Военното НДК ще гълта още милиони

Военното НДК е на площ 13 812 кв.м, над 8000 кв.м е застроената площ. Комплексът включва кино-конферентна зала, която е в груб строеж, хотелски комплекс, който се довършва, и подземен паркинг - почти завършен. Конферентната зала е проектирана като втора по големина след зала 1 на НДК с около 900 седящи места. В същата сграда има административни и технически помещения на пет надземни етажа и две сутеренни нива на разгърната застроена площ 16 хил. кв.м. Хотелският комплекс е на 8 етажа с 32 апартамента, към него има ресторантска част с кухня, административни и сервизни помещения, бизнес зали и подземен паркинг на обща застроена площ близо 15 хил. кв.м. В хотелската част има SPA център, лекарски кабинет, сауни, фризьорски салон. Подземният паркинг е с капацитет 600-900 автомобила. Възложител на строителството на луксозния комплекс е изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" през 2003 г. Изпълнител на обемно-градоустройственото решение е "Мактер консулт", строител е фирма "ХуФу" - ЕООД. Строителният надзор е упражняван от фирма "Армстрой инвест".

© Асен Тонев

Военното НДК е на площ 13 812 кв.м, над 8000 кв.м е застроената площ. Комплексът включва кино-конферентна зала, която е в груб строеж, хотелски комплекс, който се довършва, и подземен паркинг - почти завършен. Конферентната зала е проектирана като втора по големина след зала 1 на НДК с около 900 седящи места. В същата сграда има административни и технически помещения на пет надземни етажа и две сутеренни нива на разгърната застроена площ 16 хил. кв.м. Хотелският комплекс е на 8 етажа с 32 апартамента, към него има ресторантска част с кухня, административни и сервизни помещения, бизнес зали и подземен паркинг на обща застроена площ близо 15 хил. кв.м. В хотелската част има SPA център, лекарски кабинет, сауни, фризьорски салон. Подземният паркинг е с капацитет 600-900 автомобила. Възложител на строителството на луксозния комплекс е изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" през 2003 г. Изпълнител на обемно-градоустройственото решение е "Мактер консулт", строител е фирма "ХуФу" - ЕООД. Строителният надзор е упражняван от фирма "Армстрой инвест".Нужни са още средства за завършването на Националния армейски комплекс, наричан военното НДК. Според различни разчети ще трябват между 2 и 10 млн. лв. Това се разбра от думите на военния министър Николай Младенов, който във вторник "отвори" вратите на огромния комплекс в центъра на София.


Още на входа Младенов обяви, че това е "изключително скъп обект с неясна цел". Министърът предлага обществена комисия с участието на архитекти да избистри за месец-два идеите как може да се използва. След като бъде решено за какво точно ще служи, ще се преценят и източниците на финансиране, посочи Младенов. Отбеляза обаче, че министерството и държавата са в тежко финансово положение и "фриволната строителна програма на отбранителния сектор през последната година няма как да продължи".


Докато констатираше, че в хотелската част вече е постлан мокет, има осветителни тела и дори електронни датчици на вратите, министърът каза, че може да се намери предназначение, което да е в интерес и на министерството, и на столичани. Обектът може да бъде продаден, но трудно си представям, че инвеститор ще купи почти готова сграда и ще се нанесе да я управлява, продължи министърът. Напомни, че има интерес от Софийския районен съд и районната прокуратура, но според него сградата не е практична за тях.
Младенов посочи, че компетентните органи проверяват процедурата по строежа, приемането на обекта, насрочването на търга.


Повтори, че има критики към дейността на агенцията "Социални дейности", структурата и правомощията й. Това звено отговаряше за военното НДК, след като агенцията "Военни клубове и информации", дълги години ръководена от Стоян Стоянов, известен с колекционерското си "Ламборгини" за близо 2 млн. лв., беше закрита. След като тя премина към агенцията "Социални дейности", той стана неин зам.-директор. В отговор на въпрос Младенов каза, че Стоянов и бившият главен секретар на министерството са обект на проверка. В края на февруари т.г. стана известно, че Държавна агенция "Национална сигурност" започва проверка срещу Стоянов заради съмнения за злоупотреби при обществени поръчки за изграждането на терена.


Историята на обекта


- 2004 г. военният министър Николай Свинаров в кабинета "Сакскобургготски" реши на мястото на военноисторическия музей на бул. "Скобелев" да се строи "мощен център, който да покрие всички нужди за членство в НАТО".


- Първоначално обявената инвестиция е 3 млн. лв. През 2008 г. официално съобщената сума е 20 млн. лв. Министър Николай Младенов каза във вторник, че строителството е струвало 32 млн. лв.


- 5 януари 2009 г. обектът беше спрян


- 14 април - кабинетът "Станишев" реши той да бъде продаден.


- 3 юли 2009 г. - насрочен е търг с първоначална цена близо 100 млн лв., но се провали.


- август 2009 г. - Николай Младенов спря процедурата за продажба на комплекса.


Какво да се прави? Хотел, мол, център за даровити деца...


Хотел, търговски парк, център за даровити деца, нова съдебна палата и т.н. Идеите за бъдещето на т.нар. военно НДК в центъра на София са десетки и идват от най-различни страни. Каквото и да се предприеме, трябва да е бързо, защото недовършената сграда вече се руши, предупреждават архитекти.


Интерес към обекта проявяват много институции и бизнесмени основно заради стратегическото място. Построеното обаче е голяма недомислица, защото се смесват прекалено много несъвместими функции на едно място - такава е оценката на архитекти. Те отбелязаха обаче, че вината не е на проектанта, той прави това, което му поръча инвеститорът - в случая Министерството на отбраната, управлявано от министър Николай Свинаров.


Според изказване на Свинаров от 2004 г. комплексът "ще съчетава добрите възможности на резиденциите "Бояна" и "Лозенец", това ще е нашето НДК." Когато преди изборите т.г. строителството беше спряно и се направи опит да се продаде за рекордните 100 млн. лв. , в брокерските среди се говореше, че интерес е проявил ливанският предприемач Газуан Шараф. Искал да прави мол. Отказал се заради цената и големите инвестиции за преустройство. Шараф нито потвърди, нито отрече информацията. Испанската "Марисол" пък беше единствената, която купи документи за търга. Идеята им беше да направят 5-звезден хотел. След детайлен оглед на комплекса те не подадоха оферта, писа в. "Капитал". След това в. "Сега" съобщи, че висши магистрати са поискали сградата за нуждите на Софийския районен съд и районната прокуратура. Идеята на магистратите е военното НДК да се превърне в нова Съдебна палата.


Най-новото предложение е на главния архитект на София Петър Диков. То е изпратено до военния министър Николай Младенов. Според Диков паркингът с 400 места трябва да се обособи, да се продаде, даде под наем или на концесия на частна фирма, която да го стопанисва. С приходите от него ще се издържа останалата част, която условно може да се нарече културен дом за даровити деца, какъвто няма в София. Хотелската част може да се използва за общежитие на децата, които учат в националните училища по музика и балет, както и бъдещите артисти от НАТФИЗ. Огромните зали пък ще станат концертни и репетиционни. Шефът на съюза на артистите Христо Мутафчиев също е оглеждал залите дали стават за театрални представления. Авторът на проекта арх. Марин Бакалов споделя виждането на арх. Диков. Той държи да остане и мемориалът на българските воини, загинали за отечеството. Той беше разрушен по времето на социализма при изграждането на НДК.

Още от Дневник +

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Народът няма хляб да яде, раковите болни нямат лекарства, пътища нямаме, те се юрнали пак сауни и спа центрове да правят...

  Военно НДК?

  Кому е нужно?

  Конят пак пред каруцата...

  Български мурафетлъци!

 2. 2 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Кому е нужно? "

  То е ясно - на бившият министър от тройната крадолиция, за комисионите.

  Абе чудя се, кога ли ще разберат хората в България, че единственият добър комунист е мъртвият комунист? Сещам се за оня виц за човекоядците и партийния секретар, дето го сложили на шиш да го пекат бавно - "абе я го убийте тоя бързо че като се върти, и краде картофите с гъза си!"

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 3. 3 Профил на Китаец
  *****
  Неутрално

  В Българската армия в момента има 56 генерала а в армията на САЩ са 59.Освен това 90% от полковниците и генералите в България са учили в Съветския съюз,и са крайно некадърни и са с наднормено тегло.Единствен начаника на Генералния щаб на България не го допускат до съвещанията на НАТО,понеже веднага ще истече информация за Москва.НАТО изобщо няма доверие накомандващите на Българската армия,така че една качествена чиска би се отразила добре на бюджета на армията ни.Бойко Борисов го е страх и да си помисли за това,Путин му е слажил много здраво чатала.Бойко Борисов като бито куче слуша и испълнява каквото му нареди Путин

 4. 4 Профил на консуматор
  *****
  Неутрално

  Повтарям се:

  Веднага да стане правителствен комплекс ВМЕСТО проектирания на 4-ти км!

  Моля за обнародване!

 5. 5 Профил на Столет Пушков
  *****
  Любопитно

  Уважгаеми № 3, като влизаш във форума, няма да е зле да слагаш пред себе си разтворен правописния и правоговорен речник на съвременния български книжовен език, шото честичко демонстри- раш неграмотност, т.е. правописни, в случая са печатни грешки. А колкото до генералите в българската армия, сигурно средно на брой войнишки глави те са най-много, може би и не само в НАТО. НО БРОЯТ НА ГЕНЕРАЛИТЕ в армията на САЩ - наброяваща по данни от м . декември 2008 г. 1 600 000 души, няма как да бъде 59 , щото няма как да бъде покрита тази бройка , бъди сигурен че е поне десет пъти по-голям този брой американски генерали. И въпреки това там съотношението средно на брой войнишки глави - 1 генерал - при всяко положение е по-функционално и съразмерно, от нашата БГ армия / 28 000 войника!!!/. Съгласен съм, че на нашата армия и 5 генерали са и много.

 6. 6 Профил на Toi
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на "+"
  *****
  Любопитно

  ами кото ти е неясна питай да ти я изеснят целта бе младежо!!!!!!!!!!!

 8. 8 Профил на msl
  *****
  Неутрално

  1. пише се Армстройинвест, не са 2 думи
  2. всички строители на тоя обект са поставени лица от една и съща група масови приватизатори
  3. Министерство на Отбраната= смърт и луксозни хотели!
  4. фуражки как не ви е срам. от утре дайте на наще войници в Авганистан да продават дъвки и анален гел
  5. министерство на регионалното развите 42млн договор ГБС
  некъв пиклив стадион в полето 100млн
  бетоновия военен колос 42млн
  направо ми се повръща
  6. с подходяща преустройка става за държавно ползване, тъкмо ще са близо до метрото и част от тях ще се махнат от центъра
  7. 600-900 автомобила паркинг - архитекта на София на САПУН, тоя тъпак пак ще се перчи с мижавите си постижения, тоя обект празен ли мислят да стои, тва не е никакъв паркинг щом само залата е 900 места!
  Архитекта на софия - идиот крадлив

 9. 9 Профил на СКЕПТИК
  *****
  Неутрално

  Най-добре заредете по подобие на Мазолея сградата с взрив и я
  гръменете.Така ще останете особено удовлетворени и след това
  изравнете терена и го засейте с райграс,за да има къде да се изхождат домашните любимци,когато са на разходка.А г-н Министъра е също излишен,защото армия няма и няма да има.С тези леки въоръжения най-добре е да ги включите сегашните военнеи поделения в състава на МВР и въпросът е решенТа защо ние на нас армия.Отвсякъде сме обградени с братски народи,които ако имат възможност за нула време ще ни оставят само като географско понятие.Браво г-н синьогерберов министър.Дерзайте всичко,което е държавно да баде заличено.
  Интересна визия,която се прокарва и от новото правителство.Частните предприемачи могат да печелят,а държавата е неспособна.Браво.Работете все така за да се доразграби държавното имущество.

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Да оставиш ти военни да строят в центъра на София. Погледнете я (ама на живо), тази сграда от всички страни. По грозно нещо отдавна не бях виждал. Несъобразена с нищо наоколо, облицована за по-евтинко с тъпите стъкла и някакви гнусни малки постройчици, трансформатори ли що ли, наблъскани покрай нея. Кич и цигания.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на andonov_r
  andonov_r
  Рейтинг: Неутрално

  Сградата да се предостави на агенцията за приходите ,вместо да се строи нов комплекс за нея или да се преустрои в сграда на Национален исторически музей ,вместо използуването на резиденция "Бояна" за такъв.

 12. 12 Профил на HARI do No. 9,10
  *****
  Гневно

  Абсолутно вярно. Това е жилищен комплекс и сред него е добре да има парк,а не това военно чудовище. Но...понеже преди беше военен парк-музей ...дадоха го на шапкаитине/Свинаровите да построят тази глупост...

 13. 13 Профил на Poserko
  *****
  Весело

  "" министърът каза, че може да се намери предназначение, което да е в интерес и на министерството, и на столичани""

  Има такова предназначение!
  Това ще стане един чудесен Национален клозет, където ще удовлетворяват нуждите си 2 милиона столичани !

 14. 14 Профил на Мюнхен
  *****
  Неутрално

  Сградата е доста голяма и най ефективно би било да се съберат 2 или 3 учреждения на това място, така хората няма да търчат от учреждение 1 до учреждение 2 за 1 печат примерно или справка, и после от 2 пак към 1. Така опразнените постройки могат да намерят много по лесно приложение или да се продадат.

 15. 15 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Уважаеми управници, спомнете си каква беше далаверата на Станишев и неговите хайдуци с Ирена Кръстева - подаряват й маса имоти - земи и сгради в центъра на София, а тя трябва да построи сграда на Националната агенция за приходи... Слава Богу, далаверата падна! Но защо трябва да се строи сграда на НАП? Нима във въпросното военно НДК не могат да се настанят както НАП, така и маса други държавни агенции и комисии, които и днес продължават да се оплакват, че не могат да почнат работа, защото нямат сгради... Ето я сградата, господа управници!

 16. 16 Профил на Парамедик
  *****
  Гневно

  №1 Александър,представям си колко бесепарско-депесарски обръчи са се редили на опашка за държавни поръчки/със съответната комисионна,разбира се/.Това беше типично за бившето БСП-ДПС управление-да започнем някоя грандиозна безсмислена работа,гълтаща много пари и нашите да лапат поръчки!И за нас да има!Колко милиони се изхарчиха з "канализация"на разни гаджалски села с по 100 души население...Мама ви,гаджалска!

 17. 17 Профил на Един Американец
  *****
  Неутрално

  Слушайте бе , стига сте говорили глупости !
  Ако платя за тази сграда $50 милиона ... ще ми я продадете ли?
  Говоря съвсем сериозно .

 18. 18 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Колко пъти да ви казвам - публичен дом я направете!

 19. 19 Профил на laik
  *****
  Неутрално

  Идеална е за затвор!Вместо да пращат войници да охраняват летището в Кабул ,да ги пратят да охраняват крдците в затворите.Военното НДК - военен затвор!

 20. 20 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Дотук 32 млн. лв. за 13 хил м2.

  Излиза около 1200 евро/м2.

  Просто превъзходно... разхищение и архитектурна некадърност.

 21. 21 Профил на един видял и знаещ
  *****
  Весело

  до Китаеца, номер 3- не знам от къде ги смучеш тези данни за броя американски генерали, ама си много в грешка. Последните 10на години броя на генералите и адмиралите в американските въоръжени сили е средно 870 човека (активна служба). Още повече, че при тях е много застъпена практиката да имат дори и висши офицери резервисти, които работейки си нормалната работа, служат при необходимост и ръководят войски в реални бойни действия.
  А относно констатацията ти, че нашия началник на отбраната не го допускали до заседанията, ти там ли беше?
  Така че, не се опитвай да си спец в нещо, дето изобщо ти е далечно и непонятно! Виж аз за Китай не бих писал оценка, защото не съм китаец!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK