Стара Загора - развитие и познати проблемиПровокиран от класацията на Института за пазарна икономика "Местни условия за правене на бизнес", "Дневник" реши да види на място как се справя бизнесът в градовете, класирани в челото и в дъното на класацията. Вече ви представихме Търговище и Враца, в които според ИПИ общинските администрации са създали най-добри условия на местните предприемачи, както и Плевен, класиран на 26-о място от 28 областни града. Днес завършваме поредицата със Стара Загора, класирана на непрестижното последно място.


57 хиляди. Толкова са регистрираните фирми в област Стара Загора по данни на местната администрация. Според подадените документи към данъчните служби излиза, че около 27 хил. от тях развиват активно дейност. В областта са някои от най-големите компании в България - енергийният комплекс "Мини Марица-изток", оръжейният завод "Арсенал", компании в хранително-вкусовата промишленост като "Загорка", "Дерони", "Кен". В района работят и хиляди по-малки фирми.


През последните години Стара Загора се смята за един от най-бурно развиващите се градове. Според класацията на Института за пазарна икономика "местни условия за бизнес" обаче общинската администрация в града създава най-големите трудности за местната икономика в сравнение с всички останали областни градове в страната.
Напред и нагоре


Статистиките от последните години отчитат увеличаващи се доходи на местното население, а доказателство за растящия жизнен стандарт са плановете на всеки по-голям търговец за развитие в града. По данни на различни фирми средната заплата в Стара Загора е между 500 и 700 лв., като най-много доходи получават заетите в енергийния сектор. Градът има и по-ниска безработица от средната за страната. Покрай кризата има известни съкращения, но все още не са толкова масови. "До миналата година имаше сериозен проблем с намирането на кадри, сега се наблюдава известно отрезвяване", казва Илко Груев от регионалната търговско-промишлена палата. Според него много от фирмите, особено в по-специфичните производства, са провеждали и собствени обучения на служителите.


Безспорно най-големият работодател в региона е енергийният комплекс "Марица-изток", където са заети близо 7500 души, а редица по-малки фирми съществуват, за да го обслужват. "Като добавим и работещите за тях, над 15 хил. души получават заплатите си покрай енергийния комплекс", разказва Груев. Големи компании има още в машиностроенето, хранително вкусовата и текстилна промишленост. В близкия град Казанлък е развито и розопроизводството.


Сравнително добра инфраструктура


Едно от големите предимства на Стара Загора е сравнително добрата инфраструктура наоколо. От града лесно се прави връзка към магистрала "Тракия", както и към главните пътища в посока Турция. Според Илко Груев има нужда от нова връзка към магистралата, а според Петър, шофьор на автобус, в Стара Загора все по-често има задръствания и трябва да се мисли за разширение на околовръстното шосе. Както във всеки голям град в България, и тук има проблеми с намирането на места за паркиране, както и със зелените вълни на светофарите.


Местната промишленост се е разположила в три индустриални зони, а навсякъде има индустриална газификация. "Възловият бизнес определено работи на газ", казва Груев.


Данъци и такси


Местните данъци и такси в Стара Загора се движат около средните нива за страната. Единствено по-голям е патентният данък. По данни на общината през годината са подадени 3500 патентни декларации. Приходите в бюджета на Стара Загора са 9.5 млн. лв. за 2008 г., за първото шестмесечие на тази година изпълнението е на 48%. По данни на общината тази година има спад в постъпленията от местни такси, който идва основно от забавянето в строителството. Например приходите от такси за технически услуги в сектора са намалели с около 50%.


Има какво да се иска от обслужването


В община Стара Загора е създаден център за услуги и информация, който работи без обедна почивка и с граждани, и с фирми. Градът има и един от най-добрите сайтове - освен че е предоставена подробна информация за административните услуги, има и възможност да се правят онлайн справки за размера на дължимите данъци и да се теглят различни формуляри. Въпреки това кратка анкета на "Дневник" сред излизащите от информационния център показва, че 2-ма от 3-ма души се оплакват от дълго чакане и нелюбезно обслужване. "Мотат се доста, общо взето, ти е необходим половин ден, за да се разхождаш по различни гишета и стаи, за да вземеш най-обикновени документи", разказва Николина Христова. "Забавянето идва от факта, че се налага служителите да се консултират помежду си за различни неща, които би трябвало по принцип да знаят", допълва и дъщеря й Марта. "Няма някакви сериозни проблеми с обслужването на фирмите, бизнесът работи добре с местната администрация", коментира обаче Илко Груев от търговско-промишлената палата.


Иначе общината се опитва да направи дейността си прозрачна - например в интернет са качени търговете, провеждани от местната администрация, бюджети, планове, различни заповеди и т.н.


Познати проблеми


Според бизнеса в Стара Загора един от основните проблеми в града са отношенията с централната администрация. "Изключително тромаво работят и земеделското министерство, и фонд "Земеделие", разказва фермерът Никола Тонев. Според него процедурите по усвояването на европейските фондове не са ясни, а информацията за тях трудно достига до фирмите. За проблеми с усвояването на еврофондовете съобщават и от търговско-промишлената палата. Става дума за програмите "Конкурентоспособност" и "Човешки ресурси", които са едни от най-важните за бизнеса. Като цяло фирмите не смятат, че е затруднено общуването им на местно ниво. "Сравнително лесно е издаването на документи", казва Тонев. Според него има още проблеми в района като инфраструктура и други, но в голямата си степен те отново зависят от централните власти.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на рг
  *****
  Неутрално

  Стара Загора мн хубав град

 2. 2 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Неща за лесните старозагорки защо не казахте

 3. 3 Профил на вътре в нещата
  *****
  Неутрално

  Разходихте ли се из "кабинетите"обзаведени от сина на любовницата на единия от "следствените"уволнени директори на нашите мини "Марица Изток".Случайно да я срещнахте с натоварената "документация"която ще укрие някъде из столицата! Много неща не сте видели Вие от Дневник.Колегите Ви от "Стандарт"май са по напред в разкритията.Тази мастита дама е от знатен род от близкото минало и демонстрираше близоста си с "другаря" Овчаров ,виновен за расипаната ни енергетика.Тук тези са крали,мамили да забравили ,а ние блъзкаме ли блъзкаме от сутрин до вечер в мините!
  Вижте ги и пишете ,ще бъдат ли наказани тези корумпирани типове и техните "любовници" от столичния ни град?

 4. 4 Профил на beck
  *****
  Неутрално

  няма ли да има промяна в кочината най-накрая,защо някой не отскочи до това градче,да пита,пита и пак пита,масова заплата там е 300-350 лв,това е за около 90% от работещите,голямата заблуда идва от ТЕЦ,там заплатите найстина са високи,но спрямо населението на града това са шепа хора,банкер в Булбанк,кредитен отдел-малки и средни фирми взема 450 лв,управител в строителна фирма-400 лв,вие си направете сметката колко получават основната маса хора с средно обр.

 5. 5 Профил на статистик
  *****
  Неутрално

  За юни средната заплата в област Стара Загора е 607 лв., а за община Стара Загора тя е 673 лв.- една от най-високите за страната- трета след София-град и община Варна. Не съм съгласен че това се дължи основно на Марица-изток, тъй като над половината от работещите там са от други общини- Раднево, Гълъбово, пък и там работят под 7% от работоспособното население на общината. Това че 90% вземали 300-350 лв. просто няма как да е вярно.

 6. 6 Профил на статистик
  *****
  Неутрално

  Поправка: "... под 7% .." е не работоспособното население, а трудово-заетите към момента....

 7. 7 Профил на marika
  *****
  Неутрално

  а преди две години средната заплата е над 800лв.пак малко след София сега пък около 700,лелелеле как се краде в тая наша България.Всички се осигурявят на възможно най-ниските заплати и после реВАт заради малки пенсии.

 8. 8 Профил на ХМ
  *****
  Весело

  №4 е изпаднал в голяма заблуда. Предполагам, че работи като данъчен инспектор и взема информация от официалните ведомости, които му предоставят дружествата. Истината е доста по различна, господине. В "градчето" през последните 5 години се инвестират луди пари. Ако покупателната способност на жителите беше толкова ограничена, защо всяка голяма верига стъпваща на българския пазар открива магазин в Стара Загора?

 9. 9 Профил на kgk
  *****
  Неутрално

  Хората в Стара Загора имат потенциал и възможност за развитие. Наистина индустрията на работи, но в града има "ген" на предприемчивост. Тук са се развивали големи проекти, които са предполагали наличието на голям научен потенциал. Не случайно тук се развива предприятието "Медийни системи", има дейност "Холдинг Загора" и много други. Разбира се, проблемите в цялата икономическа среда, въздействат и тук, но потенциал определено има. Това , което може да направи Обищинската управа е да развива връзките и да предоставя възможности за навлизането на нови инвестиции , които да допълват наличния икономически комплекс. Но и тук се гледа повече политически на развитието на Стара Загора, като не се решават стратегически цели, а се търсят дребни местни заяждания. Силата на Стара Загора са хора, като Ирина и Митко Диневи, братя Ангелови, Слави Вълков, Иван Чукуров, Неделчо Беличев, които всеки ден развиват и допринасят нещо за този красив град Стара Загора.

 10. 10 Профил на мдаа
  *****
  Неутрално

  Загората е един жив и симпатиочен град в който като че ли има по малко червени милионери и мутри и затова животът е по-нормален.

 11. 11 Профил на Даниелка
  *****
  Гневно

  Не мисля че заплатите за града са ниски. Доста малко като процент са хора ,взимащи 300-350 лв. Явно този,който го е писал е лежал на стара информация.
  Стара Загора в последните години се развива много динамично.

 12. 12 Профил на Заралия
  *****
  Весело

  СЗ рулира!!! Хайде всички да се прибираме на село, че Мордор/София/ не ни заслужава
  П.С. Софиянци, моите почитания и уважение към столицата, но СЗ РУЛИРА!!!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на малък джим
  *****
  Неутрално

  СТ ЗАГОРА Е НАЙСИЛНО РАВИТИЯ ИК РЕГИОН СЛЕД СОФИЯ И ВАРНА НЕЩО НЕ ВИ Е ВЯРНА НАГЛАСЕНАТА АНКЕТА

 14. 14 Профил на БГ гражданин
  *****
  Неутрално

  Всеки, който е посетил Ст.Загора не може да не признае, че този град на фона на реалностите в лайняната държава си е направо супер и е един от малкото, който дърпа заедно със София, Варна и Бургас цяла БГ напред.

 15. 15 Профил на Смешки
  *****
  Неутрално

  Нека някой да дойде и да опита да направи какъв да е бизнес в Старата Загора и да ви видя тогава. Тук си е долна кочина. Нищо не можеш да направиш. Има си ги големите бандити и не ти дават нищо да предприемеш. Като се започне от администрацията и се стигне до цитираните в по- горните коментари личности , които просто са си краднали чрез приватизацията няколко апетитни хапки. Къде остана ДЗУ къде остана азатноторовия завод, къде остана консервната промишленост , елате да видите как ограмният месокомбинат в момента се прекроява на клетки за магазинчета.
  Такива ми ти работи. Не се заблуждавайте всичко си е както навсякъде просто мащаба е малко по голям.

 16. 16 Профил на Смешки
  *****
  Неутрално

  Ако някой не знае още печалбата на огромния коплекс Марица Изтак с всичките си десеткихиляди работници е 4 млн лева за една година. Това е колкото печелбата на един от големите магазини в града.Така че освен да се крате от тецовете никаква друга полза от тях.
  Още нещо - един познат ми разправя как за нощната смяна се носят 400 кебапчета и 10 литра ракия - сами си правете изводите каква работа върши армията от работници - хрантутници.

 17. 17 Профил на ama ne znaete li
  *****
  Разстроено

  как така не се сещате нали това е града на варненската ПРОСЛОВУТА ЕМИ с собственното бентли... тя коли и беси каквото каже това става АМА ТОВА БЕшЕ ДО СЕГА дано Б.БОРИСОВ ПОКРАИ СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО СЕ ПОЗАГЛЕДА И ТАЗИ ПОСОКА. ХАЙДЕ БЕ ВАРНЕНЦИ ДО КОГА щЕ ВИ чАКАМЕ ДА СИ ПРИБЕРЕТЕ ВАшАТА СКАПА ......АМИ ДАЙ БОЖЕ. НИЕ СОФИЯНЦИ щЕ ЗАПАЛИМ МНОГО СВЕщИ В АЛ. НЕВСКИ.

 18. 18 Профил на tuiuio
  *****
  Неутрално

  ст загора си е един от най-европейските и развити градове в Бг. бил съм на много места и в чужбина... еми красив си е града.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK