Металдетектинг - не било иманярство, а хоби

100 000 души го практикуват, вече имат и федерация

Археологическите обекти са заприличали на лунен пейзаж, всичко е изровено, ние сме 500 души, а иманярите са армия от хиляди, коментира председателят на асоциацията на археолозите и преподавател в Софийския университет Тотко Стоянов. Сега те искат да се легализират, а веднъж пусне ли се духът от бутилката, трудно, даже е невъзможно да се върне, допълни той

© Асен Тонев

Археологическите обекти са заприличали на лунен пейзаж, всичко е изровено, ние сме 500 души, а иманярите са армия от хиляди, коментира председателят на асоциацията на археолозите и преподавател в Софийския университет Тотко Стоянов. Сега те искат да се легализират, а веднъж пусне ли се духът от бутилката, трудно, даже е невъзможно да се върне, допълни тойИманярите правят опит да легализират дейността си. Това беше първото, което казаха експерти от Министерството на културата, от прокуратурата, антимафиоти и археолози за учредената в неделя в Ловеч Българска национална федерация по металдетектинг. За събитието органите на МВР уведомили вече прокуратурата, а от културното министерство възнамеряват да се обърнат и към ръководството на вътрешното ведомство. Всички институции са решени да не допуснат регистрирането на федерацията.


Според археолози иманярите са добили кураж да се покажат на светло, след като Конституционният съд отмени текстове от закона за културното наследство и започна опит за нова ревизия на разпоредбите. Тяхното мнение се подкрепя и от председателя на новата федерация Илия Илиев, който иска занимаващите се с металдетектинг да имат роля при бъдещите поправки в закона. В Министерството на културата твърдят, че при промените ще засилят рестрикциите, така че да е почти невъзможно редовите граждани да притежават металотърсачи.


Учредителите на организацията заявяват, че не извършват нищо незаконно и категорично се противопоставят на опитите да ги причисляват към иманярите. Във форума, обединяващ хората, "упражняващи хобито металдетектинг" - http://imperio.forumotion.com/forum.htm, "иманяр" е обида. "Важното е хората да разберат какво тепърва ще бъде - едни ОБЕДИНЕНИ около хобито металдетектинг хора, на които им е дошло до гуша да ги наричат ИМАНЯРИ, ПРЕСТЪПНИЦИ и какви ли още не!", пише HARDI. А Kiril62 потвърждава: "Ние не сме ИМАНЯРИ." Същевременно във форума има гневни реакции на информации от МВР за заловени иманяри с антики. Най-обсъжданата тема в момента е как да се направят местни структури на федерацията. Има призиви като "Шуменлии, обадете се и дайте да се събираме", "Хвани и момчетата от Нови Пазар също са много и са много активни" и " В Смядово има колеги във всяка къща".
Личи, че основната организация по учредяването на федерацията е минала през форума. От него излиза, че учредителите са стотина, а мнозина съжаляват за отсъствието си. В сайта има и полезни препратки към магазини за металотърсачи и за онлайн търговия с монети.


Няма начин подобна федерация да извършва законна дейност, убедени са всички компетентни институции и археолозите. Те припомниха, че според Наказателния кодекс който търси археологически обекти без съответно разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Ако при това се използват технически средства, наказанието е затвор до шест години и глоба от 5 до 10 хил. лв.


По тази логика можем да направим федерация на контрабандистите или на притежателите на незаконни пушки, ядосваха се в МВР и Министерството на културата. Въпреки това експерти смятат, че е възможно съдът в Ловеч да регистрира обединението, ако в устава му не се намери нередност. Тогава щяло да се търси съдействието на прокуратурата за отмяна на регистрацията. От прокуратурата казаха за "Дневник", че са информирани за случая и го следят, но няма да взимат отношение, преди да се е произнесъл съдът.


Абсурдно е да се твърди, че хобито на тези хора е търсене с металдетектори, коментира председателят на Асоциацията на археолозите Тотко Стоянов. По думите му, ако се допусне съществуването на подобна федерация, това ще означава легализация на иманярството. Държавата си има специализирани органи, които оторизира за издирване и опазване на културните ценности, ако ще има такава асоциация, нека закрият държавните структури, допълни той.


Целта е узаконяване на незаконна дейност, каза и директорът на историческия музей в Ловеч Иван Лалев. В отговор на твърденията на Илиев, че дейността на хората с металотърсачи е законна, а намереното се декларира пред съответния музей, Лалев каза, че за 20-те години откакто е директор на музея в Ловеч не е получил почти нищо от местните "търсачи". Нямаме едно дарение, а за единичните експонати, които се декларират и предлагат, се искат сериозни суми, допълни той.


Оказа се, че председателят на новата федерация е съден и за незаконна колекция. "Имам колекция от керамични съдове, но както ловешкият съд, така и апелативният ме оправдаха", каза пред "Дневник" Илия Илиев. Той бил кандидатствал и за регистрация на колекцията си. През 2000 г. Илиев е създал Асоциация по металдетектор, фигурираща и сега в ДАКСИ. Тя обаче не е събрала много членове, но е "държана под око" от спецслужби. Според експерти подобни клубове и формации трудно могат да станат масови заради голямата конкуренция между лидерите им.100 000 се занимавали с "металдетектинг"
Между 300 и 500 лв. струват най-масово използваните у нас металотърсачи. Те са местна изработка, по-скоро самодейно направени. По-професионалните достигат до 2000 лв., а в страната има доста хора, които си позволяват и подобни уреди, твърдят експертите. Апаратите свободно могат да бъдат купени през интернет, като на сайта, работещ от около година и даващ поле за дискусия за "търсачите" http://imperio.forumotion.com/forum.htm, има всевъзможни реклами.
Един от онлайн магазините предлага и твърдението: "Използването на металотърсачи е законно и не нарушава по никакъв начин закона за защита на културното наследство на България! Това заявиха за iShop от Министерството на културата. Използването на металотърсачи е позволено навсякъде освен на установените археологически обекти." "Търсачите" заявяват, че първо предлагат намереното от тях на местните музеи, както изисква законът, и едва след това, ако музеят няма интерес, търгуват с тях. От музея в Ловеч, където беше учредена асоциацията, обаче казаха, че рядко им се случва някой да декларира намереното. 100 000 души се занимават с "металдетектинг" според председателя на федерацията. Професионалните археолози са 500 според тяхната асоциация.

Коментари (255)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  Така е, и крадците всъщност са болни - страдат от тежка форма на клептомания.

 2. 2 Профил на Нярима
  *****
  Неутрално

  Когато държавата не може или няма желание да издири богатствата под земята нека хората да го направят. Ако ги продадат и е законно парите ще останат в БГ. Ако не ги продадат пак остават в БГ.

 3. 3 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Така преди 15-20 години бандитите направиха застрахователните си фирми. "Ела при нас и се застраховай (т.е., плати ни)". Ако не го направиш, те ти разбиваха колата, ограбваха ти апартамента, разбиваха ти магазина и какво ли още не.

 4. 4 Профил на Един българин
  *****
  Весело

  Смятам да учредя Национална федерация по гепибанк. Няма да обираме банки, т.е. да вършим престъпление, а само ще упражняваме хобито си. То било много лесно, бе! Има ли желаещи да се запишат във федерацията?

 5. 5 Профил на непокист
  *****
  Неутрално

  Почерпете опит от страните с историческо минало и ще видите за какво става въпрос,знам за българин осъден на 8 години затвор хванат с металотърсач впокраинините на стара крепост и късмет че не са намерили в него и апартамента старинни вещи защото присъдата е много по-сурова

 6. 6 Профил на Slvitoooo
  *****
  Неутрално

  По целия нормален свят съществуват хора с металдетектори обединени в КЛУБОВЕ !!! Те упражняват хобито си на регламентирани места от самите държави !! Намереното се предоставя на държавни органи и уценители те преценяват какво е намерено и каква сума да изплатят на съответния търсач !!! И разбирасе всички печелят по нещо но държавата най-много !! Защо трябва постояно да се мъчим да откриваме топлата вода ???

 7. 7 Профил на StanDim
  *****
  Неутрално

  Иманяр(2),
  Глупав постинг си треснал! Ако държавата сега не може и няма желание, защо си мислиш ,че няма да може за в бъдеще - след 5, 10, 50 или 100 години? Защо си мислиш, че твоите деца и внуци трябва да се радват на предмета или парите придобити от продажбата му, а не всички хора на тази държава от това, че могат да го видят след време...когато държавата ще може, и ще има желание. Или за теб държавата е днес и няма утре и дайте да я грабите като за последно? Гьонсуратско, мерзко и гнусно егоистично изказване си направил. По същия начин бих нарекъл и тази федерация - гнусна, а на тези, на които това да ровят и крадат пръстенчета е хоби бих им казал, че количеството мозък и акъл им е далеч по-малко от малките хобитита във "Властелина на пръстена"...

 8. 8 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  Щото Топлата водъ у Бугаристан е приоритет на Неотишлата си Комунистическа Номенклатура.А за почитателитеу на Клептоманията и Банкообирджиството - Ми кво а ви кажа Момчета-Клишета за Нас има Стразбург а за вас затвор.

 9. 9 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  Ти пък Гьонсуратлийски - Знаеш ли за кво въобще иде реч- Или си мислиш че кат заведеш децата си във Музея и гледате Оригинални Антики

 10. 10 Профил на Slvitoooo
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "StanDim":

  Абе ТАПАНАР нещастен незнаеш ли, че текезарските трактори 50 години орат и разсипват цели културни пластове , после с торове торят и разсипват античния метал !!! За кои деца да остане бре НЕДОРАСЪЛ ИНТЕЛИГЕНТЕР !!!! Ей такива ,като теб коне с капаци мъдрят законите в България !!!!!!!!!

 11. 11 Профил на the searcher
  *****
  Неутрално

  добре написано от некои ал4ен археолог никои нема ви бутне гранците много подвеждаща е статиата и стига сте плашили с таиа поплициа в кои век живем Бг е голиама трагедиа по циал свиат се практикува детектинга само в изостаналите даржави не може хехехе штото корупциа и ал4ност премного в развиваштите страни ,
  баси подтисни4еството нема и кра4ка напред

 12. 12 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  баси... таваришчи... комунизъмът си отиде преди 20 години... сега земята има собственици... дето решават кой и колко да рие на техна територия... и ако да кóпаш в чужда нива без разрешение е незаконно... независимо дали носиш металотърсач в ръката или не... отде-накъде... ше е незаконно да копаш в твойта си нива... или в чужда с разрешение...?!?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Весело

  До коментар [#4] от "Един българин":

  Жени приемате ли?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на max.thrax
  *****
  Гневно

  Колеги, оставете ги тия компютърни плужаци
  да лъскат бастуните и да редят злобни коментари.
  Ей за тва сме на тва дередже в България - от наблюдатели и
  коментатори... А ние ще се борим до край и времето
  ще покаже кой наистина е ценител и родолюбив...
  А ако не дай боже не успеем - вълкът си вълк,
  а охлюва - охлюв!

 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Разстроено

  До коментар [#6] от "Slvitoooo":

  Пропускаш факта, че България е далеч от нормална държава все още, затова едно такова "хоби" няма в никакъв случай да е законно. Как мислиш, дали намерените неща ще се предават без остатък на държавата или търсачите им ще правят всичко възможно да задържат и да се облагодетелстват те от намереното?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на никито
  *****
  Весело

  а бре кав си ти бре СТАН ДИМ или си рсихо или си някой червен патриот и сега излизаш от землянката

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Гневно

  До коментар [#12] от "tucker case":

  Градината може да си е твоя, ама евентуално намерената ценна вещ там - не, така че...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Slvitoooo
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "VеnRus 2008":

  Не си разбрал добре, както и повечето хора в БГ !!! И сега се предават неща в музейте но процедурите нарочно се бъвят !!! Бавят се за да може хората да се отказват и нещата да минават в други ръце и да напускат страната !!! Нещата ще се заплащат естествено по някъкви държавни цени !!!! Но всичко умишлено е упорочено с цел забогатяване на шепа хора !!!

 19. 19 Профил на Тошо
  *****
  Неутрално

  Абе "ЕВРОПЕЙЦИ", посочете една европейска държава, където да е забранено да се притежава металдетектор и да се търси с такъв на места, които не са с археологически статут!

 20. 20 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Tе па едни находки в бегето, мани беги...
  Дребни стинки, грънци и борнзови или макс сребърни гривни.
  Уеуе, пуашим се

  А и килърите не са килъри, а спортни стрелци. Жертвите са просто случайно минаващи

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 21. 21 Профил на Slvitoooo
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Дaни":

  Повече няма да споря !!! Явно тука повечето хора са любетели на къся и плитък разказ !!! Повърхносни твърдения на хора, които са далеч от материята за която говорят !! Дори СИРДЖИЙ бих казал !!! То такива дал Господ в България много и поради това сме на това дередже !!!!!!!!!!

 22. 22 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  вие освен че сте иманяри, виждам сте и неграмотни. Чудно ми е как различавате това, което откопавате откога е...
  отврат

  low riders team
 23. 23 Профил на Батко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Comandante Marques":

  Вижда се ,че си неграмотен щом неможеш да различиш иманяр от търсач и се чудиш за какво да се захванеш . Правописа сигорно го знаеш евалата ПИЧ голам си .

 24. 24 Профил на Зевс
  *****
  Неутрално

  всички иманяри гръм да ги удари

 25. 25 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":
  баси... ми те и компирите... в гладни години... минават за ценни вещи...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 26. 26 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  как да не мога иманяра "търка" и си търси ключовете от колата с металотърсач а търсача търси на баба си хурката и се обижда на иманяр
  според мен иманяри, бракониери, сводници и мародери (циганите, дето обират гробовете малко след погребенията) са един тип хора, поне като начин на мислене...

  low riders team
 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1661 Весело

  А кажете иманярчета, мафиотски, в коя европейска държава археологически ценности могат да се копат като вас бе? Прочетете какво и как пишете. Неграмотници. Случайно да сте чували, че има конституция? И какво пише в нея за нещата дето са под земята? Айде разкажете как предавате на музеите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на ТЪЖЕН СМЯХ
  *****
  Неутрално

  4 е прав.Звучи направо смешно - да наказваш някакви полу-психясали иманяри, тръгнали с металотърсачите да изровят някоя монетка, а обирджиите на цели банки да си бродят недосегаеми за закона!

 29. 29 Профил на imperio
  *****
  Весело

  Ще ти разкажем бе, защо да не ти разкажем ) Ще ти разкажа че съм напълнил цели витрини в някои музеи. Ще ти разкажа че всичко съм давал без пари, при условие че понякога не е имало какво да ям. Ще ти разкажа в коя държава може да се копае - в Англия , където действа специална програма за партньорство между търсачи и официални органи и която прогарама дава забележителни резултати. Ще ти разкажа че знаем какво е конституция, може би сме я чели повече от теб. Ще ти разкажа и как се дарява на музея щом не знаеш. Отиваш и предаваш артефакта заедно с информацията и обстоятелствата за намирането. Кретен.

 30. 30 Профил на Oz
  *****
  Неутрално

  Иманяр ми звучи като нещастни къртици. Да не говорим че повечето от тях са от малцинството
  Общо казано некадърници мразещи да изкарват пари с мисъл.

 31. 31 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#29] от "imperio":

  умилих се. кои са тези витрини и в кои музеи? дали това даряване не е било след като са те хващали? и ти като един, дето го съдеха за поставяне на взрив, отивал да предаде бомбата в полицията...хаха

  low riders team
 32. 32 Профил на imperio
  *****
  Весело

  Няма да се повтарям в кои витрини, вече съм го правил във форума на археолозите . И сигурно ще те разочаровам но тия неща съм ги носил сам и доброволно, а не че някой ме е ритал по кокалчетата Ама ти явно не можеш да допуснеш такъв вариант, зер ние сме презряни иманяри. Хайде погледай малко квитанции за дарения, не че имам нужда да се доказвам пред някой който е изпаднал в умиление:
  http://imperio.forumotion.com/forum-f5/topic-t90.htm

 33. 33 Профил на nick
  *****
  Неутрално

  Дневник,
  Произнася се ДИТЕКТИНГ а не детектинг!

  като не произнасяте дезаин а дизаин или пък енженер вместо инженер.
  Разбирам че ви е трудно с езиците но поне не пускайте грешно произношение на чуждиците в българския език които най лесно навлизат чрез пресата и мас медията.
  Вярно е няма точен заместител на конкретната дума но това не ви дава повод да я разпространявате грешно.
  ....звучите смешно!

 34. 34 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  Що му обръщате толкоз внимание на тоз Команданте ли е или не знам ква комунистическа издънка - Вижда се че просто е лайк и плагиат по темата.

 35. 35 Профил на RODNA RE4
  *****
  Неутрално

  Детко, вземи се в ръце и размишлявай.

  Откъде според теб идват отдавна възприетите в български език думи
  ДЕТЕКТИВ, ДЕТЕКТОР, ДЕТЕКЦИЯ?

  Как се пишат и произнасят тези думи?

  nick
  * 33

  Дневник,
  Произнася се ДИТЕКТИНГ а не детектинг!

 36. 36 Профил на Компартиот, НИМ
  *****
  Разстроено

  А как ти звучи Иманяр Без Портфейл?..

  Oz
  * 30

  Иманяр ми звучи като нещастни къртици. Да не говорим че повечето от тях са от малцинството
  Общо казано некадърници мразещи да изкарват пари с мисъл.

 37. 37 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  Тъпи - Имаш ли въобще предтава за какво говориш-Я марш на училище пубер-щот ако ти дам да прочетеш нещо на Латински ша са пулиш кат теле в железница.

 38. 38 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#34] от "ss":

  сега ви чета иманярското форумче, да се образовам

  low riders team
 39. 39 Профил на Панагюрското съкровище
  *****
  Неутрално

  Къде е то ???

  Много просто - продадено е на добри чичковци от по на Запад, където го ценят и му се възхищават,

  защото

  в Булгаристан Червената Номенклатурна сган се интересува само от пари, от мноооого ПАРИ !!!

  Айде бе господа Археолози, айде да му направим една експериза за автентичност и тогава да си говорим за "Какво е това металдетектинг и има ли той почва у нас"

  Чеи за най-кьоравия пикаещ по форума да му стане ясно че в Булгаристан е останало само едно МЕНТЕ ....

 40. 40 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 929 Весело

  А банковите обирири и отвличанията на бизнесмени какво хоби ще ги нарекат?
  Егати и държавата в която обирането на археологическите ценности е хоби на народонаселението!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 41. 41 Профил на Панагюрското съкровище
  *****
  Неутрално

  Отскоро British Museum (Британският Музей) използва нова технология за разкриване на модерния копия на артефакти, базирана на разпадането на урана съдържащ се в метални предмети. Така поне е дефинирано.

  През тази и миналата година 2008/9 няколко келтски артефакта с огромна стойност преминаха успешно тестовете на които бяха подложени в музея.

  Заплащането е скромно, особено като се има превид паричната оценка на артефактите.

  Айде Господа управници, Народното Събрание да гласува тази скромна сума и :

  Съкровищата в мазетата на музейте да видят бял свят и да видим колко истински са тези "съкровища" и на-паче Панагюрското

  Много ще бъда удовлетворен да узная и колко истинска е и златната маска от Голямата Косматка.

 42. 42 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  аз съм търсил с металотърсач, много е яко, като ловене на риба, само че по-яко.

 43. 43 Профил на Мара
  *****
  Неутрално

  Всичко е Мара втасала, само си я не е сресала.

  Айде да погледнем какво направи с България Фашисткият бандит некоронованият Цар Сакс-Кобург-Готски.
  Измами народа...
  В комбинацията за външния дълг Велчев & Кирил Сакс-Кобург-Готски окрадоха България с 2 милиарда долара...
  Заграби гори, които не са негови...
  Продаде България на черкезкия циганин Доган

  Айде осъдете го този бандит на едро, пък тогава се занимавайте с металдетекторинга и колекционерчетата.

  Ако ви е зор да пипнете Черепа, ще духате супата, Черепа е милион пъти по-умен от чиновническата сган, която мъдри нови "закони" без да отбира въобще за какво става дума

  300.000 били инмярите днес, нови 300.000 ще бъдат новите емигранти утре.

  Дайте хляб на народа бе изедници, ама сит търбух на гладен корем не вярва..

 44. 44 Профил на Slavitoooo
  *****
  Гневно

  Добре дошли в Абсурдистан !
  Държавата на абсурдите ,
  тук наричат Престъплението – Хоби !
  Гьосуратлъка им стига до там
  да коментират как било в Англия !
  Такива престъпления които тук се извършват
  по отношение на културното ни наследство
  са възможни само тук и никаква Англия
  не ми давайте за пример рецидивисти нагли !
  Самоопределила се иманярска федерация
  не е нищо друго а Терористическа организация
  по отношение на Българското културно наследство !
  Затвор за терористите иманшри !

 45. 45 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  Я се научи първо да пишеш правилно бе -Номенклатуро с купена диплома.

 46. 46 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#32] от "imperio":

  видях какви неща си писал по форума - изглеждаш доста образован и знаещ по темата археология и антична история. Вероятно имаш и тръпка в ровенето за разни неща, ама все пак струва ли си риска? то вярно е, че тука от правосъдието който не е платил, той не се е откачил, но все пак...

  low riders team
 47. 47 Профил на StefanS
  *****
  Неутрално

  За всички които плюят по новосъздадената федерация, ще разясня следното. Търсенето с металдетектор за болшинството които го практикуват е хоби, да истинско хоби, както въдичарството или голфа. Истинските иманяри са друга категория, за тях няма закони, рушат и ограбват всичко наред. Обществеността не знае че от хората с уреди има груби иманяри, които не се спират пред нищо, и търсачи за хоби, че едните рушат и пилеят и ходят да търсят със всякакви средства и по всемвъзможни начини, а другите излизат за хоби, за удоволствие (заради тръпката) и се стараят да пазят природата и намерените ценности и искат тези ценности да бъдат В БЪЛГАРСКИТЕ МУЗЕИ, а не в частни колекции в чужбина. Всички се поставят под общ знаменател. Даже тия по плажовете, които ходят за стотинки вестникарите ги наричат иманяри. Какви иманета има по плажа? Една от основните цели на тая организация е да се покаже и обясни на хората, на политиците, на полиция и прокуратура, че не всички са иманяри и престъпници, че категориите са различни, че има немалко хора които искат намерените от тях неща да остават в БГ и да отиват по музеите където всеки да може да ги види. Аз лично познавам немалко такива хора.
  Другата цел на новосъздадената федрация е ДА СЪБИРА ЧЛЕНСКИ ВНОС, КОЙТО ДА ОТИВА В МУЗЕИТЕ И С ТЕЗИ ПАРИ ДА СЕ ОТКУПУВАТ НАМЕРЕНИТЕ ЦЕННОСТИ. За да спре държавата да се оплаква че няма пари за откупуване на някоя намерена ценност. Примерно 100.000 души търсачи по 60лв. например годишен членски внос = ?
  Да много са хората с такава тръпка или хоби и от всички слоеве на обществото, аз лично познавам всякакви - адвокати, лекари, също и полицаи, дори един хирург. Всичките те не излизат, за да намерят на всяка цена някоя антика и да я изнесат нелегално в чужбина, за да спечелят пари, А ПРОСТО ЗАРАДИ ТРЪПКАТА !!!
  По света има стотици подобни клубове и организации, защо в България да няма???

 48. 48 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  е що не предложите на археолозите да копаете заедно с тях? така хем те ще ви наглеждат, хем и вие ще си чешете крастата и те ще спестят пари от това че наемат общи работници-изкопчии

  low riders team
 49. 49 Профил на StefanS
  *****
  Неутрално

  Някои ходят и с археолозите. Мой приятел това лято три пъти го викаха от местния музей, хем да им помага, хем човека си начеса крастата както си написал. И благодарение на него откриха някакви ценности, защото неговия металотърсач е значително по добър от техните 2бр. които имат на щат. Без него са щели да намерят ...(цензура) ...
  Човека ходи безвъзмездно в свободното си време, без никакво заплащане от страна на музея, а откритите ценности сега са във Варненския музей.
  Е, това лошо ли е? Или човека е престъпник?
  Ама е по лесно да вземат на търсача някоя открита шайба, да го набият и обявят за престъпник, а музеите да реват че нямат пари за изкупуване. И пак всичко намерено да отива там в музея, но без да е платено и 1ст. на този който го е намерил. Хората за които търсенето е хоби да бъдат държани в страх от строги наказания, а на общественоста да се насажда мисленето, че търсачите (не истинските иманяри) са престъпници!!!

 50. 50 Профил на imperio
  *****
  Весело

  Закона забраннява търсенето с металдетектор !
  За какво законно хоби говорят тук тези престъпници ?
  Имат наглоста да го сравняват с въдичарството или голфа.
  Учудва ме бездействието на държавата по отношение на организираната престъпна група от иманяри нагло деменстрирайки неспазване на закона.
  Ловеч е известен като град с най-много борци на глава от населението и там ще им мине номера по регистрацията на друго място в България няма да ги регистрират за това са избрли Ловеч.

 51. 51 Профил на imperio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "Comandante Marques":

  Преди пишех. Сега не е мой нито форума нито сайта. Махнах ги по лични причини но това е друга история. Та по темата. Целта на новия закон беше цитирам по памет "да изкара тези с апаратите на светло". Е излизаме на светло, ама сега пък казват че не трябвало. Ходи ги разбери какво искат в края на крайщата. Всъщност нито управници, нито археолози, нито колекционери, нито дилърите искат да се промени сегашното статукво защото изградената системка ще отиде на кино. Археолозите не искат, защото ще загубят статуквото си на единствени и непогрешни и ще се наложи да делят славата за намереното с обикновените хорица. Управниците имат нужда от плашило, а колекционерите и дилърите скачат защото току виж се оказало че находките ще почнат да ходят в музеите а на по частните колекции и в чужбина. Всъщност намерението на част от търсачите за "излизането на светло" е уникален шанс да си поринем кочинката , да се очертае ясна граница между тези които рушат и копаят за пари, и тези които искат да сътрудничат на археолозите и историците. Ако в тая държава е престъпление да им протегнеш ръка и да им сътрудничиш то няма какво повече да говорим. Всъщност обидно е да се опитваш да правиш нещо за тая държава а тя насила да те вкарва в графата "престъпник". Сред нас има хора които се мъчат да направят повече за опазване на културното ни наследство от половината хрантутници в Министерството на културата. Много неща мога да кажа, но се питам дали си струва. Нещо ми намалява идеализма - я тая държава само за власт пари и влияние се говори. Зад всички приказки на високо ниво за опазването на културно историческото наследство прозира грозния факт че всъщност никой не го боли оная работа за опазването му. Частни интереси и нищо друго.

 52. 52 Профил на imperio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "imperio":
  Я, аз съм имал почитатели

 53. 53 Профил на kodokan
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Comandante Marques":

  Пич какъв ти е проблема ,че пишеш без да си наясно с проблема.
  Някакви комплекси ли си избиваш.
  За много умен и образован ли се мислиш.
  Сигурен съм ,че съм по образован и по умен от теб.
  И аз съм търсач.
  Не сме иманяри,а търсачи.И като влизаш да се образоваш в 'иманярския сайт' прочети моралния кодекс на търсача.

 54. 54 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#53] от "kodokan":

  интересно ми е, пиша... минаха времената когато не можеш свободно да кажеш какво мислиш - та аз виждам, че такива като теб се опитват да направят разлика между две неща, които са идентични - търсач и иманяр освен ако не са, поправи ме

  low riders team
 55. 55 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  По принцип си прав - до някъде - разликата е в това че като ходиш с металотърсача да търсиш улавяш некви монетки или предмети който са до 30см. дълбочина.Никой не е казал че ще се правим на Археолози и ще копаем по на 2-3м. в земята.И понеже образоването ш ти е трудно щот матрала е доста -да те светна -Нещата който ние намираме никога няма да бъдат открити от Археолозите по простата причина че никога няма да ги видиш на такива места.От канцеларията Индиана Джоунс не се става сори.Да не говорим че те са точно иманярите щото освен разкопки друго не правят- Ако резставрират нещо ще в порядъка на години или така ще го заминат -или може би не си ходил да разгледаш Улпия Ескус , Нове и т. н. Отиди във Англия и виж какво значи пълно реставриране на Археологически обект- такъв във България още не съм видял - Ма то с Фадромата е лесно -или ша кажеш че не си гледал във нета Как разкопаваше могили вандалът Китов.

 56. 56 Профил на kodokan
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "Comandante Marques":

  Да и аз съм на същото мнение като теб,че всеки има право свободно да напише това което мисли.Имам престижна професия,плащам си данъците,не нарушавам законите.
  Търсачи са лекари,журналисти,адвокати,даже и полицаи.
  Никой не търси обогатяване от това.Просто е хоби.
  В Англия,Русия и др.страни си имат клубове по металдетектинг.
  Събират се и си правят състезания по металдетектинг.

  Скитам от години събота и неделя за изпусна парата и да презаредя.И намирам интересни места като останки от стари крепости,селища и т.н. И никога и един камък не бих преместил от тях.
  Докато иманярите разрушават тези паметници по един или друг начин.
  Търсачите търсят в повърхностния слой на 20-30см.
  И обичат историята.А също и металдетекторите - всеки детектор е уникален като техническо изпълнение,дизайн и т.н.
  Някои от нас си ги правят сами.
  Както някои хора са маниаци на тема коли,мотори и т.н.
  Надявам се ,че съм ти помогнал да направиш разлика м/у ИМАНЯР и ТЪРСАЧ.

 57. 57 Профил на imperio
  *****
  Весело

  поздемните богатства са изключителна държавна собственост,
  къде сте ръгнали да ровите противозаконо земята с цел лично обогатяване ,,това са престъпни действия на самозабрвили се иманяри

 58. 58 Профил на bimberio
  *****
  Весело


  До коментар [#57] от "imperio":
  Ми като са самозабравили се иманяри що си присвоил ника и пишеш от името на най-големия иманяр Погледни нагоре какво е писал човека, такива като теб могат само да му дишат прахоляка. Делата правят човека драги, не името

 59. 59 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  *Никой не търси обогатяване от това.Просто е хоби.*Разсмяха ме с това твърдение!Малко свежест в офиса!

 60. 60 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  Щото е анонимна шамандура-номенклатура.

 61. 61 Профил на Slvitoooo
  *****
  Весело

  До коментар [#44] от "Slavitoooo":

  Ало тоя постинг 44 не е от мен !!! Някой пише от моето име !!

  То е нормал , като гледам какви олигофренични изказвания има !!!! Пак да напомня на бетоните глави ,че иманяр и търсач ( ловец на монети ) са различни понятия !!!

 62. 62 Профил на StefanS
  *****
  Гневно

  Някой тук пишат колкото да се намират на работа или да не им се схванат пръстите от дрямка в някоя канцелария...
  Какво лично обогатявяне бе [#57], не четеш ли какво е написано по горе?
  Защо толкова народ ходи за риба като може да си я купи от магазина, ще излезе по евтино и ще се спести време, нали?
  Нямаш си и най малка представа колко предмети изгниват в земята, особено през последните 50год. откакто здраво се тори и оре надълбоко. След още 50год. ще ако все още може нещо да се намери ще е тотално съсипано от торовете.

 63. 63 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  Еиии така е -трудно ще бъде - тая пиявица НОМЕНКЛАТУРАТА разбира сал от смачкване.Дали има със сигурност 300 000 иманяри не знам Драги -но със сигурност Работещите в България издържат на плещите си 300 000 номенклатурен апарат- Във ЕС -даже се възмущават хората как е възможно малка страна със почти 0-ва икономика да издържа такава огромна чиновнически армия.

 64. 64 Профил на kodokan
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "todor_kochev":

  Много некоректно цитираш само едно изречение от контекста на целия пост.
  Или другия вариант е въобще да не си загрял смисъла на горенаписаното.
  Но явно толкова ти е и умствения багаж и морала.

 65. 65 Профил на imperio
  *****
  Весело

  *Никой не търси обогатяване от това.Просто е хоби.*Разсмяха ме с това твърдение!Малко свежест в офиса! *
  след като не е за лично обогатяване защо след като изкопате тичате да искате пари от музеи , дарявайте го , всичко дарявайте ама не..почвате да се пазарите като цигани и искате, искате ли пари и повече парин , това е престъплението Ви и заради това сте престъпници незконо се обогатявате с държавна собственост и за това вземам отношение -
  крадете от държавата

  www.imperioclub.sk - за невежите imperio е един от най-големите диско клубове в една скандинавска държава и не ме бъркайте с иманяра с този ник

 66. 66 Профил на imperio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "StefanS":
  Защо толкова народ ходи за риба като може да си я купи от магазина, ще излезе по евтино и ще се спести време, нали?

  чувал ли си за почина на рибарите :
  "ДАРИ ЖИВОТ – ХВАНИ И ПУСНИ"

  иманятрите да имат ли почин -
  изрови гърне със злато и го дари на музея

  ако имат ги сравнявай с рибарите 67. 67 Профил на kodokan
  *****
  Гневно

  До коментар [#65] от "imperio":

  Ти да не си екстрасенс та знаеш какво прави всеки един от нас ?
  Като чета какво си написал май имаш някакви психични отклонения.Трябва да идеш да се прегледаш някъде.
  Или си избиваш комплексите по този начин ?

 68. 68 Профил на Будители
  *****
  Неутрално

  Вестник "Дневник" явно е един от най-големите подружници на иманярите. На 1 ноември - "Денят на народните будители" в статията посветена на празника, а и не само в нея като ПЪРВИ коментар имаше реклама за учредителното събрание на Металдетектин в Ловеч. Но въпреки маркиране на постинга като неуместен, той не беше свален през цялото време. Поздрави за двуличието на "Дневник"!!!

 69. 69 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  аха, почти да ме убедите, ама не съвсем. Каква е гаранцията, че всеки иманяр няма да си извади членска карта за вашата федерация и като го спипат с металотърсач, да каже - ами аз тука отивам да ровя за гвоздеи в слоя 20-30 сантиметра. Иначе съм съгласен - Китов копаеше вандалски с багери, виждал съм снимки, за него в Казанлъшко говорят че също и копаел за себе си, не знам доколко това не е злословие, но така се говори. И аз мисля че много от съкровищата са изнесени от музеите и са заменени с дубликати, както и че част от предаваните (конфискувани) ценности се озовават в колекциите на такива като Черепа. Но пак ми се струва, че има опит на група иманяри да потърси законово прикритие на дейността си, като се скрие зад по-голяма група търсачи (ако приемем разликата в понятията). Иначе отлично разбирам мотивите за това да имаш хоби и да наливаш пари в него - и аз имам скъпо хоби. Скъпо най-вече, защото му отделям много време...

  low riders team
 70. 70 Профил на frodo
  *****
  Весело

  то па вие сте едни будители та мани мани

 71. 71 Профил на Slvitoooo
  *****
  Весело

  До коментар [#68] от "Будители":

  Много недоволни брей !!! Жужат , като гнездо на оси !! Ето ги страшните иманяри дето разсипаха даржавата !!! Явно нарушихме спокойствието на НОМЕНКЛАТИКУРЧИЦИТЕ и те се сетиха какви родолюбци са !

  Родолюбците всички ги знаем те винаги са с НОЖ И ВИЛИЦА в ръка !

 72. 72 Профил на kodokan
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "Будители":

  Колко ника още ще смениш.Казах ти и по горе ти не си много в ред.Иди на психиатър - за твое добро е.

 73. 73 Профил на imperio
  *****
  Весело

  До коментар [#67] от "kodokan":
  "Няма начин подобна федерация да извършва законна дейност, убедени са всички компетентни институции и археолозите. Те припомниха, че според Наказателния кодекс който търси археологически обекти без съответно разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Ако при това се използват технически средства, наказанието е затвор до шест години и глоба от 5 до 10 хил. лв."

  аз може и да съм малоумен , слабо умен и каквъв ли още не,
  но не съм иманяр престъпник
  федерация - в тази федерация има ли за член поне един клуб ? голям умник е онзи който прави федерция без клубове и
  иска да има лигитимна регистрация

 74. 74 Профил на Slvitoooo
  *****
  Весело

  До коментар [#69] от "Comandante Marques":

  Хора отворете си очите !!! Погледнете Англия , Франция , Русия дори в Гърция и Италия режима е много строг за тези неща но не е забранен !!!!!!!!!

  Защо ли ?

  Защото ви няма там да давате акъл !!

  В последните две дъжави е пълно с магазини за металдетектори !!
  Пгледнете в нета !!! За къкво говорим тгава ????????????

 75. 75 Профил на Frodo
  *****
  Весело

  До коментар [#73] от "imperio":
  Мене па ми се види че хем си малоумен, хем слабоумен Господин диско клуб в Скандинавска държава. Хората ти казаха че не името прави човека а делата

 76. 76 Профил на kodokan
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "Comandante Marques":

  С металотърсач не може да направи поразии.
  И не трябва да е в археологически обект, защото нарушава закона.За това и новоучредената федерация иска ясно и точно да се дефинират археологическите обекти в България.
  Поразиите ги правят с багери,булдозери,трактори.
  А ако го спипат с металотърсач в археологически обект - да си носи последствията щом е нарушил закона.

  Comandante ние не сме престъпници и мутри.Обичаме историята си и паметниците на културата. Не сме ние тези,които ги унищожаваме.
  Но има една приказка,че крадеца вика дръжте крадеца.
  Но и малко да сме те разколебали ,че не сме иманяри и вандали ,това е голям успех за нас.

 77. 77 Профил на Нярима
  *****
  Неутрално

  "frodo", kodokan, Slvitoooo и шизофрениците имат един никнейм наведнъж, а теб те засичам най-малко в три.

 78. 78 Профил на Slvitoooo
  *****
  Весело

  До коментар [#73] от "imperio":

  Естествено ,че има и той е в Ловеч регистриран по гр.д.№155/21.03.2000г.
  Така , че естествено пак несте в час и на всички е ясно за злобата , която тъите в мухлясълите си душици !! Ако бяхте активни така и за истинските престъпления в държават сега нямаше да сме на това дередже !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 79. 79 Профил на kodokan
  *****
  Весело

  До коментар [#73] от "imperio":

  Смях в залата.
  И как точно ще разбереш ,че аз търся археологически обекти?
  С телепатия?
  Аз може да търся и метеорити - те също са уникални .
  Имаше една статия в чуждата преса,че един пич години на ред е търсил метеорити и накрая е успял.

 80. 80 Профил на imperio
  *****
  Любопитно

  До коментар [#74] от "Slvitoooo":
  ти пък иди в Англия , Франция , Русия дори в Гърция и Италия и там си рови -тук е България и е забранено и ако го правиш си престъпник аз не съм писал закона и аз не съм ти виновен , станете депутати променете закона и си копайте колкото щете , сега сте престъпници

 81. 81 Профил на Slvitoooo
  *****
  Весело

  До коментар [#80] от "imperio":

  Ми така кажи !!
  Защо ти трябваше толкова глупости да напишеш !!!

 82. 82 Профил на kodokan
  *****
  Неутрално

  До коментар [#80] от "imperio":

  Ти май не си прочел достатъчно добре закона.
  Какво точно е забранено в България не разбрах?
  И от къде идва цялата тази злоба и ненавист от теб към нас.
  С какво сме те засегнали?

 83. 83 Профил на frodo
  *****
  Весело

  Щото друго не умее бе Славчо, за тва

 84. 84 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  сетих се за кмета на Созопол, който трепел сърни в резерват, но не бил бракониер, та и вашата работа малко такава ми идва. Само не ми давайте примери с Европа как било - ако ви спипат в Европа, никой не може да ви измъкне, а тука цялата правораздавателна система я няма, затова е и такъв разграден двор. Иначе може би не е лоша идеята за асоциация на търсачи-металдетектористи, които да търсят под ръководството на археолози каквото може и където е разрешено - след това намереното да се оценява, да им се плаща възнаграждение (или да се откупува на справедлива цена ако е намерено другаде) и артефактите, които не са ценни особено, да си остават за търсачите и да се продават на колекционери. Но пак е нужен много прецизен контрол. Иначе е ясно, че тук където и да копнеш ще излиза нещо поне още сто години, ама като видя изорани старини и ми се драйфа. Тия старини ако се запазят и се сложи по два лева вход на всяка крепост, тракийско светилище и т.н. дето е в България и мисля че гърците и турците ще ни завиждат доста, а сега ни се смеят... че си съсипваме старините за 2-3 монети, от които някой мизерник ще изкара 2-3 хиляди....колкото струва и мизерния му живот.

  low riders team
 85. 85 Профил на kodokan
  *****
  Неутрално

  До коментар [#84] от "Comandante Marques":

  Comandante и на мен ми се драйфа като видя съсипани старини.
  Това е национално богатство.
  И за това искаме да се разграничим от подобни вандали.
  Благодаря ти за последния пост, бъди жив и здрав.

 86. 86 Профил на imperio
  *****
  Весело

  До коментар [#84] от "Comandante Marques":

  да си дойдем на думата :
  ловците ходят организирно в дружинки и горски с тях, имат си определен разрешен район за лов ...
  а иманярите да са искали разрешение от собственика на земята само ровят като диви прасета и съсипват реколтата - това ли
  е европеиско и законно ..
  има ли луд собственик който ще ви разреши да му ровите в земята - НЕ

 87. 87 Профил на rocko
  *****
  Любопитно

  не вярвах че има толкова злобари в България, за това сме на това дередже.

 88. 88 Профил на иманярин
  *****
  Неутрално

  Несе лъжете братя иманяри-така искат да ни вкарат в общ списък и после знаете-сваляме имунитете на баратята депутати и всички заедно в затвора.

 89. 89 Профил на imperio
  *****
  Весело

  До коментар [#87] от "rocko":
  когато нарушаваш законите какво очакваш , всенародна любов и целувки ли ... тук не Ви е иманярски форум а се коментира обществено значима тема по безпрцедентен факт - уредяване на незаконна дейност извършвана на територията на Република българия от бъгларски граждани
  rocko кажи кое Ви е законно , спирам да коментирам темата и приемам мнението ти за мен , че съм злобар

 90. 90 Профил на kodokan
  *****
  Весело

  До коментар [#86] от "imperio":

  Айде сега и реколтата подхвана.Нещо се закроти известно време и се притесних за теб.Изпи ли си хапченцата.
  Ти до сега това ли можа да измислиш.

  Пич съвсем сериозно ти казвам - ти не си много в ред.
  Но ако драсканиците ти помагат да декапсулираш отрицателни емоции и енергии - пиши си спокойно,вече се знаем

  А ловците не ходят с горски - в голяма грешка си.На мен не ми харесва лова,да ходиш и да убиваш за удоволствие невинни животни,но често ги срещам в гората.
  А да по твоите писаници излиза,че земята в цяла България е обработваема площ така ли ?

 91. 91 Профил на avrelian
  *****
  Гневно

  Казвал съм го и преди,работя 9 часа,6 дена в седмицата в частна фирма,и когато в неделя,разпускам с металотърсача, за 2-3 часа аз се чуствам като престъпник!!!

 92. 92 Профил на Slvitoooo
  *****
  Весело

  До коментар [#86] от "imperio":

  Ей не се отказваш да ръсиш глупости !!!

  Нали за това правим тази Федерация за да се разграничим от иманярите БЕ !!! Виждам , че ще ти коства доста усилие за да го проумееш !!!

  Неразбрали , че ние сме от добрите !!!! Ние искаме да се спре незаконния износ на антики , поголовното разрушаване на културните паметници !! Хайде да видим и какво е останало и в музеите и дали още е истинско !!!!

  Оправете си очилата защото сте ги обърнали наопаки !!!!

 93. 93 Профил на ROSI
  *****
  Весело

  Хайде малко клубове в Англия по азбучен ред на градовете, че да не вземат да се сърдят Very Happy

  Cheshire:
  http://www.slcmetaldetectingclub.co.uk/

  Dorset:
  http://www.wpdetectingclub.org.uk/

  Hampshire:
  http://www.solent-detecting-club.co.uk/

  Hereford
  Hereford Metal detecting club meets every second Monday of the month at 8.00 pm
  at The Brewers Arms, Eign Road Hereford.
  The club has been established for 12 years. Founding member: Norman Rose.

  Hertfordshire:
  http://www.hdmds.co.uk/

  Lancaster:
  http://www.twodales.com/

  Lancashire:
  http://www.slcmetaldetectingclub.co.uk/

  Lincolnshire:
  The Iceni Search Group, based in Sutterton near Boston, meet on the last Monday of the month. Contact [email protected] for further details. Chairman: Richard Ball.

  Lincolnshire Search Society - We have been established in Lincolnshire for 20 years and are a friendly and welcoming Club. We meet on the last Monday of each month at The Black Bull in Donington, Lincolnshire at 8.00pm. For information
  please contact Patricia, Secretary on [email protected]

  Manchester:
  http://www.tamesidemetaldetectingclub.com/
  Meeting place is at BIG WIGS, Corporation Road
  Audenshaw, Manchester, M34 5LP
  We meet every second Monday of each month at 8pm.
  Other contact email addresses: [email protected]
  [email protected]

  West Sussex:
  The Manhood Search & Recovery Society.
  First meeting is on Wednesday 5th August 7.30pm at
  The Rushmere, Hillfield Road, Selsey, West Sussex.
  The society has membership that is open to all responsible
  detectorists and we welcome all interested persons to come along.
  Historians, detectorists, and everyone interested in the history and archaeology of West Sussex.
  Membership is £12 per year. Join now to become a Founder Member.
  Contact by e-mail [email protected] or by post to
  138 Gainsborough Drive, Selsey, W.Sussex, PO20 0HH.

  Wiltshire:
  Wyvern Historical & Detecting Society. Based in Swindon Wiltshire.
  Meet the second Thursday of each month at the R.A.F.A Club in
  Belle Vue old town Swindon. Secretary Peter Hyams [email protected]
  Chairman Brian Cavill [email protected]
  http://www.trowbridgemdc.co.uk/

  Yorkshire:
  http://www.twodales.com/
  http://www.dewsburydistrictmdc.co.uk/
  http://www.bridlingtonquaydetectingsociety.piczo.com/?cr=7


  Scotland:
  http://www.sargclub.co.uk/Welcome.html

  Wales:
  http://www.raremetaldetecingclub.co.uk/

 94. 94 Профил на imperio
  *****
  Весело

  До коментар [#92] от "Slvitoooo":
  Целта е узаконяване на незаконна дейност, каза и директорът на историческия музей в Ловеч Иван Лалев. В отговор на твърденията на Илиев, че дейността на хората с металотърсачи е законна, а намереното се декларира пред съответния музей, Лалев каза, че за 20-те години откакто е директор на музея в Ловеч не е получил почти нищо от местните "търсачи". Нямаме едно дарение, а за единичните експонати, които се декларират и предлагат, се искат сериозни суми, допълни той.

  Slvitoooo , това го твърди директора на ловешкия музей , след като той го казва значи е така в Ловеч-столицата на иманярите,
  там не даряват , а по другите музеи има ли дарения аз не знам ако ти си дарявал кажи , във вашия град може и да има дарения
  от иманяри


 95. 95 Профил на Slvitoooo
  *****
  Весело

  До коментар [#94] от "imperio":

  А сети се що няма кой да даде там намерените неща !!!

  Или познай от три пъти ?????????!!!!!!!!!!

  И погледни отгоре колежката колко линка е дала на Металдетектинг Клубове !!!!!!!!

  Държавите от които предналежат тези клубове забележи , че са мафиотски недемократични абе с една дума бананови републики !!!!!!!!!!!

 96. 96 Профил на nick
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "RODNA RE4":

  Ето думите как се пишат а си ги произнасяйте както си искате
  нямал съм намерение да съветвам хора които не понасят съвети!

  detector- detecting
  design - designing
  engineer-engineering

  ...има още такива които идват от латински и гръцки но са станали популярни на език които е популярен и ги е направил така популярни.
  аз мога да греша при някои думи произнасяйки ги на български след като рядко го ползвам след 30 години в Америка но за много от вас е смешно да нямате дори желанието да възприемате правилното.

 97. 97 Профил на imperio
  *****
  Неутрално

  До коментар [#95] от "Slvitoooo":

  въпроса е за ДАРЕНИЕ не за даване и не ми отговори в твоя град има ли дарения или си от село

  както сам пишеш и колегата ти пише за КЛУБ и клубове ама не за федерация аре покажи ми де им е федерация в Англия

  а т'ва как се превежда на български имаш ли представа

  Charity Work Wanted ! 98. 98 Профил на Dunkan
  *****
  Неутрално

  "..Илия Илиев, който иска занимаващите се с металдетектинг да имат роля при бъдещите поправки в закона". Малиии. Тия май верно ще се окажат от 6-то главно на ДС всичките! Много нагли веее!

 99. 99 Профил на Slvitoooo
  *****
  Весело

  До коментар [#97] от "imperio":


  Абе човек вече ти се чудя !!! Казвам ти последно, като се направи ревизия на музейте в България тогава ще се подаряват неща !!!

  Да но сега ти стана по ясно !! Казах ти ,че ще ти бъде трудно да разбереш нещата !!! Като се направи проверка на музеите в БГ за да се види там ли са нещата или ги няма !!! Тогава ще си дойда от селото и ще пристигна в твоя град с дарение за вашия музей !!!!!!! Нали на село все за гражданята работим !!!

 100. 100 Профил на Slvitoooo
  *****
  Весело

  Къде изчезнахте всички !!! Хапнете пиинете и хаиде да подраскаме !!!!!!!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK