Металдетектинг - не било иманярство, а хоби

100 000 души го практикуват, вече имат и федерация

Археологическите обекти са заприличали на лунен пейзаж, всичко е изровено, ние сме 500 души, а иманярите са армия от хиляди, коментира председателят на асоциацията на археолозите и преподавател в Софийския университет Тотко Стоянов. Сега те искат да се легализират, а веднъж пусне ли се духът от бутилката, трудно, даже е невъзможно да се върне, допълни той

© Асен Тонев

Археологическите обекти са заприличали на лунен пейзаж, всичко е изровено, ние сме 500 души, а иманярите са армия от хиляди, коментира председателят на асоциацията на археолозите и преподавател в Софийския университет Тотко Стоянов. Сега те искат да се легализират, а веднъж пусне ли се духът от бутилката, трудно, даже е невъзможно да се върне, допълни тойИманярите правят опит да легализират дейността си. Това беше първото, което казаха експерти от Министерството на културата, от прокуратурата, антимафиоти и археолози за учредената в неделя в Ловеч Българска национална федерация по металдетектинг. За събитието органите на МВР уведомили вече прокуратурата, а от културното министерство възнамеряват да се обърнат и към ръководството на вътрешното ведомство. Всички институции са решени да не допуснат регистрирането на федерацията.


Според археолози иманярите са добили кураж да се покажат на светло, след като Конституционният съд отмени текстове от закона за културното наследство и започна опит за нова ревизия на разпоредбите. Тяхното мнение се подкрепя и от председателя на новата федерация Илия Илиев, който иска занимаващите се с металдетектинг да имат роля при бъдещите поправки в закона. В Министерството на културата твърдят, че при промените ще засилят рестрикциите, така че да е почти невъзможно редовите граждани да притежават металотърсачи.


Учредителите на организацията заявяват, че не извършват нищо незаконно и категорично се противопоставят на опитите да ги причисляват към иманярите. Във форума, обединяващ хората, "упражняващи хобито металдетектинг" - http://imperio.forumotion.com/forum.htm, "иманяр" е обида. "Важното е хората да разберат какво тепърва ще бъде - едни ОБЕДИНЕНИ около хобито металдетектинг хора, на които им е дошло до гуша да ги наричат ИМАНЯРИ, ПРЕСТЪПНИЦИ и какви ли още не!", пише HARDI. А Kiril62 потвърждава: "Ние не сме ИМАНЯРИ." Същевременно във форума има гневни реакции на информации от МВР за заловени иманяри с антики. Най-обсъжданата тема в момента е как да се направят местни структури на федерацията. Има призиви като "Шуменлии, обадете се и дайте да се събираме", "Хвани и момчетата от Нови Пазар също са много и са много активни" и " В Смядово има колеги във всяка къща".
Личи, че основната организация по учредяването на федерацията е минала през форума. От него излиза, че учредителите са стотина, а мнозина съжаляват за отсъствието си. В сайта има и полезни препратки към магазини за металотърсачи и за онлайн търговия с монети.


Няма начин подобна федерация да извършва законна дейност, убедени са всички компетентни институции и археолозите. Те припомниха, че според Наказателния кодекс който търси археологически обекти без съответно разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Ако при това се използват технически средства, наказанието е затвор до шест години и глоба от 5 до 10 хил. лв.


По тази логика можем да направим федерация на контрабандистите или на притежателите на незаконни пушки, ядосваха се в МВР и Министерството на културата. Въпреки това експерти смятат, че е възможно съдът в Ловеч да регистрира обединението, ако в устава му не се намери нередност. Тогава щяло да се търси съдействието на прокуратурата за отмяна на регистрацията. От прокуратурата казаха за "Дневник", че са информирани за случая и го следят, но няма да взимат отношение, преди да се е произнесъл съдът.


Абсурдно е да се твърди, че хобито на тези хора е търсене с металдетектори, коментира председателят на Асоциацията на археолозите Тотко Стоянов. По думите му, ако се допусне съществуването на подобна федерация, това ще означава легализация на иманярството. Държавата си има специализирани органи, които оторизира за издирване и опазване на културните ценности, ако ще има такава асоциация, нека закрият държавните структури, допълни той.


Целта е узаконяване на незаконна дейност, каза и директорът на историческия музей в Ловеч Иван Лалев. В отговор на твърденията на Илиев, че дейността на хората с металотърсачи е законна, а намереното се декларира пред съответния музей, Лалев каза, че за 20-те години откакто е директор на музея в Ловеч не е получил почти нищо от местните "търсачи". Нямаме едно дарение, а за единичните експонати, които се декларират и предлагат, се искат сериозни суми, допълни той.


Оказа се, че председателят на новата федерация е съден и за незаконна колекция. "Имам колекция от керамични съдове, но както ловешкият съд, така и апелативният ме оправдаха", каза пред "Дневник" Илия Илиев. Той бил кандидатствал и за регистрация на колекцията си. През 2000 г. Илиев е създал Асоциация по металдетектор, фигурираща и сега в ДАКСИ. Тя обаче не е събрала много членове, но е "държана под око" от спецслужби. Според експерти подобни клубове и формации трудно могат да станат масови заради голямата конкуренция между лидерите им.100 000 се занимавали с "металдетектинг"
Между 300 и 500 лв. струват най-масово използваните у нас металотърсачи. Те са местна изработка, по-скоро самодейно направени. По-професионалните достигат до 2000 лв., а в страната има доста хора, които си позволяват и подобни уреди, твърдят експертите. Апаратите свободно могат да бъдат купени през интернет, като на сайта, работещ от около година и даващ поле за дискусия за "търсачите" http://imperio.forumotion.com/forum.htm, има всевъзможни реклами.
Един от онлайн магазините предлага и твърдението: "Използването на металотърсачи е законно и не нарушава по никакъв начин закона за защита на културното наследство на България! Това заявиха за iShop от Министерството на културата. Използването на металотърсачи е позволено навсякъде освен на установените археологически обекти." "Търсачите" заявяват, че първо предлагат намереното от тях на местните музеи, както изисква законът, и едва след това, ако музеят няма интерес, търгуват с тях. От музея в Ловеч, където беше учредена асоциацията, обаче казаха, че рядко им се случва някой да декларира намереното. 100 000 души се занимават с "металдетектинг" според председателя на федерацията. Професионалните археолози са 500 според тяхната асоциация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK