На европейското дъно по жизнен стандарт

Докладът на UBS "Цени и доходи" изчисли, че покупката на iPod у нас изисква средно две седмици труд, а в Западна Европа - само ден-два

На европейското дъно по жизнен стандарт

© ДневникБългария продължава да крета на опашката в Европа по стандарт на живот, като за покупката на основни продукти един български гражданин трябва да се труди поне три пъти повече в сравнение с жител в Западна Европа. Този тъжен, но неизненадващ извод прави в тазгодишния си глобален доклад "Цени и доходи" швейцарската инвестиционна банка UBS.


И бруто, и нето София е на дъното в ЕС, като по този измерител е по-близо до държави като Колумбия примерно. Като цяло пък източноевропейците получават три и повече пъти по-малко от западноевропейските си колеги, при условие че разликата в цените е чувствително по-малка.


Изследването на банката обхваща общо 73 града в света, като в него е използвана единна кошница от 122 стоки и услуги, характерни за начина на живот на западноевропейците (теглата им са адаптирани като за месечно потребление на едно средностатистическо тричленно европейско семейство). За по-коректно изчисление на покупателната способност на парите в отделните градове абстрактната кошница е заменена с три масови продукта, които имат и приблизително еднакво качество по целия свят - сандвичът "Биг Мак", хлябът и оризът.
София изпреварва Джакарта, Лима и Найроби


Новото в кошницата на UBS е смяната на електрическата ютия за гладене с популярното през последните години и у нас устройство за слушане на музика на Apple - iPod. Оказва се, че българите могат да си го позволят в много по-малка степен в сравнение с живеещите в развитите страни от ЕС. В България са нужни две седмици (при 8-часов работен ден), за да се заработи покупката на такова устройство, докато в западноевропейските градове хората могат да си го позволят срещу един до два дни труд (виж графиката). Дори и прекият ни конкурент в догонването на западните стандарти - Румъния, ни изпреварва по покупателна способност, като от четирите продукта единствено хлябът в българската столица, изглежда, е по-евтин, след като за него софиянци се трудят 18 минути, а жителите на Букурещ - близо половин час.


Единствената добра новина за софиянци е, че са по-платежоспособни от хората в някои градове в Азия, Южна Америка и Африка като Джакарта, Лима, Мумбай и столицата на Кения Найроби. Там с много повече труд се изкарват пари за един сандвич, а средно във финансовата столица на Индия - Мумбай, за един iPod трябва да се работи близо 22 дни по осем часа.


Чувствително е изоставането в стандарта на живот на българина и спрямо средното равнище за света, измерено през данните за 73-те града в доклада (виж графиката).


Доходите в Западна и Източна Европа - 3:1


Като цяло покупателната способност и размерът на възнагражденията в Източна Европа, в това число и България, остават фрапиращо по-ниски от тези в Западна Европа, личи от проучването на UBS. Картината става още по-мрачна за източноевропейците при сравнението и на цените, които са доста по-близки, за разлика от доходите. Стоките и услугите от кошницата на UBS в по-бедната част на континента например са само с 35% по-евтини спрямо проспериращата западна част. С оглед на неравенството в стандарта миграционните процеси, протичащи в Европа - износ на работни места към изтока и на работници на запад, са закономерни, заключават експертите на швейцарската банка.Най-скъпите градове в света са Осло, Цюрих, Копенхаген и Женева, показва докладът на UBS. Заради обезценката на националната валута покрай по този показател са отстъпили традиционно скъпи столици като Москва и Лондон. Все още най-скъпо платените служители в света са швейцарците, следвани от датчаните и американците. Първите и третите се радват и на най-висока покупателна способност на парите си. Най-скъпата "шопинг" дестинация в света е Токио, където една жена плаща средно 1310 долара за дрехите, които жителките на градове от Югоизточна Азия (Куала Лумпур, Манила) си купуват за 120 долара. В челото на класацията по високи цени за туристите са Токио, Осло, Париж и Амстердам. Най-евтино за компютри и други електронни джаджи пък е в САЩ. Източна Европа остава атрактивна като издръжка на жилище под наем със своите средно 970 долара на месец, изчислено за необзаведен тристаен апартамент.


НСИ: Растат разходите и само доходите от заплати и пенсии


След драстичното свиване на домакинските бюджети през зимните месеци на тази година от април досега продължава тенденцията доходите и разходите на семействата плавно да се увеличават, показват данните на Националния статистически институт. През юли средният доход на човек от домакинство е стигнал 321.85 лв., с 16 лв. повече спрямо юни. С толкова са се увеличили и разходите, които през юли са 289 лв. Спрямо юли 2008 г. увеличението на доходите е с 10.5% и експертите го обясняват с увеличението на заплатите в държавния сектор и на пенсиите. Продължава очерталата се от началото на 2009 г. тенденция заплатите и пенсиите да съставят все по-голяма част от семейния портфейл (78.8%). За сметка на това доходите от самостоятелна заетост намаляват все повече. Над половината от разходите на домакинствата през юли са за храна, безалкохолни напитки, за плащане на сметки за ток и вода и за горива. Семействата продължават да свиват разходите си за транспорт и съобщения и за дрехи и обувки. За сметка на това парите за алкохол и цигари се увеличават.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK