Враца, или бизнесът извън "Химко"

Въпреки старанието на общината да подобри условията за бизнес Враца остава сред градовете с висока безработица <br />

© Krassimir Yuskesseliev

Въпреки старанието на общината да подобри условията за бизнес Враца остава сред градовете с висока безработицаПровокиран от класацията на Института за пазарна икономика "Местни условия за правене на бизнес", "Дневник" реши да види на място как се справя бизнесът в градовете, класирани в челото на класацията, както и в тези, които са в дъното. Вчера ви представихме Търговище, според ИПИ градът, в който общинската администрация е създала най-добри условия на местните предприемачи. Днес продължаваме с Враца - на второ място в класацията.Очаквайте още Плевен и Стара Загора, която е последна в класацията на областните градове.


Враца влезе в новините през последния месец с две неща: кметът й Тотю Младенов стана министър на труда и социалната политика, а градът зае едно от лидерските места в класацията на Института за пазарна икономика за добри условия за бизнес. И ако първото се свързва с личните качества на ръководителя на местната администрация, то добрите условия би трябвало да са дело на всички работещи в нея.


Северозападна България е известна с високата си безработица и бързото обезлюдяване. Въпреки че е разположен между столицата и река Дунав, инфраструктурата в района съвсем не е в добро състояние, което силно затруднява създаването на работещ бизнес. Допреди години икономиката на Враца и животът на хиляди хора в града се свързваше основно с химическото предприятие "Химко". Сега по данни на регионалната търговско-промишлена палата има между 2 и 3 хил. фирми, които активно развиват дейност. Преобладаващата част от тях са микро- и малки предприятия.
Враца е град със сравнително ниско ниво на местните данъци, а общината е създала център за обслужване на граждани, чиято работа значително съкращава административните процедури. Някои услуги като издаване на удостоверение за данъчна оценка или за наличие или липса на задължения са безплатни. Предимство е и фактът, че има обособени три индустриални зони със сравнително добра инфраструктура, разделение на дейностите и комуникации. "От тази година се работи усилено по газификацията на града, което ще бъде още едно преимущество за фирмите в региона", съобщи зам.-кметът на общината Тони Милева. Всъщност проектът за газификация съвсем не е нов, но изпълнението му се забави през последните години. Сега надеждите са, че фирмата "Рила газ" бързо ще покрие поне индустриалните зони, за да се съкратят част от разходите на предприятията.


Европрограми на прицел


В момента Враца разработва няколко проекта по европейски програми. Със средства от програма "Регионално развитие" в града се ремонтират улици и детски градини. Подготвя се и проект за разширение на регионалното депо за отпадъци. Голямата гордост на местната администрация обаче е мащабният европроект за водния цикъл на града, по който предстои да започне работа. Изглежда той дава надежда и местния бизнес, тъй като вече има създадени микропредприятия, които да работят като подизпълнители по него.


Работата с европрограмите обаче съвсем не е лесна за местния бизнес. "Проблемите идват от централната администрация, която се бави с проектите", разказва изпълнителният директор на местната търговско-промишлена палата Илиана Филипова. Според нея най-големите трудности са по програма "Конкурентоспособност". "Имаме дори случаи, в които заради забавяне и други проблеми на фирмите им се налага сами да канцелират проектите", казва още тя.


Взаимоотношенията


Голямо бреме за местния бизнес е ненавременното възстановяване на ДДС, което не е изолиран проблем за Враца, разказва Филипова. Според нея фирмите от региона нямат други проблеми с местните власти. Такова е мнението и на общината. "Имаме изградено добро тристранно сътрудничество между община, работодатели и синдикати", казва Тони Милева, според която местната тристранка обсъждала всички каузи. Не всички мениджъри обаче са съгласни с тази почти идилична картина. "Не получаваме особена подкрепа", казва Диана Върганова, мениджър в предприятието за електроника и електромеханика "Ромтех". Според нея един от големите проблеми е с инфраструктурата, за което вина имат и местната, и централната власт.


Влиянието на кризата


Финансовата криза е засегнала местния бизнес във Враца. "Поръчките намаляха, наложи се да съкратим част от персонала", казва Иво Върганов, друг от мениджърите на "Ромтех". Компанията, която е джойнт венчър между българската "Интелигентни системи за сигурност" и холандската Rommens Instrumenten- en Apparatenbouw B.V., работи предимно за Западна Европа. Сега усилията са съсредоточени в намирането на нови партньори и презентиране на дружеството на различни пазари, с което да се компенсира спадът в поръчките.


"Във Враца има огромна фирмена задлъжнялост и фалити на дребни фирми", казва Илиана Филипова от търговско-промишлената палата. "Всеки ден оборотите ни намаляват, има доста колеги, които не издържат и обмислят затваряне", потвърждава казва и Блага, управител на магазин за дрехи. Според нея спадът в приходите на търговците е започнал още през есента на миналата година, но се е усетил силно през първите месеци на тази, когато са започнали и съкращенията по фирмите. "Забелязваме и приток на завръщащи се от чужбина емигранти, което може би ще увеличи проблемите с безработицата", казват и от търговско-промишлената палата.


Нови възможности


За да разнообрази бизнес възможностите във Враца, общината полага усилия да развива туризма. Местната администрация участва в туристически изложения, подготвя проекти по европейски програми и реставрира съвместно с различни организации и фирми паметници на културата. "В центъра на Враца има и туристически център, който да предоставя информация за забележителностите в региона", казва зам.-кметицата Тони Милева. Според нея този сектор има огромен потенциал, но все още регионът е непознат, въпреки че в града са регистрирани 138 обекта за туризъм, от които 22 хотела. Безспорно най-голямата забележителност е пещерата "Леденика", която годишно се посещава от около 50 хил. туристи. В района е и проходът "Вратцата", както и връх Околчица и парк "Христо Ботев". Има възможности както за пешеходен или екстремен, така и за културен туризъм. "Нашите данни показват, че средният престой в града се увеличава и вече е 3.2 дни", е оптимист Милева.


Местните приходи са 3.4 млн. лв. за седем месеца


От началото на годината до края на юли община Враца е събрала 3.4 млн. лв. приходи от местни данъци и такси, сочи справка в общината. Това е малко над 60% изпълнение на годишния план от общо 5.8 млн. лв. Най-много средства в общината са постъпили от такса битови отпадъци - 1.6 млн. лв. или 73% изпълнение на плана. Над 550 хил. лв. са събрани от данъци за недвижими имоти и превозни средства, а над 130 хил. лв. от патентен данък. Постъпленията в местната администрация от глоби са малко над 4600 лв., а от такси за административни услуги - над 18 хил. лв. Справката показва още, че е преизпълнен планът в частта "други данъци", където има събрани над 4 хил. лв. при заложени 3200 лв.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на munho
  *****
  Неутрално

  ще пишете ли за Видин.

 2. 2 Профил на munho
  *****
  Неутрално

  Тоя кмет дето стана министър-ако е забил и един пирон в града , те на!

 3. 3 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 590 Неутрално

  абе докато на дребните търговци на квото и да било (произведено извън областта) се вика микро и малък бизнес и като такъв се включва в някакви си статистики - всичко е мижи да те лажем.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 4. 4 Профил на dusty
  dusty
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Цитат: Сега по данни на регионалната търговско-промишлена палата има между 2 и 3 хил. фирми, които активно развиват дейност.

  За Враца - град или за Враца - област става дума?

 5. 5 Профил на Kalin
  *****
  Гневно

  Много повърхностна статия, която нищо не казва. Защо не се разходихте във Враца и в промишлените зони да видите колко е окаяна инфраструктурата. За туризма нищо не се прави - вие излагате само изказванията на олигофрените от общината според, които всичко цъфти. Тук няма никога да има туризъм, бизнесът ще запада все повече. Освен, че има "добра среда" за бизнес има и много корупция и много се покрадва.

 6. 6 Профил на Лупи
  *****
  Неутрално

  Враца е и град номер 1 в България по наркотици и рекет.

 7. 7 Профил на swat_beast
  *****
  Гневно

  Пълни глупости!Това е писано от човек който не е стъпвал във Враца.
  1."промишлените зони" стават само за снимките на някоя от сериите на "Терминатор" след унищожението на света....
  2.Ремонтираните улици се броят на пръсти- другото е лунен пейзаж
  3.туризъм НЕМА!
  4.Водния цикъл цикли цяла петилетка и нищо не е направено

 8. 8 Профил на жител
  *****
  Неутрално

  Хубаво е да се прави реклама на града,но не е този начина.По-скоро авторката се е опитала да прпави пиар на две дами, от които градът не очаква нищо друго освен "декорирана"реклама.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 10. 10 Профил на VRA4ANIN
  *****
  Неутрално

  "канцелират проектите"!??
  Преди 20 год. Враца наброяваше 80.000 жители, сега е < 40.000. И да, Враца си е поредния частен град, а в проекта за газификация който едвам прохожда вече са потънали десетки милиони. No more comments!

 11. 11 Профил на Пламен
  *****
  Неутрално

  Голяма част от населението на Враца застарява и измира, друга значителна част емигрира към София и чужбина и това още повече засилва властта и влиянието на шепа местни бейове от ГЕРБ и НДСВ. Държат монопол върху почти целия бизнес във Врачанско и източват еврофондовете.

 12. 12 Профил на Мистър ххх
  *****
  Неутрално

  по голям лак нема ли бе. Излаганията на Тони Милева, че е ново избрана и си бие барабана. Глупости на търкалета. Старият кмет Младенов за мандата си само една улица асфалтира, ако някой повече знае да ко каже във форума. Улиците дупка до дупка, за луноходи. От Вратцата до Леденика, смях голям. Та те нямят план какво ще се прави през следващите три години. Само кърпене на стари дупки и поддържане на чистота. Имат един пробив и един площад Ботев и това си е. Я идете в Младост, Сенниче, и т. н. беднотия до шия. А градът има стрешен потенциал: Карстов Район, Пещери, Околчиица, Пършевица, Боров Камък, най голямото природно находище на левордак (20 дка).2 водопада. кво да приказваме трагедия ³

 13. 13 Профил на без значение
  *****
  Неутрално

  През последните 7 години като гражданин имах многократни съприкосновения с общинската администрация във Враца най-вече по отношение на "устройство на територията" и в по-малка степен "местни данъци и такси". Мога много да изпиша по въпроса, но ще се задоволя да обобщя, че - с някои изключения - впечатленията ми никак не са добри. Що се отнася до ниските местни данъци: ако не ползвате даден имот, т.е. не правите боклук, имате право да ви освободят от такса за сметосъбиране. От скоро обаче освобождаването става само, ако нямате стари задължения. Т.е. веднъж ви начисляват солени лихви за старите ви задължения и втори път - начисляват ви нови такси за дейност, която де факто не извършват за вашия имот. Къде е справедливостта?

 14. 14 Профил на HIMIK
  *****
  Неутрално

  Враца без Химко е ...пълен "ташак".......но нейсе

  .....идват руснаците

 15. 15 Профил на Гарга
  *****
  Неутрално

  Пропуснали са летището

  А коментаторът с емиграцията към София кърти шадравани

 16. 16 Профил на Вакум
  *****
  Неутрално

  Много мило че са се сетили и за Враца!
  То си е и само това - гола статистика, друго нЕма!
  Хубав център, празни улици, недоверчиви малко поостарели хорица, голяма част от народа са от близките села. Много хубава природа.
  В статията е пропуснато за Вола да се загатне че е там, но какво от това.
  Относно бизнеса в града, да не се очаква "Боинг" да отвори производство..... ха ха ха, та да се види напредък, не
  Бизнеса е хора дето имат магазин и малко с производство и предлагане на услуги в други градове, иначе мъка ....
  Мислел съм си за Враца, ако има представителна извадка с 100 най-печаливши и най-богати хора, то съм сигурен че над 50 дори 60 % няма да имат више образование, а дори и 30-40 % ще имат бивши дела, които са забравени по нЕкакви си причини.
  Но е хубаво да пишете за Враца, то така или иначе нЕма за к'во да се каже за този изчезнал град.

 17. 17 Профил на Враца де гарга на каца
  *****
  Неутрално

  Малко хора са чували чисто врачанската дума "мозовир". Означава проклет, опак човек. Преселниците от околните села винаги са наричали кореняците "мозовири". Което обаче по никакъв начин не се е отразило на самочувствието на врачани които никога не са не са губили самосъзнанието си да са "най-лични" в северо"западнала" България.
  Това последното си има и чисто историческо обяснение- много малко хора знаят,че някъде към средата на XIX век, ведно с Пловдив, Русе и Варна, Враца е едно от най-значимите културни средища в тогавашните български провинции на империята. И което всъщност е хьт важнота за врачани, по онова време Враца е неколкократно по голям град от София, а християнското население в областта наброява точно 100% (не случайно Софроний се цани за епископ Врачански, а Ботев се отправя към Врачанския Балкан).

 18. 18 Профил на dusty
  dusty
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Номер 16, тази представителна извадка, в който и да е град в България да се направи ще даде еднакви резултати.
  Враца с нищо не се различава от повечето големи български градове. Гледам много хора са се хванали за инфрструктурата. Е, хубаво, но и на входа на Варна пак има дупки и неравности, в София положението също не е по-цветущо. Дупките са навсякъде. Ако все още има някой недоразбрал Враца чака одобрение на водния проект. Този проект е на стойност над 140 млн. лв. Той включва много, много много копаене на улици. Кой е този идиот, който ще асфалтира улица, след като след няколко месеца предстои тя да бъде разкопана. Добре, че Тотю Младенов не направи тази глупост за да се вдигне в очите на няколко малоумника. Всичко трябва да се прави последователно и да се мисли с перспектива. След като бъде завършен водния проект тогава Враца ще бъде много по-напред инфраструктурно от повечето български градове.

 19. 19 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Врачани хич да не съжаляват, че българските мутри не са развили туризма в техния град, щото щяха да го превърнат в кичозно бетонно чудовище, както се случи в повечето куруротни райони. Наскоро водих приятели французи до Враца, които останаха очаровани. Едвам ги изведох от Възрожденския комплекс, а Балканът направо ги омагьоса. Аз самият много отдавна не бях ходил, нищо че е на стотина километра и направо се почувствах човек. Невероятна природа, всичко е естествено, личи си че "бизнесът" още не я е съсипал. Май малко такива места останаха в страната. А много от чуждите туристи искат да видят точно това - красота. Те вериги за бързо хранене, лъскави магазини и пр. си и имат и у тях, ама такава природа нямат и затова им харесва у нас.

 20. 20 Профил на dusty
  dusty
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Прав си, Софиянец! За щастие не ни заляха Балкана с бетон (както се случи на морето например). А занапред вече няма и да могат. До началото на 2010 трябва да е готов плана за управление на Природен парк Врачански Балкан и в него ясно ще бъдат определено къде може да се строи и къде не може.

 21. 21 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 502 Весело

  Вергиния-Ша пишат за амфетамина, Мунчо.Па може и коката да наченат покрай това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK