


кърменето успокоява бебето


и създава приятна близост с него. Затова всяка жена може да кърми, стига да не спазва почасов режим на хранене и да не прибягва с лека ръка към дохранване с изкуствено мляко. Защото в противен случай кърмата ще намалее и ще спре.


Ася обаче не е типичната българска майка. Тя е имала щастието да попадне на специалисти, които са й обяснили колко важна е кърмата за бебето и въпреки че не е хранена по този начин, е убедена, че това е правилният път, за да растат здрави децата. Затова сега е консултант към Националния комитет по кърмене и помага на останалите майки. Правим си групи, в които се образоваме една друга, четем в интернет, поддържаме всякакви контакти, обяснява жената. Съжалява обаче, че не всички майки търсят информация, а и тези, които го правят, невинаги намират. Затова сега, по време на Световната седмица на кърменето, ще се говори много, за да могат всички бъдещи майки да разберат колко необходимо е то за децата, обяснява Ася.


В България около 91% от майките кърмят бебетата си веднага след раждането, но в шестия месец само една четвърт от тях продължават да го правят. Данните са от национално представително проучване, направено сред 2 хил. майки през 2007 г. Според проф. Стефка Петрова, зам.-шеф на "Националния център по опазване на общественото здраве" и ръководител на проучването, основната причина за ранното прекратяване на кърменето е спирането на кърмата, защото


майките не знаят как да поддържат лактацията


В същото време над 42% от родилките в Швеция и почти толкова в Австрия продължават да кърмят и след шестия месец на бебето. Изследването показва още, че по-дълго кърмят в селата и малките градове, отколкото в големите, но това няма нищо общо нито с доходите на семействата, нито с това дали жената ходи на работа или е в отпуск. По-често кърмят децата си обаче образованите жени. Препоръките на Световната здравна организация са детето да се кърми най-малко шест месеца, като здравото бебе няма нужда от допълнителен прием на вода или сокчета през този период, обясни проф. Петрова. Разбира се, когато детето има проблеми, примерно диария или висока температура, трябва да му се дава вода, но в останалите случаи кърмата набавя всичко необходимо на подрастващите. Кърменето оказва влияние и върху развитието на децата до 1-годишна възраст, каза още проф. Петрова. По думите й децата, които се кърмят, достигат по-голям ръст и тегло, отколкото останалите. Тези, които се хранят само с адаптирани млека обаче, след тази възраст много по-често са с наднормено тегло. Освен това кърменето предпазва от настинки и други респираторни заболявания. Вече 11 български здравни заведения са акредитирани като част от мрежата "Болници - приятели на бебето", в които майките са обучавани и насърчавани да кърмят. Когато излязат от болниците обаче, част от тях престават да го правят, защото нямат подкрепа в семейството си или от педиатрите. Решаващо е бебето да получи кърма още в първите часове, за да иска след това да суче, обясни лекарката. България няма стандарти за кърменето, защото има


противоречия между специалистите


кога и как трябва да се извършва, стана ясно на пресконференция по повод Световната седмица по кърменето. В Европейския съюз е постигнат консенсус, че на здравите бебета не е необходимо да се дават вода и сокчета до 6 месеца, но у нас педиатрите смятат, че това може да става и по-рано. Не е уточнено също дали новородените трябва да се хранят винаги, когато поискат, или да се спазват определени часове. Разногласията сред специалистите объркват майките, затова трябва да се постигне съгласие и да се изготвят стандартите, каза д-р Маша Гаврилова, началник-отдел "Опазване на общественото здраве" в министерството. Друга причина за това само 5% от майките да кърмят след 6-месечната възраст на бебетата е агресивната рекламна кампания на адаптираните бебешки млека, смята д-р Мариела Нанкова, координатор на Глобалния алианс за подкрепа на кърменето и координатор за провеждането на Световната седмица на кърменето в България. Според нея те идеализират продуктите си, приписвайки им невъзможни качества, като например, че са идентични с майчината кърма или че стимулират имунната система на децата. Джипитата пък са превърнати в дистрибутори на тези храни и, вместо да насочват майките да кърмят, те им препоръчват изкуственото хранене, твърди Нанкова. "Катастрофално е положението в България. Проучване на Глобалния алианс сред 840 жени от рискови групи, живеещи в София, Кърджали, Велико Търново, Благоевград, Монтана и Асеновград показва, че Министерството на извънредните ситуации не си е свършило добре работата по отношение на информираността на населението как да оцелее в кризисна ситуация", каза и доц. Румяна Томова, президент на Глобалния алианс. Според нея хората са запознати само как да се евакуират. Същевременно 65% от родителите не знаят как да хранят детето си по време на бедствие, а кърмата е най-добрият начин да осигурят всичко необходимо на малките. Ето защо Глобалният алианс е организирал обучителни курсове за младите семейства.


За Ася рекламите на изкуствените храни обаче нямат никакво значение, защото тя е убедена, че кърмата дава много предимства както на бебето, така и на майката. Затова призовава всички майки да кърмят, за да имат здрави и спокойни бебета.10 стъпки за успешно кърмене


В момента в болниците, включени в програмата "Приятел на бебето", са въведени 10 стъпки за успешно кърмене, които са съобразени с изискванията на Световната здравна организация. Те са следните:


1. Всяка болница трябва да има програма за кърменето, както и подготвен персонал.


2. Редовно трябва да се поддържа квалификацията на персонала в тази област.


3. Задължително да се информират бременните за ползите от кърменето.


4. Бебето трябва да засуче от 30 мин. до 1 час след раждането.


5. Да се покаже на майката как правилно да кърми детето си, как да поддържа лактацията и да изцежда гърдите си.


6. Да не се дава на бебето друга храна освен майчината кърма, като изключение се прави за недоносените деца.


7. Майката и детето да са в една стая в родилния дом - винаги, когато бебето заплаче, майката да го кърми, храненето да не е в строго определени часове.


8. Да се насърчава кърменето при всяко желание на бебето и да не му се дава биберон. Ако се дава вода, това да става с лъжичка.


9. Да се създадат групи в подкрепа на кърменето


10. Приобщаване към каузата на всички, които подкрепят кърменето.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK