Рекорден брой животински видове попаднаха в Червената книга

Летяща жаба и планинска мишка са сред застрашените от изчезване

70% от растенията са заплашени от изчезване<br />

© Габриел Гримсдич

70% от растенията са заплашени от изчезванеИзбори 2022

Тази година ще се запомни като рекордна по отношение на броя на видовете, които попадат в световната Червена книга, алармира Световният съюз за запазване на природата (IUCN). Според последния доклад на организацията през 2009 г. списъкът ще бъде актуализиран с нови 17 921 животни. Парадоксът е, че това се случва точно през 2009-а, обявена за световна година на биоразнообразието.


Статистиката сочи, че застрашени от изчезване са 21% от бозайниците, като сред тях е планинската мишка ийстърн воалаво, която живее в тропическите гори на Мадагаскар. Проблемите за гризача идват заради разширяването на обработваемите площи и разчистването на място за нови с огън.


Особено драматично е намаляването на влечугите, към които повечето хора не питаят особено добри чувства. Една трета от тях вече са сред заплашените от изчезване, а от тази година в списъка е и живеещият на Филипините, хранещ се с плодове рядък вид варан - варанус мабитанг. Той страда както от изсичането на горите, в които живее, така и от факта, че месото му е смятано за деликатес от местното население.
Около 30 процента от земноводните са в Червената книга. Добавен е и любопитният вид летяща дървесна жаба рабс фриндж с научно име Ecnomiohyla rabborum, живееща само в Централна Панама.


Според данните на IUCN в опасност са също 37% от сладководните риби. Сред тях и живеещата в Китай златна рибка от вида Sinocyclocheilus grahami, открита през 1904 г.


Цели 70% от растенията в световен мащаб също са пред изчезване, показва най-новият доклад на Световния съюз за запазване на природата. Тази година списъкът е разширен с "Кралицата на Андите", рядък вид палма, вирееща по високите части на планините в Перу и Боливия и произвеждаща семена веднъж в 80-годишния си живот.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK