София е най-незелената столица в ЕС

Скандинавските градове предлагат най-екологичните условия на живот

София е най-незелената столица в ЕС

© Мария Съботинова, СГ/ИИ
Скандинавските градове предлагат най-екологичните условия на живот

София е най-малко зеленият град в Европейския съюз. Това сочи класация на "Икономист интелиджънс юнит" и "Сименс", публикувана вчера. Според нея българската столица се нарежда на предпоследното 29-то място, като единствено по-зле се представя Киев (последна 30-та позиция), а Украйна дори не е кандидат-член на ЕС.


Най-зелени се оказват скандинавските градове Копенхаген, Стокхолм, Осло, както и Виена и Амстердам, а авторите на класацията отчитат, че там има стабилна екополитика. Европейските мегаполиси Париж и Лондон са съответно на 10 и 11 място, но от "Икономист интелиджънс юнит" посочват, че това е свръхпостижение, тъй като градовете с многомилионно население срещат много повече трудности при налагането на зелени мерки и екологично устойчиво управление на огромните ресурси. Третият гигантски град на континента - Истанбул, например е само няколко места преди края на класацията.
Индексът на зелените градове се базира на осем критерия - въглеродни емисии, транспорт, енергия, сгради, вода, боклуци, качество на въздуха и екополитики.


София има ниски показатели във всичко освен качеството на сградите. Авторите на доклада отчитат, че програмата на общината за саниране и ниската покупателна способност на населението карат софиянци да уплътняват по-добре домовете си, което пък ги прави много по-енергийно ефективни. По този показател градът изпреварва шампиони като Рим и Дъблин. Най-качествено уплътнените сгради са в Берлин.


Най-големият проблем на София е управлението на водните ресурси, тъй като се оказва градът в Европа, чиито жители консумират най-много вода, без да я пестят, както и този с най-големите течове, поглъщащи огромни количества. Докато в повечето градове 95 на сто от жителите имат достъп до канализация, то в българската столица те са едва 85%.


Като дългогодишен проблем, разбира се, е отчетен боклукът и липсата на адекватни мерки за него. Авторите на доклада предупреждават и срещу презастрояването по склоновете на Витоша.


Липсата на политики за стимулиране на използването на енергия от възобновяеми източници в София също е отчетена. Под един процент от енергията идва от такива източници, а през 2020 г. делът им трябва да достига 20 на сто, което се превръща в илюзорна цел. 


И по отношение на въздуха София се класира на 29-то място заради високите нива на серен двуокис. Най-добро е качеството на въздуха в литовската столица Вилнюс, а най-лошо в Киев. Амстердам пък управлява най-добре боклука си, а общината в Брюксел има най-устойчива политика за превръщане в зелен град. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK