Ефективност на човешките ресурси в криза - къде сме ние**

Ефективност на човешките ресурси в криза - къде сме ние**

© ShutterstockТипично за човек, попаднал в непозната обстановка, е да търси пътепоказатели, за да може да се ориентира по-добре. Но в стремежа си да ги намери може да изпусне онези, които ясно сочат вярната посока. Ако сте били на непознато летище и сте се губили един-два пъти, преди да стигнете до желания изход, знаете за какво става дума.


Икономическата обстановка в България започна да се променя преди около година. Основната цел на HR мениджърите бе силно да се повиши ефективността на разходите, свързани с човешкия капитал. Много от тях се почувстваха в ситуация "непознато летище" - липсата на показатели за състоянието на човешкия капитал в компанията бе реална пречка за постигане на целта.


Такива могат да се открият в годишното изследване на "ПрайсУотърхаус Купърс България" ЕООД - Saratoga Human Capital Benchmarking 2009*. Въпреки че данните са за 2008 г., едва в края на която компаниите у нас усетиха ясно признаците на кризата, сравнението с Европа, където рецесията вече беше факт, може да покаже на HR мениджърите дали поетата посока е вярна и какво трябва да се промени в случай на нужда.
Съотношението "разходи - приходи" на служител

Според данните на Saratoga в Европа през 2008 г. средно разходите за служител са нараснали с 9% в сравнение с 2007 г., а приходите от служител са се увеличили с 8 на сто. В същото време разходите за отдел "Човешки ресурси" спрямо общите са намалели с 11%.


В България разходите за служител са се повишили с 18%, а приходите - с 14 на сто. Същевременно разходите за отдел "Човешки ресурси" спрямо общите разходи на компаниите са намалели с около 9%. Повишаването на възнагражденията за сметка на инвестициите в другите процеси, свързани с човешките ресурси, може да е признак за намаляла роля на отдела в управлението на персонала като цяло.


Изводът от тези цифри е, че българските компании трябва да подобрят ефективността на разходите, свързани с човешкия капитал, ако искат да запазят стабилни позиции в непостоянна икономическа обстановка.


Проучването показва още, че през 2008 г. възнагражденията в България са се увеличили със 17% спрямо година по-рано. Процентното увеличение на заплатите на мениджърските позиции е надхвърлило два пъти това на останалите служители. Този факт може да се интерпретира в няколко насоки, но изглежда, че разходната сметка на компаниите у нас "тежи" повече в горния край на корпоративната структура. Това може да е типично, но когато става дума за възвращаемост от направената инвестиция, показателят сочи, че малки промени в тази насока могат да постигнат не само по-добри финансови резултати, но и да увеличат заинтересуваността и съпричастността сред персонала от по-ниските позиции, което има положителен ефект върху неговата производителност.


Възвращаемостта от инвестициите в заплати намалява


Най-често споменаваният показател за ефективността на разходите, свързани с човешкия капитал, е възвращаемостта от направената инвестиция. Той показва добавената стойност от работната сила - колко получава компанията в замяна на всяка парична единица, инвестирана в заплати и придобивки.


В Европа през 2008 г. възвращаемостта от тези инвестиции се увеличава с 3 пункта - от 1.17 до 1.20. В България показателят продължава да е по-висок, но чувствително намалява за година - от 1.67 на 1.34. Този спад от 20% означава, че България започва да губи от своето предимство на нисък разход за работна сила спрямо приход. Това може да има дългосрочен негативен ефект в усилията за привличане на инвестиции.


Фактът, че HR мениджърите в Европа извличат допълнителни дивиденти от своите инвестиции, показва, че в България не се прави достатъчно за оптимизиране на ефективността на разходите, свързани с човешкия капитал.


Разходите за отсъствия се увеличават


Последно нека да погледнем и към разходите за отсъствия на служител. Паричната стойност на коефициента на отсъствия обикновено предизвиква интерес у финансовите мениджъри заради директната си връзка с приходите.


В Европа през 2008 г. тези разходи са намалели с 35% в сравнение с 2007-а, докато в България са се увеличили с 10%, тоест отсъствията са стрували по-скъпо на работодателите. Това е още едно доказателство, че разходите, свързани с човешкия капитал и неговата ангажираност, в България не се управляват толкова ефективно, колкото в Европа.


* Проучването включва данни за периода януари-декември 2008 г. от секторите индустрия, потребителски стоки, информационни и комуникационни технологии, търговия и транспорт.


**Заглавието е на редакцията

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Селски
  Селски
  Рейтинг: Неутрално

  Грешни сметки и много криви. Всички го знаем и няма защо да го крием. Българската работна сила си остава най-евтината. Начинът по който ще се стимулира отделният индивид води до ефективност. Чуждите инвеститори няма да дойдат в България поради други факти, а не че сме некадърни пък скъпо струващи.

 2. 2 Профил на мастило
  мастило
  Рейтинг: Неутрално

  Не съм съгласна, че сме некадърни. Другото си е вярно. Но лошото е - всички го знаем, ние не умеем да се оценяваме точно, все се обезценяваме в някакъв аспект. Трябва по-добро самочувстиве у нас, а не когато излезем навън и се сравним. В края на краищата чуждите инвеститори-акули ни оценяват тук и на място. И според изработеното и самочувствието ни от постигнатото ни оценяват все пак. А знаем, че винаги очакват от нас да сме евтини и да не боледуваме дори и от хрема. Малко като в дяволски кръг, но и те са хора и могат да бъдат "оформяни" - чуждите работодатели, де.

 3. 3 Профил на ккк до 2
  ккк до 2
  Рейтинг: Неутрално

  На самочувствие го докарвате. Сега остава и да докажете че можете да работите по 8, 9 часа на ден. (не да седите в офиса а да работите). Също няма да е зле да може да покажете поне един проект по който сте работили от началото до края и дали този продукт или услуга са вече на пазара и каква печалба са донесли за компанията и тогава вече наистина сте готови. Който може да го докаже това и то да бъде проверено с цифри и факти няма за какво да се притеснява. Който е работил някъде с Гинчето ама се водел другаде ама не го осигурявали понеже ... иначе правил това ама феша го пратил за онова ... Ако сте от тези - страхувайте се! На запад няма място за вас а в БГ все по-трудно ще става.

 4. 4 Профил на Чико от Порто Рико
  Чико от Порто Рико
  Рейтинг: Неутрално

  Ефективността на служителите е задача, която предприемачът трябва да реши, а не персонала.
  Второ. Нарастналите зъзнаграждения със 17% или не знам колко си процента не са съобразени с инфлацията за същия период.На практика имаме намаляване на доходите, а тези повишения в най-добрия случай могат да постигнат запазването им.
  Трето. Вярата в чудодейния ефект от материалното стимулиране е нещо като вярата в Дядо Коледа. На един некадърник и тройна заплата да му дадеш, ефектът ще е нулев. тази статия ме убеждава, че медиите и кръчмите са местата, където се говорят най-много глупости.

 5. 5 Профил на Чико от Порто Рико
  Чико от Порто Рико
  Рейтинг: Неутрално

  Ефективността на служителите е задача, която предприемачът трябва да реши, а не персонала.
  Второ. Нарастналите зъзнаграждения със 17% или не знам колко си процента не са съобразени с инфлацията за същия период.На практика имаме намаляване на доходите, а тези повишения в най-добрия случай могат да постигнат запазването им.
  Трето. Вярата в чудодейния ефект от материалното стимулиране е нещо като вярата в Дядо Коледа. На един некадърник и тройна заплата да му дадеш, ефектът ще е нулев. тази статия ме убеждава, че медиите и кръчмите са местата, където се говорят най-много глупости.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах