В търсене на по-зелена София

1 000 000 000 лв. са нужни само за отчуждаване

Изграждането на парк "Възраждане" все още не е започнало, въпреки че преди повече от година общинският съвет прие устройствения му план. Не е ясно кога гледката на боклуци сред избуелите треви ще се превърне в добре поддържана градска градинаЕдно дърво за един сезон може да осигури кислород за десет души. Дърветата могат да изолират шума като циментова стена, пречистват въздуха и... повишават цената на имотите. Всички тези научни и по-практични факти оправдават клишето, че парковете са белите дробове на града.


В София по данни на общината има 417 парка и градини. Въпреки важността й зелената система не е от основните приоритети на администрацията. За поддържането й се отделят малко средства, с които се поправят основно алеи, слагат се нови пейки и се коси тревата. Общинарите тепърва ще мислят как да развиват и управляват парковете на града.


Състоянието
Привечер в кв. "Младост 4" майки разхождат децата си покрай езеро с декоративни риби. Тревата наоколо е добре окосена, зелена и свежа, тъй като се полива редовно. Пейките са като нови, има фонтани и водоскоци. Действието обаче не се развива на общинско място, предвидено за почивка. Описаната картина е част от бизнес парка - предпочитано място за разходки, тъй като е чист и поддържан.


В целия район "Младост", в който официално живеят над 100 хил. души, има само един голям парк... на хартия. "100 години София", както трябва да се нарича той, фигурира в подробните устройствени планове на "Младост", приети наскоро от общинския съвет. Той би трябвало да се намира на мястото на пустеещи терени в "Младост 2".


Според анализ на общинската администрация основните обекти на зелената система са разположени неравномерно на територията на града. Парковете са съсредоточени основно в южната част за сметка на северните квартали. През тях минават пътища и жп линии, които нарушават целостта им, отделно алеите са много стари и разрушени, повечето пътеки не са ремонтирани от десетилетия.


Липсва и разнообразие - няма тематични или специализирани паркове.


Според администрацията най-големите проблеми са свързани с реституцията и последващото застрояване. "През годините общината е допуснала случаи на застрояване. Отделни паркове и терени са продадени на частни инвеститори за изграждането на сгради с функции, несъответстващи на парковите", пише в стратегията на София за управлението на общинските имоти. Според софийските власти пак реституцията се оказва пречка и за създаването на нови зелени площи, залегнали в устройствените планове.


Паркове на хартия


Зелената система е много важна, но градът има толкова много проблеми, че тя все още не е приоритет, смята общинският съветник Николай Стойнев (ГЕРБ). Според него за поддържането на парковете се изискват много средства, но милиардният бюджет на София отива за по-важни на този етап проекти.


Общият устройствен план на столицата предвижда в бъдеще зелената система да се увеличи с още около 2 хил. хектара. Проблемът пред материализирането на плановете отново е финансов. По-голямата част от новите паркове са върху частни имоти, за чието отчуждаване ще трябват около 1 млрд. лв., изчисляват в общината.


Засега като че ли най-реалистично изглежда изграждането на парка "Възраждане" до болницата на МВР. Преди повече от година общинските съветници приеха устройствения му план. Освен зелени площи там трябва да има СПА център, както и нова сграда за нуждите на съда. Все още обаче облагородяването на мястото, сега във вид на запуснати храсталаци, не е започнало.


Скоро ще бутнем старите постройки, които се намират в едната част на парка, и започваме работа, увери главният архитект Петър Диков. Докъде ще се простира паркът зависи от решението на съдебната власт, която все още не е отговорила дали ще използва подарения от общината терен за сграда на Софийския градски съд. Ако се откажат да строят, и там ще озеленяваме, обясни Диков.


Нови паркове трябва да има още в районите "Лозенец", "Искър", "Оборище", "Младост" и "Връбница". Кога ще се намерят пари за изграждането им все още не е ясно.


За да запази съществуващите паркове, общината се опитва да спре инвестиционните претенции към тях. Главният архитект е решил първо да се заеме с апетитите към Борисовата градина. За да се прекрати използването на площи за несвойствени за зелено пространство дейности, Диков смята да предложи нов устройствен план на територията му. В него всичко ще е за озеленяване и така няма да може да се правят например автокъщи, обясни главният архитект, визирайки паркинга на автокъща "Капитолия", разположен точно срещу Биологическия факултет на Софийския университет.


Неясното бъдеще


Общината все още няма ясна стратегия как да развива парковете. Заради основното оправдание - средствата не стигат, се търсят варианти за публично-частно партньорство. Едната алтернатива беше да се отдават площи под наем, но тя се провали, каза Диков. Става дума за решението на общинския съвет да се обяви конкурс за отдаване под наем на част от Западния парк и там да се направи увеселителен парк.


Нито една фирма обаче не се е явила на търга. Затова сега главният архитект е решил да възроди идеята си парковете или части от тях да се дават на концесия. Преди това администрацията трябва да направи анализ кои площи са подходящи за този вид партньорство с бизнеса и при какви условия.


Кой да поддържа парковете също е въпрос без еднозначен отговор. В момента за големите зелени площи се грижи общинската фирма "Озеленяване". Договорът й за тази дейност е за това и за следващото лято. В същото време от една година ръководството на "Московска" 33 се опитва да създаде общинско предприятие, което да извършва същите функции, но да няма право на печалба и като пряко подчинено на кметството да го прави без обществена поръчка. Когато се сформира предприятието "Паркове и градини", "Озеленяване" ще бъде закрито.


Регистрацията на новото дружество още не е факт, тъй като при създаването му общината включи в активите части от Борисовата градина, които са държавна собственост. Това накара областния управител да спре решението. Година по-късно, за да ускори процедурата, кметството предложи на общинския съвет да извади държавните терени от активите на предприятието. За създаването му обаче не са отделени пари в бюджета за тази година. Освен това то може да поеме парковете най-рано през 2011 г., след като свърши договорът с "Озеленяване".


"Трябва да решим дали искаме общинско предприятие да поддържа цялата зелена система или само парковете. Освен това може би е добре то да се грижи и за междублоковите пространства", смята съветникът Николай Стойнев. Той обаче се опасява, че кметството не може да осигури добро финансово заплащане за специалистите, които разбират от правене и поддържане на паркове.Какво се прави в парковете тази година


- "Заимов" - ремонт на настилки, нова оросителна система, две детски площадки


- "Св. Троица" - ремонт на алейната мрежа, ново осветление, детска площадка


- Борисова градина - ремонт на част от настилките


- Северен парк - две детски площадки и една спортна


- парк в кв. "Гео Милев" - обновяване


- Южен парк - ремонт на настилки и осветление


- засадени са 200 хил. цветя, 600 дървета, поставят се 300 нови пейки


Обмяна на опит в... Швейцария
Въпреки че проблемът със зелените площи на София не е на преден план, а столичният бюджет не стига за всички приоритетни дейности, кметството е планирало командировка в чужбина, за да обмени опит. Специалистите от "Московска" 33 са избрали да посетят Женева, за да видят как швейцарският град се грижи за зеленината си. Въпреки че по обясненията на съветника от ГЕРБ Николай Стойнев там се отделят много повече средства за зелената система, а и такса смет се формира на друг принцип. Така че едва ли ще можем да прехвърлим опита директно. Приоритетите на общината Стойнев подрежда така: "Трябва да се справим с трафика, с инфраструктурата, недостигащите места в детските градини и след това ще стигнем до парковете."

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Е.... кмета стана премиер а кмет стана зам кмета на С.Софиянски - М.Герджиков.

  Сигурен съм че Герджиков след дълга кариера в Столична община знае всички схеми за "правене на ПАРковИ площи"

  Да не говорим за това, че след няколко мандата София се превърна в ужасен град за живеене. Герджиков ще човека който ще поведе столицата към светли бъднини.. пълни глупости.

  Поздрави на всички жители на най-голямото ГЕТО 2. 2 Профил на Боби
  *****
  Неутрално

  Не трябват чк толкова много средства да се посадят дървета покрай улиците, както в Париж. Това наистина би освежило града!

 3. 3 Профил на дърветаааа
  *****
  Неутрално

  Какво са 600 дървета? Кислород за 6000 души, нищо не е. 200 хил цветя са били засадени...Засадете повече дървета, тук климатът е такъв, че лятно време се търси сянка, не цветя. Вместо цветя една хубава трева и всичко ще е наред. И да, много дървета по улиците, това не дава възможност асфалтът да не нагрява толкова много и ще му удължи живота.

 4. 4 Профил на Go6
  *****
  Неутрално

  Нищо не се казва за парк Въртопа Правят се проекти за втори градски център с който парк Въртопа ще граничи не е ли по добре да се направи там парка на Младост които с вело алеи може дс се върже с Симеоновския лифт и от там с Витиша

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Гневно

  От парковете очевидно не може да се краде в по-големи размери и затова не се поддържат и правят нови. А скъпите ни управници не се занимават с това, от което нямат лична изгода.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оставка на Петър Диков - оттук се почва!

  Подкрепете искането на ЗЕЛЕНИТЕ - оставка на Диков!!!

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 7. 7 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  ПОДКРЕПЯМ - ОСТАВКА НА ПЕТЪР ДИКОВ!

  СТИГА ГОСПОДА И ГОСПОЖИ ОТ ОБщИНАТА, СТИГА СТЕ ГРАБИЛИ - СТИГА С ГЛУПАВИТЕ ВИ ОБЯСНЕНИЯ - НЯМАЛО ПАРИ, А МИ КРАДЕТЕ ПО-МАЛКО!

  ОСТАВКА НА ДИКОВ-МАФИОТ И НЕКАДЪРНИК.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 9. 9 Профил на гневен столичанин
  *****
  Неутрално

  Още един глас за оставката на Диков. Тоя човек се опитва да застрои дори междублоковите градинки и дори не само се опитва, ами и успява. Не само оставка, а затвор заслужава Петър Диков. Иначе паркове в София много, ама за бизнес. Диков дишай си паричките дето си ги събрал, ние искаме да дишаме КИСЛОРОД!

 10. 10 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Go6 - абсолютно си прав, прекрасен парк може да стане от Въртопа, но за сметка на това търсят начини как да го върнат на собсвтениците и да сменят ползването за да го застроят... виж какво става под сградата на Глобул, беше пълно с дървета, а сега са ги изсекли и заравнили... и чакат г-н Инвеститора да дойда и да пльосне поредното лайно с изглед към Цариградско шосе!!!

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 11. 11 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Какво се прави в парковете тази година..."

  Да добавим и ЗАТРОЯВАНЕТО. Наскоро открих, че в София вече има квартал "Южен Парк", а за отхапването на части от парка в "Гео Милев" да не говорим - там след 20 години ще има една малка градинка и кръгово движение.

 12. 12 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  В търсене на Светия Граал, в търсене на изчезналия Кивот, в търсене на изчезналата софийска зеленина...

 13. 13 Профил на ацетон
  *****
  Гневно

  Номера със Заопаден апрк вече сме го гледали под формата на увеселителния парк на "Вапцаров", който "фалира" и земята беше застроена. Оставка на комунистическата свиня Диков!

 14. 14 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Нямаше защо да ходят до Женева - Белград щеше да им отвори очите...Макар че в Сърбия имаше десетилетие на войни и революции, градините са много добре подържани. За Прага и Варшава - да не говорим...А най-добре са подържани в Минск и Киев, но те не се смятат за западни....

 15. 15 Профил на Мира
  *****
  Неутрално

  Няма нужда да ходят до Женева - аз съм озеленител и съм обиколила парковете на Европа с 6 годишния си син. С радост ще им покажа и разкажа за какво изобщо става дума. Абсолютно безплатно, стига да се направи нещо. Положението в Кофия и Младост е направо плачевно.

 16. 16 Профил на ana
  *****
  Неутрално

  Не прочетох нищо за Западен парк.Не се споменава ,че общината дава на суходолци 400 дк обещетение за сметището - за ниско строителство.Не се споменават плановете за изграждане на нов София ленд в Западния парк ,с паркинг за стотици автомобили.Не се говори за безумието да се прави спирка с два перона в Гевгелийски/на 200 метра от гара Захарна фабрика/ ..../а може София ленд да се направи върху рекултивираното сметище в Суходол, което за нищо друго не става , а да ни оставят парка .

 17. 17 Профил на 17
  *****
  Гневно

  А къде по света дърветата са само в парковете?! Някой наказал ли е тези строители които отсякоха 50 годишни разкошни дървета на тротоарите пред строежите си, а после не направиха никакъв опит да ги заменят? Какво стана с наредбата за 20% озеленяване, "архитект" Диков и защо тя никъде в града ни не се спазва? Скоро да сте били в бетонната пустиня Лозенец, където между накачулените кичозни ВИП-кооперации не се показва ни едно дърво? Знаете ли за кошмарната статистика за детската астма в София? Не, защото всичките висши чиновници живеят в Бояна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK