Да спасим децата в стрес

Психологическа помощ за малчугани, преживели травматично събитие

Да спасим децата в стрес

© ShutterstockВсяко четвърто дете под 16-годишна възраст преживява в някакъв период от детството си травмиращо събитие. За децата на възраст под 5 години, за които мислим, че не осъзнават точно какво става, подобно събитие има същите последствия върху съзнанието, както при по-големите или възрастните. Така поне твърдят психолозите. И наистина достатъчно е да си спомним няколкото трагични инцидента от последните години като този в дискотека "Индиго" или катастрофата при река Лим, при които загинаха деца, за да си представим какво са преживели съучениците и приятелите им. При последната трагедия след разцепването на кораба "Илинден" в Охридското езеро загинаха 15 души и 4 деца останаха сираци. Как точно са им обяснили, че майките им вече няма да се върнат, е трудно да си представим.


За да могат изпадналите в шок деца и близките им да се справят по-лесно с травмиращите ситуации, от Държавната агенция за закрила на детето са подготвили Наръчник за спешна психологическа помощ при деца в критично събитие. Целта на книжката е да опише точно как трябва да се действа в такъв момент. Според международно изследване 86% от хората, преживели критична ситуация, развиват реакция на остър стрес до 24-тия час, обясни зам.-директорът на агенцията Христо Монов. Още 22% продължават да изпитват тези симптоми в продължение на 6 месеца до 1 година, а 4% развиват посттравматично стресово разстройство, което е доста сериозно заболяване. Така често се случва, когато децата пораснат и в даден момент извършат противообществена проява, да казваме: "Той беше толкова тихо и добро дете, как така направи подобно нещо", обясни Монов. Затова психолозите са изготвили наръчника, за да се избегнат негативните последствия от случилото се.


Критично събитие е всяка ситуация, пораждаща чувство на силен страх, безпомощност, безсилие, ужас вследствие на възприемана заплаха за собствената физическа цялост или тази на близък човек, обясни една от авторките на наръчника, Десислава Георгиева. След нея децата чувстват постоянна тревожност, не могат да спят, губят вярата в себе си и в околните. Според психолозите ранният контакт може да предотврати затварянето на детето (травматичната мембрана), да облекчи страданията и да помогне за преодоляването на инцидента. Георгиева е била в екипа от психолози, помогнал на близките на загиналите в Охрид. "Работихме с децата, с бащите и с целите семейства. Опитахме се да смекчим тази трагична новина и последствията от нея", обясни тя.
За събитие, при което децата имат нужда от психологическа помощ, се смятат автомобилната катастрофа, акта на насилие, терористичните актове, медицинските процедури, неочакваната смърт на близък човек, животозастрашаващите природни бедствия и други. "Идеята е да започне изграждането на национална мрежа за действие при критична ситуация. Така много бързо при случването на такива събития ще се реагира и екипите ще бъдат при децата", каза зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов.


Наръчникът за спешна психологическа помощ при деца в критично събитие ще се разпространява в училищата, за да е на разположение на учителите, училищните психолози и съветници. Тиражът му е 1000 екземпляра, но той ще е достъпен и на сайта на Министерството на образованието. Разпратени са бройки и към отделите за закрила на децата в страната. Децата развиват психични травми и ако не им се помогне навреме, те продължават да въздействат в ежедневието им дълго време след като травмиращото събитие е отминало, обясни Георгиева.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Забежко
  *****
  Неутрално

  Как да си го свалим от интернет ?

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Разстроено

  "Всяко четвърто дете под 16-годишна възраст преживява в някакъв период от детството си травмиращо събитие."

  Да, като например да го пребие до смърт съученика му.

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на ДА
  *****
  Неутрално

  СПРЕТЕ ПСИХОТИКАТА ПО ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ КАНАЛИЗАЦИИ.

 4. 4 Профил на А българския народ ..?
  *****
  Гневно

  Кой ще спаси от стрес, питам ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK