Живот на доизживяване

<a href="http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2009/10/22/803207_jivot_na_doizjiviavane/" target="_blank">Голямата снимка от седем села около Трявна</a><br />

© Георги Кожухаров

Голямата снимка от седем села около Трявна9.25 ч., вторник сутринта. Бял микробус спира в с. Кисийци (на около 3 км от Трявна). Пет-шест човека стоят с празни торби. След малко ще започне пазарът. В микробуса има хляб, кайма, захар, брашно, вафли, цигари. Хората наричат микробуса подвижния магазин. Той обикаля всеки вторник и петък 7 села (Кисийци, Черновръх, Малки Станчевци, Бърдените, Чакали, Даевци, Фъревци). В някои от тях живеят по 10-20 човека, в други - по 3-4.


Всички изглеждат като архитектурни макети – само къщи, безшумни и безплътни. От време на време притичва някое коте. Кучетата лаят само ако се стреснат от силен шум. Седемте села близо до Трявна са част от общо 500-те в България, които се водят обезлюдени. В тях няма магазин, училище, кръчма, поща, лекар, църква. Хората са възрастни, повечето от тях сами. Изглеждат тъжни и тихи, но говорят свободно, без да се притесняват. Сякаш отдавна не са го правили и искат да наваксат. И всички определят битието си като доизживяване.
Всяко село има легенда за името си. Повечето са били с по 200- 300 човека, имали са обичаи. Сега е толкова тихо, че


хората се стряскат от всеки шум, с който не са свикнали
"Отидоха си хората, какво да правят тук", разказва Тодор Шарланджиев от с. Кисийци. Викат му шефа, през смях обяснява, че е защото е един от по-младите пенсионери.


"Като пада Търново под турско, в тази част на Балкана започват да се заселват хора, за да се скрият. Не могли да се споразумеят как да се казва селото и започнали да се бият с кесиите си. Оттам е името - Кисийци", предава легендата Шарланджиев. Селото все пак е едно от големите – в него постоянно живеят около 20 човека. Не се оплакват, защото са близо до града. Имат и читалище, което преди време от кметството са искали да продадат, но хората са се опълчили. Сега се събират там от време на време.


Повечето села в този регион са като скрити от света – макар че са разположени на баири, не се виждат и къщите изникват изневиделица, докато пътуваме по криволичещите тесни пътища. Следващата спирка на подвижния магазин е Черновръх. Преди селото се е казвало Поповци, защото "навремето много попове са се заселили", разказва Радка Данева, която е родена тук. Не се оплаква, казва, че нищо не й липсва: "Ей магазин – два пъти в седмицата – всичко в него има, автобус до града - също толкова често." За разлика от Радка друга по-възрастна жена казва: "Знаеш ли какво беше преди. Имаше училище, читалище – сега нищо. Нямаме сигурност – зимата, колата, като закъса, и


стоиш и трепериш тука, чакаш, за да си купиш хлеб."


В Черновръх има две спирки за подвижния магазин, защото къщите са разпръснати по баирите. На втората, подпрян на един дънер, чака възрастен мъж. Шапката му е с инициалите на Лос Анджелис L&A. Павел пали цигара и започва да се оплаква: "На нищо не можеш да разчиташ. Измряха хората, няма празник вече и клуба един пуст – само от време на време се събираме." Казва, че всички политици са "вагабонтини", гледа от време на време "първа и втора програма".


Павел обаче не казва нищо за казана с ракия, заврян в една от малките улици на селото. Намира се в малка барачка, където Мишо от няколко години вари ракия. Около дървена масичка са седнали още двама мъже. "Лоша беше реколтата тази година – нямаше хубави плодове, но пък гроздето е чудесно. Знаеш ли каква мускатова стана – на, опитай, 60-градусова е", подканва един от тях. Идват специално при Мишо, иначе са от околните села.


"По адресна регистрация сме четирима в селото, понякога идват други хора от Трявна", разказва Георги в Малки Станчевци – следващата спирка на подвижния магазин. Георги живее от 10 години в селото, иначе е от Перник. Слаб, с дълга бяла брада и очила с големи диоптри. Почти след всяко изречение се смее. Казва, че му харесва да живее в селото, защото сам е избрал да се откаже от "придобивките на цивилизацията. Не от липса на възможност, а така пожелах". Георги живее в бунгало в края на селото – без ток, хладилник или друг електроуред. Не дава да го снимат.


Въпреки личния си избор и той определя селото като село на доизживяване, със затихващи функции. Дава примери, че преди да се засели, тук е имало редовен автобусен транспорт, а сега е само в събота и неделя. Имало е радиоточки, сега не работят. "Във всяко село имаше по една къща, в която имаше стационарен телефон и той се ползваше от всички при нужда.


Въпросът не е само че липсва поминък, няма ги хората",


заключава Георги.
В края на Малки Станчевци баба Рада стои и чака микробуса. Купува си прах за пране, шест вафли и няколко хляба. Казва, че живее по принуда, завърнала се в селото след демокрацията. Изглежда тъжна, говори много тихо и обяснява, че на нищо не се надява: "Беше, каквото беше – нищо хубаво нямаше и нищо хубаво не чакам. Тука ще си остана."


Красимир Ангелов и жена му Снежана, които разнасят храната с микробуса, познават всички свои клиенти. "Оплаквателна книга съм, мани", казва Красимир. Преди две години печели търг от общината, за да доставя продуктите. Обяснява, че всъщност го прави от добра воля, не заради печалбата. "Общината ми плаща бензина, ама той стига до едното село." Има няколко магазина в Трявна, с които се издържа. През зимата разнася продуктите с джип. "Тука е дива Индия", смее се Красимир. Познава всички по селата - казва за едните, че са "големи чешити", "онзи голям пияница", "тук не си говорят". По думите му хората си купуват само необходимите неща, "но не пропускат виното и ракийката".


Следващата спирка е в село Бърдените, където живеят трима човека. Не се отличава на пръв поглед от останалите – няма инфраструктура и е обезлюдено. По средата на една поляна стоят и чакат и тримата жители на селото – мъж и две жени. Не си говорят. Микробусът спира, тестоят един до друг, но не обелват дума помежду си

"Вие разбирате ли се с всички комшии в София? Различна ни е възрастта... затова", отговаря Георги Манев на въпроса дали се разбира със съселяните си. "Аз не съм от туй село, дойдох заради жената и козата. Имам кози и 20-30 години ги гледам вече. Сега трябва да ги коля, ама са ми толкова мили – животното не е виновно, че се е родило", оплаква се Георги.


Най-млада е Дешка - около четиридесетте, вече 20 години живее в селото. През притеснителен смях казва, че всичко й липсва. И тя повтаря: "На изживяване сме." Не говори за комшиите си. Баба Пина е третата жителка, родена е в Бърдените. Живее сама, мъжът й е починал преди няколко години. Попитана защо не се разбира със съселяните си, казва само: "Народът се е озлобил и оскотял...", сменя темата и продължава: "Имаше много хора тука преди."


Съседски проблеми имат и в следващото село Даевци. Там по адресна регистрация живее само един човек – бай Иван. Всъщност са седем. "Не мо'еш да разбереш колко точно има", обяснява Надка Иванова. Казва, че постоянно идват и си отиват хора, но все пак са малко "Намираме за какво да се караме", усмихва се Надка. После млъква, снишава гласа си и казва: "Дойдоха тука за едно лято, знаеш ли как ни тормозят? Ей тъз, знаеш ли каква е? Мръсницааа", съскайки, обяснява Надка и с очи показва една жена, която се задава от другия край на селото. "Коли слагат, трактори разполагат пред прозорците на хората. Мърсят, само техната си къща пазят чиста. Ко да ти се обяснявам, като разбираш по-добре от мен", казва накрая Надка и отново се усмихва. И според нея народът се е озлобил и всеки гледа той да има, другите не. "Отчаяна работа, на доизживяване сме, ама се търпи."


Последното село е Фъревци. То е най-закътано и най-тъжно от всички. В него живеят седем човека, но да пазаруват идват само трима. В селото е


единствената църква в региона, но е затворена от 20 години


"Училището пропиляха, църквата пропиляха, съветът. Виж, ей това беше кръчмата...", показва една порутена къща възрастен човек. Замисля се дали нещо му липсва и не отговаря. Продължава обаче: "Гледай лампите, светят през деня, нощно време не работят. Кметът нямал пари да ги оправи." "Теглим ей тука, като кучета теглим. Нищо няма останало, дори казанът с ракията откраднаха", включва се жена му.


"Жива душа няма през зимния ден. Една година нахвърля един голям снег, запечата навсякъде. Токът спря за четири дни. Аз стоях в стаята, дето гледа към пътя, опряла съм се на масата и няма нищо навън – не човек, куче няма", разказва още жената.


"Абе вятър работа, допълва съпругът и завършва: Айде ,туй е животът, ама живеем си го, де." После маха с ръка за довиждане, тримата се обръщат и тръгват обратно към къщите си.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Готино разказана, еда тъжна история . . .

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 2. 2 Профил на КК
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Я
  *****
  Неутрално

  браво на авторката...изчетох на един дъх историята, която за голямо съжаление наистина е тъжна, а още по-тъжното е, че всичко това е истина...

 4. 4 Профил на възхитен
  *****
  Неутрално

  много хубав репортаж.

 5. 5 Профил на жалко
  *****
  Неутрално

  такъв ни е съвременния манталитет.. дано некой ден ни дойде акъла... или поне тия места да станат вилни зони на градските центрове

 6. 6 Профил на US
  *****
  Неутрално

  Да интересно ми беше да прочета разказа, на един дъх. Ужас, ужас и това те наричат живот? Но така става когато си научен цяяяял живот да чакаш някой да те оправи и следваш слепешката 45 години новия социален строй, новото "справедливо" общество. Дааа и какво получаваш на старини - не уважение, забравен, гладен, сам, морално и физически остарял и извън времето.... Да като се замисля това си е напълно естествен резултат от 60 години комунизъм, разбил религията, морала, традициите, семейството, работата, печалбата, личното достойство - неприкосновенност - самочувствие, самозащитата и изкривил до безобразие човешката природа. Изваждайки на повърхността - завистта, гладът, недоимъка и т.н. знаете за какво говоря. Просто не мога да опиша как се чувствам в момента четейки тази статия от моята родина и поглеждайки през прозореца на офиса ми как играят на шах отвън Американските пенсионери облечени, нахранени доволни. И се питам къде ние акъла на нас Българите та не можем да се оправим вече 1300 години, а само се ядем. За това и толкова много избягахме и не са спряли да бягат почти всеки месец по едно ново семейство пристига ....

 7. 7 Профил на Гочоолу
  *****
  Неутрално

  След Костов, Виденов и Станишев - това остава..

 8. 8 Профил на doc. ganchev
  *****
  Разстроено

  За какви прекрасни хора, за каква невероятно красива природа става въпрос и толкова тъга, тъга и примиреност с липсата на държавност, с липсата на елементарна грижа за хората. Жалко за България!

 9. 9 Профил на tania
  *****
  Гневно

  Зашото никой не се постара тази програма освен да стигне,но и да стартира по селата.Паркове около кметствата-за да е удобно и чистичко за чиновниците.Защото в нашето село е така-дупки и ровове по улиците и европейски стандарти в кметството.Да не говорим за голямата обшина-тя е в центьра на Пловдив!А селото е Войводиново-на 5 км от Пловдив.

 10. 10 Профил на а1
  *****
  Неутрално

  Уф, да събера малко парички и да си купя една такава къща. С ОГРОМНО нетърпение чакам момента, в който ще мога в събота/неделя да се спасявам от "цили-вили-зацията".

 11. 11 Профил на а1
  *****
  Неутрално

  Иначе е ясно защо тези села са на такъв хал. Комунетата/червени, жълти, кафяви/ окрадоха де-що можаха от държавата и от евро-фондовете. Оттук-нататък всичко за нова сметка - дано да стане и БатБойковите хора не са същите корумпета и крадци.

 12. 12 Профил на US
  *****
  Неутрално

  Проблемите на бг селата започват на 9.9.1944г. та ето ви го и резултата обезлюдени села стари хора сами и т.н. ....

 13. 13 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Дааа..тъжна и безнадеждна история в ЕВРОПЕЙСКА България.Хората даже няма за какво да мечтаят.И на другия полюс прм.София с нейните близо два милиона жители мравунек забързал се за никъде.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 14. 14 Профил на алчни селяци
  *****
  Гневно

  На една от снимките е обявена къща за продан. Да ги съжалиш горките. Лятото обиколих района с желанието да купя къща просто за няколко дни почивка в годината. Където и да питаш за цена ти отвръщат .......хил евро !!!! Те наистина всеки момент сами ще паднат съборетините, ама под десет хил лева срещаш подигравателен поглед. Те англичаните рабиршли, отговарят. Ай ше им се и на селяците, два лева нямат да се подстрижат, за евро мечтаят. Да мрат районите им. Аз ако бях купил, покрай мен и приятели и щеше да има някакав живот. Айде да си остават в 10 ти век с алчнотията си габровска.

 15. 15 Профил на балканджия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "алчни селяци":

  пазарна икономика
  като не ти харесват селяните и цените на къщите им ходи някъде другаде що трябва да си там, А ?
  звучиш като истински стиснат идиот сигурен съм че и хората не те харесват да се настаняваш сред тях.
  тези села живеят истински българи благодарение на тях сега имаме българия все още те са избягали от такива като теб там в балкана и са се борили срещу такива като теб мозе да нямат нищо но все още имат читалище ти такова виждала ли ти е кратуната/
  балкана ражда юнаци а полето кратуни!

 16. 16 Профил на СтоличанкЪ
  *****
  Неутрално

  СУПЕР репортаж. Наистина е много увлекателен материала и се чете на един дъх. Накрая ми се искаше да продължи още с историите на тези хора от тези забравени от света земи! Браво на авторката! Искаме втора част! (публиката скандира: "Време е за втората" )

 17. 17 Профил на балканджия
  *****
  Неутрално

  Какво ще правят тези хора ако си продадат къщите за 1000 или
  2000 или да речем 10 000 евро?
  Ще идат в София и ще си купят смрадлив апартамент?!
  А вие тъсещите да купете къща какво пък ще правите там освен да си пдонесете хлебарките и боклуците и замърсите както сте си замърсили столицата?!
  "Мундарско" племе сте където и да идете затова България е заприличала на кочина дори свините не живеят така като вас.
  Градинките си степревърнали в улични тоалетни а храните ви са стари и токсични!
  Стойте си там кудето сте и не мърсете моя Балкан където съм
  израстнал и първо мляко засукал! О.К.
  Искам да го видя поне веднъж на 10 години (като си дойда) така чист както съм го оставил

 18. 18 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 575 Неутрално

  абе Балканджи, абе след 10 години ще можеш да стигнеш до Балкана си само с хеликоптер, бе...

  не хора и къщи, пътища и улици няма да има бе, ако не са "селяните" от областните градове да започнат да се пенсионират "с хлебарките и боклуците" си в "китните" Ви (само 4 месеца от годината, докато е зелено) селски райони със свободно отглеждане на "местна, свирепа" кучешка порода.

  ти случайно разбра ли, че само това лято вече са затворени 50 учлища? познай в кои райони са затворени "локални мий патриоте", радетелю за чистота

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 19. 19 Профил на балканджия
  *****
  Неутрално

  Благодарение на балканжиите сега живеете в България иначе все още да сте си част от Турция а както и сега сте е подкарали пак ще ви прикачат (европейците ) с помоща на комунистите към Турция, но прядядо ми не е вече жив за да събира поборници пък и аз отдавна съм изчезнал от там щото ако не бях сега нямаше и да пиша тези редове.
  Гледайте си циганията и и се радвайте!
  Всеки получава това което заслужава!

  Живеете в България но я предадохте и обрахте и нищо не създадохте като типични варвари!

 20. 20 Профил на Бг от Бг
  *****
  Неутрално

  Ееееее,направо ми писна да чета ТЪПИ коментари от миячи на кенефи,гъзолизци-гурбетчии,които отгоре на всичко се правят и на акълии.
  Айде нема нужда моля,благодарение нат акива като Вас тези хора сега живеят сами и забравени,докато Вие лижете нечии задници и примлясквайки от удоволствие между два сеанса докато Ви е..ат ,се опитвате и да ни поучавате.Мерси,нема нужда -не Ви щеме!

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 419 Неутрално

  От Габрово до Котел са все така - обезлюдени. Дори и цгани няма. А като няма и инфраструктура - това е резултата.

  The biggest risk in life is not taking one.
 22. 22 Профил на наблюдател
  *****
  Неутрално

  Важното е че няма цигани.
  Няма на чий гръб да водят паразитния си живот. С обезлюдаването на големи части от страната, циганите ще се изселят към големите градове и Западна Европа.
  Очаквам с построяването на Дунав мост 2, циганското население в северозападна България да се изнесе на запад.

  Дано Гоце и Бойко не ни натресат африкански бежанци.

 23. 23 Профил на за
  *****
  Неутрално

  До "алчни селяци" , щото са те , затова ти е хубаво да ходиш там и искаш къща, ако бяха хората като тебе досега да са построили три циментови завода и да не искаш да припариш. Хората в балкана са наивни, добродушни , знаят че трябва да уважават ЧОВЕКА защото само на него може да разчиташ. Отиват някакви новобогаташи , които себеси продават , камо ли другия човек да уважават, използват наивитета им и бедността която е резултат от него , окъкват навсякъде , че и авторитетно обесняват как трябва да се живее !!! Вървете да видите около Елена, само варненци ... и се държат толкова арогантно. Уважвайте местните хора, че като осанете само себеподобни и не се траете помежду си , накого ще ходите да показвате уродливостта си.

 24. 24 Профил на Емо
  *****
  Неутрално

  Има нещо много интересно. Всички тези планински села започват да се обезлюдяват още при освобождението от турско робство. Това е и нормалният процес - вече може да се отиде в далеч по-плодородните и преспективни села в равнините и развиващите се градове... Само жителството през социализма задържа хората в тези планински села, но това е изкуствено!

 25. 25 Профил на Емо
  *****
  Неутрално

  Балканджи, и аз искам да си продам старата кола за 30 000, че да си купя нова, но не става! Има търсене и предлагане! Човека с табелката, ще чака години, докато някой му купи имота, ако до тогава не се е сринал.. Къщи и изоставени села има бол! Ако не са в близост до градовете, значи са обречени! За какво ми е да давам повече от 5 000 евро, като са полу разрушени и после трябва да влагам още поне толкова, за да ги съживя! Ако ми продават имот в добро състояние, готов за нанасяне и със стандарт, отговарящ на 21 век - разбира се че ще искат сериозна сума и разбира се, че ще намерят купувачи. Не малко познати имам, направили пари при първоначалният бум на англианите - купуваха, ремонтираха и обзавеждаха селси къщи и после продаваха с прилична печалба!

 26. 26 Профил на Емо
  *****
  Неутрално

  За, приятелю, не отричай индустрията, защото това е единственият начин да се просперира! Ако произвеждаме само секс услуги (туризъм де) и разчитаме на долнопробният алкохол по курортите да ни оправи икономика, сме загинали прави!

 27. 27 Профил на Павлов
  *****
  Разстроено

  Програмата за развитие на селските райони - предизвестен провал за българските села


  http://selo.bg/news_details/bg/2268/programata_za_razvitie_na_selskite_rajoni__predizvesten_proval_za_bylgarskite_sela.html

 28. 28 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Честно ви казвам България е страната с най- много населени места спрямо населението си в целия EU

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 29. 29 Профил на Тревненец
  *****
  Весело

  Както казва Емо процесът е на обезлюдяване е отдавна но не е от освобождението а след кооперирането през 50-те години.Така лишени от и без друго неплодородната земя селяните стават работници в града където животът е по лесен и хубав.Община Трявна има население през 1930-40г около 35 000 , днес едва около и под 10 000 като почти двойно се смали последните 10г

 30. 30 Профил на Димитров
  *****
  Разстроено

  Роден съм в Трявна. Знам селата. Момичето от подвижния магазин даже го познавам по физиономия. Стана ми мъчно. Много, много мъчно. Една дума ми изплува. Забравени...
  Не знам дали някой от вас знае какво е да не заключваш вратата си. Такива са хората там.
  Чудесен репортаж! Поздравления за авторката!

 31. 31 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Не виждам какво тъжно има тук - че някакви селца останали без жители? Ами много ясно - някой от четящите да желае да се засели там? Който е искал да направи нещо с живота си, отдавна е отишъл по места с индустрия или земеделие, а не да седи по чукарите, щото дядо му бил там от турско.
  Тези места са красиви за почивка - кеф ти събота и неделя, кеф ти да си вземеш и повече време отпуска и на палатка сред природата. За какво трябва да ги осираме и да създаваме поминък на всяка паланка - ами то поминъкът води със себе си и пушещи комини и боклуци. Нека си седи природата запазена.

 32. 32 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Абе с две думи от Шопландия по-хубаво нема.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 33. 33 Профил на iv4oalexandrov
  iv4oalexandrov
  Рейтинг: 8 Гневно

  абе тоя последния коментар много зле!!
  ей камен ли си дървен ли си?!
  тези красиви места, ще бъдат по-красиви ако има детска глъч, ако има ниви, ако има ХОРА!
  сега наистина е тъжно и ще става още по-тъжно, защото след 10-20 години като почине и последната баба тези селца ще загинат, ще станат гробища, това ли е запазената природа!??
  простата държава създава умишлено политика към наблъскване на София и по-големите градове, като не инвестира в развитие на тези райони и не заплаща достойно произведеното от хората!!

 34. 34 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Камен":

  съгласен съм с коментари като 31. Едно време по турско хората са бягали в балкана за да се скрият. Сега няма нищо лошо че търсят бъдещето си в градовете. Картината е меланхолична но няма нищо тъжно. По добре е че природата ще остане и тези места ще останат непокътнати, макар и порутени на външен вид. Те са идеални за почивка и бягство от големия град и няма смисъл да им се създава инфраструктура - електричество, поликлиники, училища. На много места в европа семейства живеят уединено, което не е никакъв проблем при съвременните комуникации. А колкото до самотните възрастни хора в лошо здравословно състояние, не е чак толкова трудно една държава от ЕС да се погрижи за тях - решения има.

 35. 35 Профил на bat bojku
  *****
  Неутрално

  а-а,супер си е.аз пак сам си от варна,балканят хи4 не ме интересува,селяндури-партизани,като оня от правец...,те младите жижеят,като скотове,4е за.....да му мисля,

 36. 36 Профил на балканджия
  *****
  Неутрално

  Ако България имаше инфрастуктура никак нямаше разумните хора да се блъскат в големите и смрадливи градове.
  Но, пак опираме до комунистите който я държаха неразвита
  ( инфрастуктурата )за да не изгубят насилствено спечелената от тях власт.
  При днешните комуникационни и транспорни връзки спокойно си живея в Апалачите играя си голф и тенис и хич не ми трябва да бъда на Manhattan и присъствам на Wall street където цялата лоша миризма и цигания от цял свят се е събрала.
  България си е най неразвитата дори след Албания в това отношение и дори желанието и средстват от ЕС да се направи нещо отиват пак в ръцете на КОМУНИСТИТЕ и в крайна сметка това се получава което виждате. Някой от горните пойзлугали пооткраднали от тук от там сега гледат как да излъжат хората в Балкана и да им вземат колибките без нищо!!!
  Мерзавци! Изкарайте ги с труд, акул, ЧЕСТНОСТ и дарба така както мен (пристигнал съм с $5 в Америка) пък тогава ме обиждайте както си искате.
  Боклуци... затова ви харесва да сте при боклука и той да е около вас!

 37. 37 Профил на jean
  *****
  Неутрално

  Прави впечатление, че дори по 10ина човека останали в селото те се събират рядко, мразят се силно и повечето не си говорят...

 38. 38 Профил на Кореняк
  *****
  Неутрално

  Софиянци сме още по-застрашени от изчезване.

 39. 39 Профил на ИСТОРИКЪ
  *****
  Неутрално

  Това е резултат от умишлено необмислени, умишлено некомпетентни държавнически решения на Желев, Ф. Димитров и СДС.Вече става въпрос за оцеляването на България, благодарение на новоизлюпените господа.Престъпници и предатели са тези демократи! На практика те съсипаха българското село и българската държава!

 40. 40 Профил на балканджия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "ИСТОРИКЪ":

  ... с други думи комунисти и техните продуккти (неуспели и отрекли се комунисти) който вместо да им търсят отговорност ги покровителствуваха до пълното и окончателно разграбване
  на Родината. В последствие те станаха за "челен" пример за съдии и прокурори.

  Никога не мога да забравя за срещата ми с "писателя и творец" Ж.Желев в INTERCONTINETAL Hotel на Manhattan в началото на 90'те.
  Колко много ми напомняше за неговия предшественик и режектор Т.Ж. въпреки, че и двама напълно отговаряха на описаният от Алеко национален герой.

 41. 41 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Бг от Бг":

  Точно обратното, нищожество такова. Точно теб тука те е*ат вече 70 години изродите. Един истински мъж никога няма да го търпи тва. Но в БГ са останали само скопени скотове.

 42. 42 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Пак се намесват комунисти и "седесари", като истината е, че те нямат нищо общо с проблема. Един-единствен коментар (24) изразява най-разумното мнение - че това е естествен процес, който, разбира се, се е случил в България стотици години след като се е случил в Западна Европа - разбирай обезлюдяването на малки, наистина отдалечени планински села след идването на Индустриалната революция. Подържането на тези населени места е било наистина изкуствено по време на социализма, когато държавата е имала да отделя пари да попълва икономически дупки.
  оттука нататъка въпрос на добър мениджмънт, много работа и много мислене е тези села отново да се населят и да могат да се издържат финансово. Че това е възможно, показва опитът на Австрия, Швейцария и Южен Тирол. Тия страни обаче от памтивека се градят на базата на частната собственост, народите са им спестовни и трудолюбиви и във всяко време са намирали поминък, за да си останат там, където са родени. В днешния свят тоя поминък им го носи селския туризъм.

 43. 44 Профил на Диди
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия, поздравления

 44. 45 Профил на тъжна конктатация
  *****
  Неутрално

  Загиването на българскитесела е пряко следствие на половин вековното комунистическо робство.Селата започнаха да се обезлюдяват след насилствената колективизация и политиката на волунтаристична индустриализация, която принуди милиони селяни да напуснат родните си места и от земеделски собственици да станат наемни работници в града.Хората се отчуждиха от земята и бяха навряни в панелните жилища на социалистическите градове, за да работят в заводите с "яки бетонни стени", както беше ги оприличил поета терорист Вапцаров, които в последствие при пазарната икономика се оказаха губещи, нерентабилни, произвеждащи нискокачествена скапана продукция.
  Когато се убие селото , така се убива държавата.За 500 години османско владичество българския народ се съхрани, но само за 50 години комунистически робство ,комунистите са на път да го ликвидират.

 45. 46 Профил на мастило
  *****
  Любопитно

  Същите тези хора, избягали от села като описаното тук, не се разбират със съседите си и в големия град. В София абсолютно същите селяни - казано не само в географски смисъл, са ужасни темерути и замърсители и несоциализирани "свободни електрони". Уви ... А до коментар номер 20 - Толкова плиткоумен анализ не бях чела до сега! А този материал е страхотен - браво на журналистката!

 46. 47 Профил на ЗАПП
  *****
  Неутрално

  Това е един намек към цялата ни държава.Ако не се променим ,картината ще е такава навсякъде... след още 20 или 50 години.

 47. 48 Профил на до балканджия
  *****
  Неутрално

  хей, ти както усещам само цвета на боклука си сменил, защо не се спреш с тези излияния, озлобял емигрант, но какво ли да се опитаме да си обяним такива като теб, където и да иде човек, манталитета си не може да промени, айде, играй си голфа там (може би поддържаш чистотата на игрището само, за да им е добре на играещите) ха-ха-ха...

 48. 49 Профил на след
  *****
  Неутрално

  след като веднъж ти вземат собственоста няма кои господ да те на кара да си я възтановиш

 49. 50 Профил на до мастило
  *****
  Неутрално

  Мастилке, ами ти щом живееш с такива съседи, май и ти си част от тях. До кога това високомерие, един истински столичанин не би говорил така, би бил над нещата и може би би си избрал къде да живее, непритесняван от "селяните" както ти ги наричаш, ама едно е да искаш друго е да можеш да си го позволиш, нали И по-скромно за селяните, че иначе в супера като влезеш само отровно мляко от Китай ще има и стоки с изтекла годност...

 50. 51 Профил на Булган
  *****
  Неутрално

  Май не са само юдео-комунистите виновни за обезлюдяването на селата. Защо в Унгария, Чехия и Словакия, Полша и даже в Сърбия не се наблюдава този катастрофален процес. Причината трябва да се търси в уникалната продажност и аморалност на българската управляваща полуграмотна полуинтелигенция. Пази боже сляпо да прогледа,а сега дойде ред и на "слепите" да управляват. Прост народ няма държава!

 51. 52 Профил на Десислава
  *****
  Разстроено

  В Южна Тракия, около Свиленград има много такива селца - едно от тях е Маточина - които са в същото състояние

 52. 53 Профил на до Булган
  *****
  Неутрално

  "Май не са само юдео-комунистите виновни за обезлюдяването на селата. Защо в Унгария, Чехия и Словакия, Полша и даже в Сърбия не се наблюдава този катастрофален процес. "

  Защото в тези държави нямаше насилствена колективизация и собствеността на земята до голяма степен се запази.По варварство българските комунисти могат да се сравнят само с руските.

 53. 54 Профил на Plamen
  *****
  Неутрално

  Толкова тъжно 4е 4ак да ти се допла4е

 54. 55 Профил на браво
  *****
  Неутрално

  много добре написано и заснето, поздравления!

 55. 56 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Ако има инфраструктура хората биха се върнали.
  Това означава:
  1. Път
  2. Ток
  3. Вода и канализация, хидромелиорации
  4. Комуникации - телефон, интернет, телевизия и радио
  5. Сигурност и охрана

  Само 5 неща са които делят селянина от гражданина в България.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 56. 57 Профил на Вики
  *****
  Неутрално

  Материалът е излишно ревлив - нищо ново не казва. Ако се бяха спрели на само две от историите на тези хора щеше да стане трепач. А сега е в стил -рев, прах за пране, не си говорят, чао. Интересна е простата човешка драма, а не накакнижени констатации- няма магазин, няма поща. Единственото свястно е описанието на жената, която е седяла 4 дена без ток затрупана сред снега!!!! За такива уж прости репортажи трябват много изчетени книги, колеги

 57. 58 Профил на елена
  *****
  Неутрално

  за съжаление много неща написахте. а за най-важното - за прекрасната природа тук нищо. елате ни на гости - в габровския балкан. ще останете очаровани и от посрещане и ще си тръгнете заредени с положителни емоции. ще ви се иска отново и отнова да се връщате тук. има магия и тя не може да се опише. трябва да се почувства.

 58. 59 Профил на Смирена
  *****
  Неутрално

  Прекрасен репортаж,много истински,поздравления за авторката! За съжаление,като изключим София,Бургас и Варна,останалата част от България е на доизживяване.

 59. 60 Профил на nomon
  nomon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "елена":

  Точно това си мислех. Природата по тези села е страхотна. И самите села са красиви, тихи и спокойни. Жалко е само, че малкото стари хора, които са останали не осъзнават, че живеят много по-добре от старите хора в големите градове. И вместо да се разбират се карат помежду си за глупости.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK