Google = Книгомастодонтът

Сделката между онлайн търсачката и големите издатели за дигитализиране на книги търпи нарастваща критика"Търсенето е критичен момент. Ако не ви откриват, останалото не може да последва." Думите са на Сантяго де ла Мора, завеждащ партньорства с книгоиздателите в Европа на Google, и са валидни за всичко в днешно време, включително книгите. След като успя да класифицира световната информация и да сортира географските карти в реално време, онлайн търсачка номер едно е на път да се превърне и в подстъп към почти цялата публикувана някога книжнина. При успех Google Books ще донесе огромна полза, като осигури лесен достъп до ценни изчерпани от тираж книги, каквито са 60% от заглавията в САЩ. Перспективата една компания да диктува условията за достъп до милиони редки издания обаче никак не е привлекателна.


Около горните два аргумента най-общо се разделиха обществеността и книгоиздателите в последните месеци.


Как обаче Google се оказа на крачка да се превърне в най-голямата онлайн библиотека и книжарница в света?
През 2004 г. компанията започна проект за дигитализиране на книги извън печат. Партньори в начинанието бяха някои от най-големите (университетски) библиотеки в света, включително тези в Харвард, Станфорд, Оксфорд и др. Целта на Google беше за 10 години да сканира 15 млн. заглавия със скорост 1000 страници в час. Година по късно няколко големи американски праводържателски асоциации (Американската асоциация на издателите, Гилдията на авторите и др.) заведоха иск срещу Google за нарушаване на авторските им права. Делото продължи няколко години, докато през октомври 2008 г. двете страни не постигнаха извънсъдебно споразумение. По силата му Google ще продължи да дигитализира книгите, но специално създаден регистър ще следи за разплащанията с праводържателите. Book Rights Registry, както ще се нарича организацията, ще струва на Google 125 млн. долара.


Предлаганата от търсачката услуга - Google Book Search, ще печели от месечни абонаменти за пълен достъп и продажба на дигитални книги. Предвидено е всяка библиотека в света да разполага с един безплатен терминал за връзка с тази книжовна база. Google ще запазва 37% от всички приходи от проекта, а с останалата част ще бъдат компенсирани притежателите на авторски права. За Google това е невероятна възможност да промени бизнес модела на онлайн продажба на книги и да се превърне в лидер в този сегмент. Нещо повече - това е шанс за компанията и да затвърди позициите си при онлайн търсенето.


На 7 октомври районният съд в Южен Ню Йорк ще реши дали да приеме въпросното споразумение, а засегнатите страни можеха да подадат възражения по казуса до 4 септември. Това беше и последният срок за авторите на книги, подлежащи на дигитализация, да заявят своето изрично нежелание да се включат в проекта. Това условие е прецедент, тъй като по силата на Бернската конвенция от 1979 г. авторите не трябва да регистрират творбите си във всяка страна, за да защитят правата си над тях. Следователно Google не може да използва книгите им по презумпция за съгласие.


Друг проблем е, че голяма част от книгите, които Google дигитализира, са с неизяснени авторски права. Това са изчерпани от печат книги, които обаче все още попадат под защита на американското законодателство (т.е. не е изтекъл 70-годишният срок, преди да станат свободни за разпространение). Около 2 млн. от всички 40 млн. заглавия в САЩ са такива. Кой обаче ще се облагодетелства от дигиталната им продажба?


Естествено технологични конкуренти на Google се превърнаха в най-големи критици на сделката. Защитниците й пък изтъкват, че не става дума за ексклузивно партньорство, но и не отричат, че компанията има преимущество - най-малкото вече е дигитализирала над 7 млн. книги. Малко са компаниите, които могат да си позволят да се конкурират с Google, тъй като първоначалната инвестиция за дигитализиране на издадения световен архив е голяма.


Изпълнителният директор на най-голямата в момента онлайн книжарница "Амазон" Джефри Безос каза през юни, че споразумението трябва да бъде преразгледано. На същата позиция по-късно застанаха и Microsoft, които имат подобен проект Microsoft Live Search, и Yahoo. Критиците на сделката се включиха в новосъздаденото обединение Open Book Alliance начело с неправителствената организация Internet Archive, която разполага с 500 хил. дигитализирани книги.


Всъщност некомерсиални проекти, които се борят за лесен достъп до редки книги, има много. Две от тях - Open Access Trust и гореспоменатата Internet Archive, през април кандидатстваха за присъединяване към споразумението между Google и големите книгоиздателски организации. Искането им бе посрещнато враждебно от онлайн търсачката с лозунг "Не прави зло" и в крайна сметка бе отхвърлено от съда.


"Дигитална библиотека, контролирана от една компания и малка част от издателите, неизбежно ще доведе до по-високи цени на услугите за читатели, библиотеки, учени и студенти", обобщава Питър Брантли от Open Book Alliance. Американските антитръстови органи вече разглеждат сделката между Google и книгоиздателите. Влиянието, а и


дебатът за Google Books обаче далеч не се ограничава в рамките на САЩ.


Миналата седмица германското правителство сезира американски съд срещу Google Books. Основното възражение на Берлин е, че Google може да дигитализира творби на нейни граждани без тяхното съгласие. Във Франция тече дело срещу проекта, заведено от eдин от големите издатели, La Martiniиre, и френската асоциация на книгоиздателите. На 24 септември се очаква съдът да се произнесе по казуса. Европейската комисия ще вземе решение за позицията си спрямо делото на 7 септември.


Явно за да тушира европейското недоволство, Google изпрати писмо до големите издатели на Стария континент. В него компанията обещава да включи двама експерти извън САЩ в управлението на Book Rights Registry, както и че ще разговаря с книгоиздателите, преди да дигитализира европейски книги със запазени авторски права.


Това обаче не е достатъчно. Google нарушава международното законодателство за защита на авторските права и там, където е необходимо, международно законодателство се опитва да наложи пазарна логика.


Ползата от дигитализиране на книги иначе е очевидна. Именно нея изтъкна и Вивиан Рединг, еврокомисар по информационното общество и медиите. "Хубаво е, че нови бизнес модели, които ще осигурят достъп до повече съдържание за повече потребители, се развиват", каза Рединг. Дали е уместно само една компания да гарантира разпространението на такъв обем книжнина и ценна информация? Няма как да разчитаме само на обещанието на Google да "не правят зло".

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  Тия напъни на издателите са забавни-Света се движи яко напред

 2. 2 Профил на BGучител
  *****
  Гневно
 3. 3 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Съществуват и други проекти за "цифрови" книги - например проектът "Гутенберг", който обаче работи с книги без или с изтекли авторски права. Вече разгледах там някои архивни издания.

  Post tenebras spero lucem
 4. 4 Профил на мунчо
  *****
  Неутрално

  Калинке,

  Тъпа си като галош. Не се пише "мастодонД", а "мастодонТ". Преди колко години чете книга за последен път?

 5. 5 Профил на Stoiank
  *****
  Неутрално

  Винаги се кефя на американското законодателство. Ако имаш пиратски сайт и се тегли филм цяла асоциация с една таифа адвокати те напада, но ако си гугал за тебе закона за авторското право не важи.
  Естествено съм за тях, нито пиша нито издавам книги само че двойният стандарт личи от 100км. То и без това децата не четат, така че може като е на екран, да разберат кой е Мунчо.

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Само дето Гугъл е официална компания регистрирана в САЩ, а не офшорка от о-в Тортола, където е регистриран издателя на вестника на цоциалистите в Бантустан.
  Затова и им растат акциите - защото няма скрито покрито.

  The biggest risk in life is not taking one.
 7. 7 Профил на Stoiank
  *****
  Неутрално

  Не казвам скрито- покрито. Само смятам че това е нарушение на авторското право. Искам да видя как ще сканират примерно Роулинг и тогава ще се съглася с публична и другите писания. Това че нямам зад гърба си Уорнър Брос, с нищо не променя авторските ми права. Поне такава е теорията.
  Второ проекта на Гутенберг и другите не са комерсиални, докато на Гугъл е чисто комерсиален. За разликите виж как Е-Bay се оттърваха от Skype, просто това са две различни начинания.

 8. 8 Профил на Delamarsh
  *****
  Неутрално

  Да направят нещо много просто - след като труда на авторите е безплатен, и труда на Гугъл също да е безплатен. Всеки да може да си сложи електронната книга, сканирана от тях, на своя сървър и да я предоставя безплатно. Чиста работа.

 9. 9 Профил на ТНТ
  *****
  Неутрално

  № 1,

  Напълно си прав.Същата работа, като при ония хубавци от RIAA, ама духът вече е изпуснат. Ще поритат още някоя и друга година и ще са до там.

 10. 10 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Stoiank":

  Би ли ми подал линк на незаконно копирана книга, която Google разпространява?

 11. 11 Профил на Stoiank
  *****
  Неутрално

  Всяка сканирана от тях без писмено съгласие от автора е незаконно сканирана. Просто за тях измениха закона и сега се иска обратното, ти писмено да заявиш че не искаш да ти я сканират. Тоест аз пускам една обява във в. Марица /от Пловдив съм, те си го обявиха това в Америка/ и давам срок до 31.12.2009, който не иска да му сканирам книгата да ми го декларира писмено. Ако не го декларира значи е съгласен. Това според мен е двоен стандарт иначе аз съм за, но при условие че един тъп БДС/това е български държавен стандарт/ да го купиш и то ти ги продават сканиран е 100-150 лв то това е двоен стандарт.
  Точно затова е делото дали това е законна практика или не.

 12. 12 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Според мен няма лошо в това, че сканират книгите.

  Сетете се за Александрийската библиотека и колко лесно е било загубено всичката информация натрупана в нея.

 13. 13 Профил на тинтири-минтири
  *****
  Неутрално

  "изчерпани от тираж книги" - ей това е ключовата дума...

 14. 14 Профил на Джо
  *****
  Неутрално

  Науката трябва да е достъпна за всички на ниска цена !

  Друг е въпроса, че Гугъл стават толкова силни, че всичко скоро ще зависи само от добрите им намерения, да не оклецат мамата на целия свят ...

 15. 15 Профил на littlecurly
  littlecurly
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Понятието "изчерпани от печат" не съществува Както и "неизяснени авторски права", тъй като авторските права са регламентирани от закона и не се определят от това дали е изчерпан тиражът Моля, пишете малко по-професионално

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK