Горчивият край на Захарна фабрика

Горчивият край на Захарна фабрика

© Георги КожухаровПреди 111 години в София е открито най-голямото за това време промишлено предприятие в България. То се намира край жп линията София - Кюстендил и е собственост на белгийската компания "Български захарни фабрики и рафинерии" с основен акционер групата "Солвей". Захарната фабрика и до днес стои край жп линията, но отдавна не произвежда захар. Сградата, в която някога са работили до 1200 души, сега е празна и е на път да остане само купчина тухли, въпреки че официално е обявена за паметник на културата, а това трябва да я защити от унищожение.


С каузата за спасяването на Захарната фабрика са се ангажирали група архитекти, които пишат в блога whata.org. Според тях тя може да бъде преустроена в лофтове - модерни и скъпи апартаменти, които се намират в бивши индустриални сгради, или в музей на съвременното изкуство. На същото мнение и арх. Ивайло Захариев, който се заема да търси съдействието на институциите за спасяването на сградата. Досега безуспешно.


Писма без отговор
Сградата на бившата Захарна фабрика е паметник на културата с национално значение. Ценна е, защото в България останаха много малко такива индустриални сгради, каза арх. Галя Стоянова от Националния институт за паметниците на културата (НИПК), която се занимава с казуса. През последните няколко години паметникът е собственост на фирмата "София мел", която се занимава с производството на брашно. Откакто купиха сградата, не са се грижили за нея, каза Ваня Зегова, архитект на район "Илинден", който се намира срещу рушащия се паметник на културата.


Проблемът става актуален в началото на годината, когато в Министерството на културата се получава сигнал, че сградата може да се срути. Тогава комисия от общината и НИПК прави оглед на зданието и констатира, че източната част вече не подлежи на заздравяване и е опасна за хората, покривът е паднал, а носещите метални колони са изрязани. След огледа районният и. д. кмет Желязко Пишманов издава заповед собственикът незабавно да осигури охрана и да огради постройката и до един месец да започне укрепване. Половин година по-късно заповедта не е изпълнена, тъй като собственикът я обжалва. Същият сценарий се повтаря още два пъти, докато преди седмица районната администрация получава писмо от "София мел", че фирмата е продала фабриката. Не са посочили нито име, нито адрес на новия собственик и сега не знаем към кого да изпращаме предписанията, обясни Загова. Тя добави, че тепърва ще се издирва кой е купувачът.


Столичната община също е запозната със сагата около спасяването на един от паметниците на културата в София. По закон местната власт има право да ипотекира сградата, да я поправи за собствена сметка и след това да потърси парите от собственика. "За съжаление нямаме пари за това. За да отделим средства за тях, трябва да спрем ремонтите и строежите на детски градини например", обясни арх. Влади Калинов, който е шеф на дирекцията по контрол на строителството на "Московска 33". Според него отговорност за опазването на тези сгради трябва да носи Министерството на културата. Иначе Калинов е напълно съгласен с предложението на архитектите Захарната фабрика да се превърне в скъп жилищен комплекс.


И от общината, и от НИПК заявиха, че няма да се откажат от опитите за спасяването на фабриката. Това, че сградата има нов собственик, не може да е извинение, смята Калинов. Все още има начин сградата да бъде укрепена и запазена, въпреки че е в много лошо състояние, каза арх. Стоянова.


Неизвестен извършител


От "София мел" не пожелаха да отговорят на въпросите на "Дневник" за Захарната фабрика. "Обърнете се към общината. Ние нямаме нищо общо", беше краткият коментар на служителите на фирмата. Всъщност преди време изпълнителният директор Пантазис Савопулос сезирал Софийската районна прокуратура за това, че сградата се руши от неизвестни за него лица. От НИПК са поискали от Софийската районна прокуратура да потърси наказателна отговорност на собственика. Резултатът - прокуратурата е образувала проверка срещу неизвестен извършител. Неизвестните всъщност са група роми, които от началото на годината избиват носещите метални колони на сградата, пробиват дупки в стените, режат металните стълбища и отнасят прозорците. При едно от посещенията ни там имаше група от 40-50 души изнасяха разбитото с каруци, разказа арх. Стоянова от НИПК.


В резултат на набезите част от покрива на сградата вече се е срутил, като по чудо няма жертви. Общината и НИПК са търсили съдействието на полицията за опазването на сградата. Органите на реда обаче също остават безсилни тъй като се оказало, че ромите са малолетни и не могат да бъдат задържани. От полицейското управление ни обясниха, че отиват на място, хващат ги и след това ги пускат, защото са малки, обясни арх. Стоянова.


Има предположения, че освен за да продадат металните елементи, ромите рушат сградата, за да се освободи теренът под нея, тъй като статутът й на паметник на културата не позволява да бъде съборена. Ако се срути от само себе си обаче, мястото може да се използва за ново строителство.


Архивите говорят


От 1975 г. допреди няколко дни в Захарната фабрика се намираше целият архив на Българската национална телевизия. Националната медия се принуди да изнесе лентите с над 65 хил. филмови заглавия и 100 хил. новинарски материала, тъй като стени и тавани започнали да се срутват върху тях. Архивът щеше да си отиде, обясни и.д. директорът на "Телевизионен фонд" в БНТ Николай Нанев. Той разказа, че през януари в телевизията се получило писмо от Министерството на културата за лошото състояние на сградата. Дотогава в частта, в която се съхранява архивът, всичко си било на мястото. Постепенно обаче ромските набези стигнали и до помещенията на БНТ. Една от стените била разбита на няколко пъти, скоро се срутил и таванът в едно от помещенията.


През цялото това време очаквах всеки момент да ми се обадят по телефона и да ми кажат, че някой от хората ми е затрупан във фабриката, разказа Нанев. Случвало се ромските групи дори да нападат с чукове домакините на хранилището. За да запазят ценните ленти и живота на хората, от БНТ наели за собствена сметка охрана. "Опитахме се да се свържем и със "София мел", но оттам отказваха да говорят с нас. Накрая им написахме писмо, на което отговориха, че прекратяват договора ни и трябва да се изнесем", разказа Нанев. Така за няколко месеца 750-тонният архив бил пренесен в Националния радио-телевизионен център на БНТ и в сгради в Благоевград.


И какво сега?


Институциите могат да продължат опитите за запазването на Захарната фабрика, като отново изпратят предписание за укрепването на сградата, но този път на новия собственик. Той може да бъде открит с помощта на Агенцията по вписванията, където прехвърлянето на имота е регистрирано. Ще задвижим процедурата след месец, когато се върна от отпуск, каза архитектът на район "Илинден" Ваня Зегова. Новият собственик обаче също може да обжалва заповедта и докато тече съдебното дело, сградата може и да падне.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на irons
  *****
  Неутрално

  много е простол чака се сградата да се самосрути и след това да се построи поредния мол

 2. 2 Профил на демиург
  *****
  Неутрално

  Крайно време е да се вземат строги и решителни мерки срещу всяко посегателство върху националното наследство, било то архитектурен паметник или природен.
  В случая собственика на София Мел би трябвало да покисне на топло, докато обжалва собствената си безстопанственост.
  А ако сградата падне, ами да я построи наново, едно към едно, а ако "случайно" няма пари, да си я бъхти сам, доживот. Толкова ли е сложно?

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6229 Неутрално

  А за тези с каруците, дето режат металните колони и рушат паметник на културата, някакви действия има ли? Или ще писнат разни организации че има дискриминация и нагнетяване на етническо напрежение...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на email
  *****
  Неутрално

  Ех, боже! Тия хора не се ли научиха, че в България с предписания нищо не се прави... кучетата си лаят, а керванът си върви. Взимат си сградата като е толкова ценна и си я оправят... хващат после собственика и му го начукват. Аман от такива собственици... много добре е знаел каква сграда купува и че трябва да се грижи за нея... какво ги коткат такива... режеш му главата от кръста и толкоз. А циганьорите ги причакваш една вечер с картечница по голям калибър и им виждаш сметката... стига вече толерантност. Колкото и да се правим на цивилизовани паразитът си е паразит и трябва да се ликвидира.

 5. 5 Профил на бе...
  *****
  Неутрално

  Събаряйте тази кочина и стига сте занимавали хората с глупости.... паметник на културата...

  На коя култура?

  На стругаро-фрезистката или на зидаро-куфражистката?

 6. 6 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  Eй №5 ти какъв си - кофражисти, фрезист или само прост селянин?

 7. 7 Профил на бе...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Чингиз Хан":

  Моя въпрос, колкото и да не ти харесва е по темата. Ако искаш отговори на него....

  А иначе, моята особа е твърде скромна, за да занимавам широката публика с нея...

 8. 8 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  - който не е бил в Рур/Дуизбург не знае какъв невероятен музей са направили от някогашните заводи там - по-долу снимки:

  http://www.fotocommunity.de/pc/pc/display/4223640

  http://www.ruhrgebiet-regionalkunde.de/vertiefungsseiten/duisburg_nord.php

  просто ме е яд колко задръстен и неграмотен народ сме!

 9. 9 Профил на бе...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Чингиз Хан":

  ... и на много други места в света, може би има..... както и в много други градове на България има изоставени заводи (за тях новото правителство не говори - неговата гордост е София).

  Но след като няма пари за ремонт, и след като сградата е опасна, и според мен се използва само от прошляци, крадци и бездомници, ... какво трябва да се направи.... да чакаме да стане като на Албин ли?

 10. 10 Профил на ана
  *****
  Неутрално

  не само Захарната фабрика е паметник на културата, а целия жилищен район около нея.Собственика на фабриката е построил жилищен комплекс за работниците, с кино, магазини,и др.,малък площад.Това е архитектурна ценност - в повечето държави , различни от Авганистан, Ирак и Иран тези сгради се ценят, реставрират и пазят.Цивилизованите хора уважават наследството си, а варварите го рушат.Срам за София ,срам за главния и архитект, срам за община Илинден.Именно на местно ниво трябва да се изисква съхраняването и реставрирането на целия комплекс - за сметка на институциите - има много програми на ЕС по отношение на околна среда - на местата за живеене, ама управниците в БГ се интересуват само от себе си и имат интерес гражданството да спи и да го държат в полусън с приказки.

 11. 11 Профил на обикновен софиянец
  *****
  Неутрално

  Оправданията на Столична община и на полицията ми звучат напълно несериозно.

  За толкова други неща има пари, за Захарна фабрика точно - нямало...

  Ако преките рушители са непълнолетни, пред закона отговорност носят родителите им.

 12. 12 Профил на 69
  *****
  Неутрално

  Събаряйте там нямяме равни

 13. 13 Профил на бе...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Чингиз Хан":

  На твоя принцип - да не събаряме никоя стара сграда.... да я чакаме да стане на 100 години и да е пред полуразпад, да я обявим за паметник и т.н.

 14. 14 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  човече както виждаш хората в Европа си ценят историята, включително и индустриалната си история, освен че са паметници на културата, сградите в Рур се ползват за културни центрове и концертни зали.

  Това е част от паметта на една нация - у нас обаче тази памет и история се оценява като "кочина" - щом е станала "кочина" - ами да бутнем тогава всичко старо защото е кочина, така ли?

  то и затова нямаме история защото навремето селяндурите разграбили камъка от крепостните стени на Царевец тъкмо кочини и обори да си строят.

  Сега всичко се повтаря само че вместо кочинки строим молове

 15. 15 Профил на бе...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "ана":

  ....а Факултето да направим едно от новите 7 чудеса на света, че е много уникално....

 16. 16 Профил на бе...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Чингиз Хан":

  Царевец е символ на векове царско величие....

  Захарната фабрика на кое постижение е символ?

 17. 17 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  Царевец в момента е символ на партийното скудоумие на БКП.... тази "църква" на върха е пълен фарс - Царевец е перфектния пример как се подменя историята на България

 18. 18 Профил на rex
  *****
  Неутрално

  Това отгора на върха на Царевец не е и църква, не е осветена, защото е изписана със сатанински изображения! Нещо като мъртвешката "иконография" на "професор" светлин русев в Рупите!

 19. 19 Профил на Чочи
  *****
  Неутрално

  Невероятни сгради! За пръв път виждам подобна архитектура в България. Ако ги възстановят в началния им блясък, народът ще се изтрепе да купува жилища точно там. Естествено има много работа за вършене, но основата е с историческа и естетическа стойност, която трудно може да се подмине. Подобни къщи има във Филаделфия(над 200годишни), вървят от 400 000д нагоре. Обаче трябва да се построи подходящ вход-от същата епоха, градинка зад къщата, хем да се запази историята, хем да е модерно вътре. Голяма инвестиция е , обаче си струва.

 20. 20 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  Най трагичното е че в тези сгради от преди 100 години продължават да живеят хора. А те са като бараки, няма нито една тераса. Винаги съм се чувствал много подтиснат, като съм минавал там.
  Самата фабрика най вероятно някой я е купил и чака да се разпадне, но според мен това не е чак толкова лоша идея.

 21. 21 Профил на Иво 2
  *****
  Неутрално

  Ако се вземе примерът от подобни сгради в Ню Йорк или в Сау Паоло- бяха превърнати в музей и ателиета... Какво пречи на общината и МВР-то да открият собственика и да го глобят солено.А после незабавно да направят конкурс... То в София вече няма софиянци... та затуй всичкото.

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абе вие стъпвали ли сте там, няма толкова грозен район в софия като тоя.
  Гласят го за второ илиянци, за жилищни сгради, за цял комплекс, Петър диков знае от кой Манджуков и Вежди Рашидов ама се прави на дръж ми шапката.

  The biggest risk in life is not taking one.
 23. 23 Профил на хъша
  *****
  Весело

  Абе какво ревете за тая съборетина!?
  Да не сте посетили и един музей в София та се правите на ентелегенти)))
  Айде да се рушии да се направи нещо хубаво че там е дупка, да те е страх да минеш вечер.
  А за мангалите, добре че ги има да разчистват боклука, че българетата ше се скапете от мързел!!!

 24. 24 Профил на Иванчо
  *****
  Разстроено

  София е заприличала на ТКЗС-тата дето им вадиха тухлите от стените и крадоха керемидите доде не остана нищо. "The Distillery District" в Торонто http://www.thedistillerydistrict.com/frameset.html е една от най-привлекателните и скъпи части на града. Бивша фабрика за алкохол, сега е чудесен комплекс от магазини, пекарни, кафенета, галерии, офиси, строи се и модерна жилищна част, но всичко старо е реставрирано. Пешеходна зона е. Гледайте и стига сте повтаряли като развален грамофон: да го бутат та да го бутат. Такава цигания може ли да се поощрява?

 25. 25 Профил на nesnaecht
  *****
  Неутрално

  вижте този саит и им го препратете на отговорните архитекти или там в министерството на културата за да знаят какво се прави само във франция на 19 и 20 септември . А има и 49 други страни;
  http://www.journeesdupatrimoine.culture.fr/programme/coups-de-coeur

 26. 26 Профил на montana
  *****
  Неутрално

  Горкият ми квартал!Живея там от 1947г.Нищо не остана от него.Милите ни съседи-роми сега са станали стотици,а може би и хиляди.Общината нищо не неправи за неутрализирането им.В момента ни е страх да се движим вечер.Всички опити за спиране на инвазията останаха напразни.Вече трета власт се сменя,но без резултат.А фабриката си беше много хубава и наистина си заслужаваше да се запази.Хората имат сгради от векове, а ние нямаме никаква историческа памет.Знаем само да рушим и да строим кубове от грозни по-грозни.Заслужаваме си живота,който водим.Все няма пари и май в обозримото бъдеще няма да има,но за помощи на "бедните" ни съседи има,а пенсионерите ще си доносваме соц.дрехите.Май ще стана член на една партия.

 27. 27 Профил на Malta
  Malta
  Рейтинг: 466 Неутрално

  до Чингиз Хан!
  Благодаря ти за линка! Уникални неща видях!!

  Mal
 28. 28 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Ще задвижим процедурата след месец, когато се върна от отпуск, каза архитектът на район "Илинден" Ваня Зегова. Тази Зегова не беше ли едно време в МРРБ?Едни и същи некадърници прелитат от служба на служба и цял живот нищо не вършат.

 29. 29 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 657 Неутрално

  В Ню Йорк подобни сгради се реконструираха в ултраскъпи жилища, много са модерни, защото са нестандартни.А ние сме бедни от глупост и простотия , с лека ръка рушим и малкото, което имаме. Лошото е, че не сме в състояние да оценим кое е ценно, нямаме и адекватни закони, които да задължават собствениците да се грижат за сградите.Тук не можеш да накараш един човек да си боядиса къщата и оградата, камо ли да поддържа паметник на културата.Друг въпрос е къде спаха НИПК и МК, като се реституираха масово паметници на културата? Защо допуснаха по този начин да се оставят на естествено разрушаване много сгради в цялата страна? Заради земята под тях ли? Интересно на кой е реституирана Захарна фабрика, след кто е била собственост на белгийска компания, някой знае ли нещо?

 30. 30 Профил на 50 лева
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Мюнхен":

  за "тези с каруците" важи един прост широкоизвестен принцип - "не е луд, който яде зелника, а който му го дава".
  както е видно от материала собственикът на сградата вместо да предприеме мерки за укрепването й и да сложи охрана против разграбването както е предвидено в предписанието на общината тръгва да обжалва в съда - явно е бил заинтересуван от разтакаване, достатъчно сградата да се срути "по независещи от тях причини", а после теренът да се разчисти и застрои.

 31. 31 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  Имаме адекватни закони (По закон местната власт има право да ипотекира сградата, да я поправи за собствена сметка и след това да потърси парите от собственика.) но няма ПОЛИТИЧЕСКА воля за прилагането им.

  Въпрос: Кой управлява София през последните 2 години?
  Отговор: Герб
  Въпрос: От Кога сградата активно се разрушава?
  Отговор: По-малко от две години, откакто Мелинвест махна охраната.
  Въпрос: Кой има интерес паметник на архитектурата да бъде разрушен?
  Отговор: Тайнствените нови тайни собственици (които може и да са Мелинвест под ново име)

 32. 32 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  Част от цялостната стратегия за развитието на "Мел инвест холдинг" АД е свързана с инвестиции за смяна на предназначението на съществуващия сграден фонд и оборудването към него, с цел превръщането им в модерни индустриални, складови, търговски и офисни площи. Една от основните дейности на холдинга е в областта на управлението на недвижими имоти - стокови тържища, индустриални, складови, търговски и офисни площи,...

  Прочитане на целия коментар намиращи се в градовете Бургас, Стара Загора, Пазарджик, София, Варна, Сливен, Ямбол, Пловдив и др., с обща застроена площ от над 120 000 кв. м. Дейността на едно от дъщерните дружества на "Мел инвест холдинг" АД, а именно "Юнайтед пропъртис БГ" АД, е насочена към по-ефективното и доходоносно управление на тези недвижими имоти. По-големите приходи от дейността на "Юнайтед пропъртис БГ" АД логично ще увеличат неговата печалба, при условие че не се увеличават основните разходи.

 33. 33 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  Доскоро шеф на холдинга беше Десислава Танева – сливенската перла от експертния екип на ГЕРБ. Беше предложена за министър на земеделието от ББ и оттеглена в последния момент. За нея има достатъчно информация в интернет и всеки може да си направи изводите

 34. 34 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2300 Любопитно

  И кой нормален човек ще си купи ултраскъпо жилище до влаковите релси и със съседи роми?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 35. 35 Профил на fcuk
  *****
  Неутрално

  Ало, полицията каде блее пак?Какви ромски групи това да не е дивият запад?Айде малко бой по циганските каски и ще се оправи работата.Бойко защо те избрахме??

 36. 36 Профил на иво
  *****
  Неутрално

  Лошото е ,че сме бедни. Захарната фабрика е един уникален културен елемент от стар София и трябва да се запази, като такъв, а не да се правят на жилища за богатите.Рабирам ,че няма пари за възтановяването му, но не мога да си представя, че в ЕС не се отделят средства за тази цел. Редно е Министерството на културата да се позаинтерсува и да осигури средства за това. Представям си какви средства щяха да се отпуснат, ако този комплекс примерно беше във Франция или някоя друга западна държава. Защо примерно не ангажират и помоща на Белгия,в края на краищата това е било и Белгийско предприятие?

 37. 37 Профил на иво
  *****
  Неутрално

  Лошото е ,че сме бедни. Захарната фабрика е един уникален културен елемент от стар София и трябва да се запази, като такъв, а не да се правят на жилища за богатите.Рабирам ,че няма пари за възтановяването му, но не мога да си представя, че в ЕС не се отделят средства за тази цел. Редно е Министерството на културата да се позаинтерсува и да осигури средства за това. Представям си какви средства щяха да се отпуснат, ако този комплекс примерно беше във Франция или някоя друга западна държава. Защо примерно не ангажират и помоща на Белгия,в края на краищата това е било и Белгийско предприятие?

 38. 38 Профил на veal
  *****
  Неутрално

  Иво, държавата пари няма как да извади, така че шансът е да се намери утилитарна функция на тва място, която да предполага запазването му в максимално близък до оригиналния вид.
  В текста бяха споменали блога на Whata - ето тяхното предложение отпреди известно време:
  http://whata.org/blog/zaharna-fabrika

 39. 39 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Тази сграда беше в много добро състояние, докато мангалите не се захванаха с нея....До кога циганите ще са над законите у нас?
  До кога полицията ще си затваря очите пред мангасарските простотии?

 40. 40 Профил на email
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "Хесапов": ... До кога циганите ще са над законите у нас? ...

  Докато има цигани... бих казал аз. Както се казваше в една книжка това е общество паразит. Те не могат да бъдат интегрирани, Те не могат да бъдат приобщени, Те не могат да бъдат променени. Те всячески се борят срещу промяната на начина им на живот. Те ще съществуват като паразит докато съществува организма към който са се прикрепили, докато не изсмучат и последната Ни капчица живот...


 41. 41 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  абе стига с тия цигани дето за всичко са ви виновни - основната вина е поделена между собственика, който е допуснал да се разруши паметник на културата и община "Илинден", намираща се точно срещу рушащия се паметник на културата и непрредприемаща НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ за спасяване на сградата

  ПО ЦЯЛ СВЯТ ТОВА СЕ НАРИЧА - ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ - И СЕ НАКАЗВА ПО ПРИЛОЖИМИТЕ ЗАКОНИ които важат за всички без оглед на етническа и религиозна принадлежност

 42. 42 Профил на Чингиз хан - NB
  *****
  Неутрално

  Браво за линка! Такива неща правят тези хора - и от природата, и от урбанизираната среда. Всичко ценят, защото всичко са съграждали с ръцете си векове наред. Стиснати били, студени били, тъпи били. Обаче си пазят територията и националната собственост. А ние - не! допреди десет години фабриката си беше в състояние, годно да бъде санирано и превърнато в зала или нещо друго. Сега вече - не знам.
  Ана Мюнхен ще кажа: Циганите ще ги накажат тогава, когато започнат да свалят железата (те са много) от бившата Източна гара в Париж - сега музей на импресинизма.

 43. 43 Профил на бе...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#42] от "Чингиз хан - NB":

  Да оставим и женския пазар като паметник на културата... той е стари много характерен за София.... да направим Факултето едно от новите седем чудеса на културата....

  Абе, как може да се хабите за тизи мизерия там.... живеели богати хора в бивши фабрики из европа и САЩ..... някой от вас познава ли богат човек, който иска да живее в тая мизерия Захарна фабрика?

 44. 44 Профил на бе...
  *****
  Неутрално

  ... имах предвид седем чудеса на света

 45. 45 Профил на Чочи
  *****
  Неутрално

  Я виж уникално красивите исторически сгради, пък после говори. Според мен единственото, което трябва да се бутне в БГ са грозните блокове. Стърчат като паметник пошлостта и безхаберието. Веднага да реставрират тия сгради, купувам ги. Да направят комплекс от затворен тип с 24ч охрана, да видим циганорите как ще припарят.

 46. 46 Профил на Observer
  *****
  Неутрално

  Казват, че дворците на Царевец били разрушени не от чужди завоеватели, а от местното население, защото дяланите камъни много подхождали за укрепване на обори, плевни и кочини.

 47. 47 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Дайте пари да се направи нов завод ,а не музей,в който никой няма да влезе.Освен за свърталище на плъхове и наркомани,такива сгради за друго не стават.Като умре човек- ден и на втория го копаем,а такива сгради ,в които ням миг живот вече,някой трябва да вземе от хората милиони,за да го реставрира ,за да уреди на работа някой пенсиониран историк,балдъза му и внучката,щото и тя е трето поколение партиен член.Сигурно посетителите,ако стане музей,ще им дадат по една бучка захар,за да не коментират.Може и локум да замляскат .Знае ли човек.

 48. 48 Профил на Aussie
  *****
  Неутрално

  Сигурно новата фирма е собственост пак на София Мел. И така докато мангустите успеят да съборят всичко. После мола е готов

 49. 49 Профил на aqz
  *****
  Неутрално

  Мангустите са животни и отдавна трябваше да са третирани като такива.По-скоро като дивеч.

 50. 50 Профил на запп
  *****
  Неутрално

  Състоянието на държавата ни е такова ,че не можем да си го позволим.Историята прилича на вица за маймунките ,не видял , не чул и т.н безхаберие.Но пък има мечти .....

 51. 51 Профил на Romeokton
  Romeokton
  Рейтинг: 409 Гневно

  Вие не разбрахте ли че тази държава е помийна яма, в която никога и нищо няма да се оправи? Баста!

 52. 52 Профил на !
  *****
  Гневно

  Склонен съм да вярвам, че циганите рушат и събарят по нечие нареждане. Щом са почнали от скоро, значи някой умишлено се е постарал това да се случи. Иначе те си крадат със или без охрана, ограда и прочие. Как не се намери някой да впрегне този цигански материал в нещо полезно. Ако съм на ББ на мястото веднага ще спретна една интеграционна програма с пари от ЕС и хайде на тръстиката, т.е. на магистралите. Вярно, че работят бавно и некачествено , но с подходящи мерки това се компенсира!

 53. 53 Профил на 5  7
  *****
  Неутрално

  а защо не си съборил на село обора на баща тии кошарата на дедо те паметник на твоята глупостли са

 54. 54 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 242 Гневно

  Те нешата са ултра прости, ние си ги правим мега сложни....
  Нема коментирам, че се напрягам. Интересни и съдържателни коментари видях по горе.

  Поздрави.

 55. 55 Профил на somebody
  *****
  Неутрално

  Всичко поставиха на място и сега идва ред да правят SOHO стил галерии и то по пътя София / Кюстендил.
  Само защото е стара фабрика и за нищо друго не става.
  (s o h o) south of Houston - на юг от ул. хюстън е част от ню йорк сити или по точно манхатън където са били бивши фабрики от леката промишленост на Америка после изоставени
  през 50-60 и дори 70 се превърнаха в район на духовете кудето само бездомни кучета можеха да се видят. Да се премахне всичко това градът запона разпродажба на тези сгради като пурво ги даде по наем за ателиета на художници а после почна да ги разпродава на тях самите на много ефтина цена дори и за него време 1970-79 за около $4-5хил. за 500кв. метра днес $4-5милиона са за 100 кв.м площ. От художниците няма и следа почти освен от тези които станаха много известни и вече стари да се местят като Христо Явашев (той притежава целия блок )или фабрика каквото е било преди години.

 56. 56 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А може ли малко повече информация за София Мел? В коя точно офшорна зона са регистрирани тези боклуци и кой точно добре облечен бизнесмен стои зад фирмата? Схемата е очевидна: мутрите-собственици хващат група малолетни роми и казват: взимайте си оттука желязо на воля. Като резултат сградата ще се срути "безболезнено" и после там ще може да се строи на воля - т.е. да се препират пари от наркотици и проституция. Този филм сме го гледали вече. Сега, след като общината най-сетне накара офшорния собственик на къщата на Яблански да я ремонтира, е крайно време и спешен въпрос да направи същото със Захарна фабрика.

 57. 57 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  „МЕЛ ИНВЕСТ ХОЛДИНГ" АД е търговско акционерно дружество, вписано в регистъра за търговски дружества на Софийски градски съд по ф.д. 8972/ 2005 г., том 1287, парт. 96666, стр. 167. Дружеството е учредено на Учредителното събрание на 24.10.1996 г. в гр. Сливен и е вписано в търговския регистър при Сливенския окръжен съд с решение № 2006 от 24.10.1996 г. по ф. д. № 1160/ 1996 г. като „Мел Инвест-Приватизационен фонд" АД На Общо събрание на акционерите, проведено на 16.12.1997 г. в гр. Сливен, е
  взето решение дружеството да преуреди дейността си като холдинг по Търговския закон, като в съответствие с това решение се промени наименованието, Устава и предмета на
  дейност. Тези промени са вписани в Търговския регистър на Сливенски окръжен съд с Решение № 2141 от 23.12.1997 г. по ф. д. № 1160/ 1996 г., като наименованието на дружеството е „Мел Инвест Холдинг" АД. Със с.р. 1020/ 06.07.2005 г. на Сливенския окръжен съд е променено седалището на дружеството от град Сливен, ул. „Стефан Караджа" 5 на град София, район „Красно село, ул. „20 април" 19 и с опр. от 26.08.2005 г. на Софийски градски съд по ф.д. 8972/2005 г. е вписано новото седалище на дружеството. Със с.р. 1/ 31.07.2006 г. на Софийски градски съд е променен адресът на
  управление от град София, ул. „20 април" 19 на град София, район „Красно село, бул. „Ген. Тотлебен" 85-87. Дружеството е със седалище град София и адрес на управление град София,
  район „Красно село", бул. „Тотлебен" 85-87, тел. за контакти: 02/ 8052020, факс 02/8052030, ЕИК 119076059.

 58. 58 Профил на Чингиз Хан
  *****
  Неутрално

  има вероятност новият собственик да се казва "Юнайтед пропъртис БГ" АД, със седалище и адрес на управление : гр.София, бул."Генерал Тотлебен" № 85-87, регистрирано по ф.д. № 4239/2004 г. по описа на Софийски Градски съд - т.е. същото седалище като „Мел Инвест Холдинг" АД

  ако има сделка то поне до края на годината трябва да е декларирана в общината, така че да не се правят на ударени от община Илинден. При тях са документите, на мене ми се струва че просто протакат нещата - това си плаче за прокурорска проверка!!!

 59. 59 Профил на До "бе"
  *****
  Неутрално

  Господин "бе", мисля че имате акутна нужда от малко лична култура. "История" е не само това което се е случило преди 1500 години. Захарна фабрика е паметник на по-близката ни история и според мен сме длъжни да си я запазим и помним. Ако искате си покажете носа навън и вижте какво уважение показват останалите народи към подобни паметници... http://kulturbrauerei-berlin.de/79.html До "Хриси" - ами същите които са заселили Сохо, преди да стане тузарски квартал.

 60. 60 Профил на 59
  *****
  Неутрално

  До "Хъша" - а за Вас "хубаво" сигурно значи някое комплексче в ултрамарин с балюстрадки и алуминиева дограма. Не смятате ли че вече си имаме достатъчно кич? Айде тоя път нещо по-различно от мутробарок с кулички?
  До "somebody" - Сохо не е удачен пример. В германия, Франция и Скандинавия редица такива сгради изпълняват обществени функции. София изпитва силна нужда от хубави обществени сгради. Никой не е казал, че трябва да е непременно музей. Изобщо винаги ме е учудвала склонността на българина с инфантилно въодушевление да изтрива част от историята си. След 50-100 години и след малко преосмисляне тази сграда ще е в учебниците, уви само снимките ѝ.

 61. 61 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  НА РОМИТЕ ИМ ПЛАщА НЯКОЙ, САМО И САМО ПО-БЪРЗО ДА СЕ РАЗРУшИ СГРАДАТА, ТОЛКОВА НЕ СЕ ЛИ СЕщАТЕ- ТЕРЕНА , ТЕРЕНА ИМ ТРЯБВА НА СКОДОУМНИТЕ, ТОЛКОВА ИМ Е УМСТВЕНИЯ БАГАЖ, ТЪПИ И БЕДНИ МОРАЛНО И МТЕРИАЛНО СОБСТВЕНИЦИ.ТО ТОВА И СОБСТВЕНИЦИ НЕ СА щОТО ОБРАЗОВАНИЕТО ИМ Е КОМУНИСТИчЕСКО И НАГЛАСАТА И СМЕТКИТЕ ИМ СЕ ТАКИВА......

 62. 62 Профил на grah
  *****
  Неутрално

  Захарна фабрика е изключително красива и при добро сътрудничество между архитекти, община, строители и далновиден собственик може да се превърне в много оригинална и в същото време напълно функционална бизнес сграда, където хората ще работят с удоволствие. Както се прави на много места по света.

 63. 63 Профил на Правда
  *****
  Неутрално

  Криволяв, какво ти е десното?

  Чак отвъд квартал Люлин /и София/ има голям модерен магазин /"Метро"/...
  Защо да не се оправи това малко гето, което е на три спирки от Центъра, до Западен Парк, на 100 метра от самата районна Община??

  Противоречиш си. Каляш...

  Десен
  * 22

  Абе вие стъпвали ли сте там, няма толкова грозен район в софия като тоя.

  Гласят го за второ илиянци, за жилищни сгради, за цял комплекс,

 64. 64 Профил на Правист
  *****
  Неутрално

  По цял свят подходът в такива случаи е един и същ. Общината почва спешно укрепване, но не вади свои пари, а обявява между банките търг срещу обезпечение - налагане на принудителна ипотека. Така банките могат да се явят на търга и с 20% лихва, а ако собственикът не се яви и издължи на общината, сложната лихва бавно-бавно превръща цялата сграда в собственост на банката.

 65. 65 Профил на architect
  *****
  Неутрално

  Докато не се обеси публично главния архитект на София - мутрата Диков - все така ще се унищожават паметници на архитектурата в София. Отношението към старата архитектура в София е белег на абсолютната подивялост и липса на ЕЛЕМЕНТАРНА градска култура както в общинското ръководство, така и най-вече у главния архитект.

 66. 66 Профил на шекер
  *****
  Неутрално

  браво за темата! не я изпускайте, а захапете здраво! да стане център за съвременно изкуство, галерия... няма ли най-сетне и богатите у нас да инвестират в изкуство?

 67. 67 Профил на Panasonic
  *****
  Неутрално

  Нямало пари. А за членоподобния обелиск на шизофреничката Людмила Живкова пред НДК, има пари. Е да, ама той сочи към Москва. Ето кое трябва да се събори.

 68. 68 Профил на shplioks
  *****
  Неутрално

  Безсилието на общината пред циганските орди.Независимо дали ни харесва или не, тази сграда е обявена за паметник на културата.И е нелепо никой да не може нищо да направи.Гръцката мафия от София Мел естествено веднага е продала сградата след като се е оказало,че трябва да я стопанисва.С което само показва , че е купена за да се саморазруши и София Мел да продаде терена за нов мол.Интересно е да се разбере на кой е продадена...на някой от кръга на СОфия Мол, със същата цел.Бойко сигурно скоро ще се включи ако се вдигне още малко шум.Това може да епоредното му ПР събитие.

 69. 69 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  Как така ще търсят наказателна отговорност от собственика на сградата, при положение, че някакви мангали влизат и му разрушават частната собственост ? А и какъв 'скъп' квартал ще строят там, при положение, че на където и да се обърнеш са гето до гето ... хаха

 70. 70 Профил на Гео
  *****
  Разстроено

  ТЪЖНО И ОБИДНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЕХНОЛОГИЧНАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ, СЪЗДАЛА КЛИМАТ ЗА АВАНГАРДНИТЕ ИЗЯВИ НА "СОЛВЕЙГ", "ГРАНИТОИД" И ДРУГИ ЕВРОПЕЙСКИ ГИГАНТИ ....

 71. 71 Профил на virgin
  *****
  Весело

  Това ми напомня за една друга сграда в зентъра на София. Е, при нас е така.

 72. 72 Профил на грипен
  *****
  Неутрално

  Щом са свалили охраната, работата е ясна, чакат циганите да обърнат всичко в руини, продажба на друга фирма в холдинга, ако се наложи и още една, докато природата и манговците решат проблема ,,паметник на културата,,.

 73. 73 Профил на жеко димитров
  *****
  Неутрално

  рушат цитганите посред бял ден и никой не си вдига пръста. това е умишлено оставен паметник на културата на разграбване. в чужбина и да нямат такава сграда, ще сди направят ище твърдят, че е автентична.

 74. 74 Профил на Злостър
  *****
  Неутрално

  Уважаеми дами и господа, за паметника на културата на никой не му пука, защото принадлежи към капиталистическото минало на България. Сигурно баби и дядовци още помнят, че през 39-та сме били най-бързо развиващата се страна в Европа. Да, ама мръсните управляващи комунета искат всички спомени да бъдат затрити и историята да започва от тях. Еваларка на боклуците от Мел Инвест- Сливен мангалски. Добре работят по въпроса за комунизиране и проституизириране на вече и без това достатълно курвенския и циганосан булгаристан.

 75. 75 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чингиз Хан":

  Айде, разчитаме да ни вкараш Ти в правия път!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK