Големите здравни надежди

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Всички са доволни, всички викнаха "Ура!", и се затърчаха напред...Само че в различни посоки.
  Защото желанията на пациенти, доставчици, болници, лични лекари са почти несъвместими! Стремежът им е да измъкнат възможно повече пари едни от други, а всички заедно - от пациента.
  Затова изборът на министър не е добър. Министър на здвареопазването трябва да е представител на онзи, коийто плаща сметката на всички останали участници - пациентът.

 2. 2 Профил на мимоза
  *****
  Неутрално

  к8раденето в министерството е колосално , нагло и безконтролно . всички знаят ,къде потъват парите........ спрете това д-р Нанев-- нека има контрол, а тези , които злоупотребяват да бъдат отстранени по някакъв начин!

 3. 3 Профил на Doctor
  *****
  Неутрално

  Търсих да намеря някаква медицинска публикация на министъра и намерих само трички - в българско списание и по една тема. Чудя се, като не е намерил какво да каже в това дето сума години е работил, какво ще измисли в нещо, дето никога не е подхващал.
  А на мен ми дайте Солунската митница и ми гледайте сеира.

 4. 4 Профил на Nice
  Nice
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Затова дет` си написал - изборът ти да се кръстиш умен - не е добър!

  мдааа...
 5. 5 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 636 Неутрално

  мимоза, не всички знаем! Ако знаеш и го премълчиш - значи имаш далавера!

 6. 6 Профил на Случаен...
  *****
  Гневно

  Кой има интерес от задължително, но иначе наричано "доброволно допълнително осигуряване", което да насочи сериозна маса публични средства към частните здравни фондове?

 7. 7 Профил на Един ОПЛ на 33
  *****
  Неутрално

  Статията пропуска две много важни области, в която също има маса проблеми - ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ и ЦСМП! И там има Авгиеви обори за изриване, и там интересите на играчите са коренно различни, и там има маса непопулярти и направо болезнени (особено за пациентите-гласоподавател) неща за правене. Неща, които и царя навремето не посмя да започне! Тръпнем в очакване!

 8. 8 Профил на dinaydenov
  dinaydenov
  Рейтинг: Неутрално

  "Невероятен ход! Бойко Борисов спечели цялото лекарско съсловие, като избра за министър на здравеопазването председателя на Българския лекарски съюз д-р Божидар Нанев. По този начин той показа, че залага на експерти, а не на лобистки интереси." - Дневник, осъзнайте се и не пишете глупости. Това абсурд да го мислят повече от трима лекари, та камо ли цялото съсловие. Нанев никой не го харесва, че толкова да му се радват.

 9. 9 Профил на чифут
  *****
  Весело

  такова нещо като "безплатно и общодостъпно здравеопазване" има само в Куба и Северна Корея, мислим че е дошло да си налегаме парцалките и да живеем по лекичко.

 10. 10 Профил на профпредседател
  *****
  Весело

  Този безличен хирургоид ще ни оправи здравеопазването, колкото оправи казионната организация БЛС. Радвайте се медици, радвайте се и Вие пациентите! ХА,ХА,ХА!!!!

 11. 11 Профил на Старик
  *****
  Неутрално

  Като разбрах кой ше му бъде зам.министър-тръпки ме побиха!Любо Гайдов-"идеолог и вдъхновител" на най-големите кражби от времето на управлението на ОДС 97-2001! Гответе се за същото и сега! Със сигурност!!!

 12. 12 Профил на Един ОПЛ на 33
  *****
  Неутрално

  То че се крадеше тогава - крадеше се! Но поне нещо и създадоха!

 13. 13 Профил на Bruno Dante
  *****
  Неутрално

  "Основният му минус е, че няма административен опит."
  ***
  еми той като министър нали ще трябва да админстрира,ще трябва да взема важни за бг пациенти и медици решения,ще трябва да анализира рапортите на своите сътрудници върху проблемите ,на база на които ще трябва да създава нова стратегия за по добро здравеопазване,и не на последно място трябва да има и представа от финанси и право,а това че говори няколко западни езика не се и съмнявам или ако не говори поне тях, през мандата може да научи,но министър на здравеопазване който е лекар и то хирург и който няма нужният административен опит ще е повече опасен за пациентите отколкото нужен и едва ли ще се справи с проблемите в най важното за една нация - здравеопазване ,лечение и възпроизвотсво на тази нация.немога да разбера толкова ли нямаше по подходящ кандидат за тази длъжност ,който даже и не трябва да е лекар,все пак в министерството се приемат някакви решения и закони а не се оперират пациенти примерно,някой от съветниците на министъра разбира се е задължително да са лекари,но този министър изглежда абсолютно неподготвен за такава работа ,не казвам че не може би е добър и некурунпиран като лекар,но щом няма административен опит за какъв министър говорим? и като е така и на него ,както на неговите предшественници,още преди да му е изтекъл пълният мандат ще му се наложи да пие една вода
  и констатира :
  1.*qui potui, feci; faciant meliora potentes-каквото можах, направих; нека правят по-добре ония, които могат
  2.*desideria pia=хубави желания, които обикновено остават
  неизпълнени.
  3.*ex nihilo nixil— от нищо не може да произлезе друго освен
  нищо (философски възглед на Лукреции и на Епикур).


  *qui potui, feci; faciant meliora potentes-каквото можах, направих; нека правят по-добре ония, които могат

 14. 14 Профил на ЕДИН ОТ ВАС
  *****
  Неутрално

  докога корумпирани чиновници в министерството ще крадат безнаказано от труда на лекарите ? Съкращение на командно - административния апарат в цялото здравеопазване , особено на администраторите пенсионери!!!!! НЕ е
  възможно 5-тима да работят ,а 10 да ги командват и да ги крадат . СПРЕТЕ БЕЗСМИСЛИЦИТЕ !

 15. 15 Профил на Случаен...
  *****
  Разстроено

  Статията, както винаги когато се разглежда здравеопазването е ограничена и удобно манипулативна.

  Моделът в здравеопазването трябва да бъде европйески, а не англосаксонски. Нито исторически, нито културно сме свръзани с Великобритания или САЩ, нито имаме сходен тип обществено развитие, та нещо да налага възприемането на техния социален модел.

  Какво пречи да се възприеме една от най-прогресивните здравни системи, каквато е френската, още повече, че тя е най-близо до досегашния ни опит и разбирания?

  Още от епохата на Възраждането и особено в следосвобожденската епоха, когато се изгражда от нулата устройството на новата дръжава, се залагат принципите на континенталната правна система, а чрез нея и насоките на общественото развитие. Ние винаги сме следвали Франция и Германия в общественото си устройство, защо изведнъж трябва да търсим модели отвъд океана?

  Защо трябваше да се загърби постигнатото по време на социализма ниво на здравното обслужване и вместо да се търси начин за неговото запазване и развиване в новите условия, се стигна до умишленото му разсипване?
  Липсата на пари не е отговор, защото в момента плащаме повече като съотносим процент от брутния вътрешен продукт. Тези пари си имат и видимо изражение в начина, по който се набират средставата: процент от преките и косвени данъци + задължителни здравни вноски, а парите пак не стигат!!

  Що за идиотщина е да се наливат все повече и повече средства, "за да продължи реформата" при положение, че независимо от отделяния финансов ресурс здравната помощ е все по-недостъпна и с по-ниско качество (изключвам няколко добре обгрижвани от всяка власт водещи болници), а една значителна част от българските граждани са изцяло на милостта на съдбата (неосигурените, намиращите се в провинцията, с ниски доходи, неможещи да си позволят да пътуват и т.н.)

  Изначално е сбъркана т.нар. "реформа". Като започнете от абсурда здравните заведения да са търговски дружества и да имате дублирани функции на Здравна каса и Министерство на здравеопазването, както по отношение на администрирането, така и на управлението на средствата. За капак от известно време тънко ни работят с увеличаването на здравната вноска и идеята за контрол, осъществяван от "пазара". Абстракция, срещу която за пореден път ще ни накарат да плащаме повече без гаранция за резултата, но сигурно и стабилно облагодетекствайки определени финансови кръгове.

  Не искам безсилна държава и смазано население. Защото това означава слабо общество. Индивидуалист съм, но моята сигурност и просперитет зависи от сигурността и просперитета на останалите. Това не е социалистическа идея, а логичен извод, до който достигнаха националните елити в развитите общества в началото на миналия век.

  Сигурният и спокоен за здравето си работник е далеч по-отдаден на работата си; достъпното лечение за бедния съсед, с който се разминавате без дума означава, че ако случайно заболее няма да пренесе заразата си на останалите във входа... Дори егоистите има за какво да помислят...

  Ключовата дума в здравеопазването не е пари или демонополизация на здравната каса или ограничаване на здравното покритие на населението, а КОНТРОЛ и той трябва да бъде осъществяван от държавата, защото нейна е функцията да провежда здравната политика. Ако здравният мисистър е държавник, а не фигурант, ще се бори за запазване на здравните заведение близо до хората и ще търси начин за справедливо разпределение на средставата между болничните заведения. А средства има и са предостатъчно!
  Всякакво освобождаване от изначалните фунцкии, които има държавата и предаването им в частни ръце (където воедещ е стремежът към печалба, а не общественият интерес) означават безсилие.

  Реформата трябва да се върне там, откъдето започна: закриване на Здравната каса, премахване на търговския статут на лечебните заведения и връщане на контрола и управлението в ръцете на министерството. Да, някои хора с привилегирован бизнес ще изгубят златната си кокошка, но мнозинството ще спечели.

  Съжалявам, че поста ми стана километричен и че е хаос от мисли, но въпросът е сериозен и е от малкото, касаещ всички ни, независимо от обществения или професионалния ни статус. Има алтернативи на 10 годишните експерименти в здравния сектор! И нищо освен качеството ни на живот през това време не е загубено!

 16. 16 Профил на zoro
  *****
  Неутрално

  последния коментар е наистина вярно отражение на действителността . За съжаление нищо хубаво не ни чака. Пакета от полагащите ни се безплатни здравни услуги ще става все по-малък, здравната вноска все по-голяма, а парите, които ще даваме за качествено лечение все повече. Всички сме потенциални пациенти. Заслужава си да се замислим върху това. Трябва да се реагира , да се протестира, да си търсим правата!!! Бог високо, цар далеко!

 17. 17 Профил на ККК
  *****
  Неутрално

  @ случаен
  Здравната система на САЩ и Великобритания изобщо не са на един и същ принцип за да ги слагаш в англосаксонския модел. В него влизат традиционно Великобритания и Германия, а не Великобритания и САЩ.
  Във Великобритания е солидарна и има един работодател-NHS(Националнат Здравна Служба) , а лекарите са нает персонал. В САЩ осигуряването пък е доброволно частно и т.н

 18. 18 Профил на Случаен...
  *****
  Неутрално

  ККК (Номер 17) ,

  наличието или не на частни здравни фондове не е единствения белег на това, каква е системата и опитът да се поставя като демаркационна линия е най-малкото некоректен.

  Здравната система на Великобритания е в този си вид след ВСВ, макар подобни идеи да съществуват и по-рано, докато немската е централизирана от края на по-миналия век. Ако си така добър да обясниш и как се реализират държавната политика и принципа на солидарността ще изскочат още разлики.

  Централизираното, покриващо цялата територия и население здравеопазване е присъщо на континенталния модел. Великобритания върви към него доста по-бавно от континентална Европа и продължава да пази традиционни институти като "личната лекарска практика", финансирана и управлявана от самия лекар. Независимо, че е наето лице то не работи в оборудван и поддържан от държавата кабинет. Болниците също са самоуправляващи се единици. Централизирано е единствено изработването на мерките и финансирането, но то пък следва идеята за спестените пари и се стига до порочната ситуация фондът да плаща бонуси за изпълнени мерки, спетили пари, а не за излекувани пациенти.

  Ако прочетеш мнението ми ще видиш, че призивът ми е да се следва френският здравен модел, който в значителна степен напомня системата, която имахме до старта на "здравната реформа" и в много случаи е по-социален дори от системата, к имахеме по времето на социализма (имаше доста слабости, само питам защо трябваше да се унищожи изоснови, а не да се направи по-трудното като се потърси начин за адаптирането й в новите условия!).

  Ако имаш желание бихме могли да побеседваме и върху идеите в Канадския здравен акт (преамбюла може да разплаче дори заклет комунист). Системата на САЩ не ми се обсъжда.

  Излагай аргументи и не се хващай за сламки. Не е почтено. Ако коментираш възможностите пред българската здравна система ще е още по-добре.

 19. 19 Профил на 666
  *****
  Весело

  модели в здравеопазването-тип съветско или социалистическо, създадено от д-р семашко, носещо неговото име - модел, тип семашко.............................................................модела на бисмарк в германия- осигуровки-1/3 от работника, 1/3 от работодателя, 1/3 от държавата в три различни пакета медицински дейности. за каквото плащаш, това получаваш.................................................английския модел-на беверидж, залага основно на джипи практиките. практиките имат таван до 1800 пациента. джипито сключва договори за консултанска дейност с негови колеги от болничната помощ и им плаща от собствения си джоб. при несправяне с консултациите договора се разваля моментално. пациента не може да избира консултант. при хоспитализация, болнично лечение, пациента не плаща нищо. английския модел е приложен в италия, испания, портогалия и др. на 1000 пациента средно се падат по 5 броя месечни консултации и 9 броя хоспитализации месечно..............................................................................в щатите, здравеопазването е изцяло частно и модела не е приет в друга страна. щатите отделят поне 9 % от брутния си продукт и го предоставят на два фонда. фондовете покриват социално слабите, чрез специални карти, с които фонда плаща на джипитата или болнично лечение. при надхвърляне стойността на медицинските услуги се доплаща. само в щатите пенсионното и здравното е на партиди- няма солидарност в обществото. в евр. съюз е заложена солидарната система. здравна и пенсионна. няма най-добър модел, всеки има предимства и недостатъци............................................. модела е редно да се избере с национален референдум, не политически да се налага. най-безплатен за обществото е модела на беверидж......най-скъп - на частното здравеопазване в сащ. в бг се очертава политическо налагане модела на бисмарк. европейския съюз не може да налага национални политики в образованието и здравеопазването, решението е народно.

 20. 20 Профил на 666
  *****
  Неутрално

  ...най-безплатен за обществото/ разбирай за пациента/.....

 21. 21 Профил на Потърпевш в здравната система
  *****
  Неутрално

  Като гледам как връщат в управлението на здравеопазването стари муцуни от близкото минало , не виждам как ще се извърши тази "реформа". Те вече доказаха каакво могат - създадоха реформа в разкрач и сега се питаме как да оправим бакиите. Дори и Б.Борисов няма смелостта да бръкне в този чувал със змии, защото популярността му бързо ще отида на кино. А новият министър прилича повече на кукла на конци, без достатъчно тежест и целенасоченост. Кой е кукловодът - май експертите на ДСБ, а? Честито на здравното съсловие!

 22. 22 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Д-р Нанев да смени от МЗ и бордовете на МБАЛ АД и УМБАЛ всички навършили пенсионна възраст.

 23. 23 Профил на янко3.14
  *****
  Неутрално

  Ей готин опл33,що не тръпните ,поне 1 път седмично в линейката е така само кат ,,наблюдател"докато ,ония ,,абдали" от ЦСМП ви оправят бакиите..шо не се бръкнете в джобчетата,или да обясните на близките защо се е стигнало до тук ....ВСИЧИ Тръпънем ф очакване на ...дали ще стигне поциента жив , щот иначе нямя дастава и за донор!??? И аз също тръпна ...но от 1 ?-с ,ЩО МЛ.ПОЛИЦАЯ ПОЛУЧАВА С 150лв повече от 1лекар в ЦСМП ! Тръпна в очакване и на голямото ГЪРМЕНЕ дето ни чака....КОЙ ЩЕ ГИ СПАСЯВА И НА ВИЧКО ОТГОРЕ ДА ИМ ТРЕПЕРЕ САМО С 2ръце .....Нали..ДА !

 24. 24 Профил на Един ОПЛ на 33
  *****
  Неутрално

  Янко, пич, ти си болен човече!!! Слез от проклетата линейка и се лекувай! Успех!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK